Bourgogne-Franche-Comté


Vakantiehuizen en -appartementen in Bourgogne-Franche-Comté


Bourgogne

De regio Bourgogne-Franche-Comté is op 1 januari 2016 ontstaan door de samenvoeging van de regio’s Bourgogne en Franche-Comté. De regio bestaat uit de departementen Côte-d’Or, Nièvre, Saône-et-Loire, Yonne, Doubs, Haute-Saône, Jura en Territoire-de-Belfort. De hoofdstad van deze regio is Dijon.

21 Côte-d’Or25 Doubs70 Haute-Saône – 39 Jura – 58 Nièvre – 71 Saône-et-Loire – 90 Territoire de Belfort – 89 Yonne

De voormalige regio Bourgogne bestond uit de departementen Côte-d’Or, Nièvre, Saône-et-Loire en Yonne. Wat Bourgogne mist aan echte bergen en aan kust, maakt het gebied goed met levenskunst. Het Bourgondische leven wordt genoten aan tafel, met een goed glas wijn. Van de vele licht glooiende streken, zoals de Nivernais en de Charolais, is de Morvan nog steeds het meest ongerept. In feite is de Morvan een noordelijke voortzetting van het grote Massif Central. In dit nog steeds wat geïsoleerde gebied liggen routes voor ruiters en mountainbikers. Voor wandelaars gaat de verandering van het landschap wellicht te langzaam.

Bourgondië is dan ook meer een fietsland. Wel wordt er enig trapvermogen gevraagd. Een ‘houseboat’ huren is wat relaxter. Bourgondië heeft maar liefst 1500 kilometer aan bevaarbare rivieren en kanalen. Een van de meest spraakmakende regio’s is de Côte d’Or, het wijngebied tussen Dijon en de wijnstad pur sang, Beaune. Veel minder op het toerisme gericht is het westelijk deel van Bourgondië. Toch liggen hier ook pittoreske steden zoals Auxerre en vermaarde wijngaarden zoals Chablis. Wie van kerken en kloosters houdt is ook in Bourgondië op de juiste plaats.

Franche-Comté

De voormalige regio Franche-Comté bestond uit de departementen Doubs, Haute-Saône, Jura en Territoire-de-Belfort. Een gebied dat tegen een grensgebergte ligt, zo kan de Franche-Comté worden omschreven. Dit gebergte is de ziel en de zuurstofvoorziening van een gebied dat lange tijd blootstond aan de invasies vanuit het oosten en zuiden. De inwoners van de Franche-Comté zijn daarom ook nu nog graag onder elkaar. Reizend in deze regio zult u al snel de bijzonderheden en eenheid begrijpen van deze geïsoleerde streek, gelegen tussen Zwitserland en de Bourgogne, en tussen Lotharingen en de Alpen.

De gebieden waaruit de regio bestaat, zochten steun en hulp bij elkaar voor het behoud van eenheid. De inwoners ‘zijn’ de Franche-Comté, door hun aard, karakter en duidelijke, maar redelijke meningen. Of u nou in bewoonde gebieden bent of bergbewoners tegenkomt, bewoners uit de wijnstreek ontmoet of mensen die op de vlakte van de Saône of de hoogvlakten van de Haute-Saône wonen: eenheid vindt u overal. Lange tijd wantrouwden de inwoners van de Franche-Comté hun buren en leefden ze liever zelfvoorzienend. Nu profiteren ze van de geografische ligging van de regio die het kruispunt is tussen Noord- en Zuid-, Oost- en West-Frankrijk. Maar de economische ontwikkeling werd heel verstandig beheerst en zo wisten ze hun manier van leven en het milieu te bewaren. De inwoners zijn niet alleen erg gehecht aan hun grond en streek, maar ook aan de ruimte en het leven in een beschermde natuur. Op het platteland ziet u die gehechtheid terug in de beroepen en talrijke ambachten. De mensen uit de Franche-Comté houden van hun bossen, weiden en wijngaarden, en weren de industrie zo veel mogelijk. 

Meer informatie: www.bourgognefranchecomte.com.