
Bouches-du-Rhône wordt wel eens ‘het hart van de Provence’ genoemd. Het strekt zich uit in het zuiden van Frankrijk, bij de monding van de Rhône in de Middellandse Zee. De grenzen zijn: de Vaucluse in het noorden (de rivier de Durance vormt de grens), de Var in het oosten, de Middellandse Zee in het zuiden en de Gard in het westen. Het boeiende Marseille is de departementshoofdstad. De Bouches-du-Rhône zijn een schat aan landschappen rijk. De grote blikvanger is wellicht de Camarque, een enorme puzzel van moerassen, rijstvelden, vijvers, grazige vlaktes, eilandjes en schiereilandjes. Ten oosten ervan strekt zich de Crau uit, een groot steppeachtig gebied, dat ten noorden begrensd is door de fraaie bergketen van Les Alpilles, ‘de kleine Alpen’. Nog meer bergen in het oostelijke gedeelte van het departement: de Sainte-Victoire, de Chaîne de l’Étoile en de Sainte-Baume. En voor het overige: een kunsthistorisch bijzonder rijke streek, die geurt naar duizend kruiden, bloeiend onder de Provençaalse zon. www.myprovence.fr.
Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk
Bezienswaardigheden Bouches-du-Rhône
Marseille
Marseille telt ruim 850.000 inwoners en ligt op 790 kilometer van Parijs aan de Middellandse Zee. Het is de op één na grootste stad van Frankrijk en de grootste havenstad met een prachtige natuurlijke haven. Marseille is ook de oudste stad van Frankrijk en combineert de bekoorlijkheid van zijn zuidelijke ligging aan de bedrijvigheid van een wereldstad. Het is de hoofdstad van het departement Bouches-du-Rhône, zetel van een aartsbisschop en bezit verschillende faculteiten. Boven de stad rijst de imponerende, op een rots gebouwde kerk, Notre-Dame-de-la-Garde op. Vanaf hier heeft men een goed uitzicht over de stad. Andere bezienswaardigheden zijn de Abbaye de St-Victor (het mooiste religieuze bouwwerk in Marseille) en het Palais Longchamps met hierin gevestigd het Musée des Beaux-Arts en het Musée d’Histoire Naturelle met zijn opgezette dieren. Laat geen waardevolle spullen in uw auto achter wanneer u een bezoek brengt aan Marseille. www.marseille-tourisme.com.
Aix-en-Provence
De vroegere hoofdstad van Provence telt ruim 140.000 inwoners, waarvan ongeveer 30.000 studenten. Aix ligt ten westen van de Montagne Sainte-Victoire en ten noorden van Marseille. Met deze laatste stad vormt Aix een agglomeratie. De beroemdste straat van Aix is de Cours Mirabeau, een laan met platanen, oude herenhuizen en twee fonteinen. De meest mondaine straat van de streek is de Rue de la Verrerie met zijn bars en restaurants. Ten noorden van de Cours Mirabeau ligt het oude centrum met de kathedraal Saint-Sauveur uit de 15de en 16de eeuw en het Hôtel de Ville. Ten zuiden van de Cours Mirabeau bevindt zich de Mazarin-wijk met woningen van de aristocraten, magistraten en andere notabelen uit de 17de eeuw. Andere bezienswaardigheden zijn o.a. het atelier van Paul Cézanne in de avenue Paul Cézanne, het Musée Granet met een prachtige collectie schilderijen die zijn nagelaten door François Granet en het Pavillon de Vendôme (een van de statigste huizen in Aix). Aix-en-Provence is het centrum van het culturele leven in de Provence.
Les Alpilles
De Alpilles (of lage Alpen) is een 24 kilometer lange keten van kalkheuvels, geologisch gezien een verlengstuk van het Luberon-gebergte. De toppen hebben een maximale hoogte van 500 meter. Vincent van Gogh is hier geruime tijd psychiatrisch behandeld in het ziekenhuis bij het nog steeds bestaande klooster Saint-Paul-de-Mausole. Van Gogh heeft veel van zijn pijnbomen en cipressen in de omgeving van de Alpilles geschilderd. Op een wandelroute vanuit Saint-Rémy-de-Provence, ten noorden van het gebied, staan langs de weg borden met afbeeldingen van zijn schilderijen, die hij in deze omgeving heeft gemaakt. Een routebeschrijving is verkrijgbaar bij het plaatselijke bureau voor toerisme. Een deel van de Alpilles hoort bij het grondgebied van de stad Arles. De voornaamste bezienswaardigheid is het plaatsje Les Baux-de-Provence. De plaatsjes Maussane-les-Alpilles en Mas-Blanc-des-Alpilles verwijzen naar het gebied.
Arles
De stad Arles (meestal Arles-sur-Rhône genoemd, ter onderscheiding van Arles-sur-Tech in de Pyreneeën) is vooral bekend door de vele bewaard gebleven bouwwerken uit de tijd van de Romeinen en door de rol die de stad gespeeld heeft in het leven van enkele kunstenaars. De inwoners worden Arlésiens genoemd. Arles ligt aan de Rhône, op het punt waar de delta begint, bij de splitsing van de Grote Rhône en de Kleine Rhône. Daardoor ligt de stad ‘aan de poort van de Camargue’. Met een oppervlakte van meer dan 750 km² is de gemeente Arles de grootste van heel Frankrijk, groter dan Parijs en de drie omliggende departementen. Het grondgebied omvat drie interessante natuurgebieden: in het noorden ‘de Alpilles’, in het oosten ‘de Crau’, en in het zuiden de ‘Camargue’, waarvan de grootste helft bij Arles ligt. Het andere deel ligt bij Saintes-Maries-de-la-Mer. Buiten het stadscentrum omvat Arles nog enkele dorpen, met name Salin-de-Giraud, Raphèle-lès-Arles, Saliers, Gimeaux, Moulés en Mas-Thibert. Arles was de tweede hoofdstad na Rome van het eerste Romeinse Rijk. Toen het christendom zich introduceerde werd Arles een belangrijk religieus centrum. Na de val van het Romeinse Rijk en tal van invallen door de Barbaren werd de stad onbelangrijk. Arles is ook bekend als woonplaats van Vincent van Gogh. Veel plekken waar Vincent van Gogh verbleef bestaan niet meer. Het pension waar hij verbleef aan het Place Lamartine en het ‘Gele huis’ genoemd naar een van zijn schilderijen zijn beide verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar het ‘Café bij Nacht’ (ook een schilderij van Vincent van Gogh) aan het Place du Forum is er nog steeds (zij het omgevormd tot een toeristische aangelegenheid). Elk jaar vindt er ook nog een folkloristische traditie plaats die de mensen herinnert aan het gevecht tegen de Mistral. Bezienswaardigheden zijn Les Arènes (een van de grootste en best bewaarde Romeinse bouwwerken in de Provence), het Théâtre Antique en de Église St-Trophime. www.arlestourisme.com
Aubagne
Aubagne geniet vooral bekendheid vanwege het hoofdkwartier van het Franse vreemdelingenlegioen dat net buiten de stad is gevestigd. Het Musée de la Légion Etrangère toont de geschiedenis van het Legioen. www.tourisme-paysdaubagne.fr.
Barbentane
Barbentane ligt 10 kilometer ten zuiden van Avignon vlak bij de plek waar de Durance de Rhône instroomt. Het wordt gedomineerd door het Château de Barbentane, een in Italiaanse stijl bewerkt herenhuis. Het kasteel is nog steeds in handen van de familie Barbentane. Veel leden van het pauselijke hof in Avignon bezaten vroeger een buitenhuis in Barbentane. Een goed voorbeeld hiervan is het Maison des Chevaliers, een renaissancistisch huis met een overdekte zuilengang. De olie- en graanmolen Moulin de Mogador uit de 12de eeuw is tevens een bezoek waard.
Les Baux-de Provence
Les Baux-de Provence, gelegen in de Alpilles, is een dorpje op een rotspunt met een groot verleden en merkwaardig van vorm. In de middeleeuwen was het slot van de heren van Baux een trefpunt van troubadours; in die tijd woonden er 6000 mensen. De grootste attractie is een schilderachtig ruïnedorp, dat de fantasie van vele toeristen prikkelt. Het kasteel in Les Beaux is het indrukwekkendste fort in de Provence. Jaarlijks bezoeken maar liefst 2 miljoen mensen het kasteel. Vanuit Les Beaux heeft u uitzicht over de Camargue. www.lesbauxdeprovence.com.
Les Calanques
Het Parc national des Calanques is een natuurpark met smalle diepe baaien tussen steile witte kalksteenrotsen ten zuidoosten van Marseille. Sinds 2012 bezit het pas de status van nationaal park. Het park is voor veel mensen onbekend. Een calanque is een vallei die ooit is uitgesleten door een rivier, maar vervolgens (gedeeltelijk) onder water is komen te staan door zeespiegelstijging. Hierdoor zijn fraai gevormde kliffen ontstaan. Zij vormen een natuurlijke jachthaven en zijn tevens een paradijs voor zwemmers maar ook voor bergbeklimmers. Men kan de kliffen bezoeken vanuit het havenstadje Cassis, hetzij te voet, hetzij – alleen bij goed weer – per boot. Vanaf de rotsen heeft u een prachtig uitzicht. www.calanques-parcnational.fr.
Camarque vanuit Saintes-Maries-De-La-Mer
De Camarque is een van de bekendste, hoewel niet allermooiste, streken van de Provence. De gewone bezoeker krijgt de wilde paarden en stieren, die het met een steeds kleiner wordende leefruimte moeten stellen door de toenemende rijstbouw en druiventeelt, helemaal niet te zien. Dat kan hoogstens bij een bezoek met een gids. De Camarque is een dal in de Rhônedelta van 140.000 hectare tussen de Grand Rhône en de Petit Rhône. Bij de Étang de Vaccarès is een natuurpark, waar zowel de inheemse dieren als overwinterende trekvogels worden beschermd. Onder de vele vogels die hier broeden is de flamingo wellicht de meest opvallende. Belangrijkste plaats van de Camarque is Saintes-Maries-De-La-Mer, bekend door schilderijen van Van Gogh en beroemde bedevaartsplaats voor zigeuners. Wie met te hoog gespannen verwachtingen naar de Camargue gaat, zal – vooral in de droge stoffige zomer – teleurgesteld worden. Het is hier ‘s zomers vaak bloedheet en vol stekende horzels. Toeristen die geïnteresseerd zijn in flora en fauna zullen zeker aan hun trekken komen. De meeste bezoekers beperken hun tocht meestal tot de weg tussen Arles en Saintes-Maries-De-La-Mer. www.camargue.fr en www.saintesmaries.com.
Cassis
Het aantrekkelijke vissersplaatsje Cassis was een inspiratiebron voor kunstenaars en dichters. De Provençaalse dichter Mistral en de schilders zoals Matisse, Dérain en Dufy woonden en/of werkten hier. Het door kalksteenheuvels omringde Cassis is een ideale uitvalbasis om te wandelen in het Les Calanques. Ook windsurfers en zeevissers komen hier prima aan hun trekken. Het Musée Municipal Méditerranéen bezit een grote collectie uit de tijd van de Grieken en werk van Félix Ziem en Winston Churchill. www.ot-cassis.com.
Fontvieille
Fontvieille is een aardig provinciestadje en een centrum van fruit- en tuincultuur. Het stadje ligt tussen Arles en Les Alpilles. Tot aan de Franse Revolutie vormde het samen met de abdij van Montmajour een geheel.
Martigues
De vroegere vissershaven en kunstenaarskolonie Martigues is erg populair bij toeristen. Het oude deel van de stad ligt op het eiland Brescon in het kanaal de Caronte. De benaming ‘het Venetie van de Provence’ is sterk overdreven. De uit de 17de eeuw stammende kerk Ste-Madeleine-de-l’Île met fraaie Korinthische zuilen staat bij de brug St-Sébastien, een geliefde plek voor veel kunstenaars. In het Musée Ziem kunt u werk van Félix Ziem en andere kunstenaars bekijken. www.martigues-tourisme.com.
Abbaye de Montmajour
De uit de 10de eeuw stammende abdij van Montmajour ligt op 5 kilometer ten noordoosten van Arles op een kalksteenrots. Het is een voormalige Benedictijnenabdij. Het gebouwencomplex omvat een onvoltooide romaanse kerk met aangebouwd klooster. Deze Église Notre-Dame is een van de grootste romaanse gebouwen in de Provence. Daarnaast is er een donjon, terwijl oostelijk van het klooster nog een kleine kapel staat, de Chapelle Sainte-Croix. Aan de zuidkant bevindt zich de in de rotsen uitgehouwen kapel Saint-Pierre. www.abbaye-montmajour.fr.
Moulin de Daudet
Ten zuiden van Fontvieille, langs de D33, staat de Moulin de Daudet. Deze, onlangs gerestaureerde, op een heuvel gelegen molen is bekend uit Alphonse Daudets ‘Lettres de mon moulin’ (‘brieven uit mijn molen’), die hij echter in Parijs schreef. In de kelder van de molen is een klein museum gevestigd gewijd aan de schrijver.
La Roque-d’Anthéron – Abbaye de Silvacane
De uit de 12de eeuw stammende Abbaye de Silvacane is een cisterciënzerabdij, langs de oever van de Durance, vlak bij La Roque-d’Anthéron. De naam van deze abdij is afgeleid van Silva Canorum, ‘woud van riet’. Hoewel de abdij van Silvacane naast romaanse ook gotische stijlelementen vertoont, is de Romaanse stijl overheersend. De op de basilicavorm gebaseerde kerk heeft een spitsboogtongewelf. De kloostergang is van grote romaanse eenvoud. Ze werd gebouwd in de tweede helft van de 13e eeuw. Ze bestaat uit met tongewelf overdekte galerijen. Achter de oostelijke vleugel liggen de later gebouwde kapittelzaal, de refter en het dormitorium. www.abbaye-silvacane.com.
St-Rémy-de-Provence
St-Rémy-de-Provence is een rustig stadje en een centrum van fruit- en tuincultuur. Het wordt door toeristen in de eerste plaats bezocht om de opgravingen buiten de stad. De bekendste monumenten. ‘Les Antiques’, zijn een mausoleum en de oudste stadsboog uit de begintijd van Augustus, hoewel niet compleet bewaard gebleven. De ruïnes van Glanum worden sinds 1921 opgegraven op de plaats van een Romeinse nederzetting, die gebouwen uit de 2de eeuw bezat. Forum, thermen, nymphaeum, tempel en woonhuizen werden blootgelegd. In St-Rémy-de-Provence worden op de markt en in de lokale kruidenwinkels verse kruiden verkocht afkomstig uit Les Alpilles. Het stadje is daarom een ideale uitvalsbasis om Les Alpilles te verkennen. In het Musée des Arômes kunt u zich laten informeren over de lokale flora.
Saintes-Maries-de-la-Mer
Saintes-Maries-de-la-Mer is de naam van de kerk, gebouwd in de stijl van een vesting, die in de 12de eeuw werd gebouwd op de plaats van een pre-Romaans bouwwerk uit de 9de eeuw. Het is een populaire vakantieplaats, maar heeft helaas in de laatste tientallen jaren veel van haar eigen karakter, dat we kennen uit de verschillende schilderijen van Van Gogh, verloren. In het museum Baroncelli is het leven van de Camargue uitgebeeld. www.saintesmaries.com.
Abbaye de St-Michel de Frigolet
Vlakbij Tarascon, ten zuiden van St-Michel de Frigolet, staat de Abbaye de St-Michel de Frigolet. Het restaurant in de abdij is gespecialiseerd in regionale gerechten waarin veelal de plaatselijke likeur ‘Frigolet’ wordt verwerkt. Deze likeur is overigens ook los verkrijgbaar. Voor een overnachting in een van de 40 kamers is het aan te bevelen om vooraf te reserveren. De abdijkerk is een van de rijkst bewerkte in deze streek. Het complete interieur is beschilderd met heiligen en sterren. www.frigolet.com.
Salon-de-Provence
Salon-de-Provence, een leuk stadje met een alles overheersend slot uit de 10de – 15de eeuw, waar eens de aartsbisschoppen van Arles, tevens heren van Salon, huisden. In dit Château de l’Empéri is tegen een museum gevestigd, gewijd aan militaire aangelegenheden uit de periode van Lodewijk de 14de tot aan WOI. De kerk St-Laurent uit de 14de – 15de eeuw en de kerk St-Michel bezitten beide een Romaans portaal. Bijzonder zijn de bronnen midden in de stad. De stad is de woonplaats geweest van de arts en astroloog Nostradamus, aan wie een museum is gewijd. Het museum is gelegen aan de naar hem vernoemde straat. www.visitsalondeprovence.com.
Tarascon
Tarascon, stad van een legendarisch monster uit de Provençaalse sagenwereld, werd beroemd door Daudet’s boek ‘Tartarin de Tarascon’. In de kerk Ste-Marthe uit de 12de eeuw ligt St-Martha begraven, de heilige die de draak versloeg. Ieder jaar in juni wordt dit herdacht tijdens het Fête de la Tarasque. Het stadhuis uit de 17de eeuw vindt u in de Rue des Halles. Het belangrijkste bouwwerk in Tarascon is een monumentaal slot dat ontstond tussen de 12de en 15de eeuw. Dit witte Château de Tarascon is een goed herkenningspunt langs de Rhône. Van het oorspronkelijke kasteel is echter niet veel meer over. www.tarascon.fr.