Bas-Rhin

Bas-Rhin, met Straatsburg als hoofdstad, strekt zicht uit tussen de Rijnvallei en de Vogezen in het oosten van de regio Grand-Est. Het heeft een vrij lange grens (de Rijn) met de Bondsrepubliek Duitsland. De Bas-Rhin is een grote afwisseling aan landschappen rijk: vlakten, wijngaarden en bergketens. In het noordwesten strekt zicht het Regionale Natuurpark van de Noordelijke Vogezen uit, een groot bosrijk gebied met enkele fraaie rotspartijen. In het westen liggen de uitlopers van de Vogezen. In het zuidwesten lokt de boeiende Elzasser-wijnroute vooral in de zomer een grote stroom toeristen. Parallel aan de N83 loopt deze genoeglijk slingerend van Marlenheim naar Thann en wordt in het noorden van Bas-Rhin nog uitgebreid met het gebied om Wissembourg. Het wijnbouwgebied omvat over een lengte van 180 kilometer zo’n 100 gemeenten. 12.000 hectare is beplant met wijnstokken. De opbrengst daarvan is zo’n 100 miljoen flessen per jaar. Langs de wijnroute liggen twee grote steden: Strasbourg en Colmar. In Bas-Rhin liggen tevens een vijftigtal versterkte kastelen, evenveel musea en een grote keus aan Romaanse, gotische en barokke gebouwen. Met 2.500 kilometer aan fietspaden en ruim 5.500 kilometer bewegwijzerde wandelpaden komen sportliefhebbers er volop aan hun trekken. Op het vlak van bezienswaardigheden is de Bas-Rhin dus meer dan rijk bedeeld. Haast langs elke weg of bij ieder vakwerkhuis wachten u indrukwekkende landschappen, schitterende architectuur, rijke cultuur of tongstrelende gastronomie. www.alsace-destination-tourisme.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Bas-Rhin

Straatsburg
Straatsburg telt ongeveer 270.000 inwoners en is de hoofdstad van de regio Grand-Est en zetel van een bisschop en een universiteit. De Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zijn hier gevestigd. Straatsburg ligt op het kruispunt van belangrijke verkeersaders op de linkeroever van de Rijn, waarin onder andere het Rijn-Marne-kanaal en het Rijn-Rhône-kanaal uitmonden. Met zijn hoge Cathédrale Notre-Dame en talrijke huizen uit de 16de en de 17de eeuw bezit Straatsburg nog steeds het karakter van een oude Rijksstad. Straatsburg toont ook veel Franse invloeden in de gebouwen en huizen. Deze gebouwen ontstonden in de 18de eeuw en zijn gebouwd in de stijl van Lodewijk XV. La Petite France is het best bewaarde gedeelte van de oude stad. Bezienswaardige musea zijn het Musée Historique, het Musée de l’Oeuvre Notre-Dame en het Musée d’Art Moderne et Contemporain. Ook een boottocht door de kanalen is zeer aan te raden. www.visitstrasbourg.fr

Straatsburg: voor liefhebbers van erfgoed, cultuur en levenskunst straalt Straatsburg jeugdigheid en dynamiek uit. Val voor haar charme!


Andlau
Andlau is een kleine bloemrijke stad met een kleine 1.800 inwoners en enige oude huizen en de kerk van een klooster. Dit klooster genoot ooit grote bekendheid. Andlau was een abdijvorstendom binnen het Heilige Roomse Rijk. In 880 werd door keizerin Richardis, de vrouw van Karel III, de Dikke een abdij voor benedictinessen gesticht in Andlau. Tussen 1178 en 1212 ging de voogdij over de abdij van de graven van Egisheim-Dagsburg over aan het Heilige Roomse Rijk. 


Bitche en Fort Simserhof
De citadel van Bitche is alweer een ontwerp van Vauban. In de citadel wordt de Frans-Duitse oorlog van 1870-’71 verklaard. In de buurt ligt het Fort Simserhof, nu het Museum van de Maginotlinie. Fort Simserhof bezit een netwerk van forten en onderaardse gangen dat Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog moest beschermen tegen de Duitse vijand. www.tourisme-paysdebitche.fr.


Château du Haut-Barr
Het vervallen Château du Haut-Barr verheft zich op drie enorme rotsen van zandsteen boven de Vallée de la Zorn en Plaine d’Alsace. U vindt dit uit de 12de-eeuw stammende kasteel 5 kilometer buiten Saverne. www.tourisme-saverne.fr.


Haguenau
Met 32.000 inwoners behoort Haguenau tot de grotere plaatsen in de regio Grand-Est. Vroeger verbleef keizer Barbarossa hier graag. Haguenau is in 1677 afgebrand en in 1944-45 zwaar beschadigd. De gerestaureerde kerk St-Georges uit de 12de-eeuw heeft een achthoekige klokkentoren boven de kruisgalerij. Verder bezit Haguenau de gotische kerk St-Nicolas uit de 13de – 15de eeuw. De stad bezit nog gedeelten van oude versterkingen met vier oude torens. Haguenau heeft aan het einde van de WOII tien weken in de vuurlinies van Duitse en Amerikaanse troepen gelegen. www.visithaguenau.alsace.


Le Hohwald
De streek ‘Région du Hohwald’ ontleent zijn naam aan het kuuroord Le Hohwald. De streek heeft een overvloed aan bossen, wijngaarden en charmante dorpjes. Het is gelegen tussen de Vallée de la Bruche in het noorden en westen, de D424 in het zuiden en de A35 van Colmar naar Straatsburg in het oosten. Rond het afgelegen kuuroord Le Hohwald,  te midden van uitgestrekte weilanden, bevinden zich uiterst fraaie sparren- en berkenbossen. Le Hohwald wordt vaak gebruikt als vertrekpunt voor een autotocht door de omgeving.


Hunspach
Een schitterend vakwerkdorp en tevens beschermd dorpsgezicht. Erg mooi zijn de gevels met de voor deze streek karakteristieke afdaken. Veel huizen hebben nog ramen met origineel bolglas, ook typisch voor deze streek. www.alsace-verte.com.


Lembach
Ruim 1 kilometer voor de ingang van Lembach kunt u rechts via een weggetje een onderaards complex van bunkers en kazernes ontdekken, genaamd Ouvrage du Four à Chaux (afgekort FAC). Deze artilleriefabriek (de Duitse benoeming was kalkoven of Panzerwerk 615) kreeg zijn naam van een kalkoven in de buurt en had o.a. als taak de vallei van de Sauer te verdedigen.


Mont Ste-Odile
Het klooster op de Mont Ste-Odile bij Ottrott is een van de meest bezochte locaties in het departement Bas-Rhin. U heeft hier een schitterend uitzicht. De gewijde plek trekt ook veel gelovigen aan. Odilia, de patroonheilige van de Elzas, wordt blind geboren. Haar vader Etichon, de hertog van de Elzas, veroordeelt haar ter dood, maar haar moeder weet haar te redden door een vroedvrouw de opdracht te geven het meisje toe te vertrouwen aan een klooster. Op de dag van haar doopsel kan ze plots weer zien en krijgt ze de naam Odilia, wat ‘dochter van het licht’ betekent. Ze keert terug naar haar ouders en verzet zich tegen de trouwplannen van haar vader. Haar vader ontsteekt in razernij waardoor zij moet vluchten. Tijdens haar vlucht opent een rots zich voor haar, waar ze zich kan schuilhouden. De hertog, geraakt door dit mirakel, aanvaardt de wensen van Odilia en schenkt haar het kasteel van Hohenbourg, dat later omgevormd zou worden tot klooster. De sarcofaag van de heilige Odilia wordt bewaard in de kapel die volledig aan haar gewijd wordt. Naast het spirituele aspect van deze plaats kunnen de bezoekers zeker het uitzicht waarderen, vanaf het terras kunnen ze uitkijken over Straatsburg en het Zwarte Woud. www.mont-sainte-odile.com.


Obernai
Obernai ligt aan de voet van de Mont Ste-Odile en is een voormalige Rijksstad. De stad vertoont met haar muren, oude huizen en straatjes een zeer schilderachtig stadsbeeld. Aan het Place de la Chapelle staat het Hôtel de Ville uit de 16de eeuw en de ‘Kapellturm’, een gotische klokkentoren met galerij. www.tourisme-obernai.fr.


Parc naturel régional des Vosges du Nord
Dit natuurgebied gelegen in de departementen Bas-Rhin en Moselle dateert uit 1976 en omvat het noordelijke gedeelte van de Vogezen. Het beslaat een gebied van meer dan 130.500 hectare en bestaat voor 65% uit bos. Met 581 meter is de Grand Wintersberg het hoogste punt. Het bezoekerscentrum bevat een museum en bevindt zich in La Petite-Pierre. In 1998 is het gebied, samen met het aangrenzende Duitse natuurpark Paltserwald, door UNESCO erkend als biosfeerreservaat. www.parc-vosges-nord.fr.


Rosheim
In dit wijnstadje vindt u vervallen stadsmuren en enkele van de oudste huizen in het departement Bas-Rhin. Een bezienswaardigheid is de Eglise St-Pierre-et-St-Paul. Deze kerk is gebouwd is gele kalksteen en een bijzonder voorbeeld van 12de-eeuwse bouwkunst in het Rijnland. www.rosheim.com.


Saverne
Saverne ligt aan de rivier de Zorn en het Marne-Rijnkanaal. Het is in het bezit van het imposante, uit rode baksteen opgetrokken, Château des Rohan uit de 18de eeuw. Het kasteel is gebouwd door kardinaal Louis de Rohan. Tegenwoordig is het in 1858 opgerichte Musée de la Ville in het kasteel gehuisvest. www.tourisme-saverne.fr,


Sélestat
In Sélestat staat de beroemde Bibliothéque Humaniste. De bibliotheek is in het bezit van unieke boeken en manuscripten, waaronder enkele van de eerst gedrukte boeken ter wereld. Sélestat bezit twee bezienswaardige kerken. De Eglise Ste-Foy heeft een achthoekige klokkentoren. De Eglise St-Georges is uitgevoerd in rode en groene ‘Bourgondische tegels’.


St-Hippolyte – Château Haut-Koenigsbourg
Hoog boven het mooie dorpje St-Hippolyte vindt u het kasteel Haut-Koenigsbourg, de populairste attractie van de regio. Vanaf het Château Haut-Koenigsbourg heeft u een prachtig uitzicht over de vlaktes van de Elzas. Het kasteel is aan het eind van de 19de eeuw gerestaureerd door Wilhelm II. Het kasteel ligt aan de Elzasser-wijnroute. www.haut-koenigsbourg.fr.


Wissembourg
Wissembourg is gelegen aan het eind van het Lauter-dal en is ontstaan in Romeinse tijden. Het ontwikkelde zich uit een 7de-eeuwse benedictijner abdij. Bezienswaardigheden zijn onder andere de in de 14de-eeuw voltooide kerk St-Pierre-et-Paul. Dit is na de kathedraal in Straatsburg de grootste kerk in Bas-Rhin. In de schilderachtige wijk Le Brunch vindt u belangrijke oude huizen.