Aveyron

Aveyron strekt zich uit aan de zuidelijke rand van de bekende vulkaanstreek de Auvergne. In het noorden wordt het departement begrensd door Cantal, in het oosten door Lozère en Gard, in het zuiden door Hérault en Tarn en in het westen door Lot en Tarn-et-Garonne. De hoofdstad is Rodez. De Aveyron is vooral een departement voor liefhebbers van ruig, maar uniek natuurschoon. In het noorden ervan treffen ze kalkplateaus en vulkanisch gesteente aan, die samen een onherbergzaam landschap vormen, dat diep wordt ingesneden door de rivieren de Truyère en de Lot. In het zuidwesten bevindt zich een streek die haar naam te danken heeft aan de rogge: de Ségala (seigle=rogge). Het zuidoosten is een prachtig natuurgebied: de Grands Causses, een ruw kalkplateau, ingesneden door de rivieren de Jonte en de Dourbie. Het ruwe natuurschoon belet niet dat de Aveyron niet minder dan tien van de mooiste dorpen van Frankrijk rijk is. www.tourisme-aveyron.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Aveyron

Rodez
De charme van deze historische stad, de hoofdstad van het departement de Aveyron, zal u zeker bevallen. Rodez ligt centraal in het departement en telt een kleine 24.000 inwoners. Vanwege de talloze overnachtingsmogelijkheden is Rodez het ideale punt om van hieruit de Aveyron te ontdekken. De kathedraal Notre Dame, waaraan gebouwd is van de 13de tot de 16de eeuw, is een hoogtepunt van Gotische architectuur en torent met zijn 87 meter hoge klokkentoren hoog boven de stad uit. Vanaf de toren heeft u een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving. De kathedraal is gedurende de zomermaanden ‘s avonds prachtig verlicht. De 15de-eeuwse koorstoelen in het interieur zijn versierd met onder meer een gevleugelde leeuw, bevallige demoiselles en een ondeugend figuurtje dat zijn achterwerk laat zien. Ander bezienswaardigheden zijn het museum Fenaille met zijn verzameling menhirs, het museum Denys Puech en het Haras National (paardensport). www.rodez-tourisme.fr.


Belcastel
Belcastel is gelegen aan de oevers van de Aveyron en is in het bezit van een imposant kasteel. Het dorpje heeft de uitstraling van een ansichtkaart en behoort tot de 10 dorpen in de Aveyron met het label ‘un des plus beaux villages de France’. Geïnspireerd door deze unieke plek heeft de architect Fernand Pouillon al zijn talenten aangewend om het kasteel te restaureren.
www.mairie-belcastel.fr.


Brousse-le-Château
Brousse-le-Château is fraai gelegen aan de samenloop van twee rivieren. Het dorpje bezit een versterkt kasteel uit de 9de – 16de eeuw, een Romaanse brug uit de middeleeuwen, een kerk en een oratorium. Deze bijzondere plek behoort tot de 10 dorpen in de Aveyron met het label ‘un des plus beaux villages de France’. www.brousselechateau.net.


Conques
Conques is gelegen op de rechteroever van de Ouche en is een van de aantrekkelijkste dorpen van Frankrijk. De kerk Sainte Foy, met het beroemde timpaan van het westportaal, is een prachtig voorbeeld van Romaanse kunst. De kerk, begonnen in de 11de-eeuw, werd grotendeels gebouwd in de 12de-eeuw. In het timpaan in de stijl van Auvergne is ‘Het Laatste Oordeel’ afgebeeld. De kerk heeft een indrukwekkend interieur met in een bijgebouw de kerkschat die religieuze kunst van de 9de tot 16de-eeuw bevat. De vroegere abdij waartoe deze kerk behoorde lag van de 11de tot de 13de-eeuw aan de bedevaartroute naar Santiago de Compostela. Nadat de abdij in 1561 door protestanten was verwoest, raakte de gedeeltelijk uitgebrande kerk in verval, totdat hij in het midden van de vorige eeuw door de schrijver Prosper Mérimée werd ontdekt en na beroep op de publieke opinie werd gerestaureerd. De stad herbergt een aantal indrukwekkende Romaanse kunstschatten. Twee schatkamers herbergen de schatten van Conques, waaronder het beroemde relikwie ‘beeld van Sainte Foy’. Dit van goud gemaakte beeld dat belegd is met edelstenen is een geschenk van pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Verder kunt u een groot aantal kunstwerken van middeleeuwse goudsmeden bewonderen en natuurlijk het prachtige gewelf van het vroegere klooster. Dankzij de relikwieën van Sainte Foy, overgebracht uit Agen in 866, werd Conques een belangrijke halteplaats na Le Puy en Velay op de route naar Santiago de Compostella. Heden ten dage treden nog vele moderne pelgrims in de voetstappen van hen die hen voorgingen op dit historische pad. De pelgrims verblijven in het dorp en krijgen onderdak en voedsel van de monniken. Conques is een meesterwerk van Romaanse kunst, gecreëerd door het geloof en de handen van de monniken gedurende de 10de tot de 12de eeuw. De abdij en de kloosters behoren tot de mooiste voorbeelden van beeldhouwkunst uit de Middeleeuwen. Het dorp zelf bezit vele smalle straatjes en oude huizen met schuine daken die bedekt zijn met ‘lauzes’ (lokale daksteen). In Conques lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Het dorp behoort tot een van de 10 dorpen in Aveyron met het label ‘un des plus beaux villages de France’. www.tourisme-conques.fr.


La Couvertoirade
Midden op de Larzac, op een geïsoleerde plaats, bouwden de Tempeliers dit kasteel op een rots. Aan de voet van deze rots ontstond later in de middeleeuwen dit dorp. La Couvertoirade werd in de 15de eeuw een Commanderie van de Hospitaalridders die het dorp ommuurde met indrukwekkende vestingmuren. In La Couvertoirade krijgt men een beeld van zowel de militaire macht van de Tempeliers als van de dagelijkse bezigheden van de Hospitaalridders. Het dorp is buitengewoon goed in stand gehouden en daardoor werkelijk een middeleeuwse stad in miniatuur. Ook bezienswaardig zijn het kerkhof met zijn speciale ronde kruizen/grafstenen (stèles) en de door de Hospitaalridders gebouwde kerk. De vesting La Couvertoirade behoort tot de 10 dorpen met het label ‘un des plus beaux villages de France’. www.lacouvertoirade.com.


Espalion
Espalion is schitterend gelegen. Het oude renaissancekasteel aan de Lot met de zandstenen brug uit de 13de-eeuw vormt een schilderachtig geheel, evenals een aantal in het water weerspiegelende huizen met balkons; op een heuvel een kasteelruïne. Geliefde plaats bij kunstenaars. Interessante omgeving met kleine aardige plaatsen als Bozouls en St-Côme-d’Olt. www.tourisme-espalion.fr.


Estaing
Estaing ligt aan het eigenlijke begin van de Gorges du Lot in het noorden van de Aveyron en aan de voet van de bergen van de Aubrac. Bezienswaardig zijn de oude huizen, het 15de – 16-eeuws kasteel met hoge slottoren, de 15de-eeuwse brug over de Lot met een standbeeld van François d’Estaing en de prachtige kerk. Estaing behoort tot de 10 dorpen met het label ‘un des plus beaux villages de France’. www.estaing12.fr.


Gorges du Tarn
De steile hellingen van de Gorges du Tarn bieden plaats aan moeflons en zijn het gebied bij uitstek van vogels. Men kan er talloze soorten zien. Bevers hebben de hoge oevers van de rivier gekoloniseerd en de wilde gieren die in de jaren veertig waren verdwenen, zijn sinds dertig jaar weer terug, evenals een aantal monniksgieren vanaf 1992. De kloof Gorges du Tarn is gelegen in het natuurgebied de Cevennen en het gebied van de Causses in de departementen Lozère en Aveyron. De rivier de Tarn stroomt door de kloof, die begint bij Ispagnac en loopt tot aan Le Rozier. www.cevennes-gorges-du-tarn.com en www.ot-gorgesdutarn.com.


Najac
De Koninklijke burcht van Najac is gelegen op een uitstekende rots en verheft zich trots boven het dorp. Dit meesterwerk van 13de-eeuwse militaire architectuur waakt over het dorp terwijl de rivier laag beneden het kasteel slingert. Van een klein gehucht aan de voet van een imposant kasteel is Najac gegroeid volgens het patroon van de bastides. In Najac is het stadsdeel van de bastide afgescheiden van de rest van het dorp door een nauwe straat, die zich later verbreedt tot het dorpsplein. Ook Najac behoort tot de 10 dorpen in de Aveyron met het label ‘un des plus beaux villages de France’. www.tourisme-villefranche-najac.com.


Parc Naturel Régional des Grands Causses
Het Parc Naturel Régional des Grands Causses strekt zich uit over het zuidoosten van het departement van de Aveyron. Het omvat onder meer het land van Millau, de causse of het karstgebied van de Larzac, de causse Noir, de engten van de Dourbie en de streek van Roquefort. Dit schilderachtige gebied, waar u tal van schaapskooien aantreft, is ideaal om rotsen te beklimmen, te kanoën en te wandelen. Dit is het gebied van de monniksgier. www.parc-grands-causses.fr.


Peyre
Peyre ligt op zeven kilometer stroomafwaarts van Millau en is tegen een rots gebouwd. Bijzonder zijn de in de 17de eeuw versterkte huizen van tufsteen die gebouwd zijn op Romaanse fundamenten (de ‘calades’). Ook bijzonder is de in een rots uitgehouwen kerk. Vanaf deze ongewone plek heeft u een buitengewoon uitzicht op het Viaduct van Millau. Peyre behoort tot de 10 dorpen met het label ‘un des plus beaux villages de France’. www.millau-viaduc-tourisme.fr.


Roquefort-sur-Soulzon
Roquefort-sur-Soulzon is het centrum van de bekende Roquefortkaas, de Roquefort AOC. De melk van de geiten die grazen op de Causses (kalkplateau’s) wordt hier verwerkt. Roquefort telt ongeveer 400 inwoners, maar onder de grond is het vele malen drukker. De kelders van Roquefort zijn natuurlijke holen in de kalksteenformatie van le Combalou. Ze bestaan uit vele verdiepingen waar een zachte luchtstroom doorheen vloeit. De kelders van de meeste kaasmakerijen kunnen bezocht worden. Hier rijpen al vijf eeuwen Roquefortkazen. Maak kennis met de aloude gewoontes en gebruiken van het kaasmaken. www.roquefort-tourisme.fr.


Sainte-Eulalie d’Olt
Sainte-Eulalie d’Olt bezit een middeleeuws dorpsplein, een kerk uit de 11de eeuw, een kasteel uit de 15de eeuw, een herenhuis uit de Renaissance en een molenrad. In dit met bloemen versierde dorp is het, eventueel onder begeleiding van een gids, goed rondslenteren. Sainte-Eulalie d’Olt behoort tot de 10 dorpen met het label ‘un des plus beaux villages de France’. www.sainteeulaliedolt.fr.


Saint-Cômte-d’Olt
Saint-Cômte-d’Olt is een middeleeuws dorp met een klokkentoren, een versterkte stadspoort en imposante herenhuizen. In de voetsporen van de pelgrims op weg naar Santiago de Compostela ontdekt u een dorp waarin sinds eeuwen weinig is veranderd. Saint-Cômte-d’Olt behoort tot de 10 dorpen met het label ‘un des plus beaux villages de France’. www.saint-come-olt.com.


Saint-Jean-d’Alcas
Saint-Jean-d’Alcas is een heel mooi versterkt dorp met een verrassend harmonieuze architectuur. De plattegrond van Saint-Jean-d’Alcas wordt bepaald door vier torens, een op ieder hoek, waarbinnen slechts twee parallelle straten lopen, waarlangs bijna identieke huizen staan. Het dorp was in vroeger tijden eigendom van de Cisterciënzer monniken van Nonenque. www.tourisme-stjeanstpaul.com.


Sauveterre de Rouergue
In Sauveterre de Rouergue vindt u vakwerkhuizen met erkers, gebeeldhouwde steen en bewerkte deuren. Ook vindt u er overblijfselen van versterkingen, zoals grachten, torens en gewelfde poorten. Deze 13de-eeuwse Koninklijke bastide is gebouwd rondom het dorpsplein met zijn arcaden en vakwerk- en koopmanshuizen. Bezoek de avondmarkt met straatamusement of neem deel aan de rondleiding met fakkels. Sauveterre de Rouergue behoort tot de 10 dorpen met het label ‘un des plus beaux villages de France’. www.sauveterre-de-rouergue.fr.


Sylvanès
De geschiedenis van dit kleine dorp is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de abdij. De kloosterarchitectuur van de Abdij van Sylvanès getuigt van de grote geestelijke en artistieke kunst in het verleden. Zij is gesticht door de Compagnons van Saint Bernard in een vruchtbare vallei te midden van net zulke vruchtbare hellingen. Ze was de eerste Cisterciënzer abdij in de Rouergue. Ondanks de harde tijden gedurende de 100-jarige Oorlog, de godsdienstoorlogen en de Franse Revolutie die het kloosterleven bijna lam legden, is het grootste deel van de gebouwen van Sylvanès bewaard gebleven. De kloosterkerk is een kleinood van Cisterciënzer kunst. In het wijde schip en de zijkapellen zijn duidelijk de kenmerken van de overgangsperiode van de Romaanse naar de Gotische bouwstijl te herkennen. De galerij van de kloostergang met zijn gewelven komt uit in de kapittelzaal met ramen uit de 12de eeuw en de sacristie waar u een gebeeldhouwd timpaan kunt bewonderen. Het scriptorium is een grote, in tweeën gedeelde zaal uit de 13de eeuw. Dit architecturale meesterwerk, een van de mooiste van het departement Aveyron en bekend bij specialisten van Romaanse kunst uit Frankrijk en het buitenland, verdiende het om behouden te blijven. Aan het eind van de vorige eeuw is dankzij de inspanningen van de ‘Vrienden van Sylvanès’ en daarbij bijgestaan door de lokale en nationale overheid en vele sponsors begonnen met de restauratie en rehabilitatie van de abdij. De verlaten en deels vervallen abdij is heden ten dage een cultuurcentrum met internationale bekendheid. www.sylvanes.com.


Viaduct van Millau
Het viaduct van Millau is een meervoudige tuiconstructie over de rivier de Tarn. De op 14 december 2004 geopende brug is de hoogste ter wereld: een van de pijlers is 343 meter hoog, iets hoger dan de Eiffeltoren. De maximale hoogte van het brugdek wordt slechts door de Royal Gorge Bridge in Colarado (USA) overtroffen. Sinds hij de vallei van de Tarn overbrugt tussen de causse rouge en de causse du Larzac, is het 2.500 met lange viaduct een echte vedette geworden die heel wat bijval kent. Bewonder het kunstwerk van de Engels architect Sir Norman Foster vanuit de vallei, waar u een goede kijk hebt op de sierlijke lijnen in de lucht, of van op het brugdek waar u een spectaculair panorama van het omliggende landschap krijgt voorgeschoteld. www.leviaducdemillau.com.


Villefranche de Rouergue
Alphonse de Poitiers, graaf van Toulouse en broer van koning St. Louis, stichtte in 1252 Villefranche. Haar plattegrond is typisch voor de bastides: heel regelmatig, met straten die recht op elkaar staan en samenkomen op een centraal plein dat omgeven is door arcaden. Het centrale plein is het commerciële hart van de stad en tegenwoordig de locatie van de kleurrijke markt. Bezoek de Bastide Royale (de Koninklijke Bastide), de Chapelle des Pénitents Noirs (de kapel van de zwarte boetedoeners) en de Monastaire Saint Sauveur (klooster Saint Sauveur). www.tourisme-villefranche-najac.com.