Bretagne


Vakantiehuizen en -appartementen in Bretagne


Bretagne heeft een 2700 kilometer lange kustlijn en telt ruim 3,2 miljoen inwoners. Bretagne bestaat uit twee gebieden: de kuststreek en het binnenland. De kusstreek is erg divers en bestaat uit kliffen, duinen, moerasland en slikgebieden. De regio Bretagne grenst in het Noorden aan het Kanaal, in het Westen en het Zuiden aan de Atlantische Oceaan. Bretagne bestaat uit de departementen Côtes-d’Armor, Finistère, Ille-et-Vilaine en Morbihan. Tot 1941 behoorde ook Loire-Atlantique (destijds Loire-Inférieur) tot Bretagne. Veel mensen blijven dit departement als deel van Bretagne beschouwen.

22 Côtes-d’Armor29 Finistère35 Ille-et-Vilaine – 56 Morbihan

De hoofdstad van Bretagne is Rennes. Andere belangrijke steden zijn Nantes (formeel buiten de région), Brest, Vannes, Quimper en Saint-Malo. De oorspronkelijke naam van Bretagne luidde Armorica. In Bretagne zijn nog talrijke sporen te vinden van de Keltische cultuur. Ook tref je er nog vele prehistorische megalieten, o.a. in het zuiden bij Carnac. Een minderheid van de bevolking van Bretagne spreekt Bretons, een Keltische taal die vanuit de Britse eilanden is overgestoken naar het vasteland. Bretagne is een belangrijk economisch centrum. De toenemende welvaart gaat samen met een sterke culturele identiteit.

Wat te doen of te zien

Met 2700 km kust is de variatie enorm. De ruige kusten van de Finistère, de lange zandstranden in de Morbihan en de Roze Granietkust bij Perros-Guirec; ze zijn allemaal de moeite waard om te bekijken. Tip: ga eens met 80 kilometer per uur strandzeilen over de stranden van Saint-Malo of staand paddelen op een surfboard bij Perros-Guirec. Bretagne telt ook veel karakteristieke steden en dorpen, zoals Dinan, Rennes en Quimper. Typerend voor de Bretonse stadsaanzichten zijn de houten vakwerkhuizen, die je nog in veel stadcentra ziet.

Liefhebbers van een goede maaltijd zitten ook goed in Bretagne. Of het nu een goed gevulde crêpe is, of een bord met verse vis uit eigen zee, de smaak zal er niet om liegen. In Bretagne kom je nog geregeld Keltische symbolen als de Triskell tegen, evenals de menhirs (recht opstaande stenen) en dolmens (stenen grafmonumenten met een Keltische oorsprong).

De bosrijke binnenlanden hebben een krachtgevende werking op haar bezoekers. Een wandeling door het bos van Broceliande of bovenop de Monts D’arrées geeft de mens een extra boost voor de dag. Elke plek hier heeft zijn eigen geschiedenis. In het bos van Broceliande vind je de voetstappen van Tovenaar Merlijn en Koning Arthur en op de vuurtoren van Eckmühl hebben Tristan en Isolde elkaar tot in het eeuwige gevonden. Het zachte zeeklimaat en de vele microklimaten zijn aangenaam voor de bezoekers. De getijden en de wind veranderen de lucht en het seizoen meerdere keren per dag.

Bretagne staat ook bekend om haar swingende festivals. Oude en nieuwe muziek en combinaties daarvan; overal is een festival voor. Frankrijks grootste muziekfestival Les Vieilles Charues in Carhaix of een traditioneel Fest-Noz in Lorient.

Springtij

In Bretagne zorgen eb en vloed twee keer per dag voor spektakel! Twee keer per dag boetseert het wassende water en dalende zeewater een fascinerend nieuw kustlandschap uit de zandstranden en rotsen. Bij vloed worden het zand en de rotspartijen bedolven onder een uitgestrekte en intens blauwe vlakte. Bij eb laat het kabbelende water een schat aan algen, keien, schelpen en schaaldieren achter het door de golven geribbelde zandstrand. De getijden houden de stranden schoon en verrijken het kustwater met zuurstof, onmisbaar voor de flora en fauna in zee. Tweemaal per dag, om de zes uur, tovert de invloed van de zon en de maan de zee om in een boeiend schouwspel.
Meer informatie: www.bretagne-vakantie.com.