U bent hier: Home > Auvergne-Rhône-Alpes > CantalDepartement Cantal

Het departement Cantal is het grootste en hoogste bergland van het Centraal Massief. Het grenst in het noorden aan de Puy-de-Dôme, in het noordoosten aan de Haute-Loire, in het zuidoosten aan de Lozère, in het zuiden aan de Aveyron en de Lot, en in het westen aan de Corrèze. De hoogste top is de Plomb du Cantal (1855 m), het laagste punt de vallei van de Lot (210 m). Het Parc naturel régional des Volcans d’Auvergne beslaat een groot deel van het departement. Dit 395.000 ha grote park (het grootste regionale natuurpark van Frankrijk) strekt zich van noord naar zuid over 120 km uit. Het natuurpark omvat de vulkanische bergmassieven van Monts Dôme, Monts Dore, Monts du Cantal, Cézallier en het granietplateau Artense. Aurillac, de hoofdstad van de Cantal, is een druk maar bezienswaardig stadje. Het departement was ooit de thuishaven van de Georges Pompidou, een van de presidenten van de Vijfde Republiek. www.cantal-destination.com en www.france-voyage.com.Departementshoofdstad Aurillac
Aurillac telt ongeveer 30.000 inwoners en ligt aan het riviertje Jordanne. De bewoners worden Aurillacois genoemd. Doordat Aurillac de prefectuur van het departement is en daarnaast hoofdstad van het arrondissement Aurillac en van 4 cantons, is het een belangrijk bestuurlijk centrum. Aurillac is de historische paraplu-hoofdstad van Frankrijk. Nog steeds wordt hier de meerderheid van de in Frankrijk gemaakte paraplu's gemaakt. Het winkelhart heeft in de verre omtrek geen stedelijke concurrent. Het vulkanisch massief noordwestelijk van Aurillac zorgt hoofdzakelijk voor de drukke toeristenstroom. De bezichtiging van de stad neemt hooguit 2 uur in beslag. www.iaurillac.com en www.aurillac.fr.


De grootste vulkaan van Europa
Als je eenmaal vertrouwd bent geworden met de Monts du Cantal dan is het pyramidesilhouet van de Puy Mary (1787 m) herkenbaar vanaf elke andere piek. De vulkaan is bekroond met 'Grand Site de France' in 2012, vergelijkbaar met de Mont-Saint-Michel en de Pointe du Raz. De naam van de berg is een eerbetoon aan een van de eerste missionarissen die de Haute-Auvergne bezocht. Op de Pas de Peyrol, de hoogste wegpas in het Centraal Massief, kunt u uw voertuig parkeren om vervolgens te voet de 30 minuten durende wandeling te maken naar de top. Omringd door hellingen en bergweiden, kan men een blik werpen op de rotsachtige koepel van de Puy Griou (1690 m), de hoogste top in de reeks, de Plomb du Cantal (1855 m) en verschillende andere pieken die getuigen van talrijke erupties die vorm hebben gegeven aan de Cantalische Stratovulkaan, de grootste vulkaan van Europa (2700 m²). Terugkomend op de pas, zal het bezoekerscentrum u helpen om het gebied beter te begrijpen. Met behulp van de video- en audiovisuele demonstratie is het gemakkelijk om te zien dat de Puy Mary het hart van de Cantalische vulkaan vertegenwoordigt, waarop zeven glaciale valleien uitkomen. www.hautesterrestourisme.fr.


Salers
Salers staat bekend om de gelijknamige kaas en zijn koeien en staat vermeld in het bekende boekje ‘Les Plus Beaux Villages de France’ en behoort zodoende tot de mooiste dorpen van Frankrijk. Volgens de Fransen is Salers de absolute top want het verloor in 2012 de finale van de verkiezingen op televisie van het mooiste dorp van Frankrijk van Saint Criq-Lapopie. Het decor valt op door zijn harmonie: woningen met torens, geribbelde deuren en sierlijke plavuizen die herinneren aan de rijkdommen van de stad, een baronie uit de middeleeuwen. De kerk Saint-Matthieu verdient ook een speciaal bezoek, dankzij de vijf wandtapijten van Aubusson (17de eeuw) en een adembenemend beeldhouwwerk uit de 15de eeuw, uitgevoerd in polychroomsteen. Een omweg langs de esplanade van Barrouze laat je genieten van het panoramische uitzicht op Mt Violent en de omliggende groene valleien. www.salers-tourisme.fr.


Viaduc de Garabit
Het Viaduc de Garabit is een spoorboogbrug ontworpen door de Franse ingenieur Gustave Eiffel en gelegen bij Ruynes-en-Margeride. De brug overspant de rivier de Truyère en werd gebouwd door Gustave Eiffel & Cie. In 1888 werd de spoorweglijn in gebruik genomen en dus ook de brug. Op dat moment was ze een tijdlang de hoogste brug ter wereld. Momenteel rijdt er per dag nog slechts één passagierstrein over. De eigenlijke overspanning werd ontworpen door Maurice Koechlin, een medewerker van Eiffel. Door de aanwezigheid van de Mistral is er gekozen voor de opengewerkte structuur van gietijzer, zoals later ook bij de bouw van de Eiffeltoren. Terwijl je kijkt naar het majestueuze werk dat de Truyère-kloof overspant, kun je je afvragen of het altijd rood is geweest. Het antwoord is nee, maar deze 'poinsetta red' werd gekozen als eerbetoon aan de originele kleur van de Eiffeltoren. Sinds het begin van deze eeuw is de brug ook verlicht.