U bent hier: Home > Bereid je reis voor > Verkeer


Kalender verkeersdrukte 2019

In Frankrijk kan het in de vakantieperiodes erg druk zijn op de wegen. De drukste dagen, veelal op zaterdag, worden zwarte zaterdagen genoemd. Zwart is de kleur die door de Bison Futé (het verkeersorgaan van Frankrijk) wordt toegewezen aan dagen waarop er zeer grote drukte op Franse wegen wordt verwacht. Behalve de zwarte zaterdagen zijn er natuurlijk meerdere dagen waarop gemiddelde tot veel drukte wordt verwacht op de Franse wegen, maar die niet gekwalificeerd zijn als zwart.

De Bison Futé, het verkeersorgaan van Frankrijk, maakt jaarlijks een overzichtelijke verkeerskalender waarop u eenvoudig kunt zien of, en zo ja, wat voor verkeersdrukte er wordt verwacht op de dagen waarop u van plan bent te gaan reizen. De Bison Futé adviseert om zoveel mogelijk te reizen op de dagen die niet als rood of zwart gemarkeerd staan. De Franse verkeerskalender 2019 van de Bison Futé kunt u hieronder downloaden.

Ook de ANWB stelt ieder jaar weer een verkeersdruktekalender samen waarop u kunt zien wat de drukke dagen op de Franse wegen zijn. De ANWB Verkeersdruktekalender Herfst en Winter 2018-2019 en Zomer 2019 kunt u ook hieronder downloaden.

Benzinestations - tanken in Frankrijk

In Frankrijk zijn de volgende brandstoffen verkrijgbaar
Euro 95 (Sans Plomb 95/SP95/Eurosuper). Deze brandstof is langs de snelweg nauwelijks meer te verkrijgen en is vervangen door E10 (Sans Plomb 95-E10/SP95-E10). E10 is loodvrije benzine met octaangetal 95 die 10% bio-ethanol bevat (de gewone Euro 95 bevat gewoonlijk 5% bio-ethanol). Buiten de snelwegen om is Euro 95 beter verkrijgbaar.  De meeste auto's vanaf ongeveer bouwjaar 2000 kunnen zonder problemen op E10 rijden. Bij oudere auto's is er bij structureel gebruik kans op schade aan de leidingen en pakkingen. Bij incidenteel gebruik van deze brandstof worden er geen problemen verwacht. Bij twijfel kan altijd Superplus 98 loodvrij worden getankt. Superplus 98 loodvrij (Super Sans Plomb 98/SP98) is goed verkrijgbaar. Controleer voor de reis of je voertuig geschikt is voor rijden op E10 via www.e10check.nl. Een andere brandstof is E85 (E85/Superéthanol-E85) is een biobrandstofmix van 15% benzine en 85% bio-ethanol die uitsluitend is bedoeld voor speciale flexifuelauto's. Deze brandstof is absoluut niet geschikt voor gewone benzineauto's. Diesel (Diesel/Gazole/Gasoil) is overal goed verkrijgbaar. De brandstofLpg (GPL/LPG/Autogas) is momenteel bij ongeveer 1750 tankstations verkrijgbaar. Ga voor een overzicht van lpg-tankstations in Frankrijk naar www.mylpg.eu of www.stations.gpl.online.fr. Voor een lpg-installatie met een Nederlandse standaardaansluiting (bajonet) is een Italiënippel (dish) nodig om lpg te kunnen tanken.Voor het tanken van Lpg op doorreis in België en Duitsland is een Europanippel (acme) nodig. Voertuigen met een lpg-installatie zonder veiligheidsventiel mogen in Frankrijk niet parkeren in ondergrondse parkeergarages. Aardgas (CNV/Gaz Naturel) is slechts bij ongeveer 60 aardgasvulstations in Frankrijk verkrijgbaar. Kijk voor een actueel overzicht van alle locaties op www.cngeurope.com of gebruik de app PitPoint voor IOS of Android om aardgasvulstations te vinden.


Openingstijden van de benzinestations
Langs de autoroutes zijn de meeste tankstations dag en nacht open. Ook langs de routes nationales zijn er tankstations met een 24 uursservice, maar de meeste zijn geopend van 7-19, 20 of 22 uur. Langs de kleinere wegen en binnen de bebouwde kom van kleine plaatsjes zijn tankstations soms tussen 12 en 14 uur gesloten. De openingstijden van tankstations die behoren tot een groot winkelcentrum of een hypermarché, zijn afgestemd op die van de winkels ter plekke. Houd er rekening mee dat, behalve langs de autoroutes, veel tankstations op zondag zijn gesloten.


Betalen bij de bezinestations
Bij vrijwel alle tankstations kan tijdens de gewone openingstijden worden betaald met contant geld. Ook de meeste bankpassen (met Maestrologo) of creditcards (Visa en Mastercard) worden aan de kassa geaccepteerd. Bij de aardgasstations van GNVERT kan worden betaald met een creditcard. Let op: Soms moet je bij bemande tankstations, bijvoorbeeld 's avonds na een bepaald tijdstip, eerst bij de kassa een voorschot (pré-paiement) betalen voor de gewenste hoeveelheid brandstof voordat je kunt tanken.


Tanken bij tankautomaten
Bij permanent onbemande tankstations met tankautomaten (station-service automatique, distributeur automatique de carburant) kan over het algemeen worden betaald met een bankpas (met Maestrologo) of een creditcard (Visa en Mastercard) en een pincode. Nederlandse bankpassen en creditcards blijken echter soms niet bruikbaar. Houd er rekening mee dat op zondag (en in sommige plaatsen ook op zaterdag) in Frankrijk veel tankstations onbemand zijn en dat bij de tankautomaten soms niet kan worden betaald met een Nederlandse bankpas met het Maestrologo. Vaak kan wel worden betaald met een creditcard met pincode. Bij het betalen met een bankpas wordt er vaak eerst als borg (preautorisatie) een bepaald standaardbedrag van € 100-150 op de rekening gereserveerd om te controleren of het saldo voldoende is voor een volle tank. Meestal wordt binnen 20 minuten het bedrag waarvoor is getankt, afgeschreven en de rest van het geld weer vrijgegeven, maar soms kan het ook een paar dagen tot wel twee weken duren voor het gereserveerde bedrag weer wordt vrijgegeven.


Goedkoop tanken
Over het algemeen zijn in Frankrijk bij onbemande tankstations met tankautomaten de brandstofprijzen het laagst. Je kunt goedkoop tanken bij tankstations die zijn verbonden aan grote supermarkten (zoals Auchan, Carrefour, Cora, Géant, Intermarché, Leclerq en Super U). Let op borden met centre commercial om deze supermarkten te vinden. Buiten de openingstijden van de supermarkten zijn deze tankstations meestal onbemand. Brandstof is bij tankstations langs auto(snel)wegen en tolwegen aanzienlijk duurder dan bij tankstations langs gewone wegen. Kijk voor tankstations met de laagste prijzen in een bepaalde plaats op de website van de Franse overheid www.prix-carburants.economie.gouv.fr.

Route plannen

Voor het zoeken van de snelste weg tot een toeristische route met tussenstops, kunt u gebruik maken van de routeplanner van www.viamichelin.nl. Ook de kosten van de te betalen tol zijn op deze website inzichtelijk gemaakt.

Kinderroutekaart Frankrijk
Ken je ze nog, de ANWB kinderroutekaarten? Vroeger gratis af te halen in de winkel, maar tegenwoordig digitaal. De kleurrijke kaarten staan vol spelletjes en leuke informatie over de reis. De kilometers vliegen zo voorbij. Leeftijdsindicatie: 7 - 14 jaar. www.anwb.nl/vakantie/kinderroutekaarten.

Tol -

Wanneer u gebruik maakt van de autosnelweg ontkomt u niet aan het betalen van tol (Péage). Wanneer u de 'autoroute' oprijdt dient u een kaartje uit de automaat te halen. Neem deze mee, want deze heeft u nodig als u de snelweg weer verlaat en moet betalen. Op dit kaartje staat waar u de weg bent opgereden. U betaalt bij het tolhuisje waar u de weg weer verlaat. Sommige tolhuisjes zijn onbemand. U dient dan uw kaartje in een automaat te steken en te betalen met contant geld of een creditcard. Deze onbemande tolpoorten worden aangegeven met 'Monnaie'. De automaten geven wisselgeld. Met de creditcard kunt u ook betalen bij alle bemande betaalhokjes en bij speciale creditcardbetaalautomaten, in Frankrijk aangeduid met de verzamelnaam Carte Bleu (CB). Het te betalen bedrag is afhankelijk van de afgelegde afstand en uw voertuigcombinatie. Algemene informatie over de Franse tolwegen en de toltarieven vindt u op  www.autoroutes.fr.

Symbolen tolppoortjes

1. Dit loket is bedoeld voor de zware voertuigen zoals vrachtwagens.
2. Dit loket is bedoeld voor bestuurders met een abonnement op de ticketservice (tolbadge).
3. Dit loket is niet geopend.
4. Dit loket is bedoeld voor alle bestuurders zonder abonnement, die contant of met credit card willen betalen. Met een gewone Nederlandse pinpas kunt u hier niet betalen. Een combinatie van symbool 2 en 4 kan ook mogelijk zijn.

Betaallogo's
  
1. Bij dit loket kunt u alleen met een credit card en met bepaalde soorten pinpassen betalenbetalen. Betalen met een Nederlandse bankpas zonder het ingeven van de pincode is slechts in beperkte mate mogelijk. Dit wordt meestal aangegeven met het Maestrologo. De mogelijkheid op deze wijze te betalen verschilt per tolmaatschappij en geldt vooralsnog met name voor de wegen van tolmaatschappij SANEF, in de driehoek tussen Calais, Caen en Straatsburg. Het is dan ook aan te raden altijd contant geld of een creditcard achter de hand te hebben. De volgende betalingsmiddelen worden geaccepteerd: Visa, Mastercard, CB, Cofinoga, Esso Card, Total GR, Eurotrafic, DKV, Uta, EuroShell en Routex.
2. Bij dit loket kunt u contant betalen. Een combinatie van symbool 1 en 2 kan ook mogelijk zijn.

Betalen met creditcard
Wanneer u gaat betalen kunt u twee soorten automaten tegenkomen. Deze automaten hebben respectievelijk één of twee kaartlezers. Heeft de automaat één lezer geef dan uw tolkaartje in met de pijl naar voren. Het bedrag wordt zichtbaar. Geef uw creditcard in met de CHIP naar voren en naar boven. Druk op het knopje reçu. Neem de creditcard eruit. U hoeft geen handtekening te zetten of uw pin in te toetsen. Wanneer de tolautomaat twee kaartlezers heeft stop dan in de eerste kaartlezer uw magneetstripkaart en in de tweede kaartlezer uw creditcard. Ook hier hoeft u geen handtekening te zetten of uw pin in te toetsen. Druk op de knop reçu voor een bon. Betalen met een prepaidcreditcard (carte de crédit prépayée) is niet mogelijk.

Op een (nog) zeer beperkt aantal trajecten kan bij de automaten uitsluitend betaald worden met creditcard of via télépéage, dus niet contant of met een Nederlandse bankpas. Dat is bijvoorbeeld het geval op een stuk van de A63 van Irun richting Bordeaux. Mocht dit tot problemen leiden omdat bijvoorbeeld uitsluitend contant geld bij de hand is, dan kan assistentie worden gevraagd via de intercom.

Er bestaan plannen om ter bevordering van de doorstroming over te gaan op elektronische tolbetaling zonder tolpoorten. Verdere gegevens zijn nog niet bekend.

Betalen met een tolbadge
Met een elektronisch kastje (badge télépéage) in de auto kun je in Frankrijk automatisch tol betalen. Je mag met deze tolbadge door de speciale télépéagepoorten (Liber-t), waarmee je in het hoogseizoen lange wachttijden kunt besparen. Er zijn twee verschillende tolbadges verkrijgbaar. Een tolbadge voor Frankrijk, Spanje en Portugal, of een tolbadge voor Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Met de tolbadge kun je ook betalen bij enkele honderden parkeerterreinen en parkeergarages in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Vaak laten de voor Liber-t gereserveerde tolpoortjes alleen voertuigen (met aanhangwagen of caravan) door die niet hoger zijn dan twee meter. De nieuwste Liber-t-poortjes herkennen wel hogere voertuigen en aanhangers. De tolbadge is te koop in onder meer in de winkels van de ANWB. Kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/tolbadge voor meer informatie. Ook is de tolbadge te koop op www.bipandgo.com.


Plan Palomar

Om het vakantieverkeer in goede banen te leiden heeft de Franse verkeerspolitie het Plan Palomar ontwikkeld. Bij grote verkeersdrukte kan de verkeerspolitie besluiten om opritten langs deze weg tijdelijk te sluiten of om automobilisten van de overvolle weg af te dirigeren richting minder drukke routes. Op deze momenten dien je de zogenaamde "bis"-routes te volgen om de snelweg te ontlasten. Ook beslaat het plan een maximale paraatheid van de hulpdiensten om incidenten en ongevallen zo snel mogelijk op te lossen. Op sommige wegen (waaronder die rond Parijs) gebeurt dit dirigeren automatisch en geven borden boven de weg actuele informatie over de te volgen route.


Wegenwacht en pechhulp

Er is geen georganiseerde wegenwachthulp in Frankrijk. Wanneer u ANWB Wegenwacht Europa Service heeft dan kunt u via het ANWB-steunpunt gebruikmaken van een uitgebreid netwerk van garages en sleepdiensten. In het Franse wegenwachtsysteem wordt uw auto vaak eerst weggesleept naar een garage. Hier volgt een mogelijke reparatie. Op autosnelwegen (péages) meldt u problemen met uw vervoersmiddel via de praatpaal (oranje noodtelefoon) bij de snelwegpolitie (CRS). Die schakelt een contractsleper in. De auto wordt dan naar een garage gesleept. Voor alle diensten moet worden betaald. Met de app SOS Autoroute kun je in geval van pech of een ongeval op de Franse autoroute met je mobiele telefoon contact opnemen met de hulpdienst. Buiten de péages belt u de plaatselijke gendarmerie via alarmnummer 17. U dient naar een dépanneur te vragen. Een ANWB-lid kan het steunpunt in Lyon bellen. De gegevens van het ANWB-steunpunt te Lyon zijn: Parc des Tuileries, 69760 Limonest. Het telefoonnummer is: +33 (0)4 - 72 17 12 12. Het steunpunt is het hele jaar door dag en nacht bereikbaar. Een lid van Route Mobiel dient te bellen met +31 (0)20 - 651 51 15.


Vertaling verkeersvoorschriften

Attention - Let op!
Au pas - Langzaam!
Bouchon - File
Centre ville - Centrum
Chantier - Werkterrein
Danger (de mort) - Gevaar (levensgevaar)
Fin de limitation - Einde snelheidsbeperking
Gravier, Gravillons - Steenslag
Halte! - Stop!
Impasse - Doodlopend
Limitation - Snelheidsbeperking
Passage interdit - Doorgang verboden
Passage protégé - Voorrangskruising
Priorité à droite - Verkeer van rechts heeft voorrang
Prudence! - Voorzichtig!
Ralentir, ralentissez - Langzaam rijden
Route barrée - Afgesloten rijweg
Sens unique - Eenrichtingsverkeer
Serrez à droite - Rechts houden
Sortie de camions - Uitrit van vrachtwagens
Tenez vos distances - Afstand houden
Toutes directions - Doorgaand verkeer
Travaux - Werk in uitvoering
Virage (dangereux) - (Gevaarlijke) bocht
Voie unique - Eenbaansverkeer
Zone bleue - Parkeren alleen met parkeerschijf toegestaan
Zone rouge - Verboden te stoppen
Mise en fourrière - Auto wordt direct weggesleept