Auvergne-Rhône-Alpes


Vakantiehuizen en -appartementen in Auvergne-Rhône-Alpes


De regio Auvergne-Rhône-Alpes is op 1 januari 2016 ontstaan door de samenvoeging van de regio’s Auvergne en Rhône-Alpes. De regio bestaat uit de departementen Allier, Cantal, Haute-Loire, Puy-de-Dôme, Ain, Ardèche, Drôme, Haute-Savoie, Isère, Loire, Rhône en Savoie. De hoofdstad van deze regio is Lyon.

01 Ain03 Allier07 Ardèche15 Cantal26 Drôme – 69M Grand Lyon – 43 Haute-Loire74 Haute-Savoie – 38 Isère – 42 Loire – 63 Puy-de-Dôme – 69 Rhône – 73 Savoie

Auvergne

De voormalige regio Auvergne bestond uit de departementen Allier, Cantal, Haute-Loire, en Puy-de-Dôme en ligt tegenwoordig in het westelijke deel van de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Het is een paradijs voor iedereen die in geologie, mineralen of vulkanisme is geïnteresseerd.

Deze regio wordt in het hoogseizoen ook door Fransen goed bezocht; voornamelijk vanwege de vulkaanketens van de Monts Dôme, de Monts du Cantal en de Monts Dore. Een groot deel van het gebied wordt bedekt door het Centraal Massief, een oud vulkanisch gebergte dat zich over bijna een zesde van de totale oppervlakte van Frankrijk uitstrekt.

Op en rond het Centraal Massief is de Franse natuur en cultuur zorgvuldig behouden gebleven.

Het gebied bezit twee regionale natuurparken. In de departementen Cantal en Puy-de-Dôme ligt het regionale natuurpark Parc Volcans d’Auvergne. Hier liggen de grote vulkanische berggroepen. Het andere regionale natuurpark heet Livradois-Forez en is eigenlijk een groot bos. Het strekt zicht uit over de twee departementen Puy-de-Dôme en de Haute-Loire.

In het huidige departement van de Allier en een stukje Cher ligt de oude provincie Bourbonnais dat een nogal boerse uitstraling heeft. In het oosten van het departement Haute-Loire ligt de vulkanisch gevormde Velay. Deze historische regio is goed begrensd door natuurlijke obstakels: de rivier Allier in het zuiden, Mount Boutières en Mézenc in het oosten en Mount Devès in het westen.

Wat te doen of te zien

De 4 departementen van de voormalige regio Auvergne kent vele soorten bezienswaardigheden. Tijdens een autorit door de omgeving komt u bijvoorbeeld langs een gestolde lavalaag, een kratermeer, een prachtige burcht en enkele Romaanse kerkjes. In het departement met de minste bezienswaardigheden (Allier) vindt u een van de mooiste eikenbossen van Frankrijk, het Forêt de Tronçais. Veel bezienswaardigheden zijn kerken, waaronder enkele zeer fraaie zoals la Chaise-Dieu.

Een attractie van een andere orde is het in het departement Puy-de-Dôme gelegen themapark Vulcania. In dit park leert u op een moderne manier hoe vulkanen tot uitbarsting komen en wat de gevolgen hiervan zijn. Ook zijn er redelijk veel dierenparken en dierentuinen zoals Le Pal in Allier en de dierentuin bij Ambert.

Daarnaast zijn er voor kinderen leuke spoorwegattracties. Bij de rivier de Allier spoort u door tientallen tunnels. In het natuurpark Livradoi-Forez rijdt een ontdekkingstreintje vanaf Ambert. Tijdens uw verblijf in één van de vier departementen kunt u met gemak een hele wandelvakantie uitstippelen. Op de GR 4 bijvoorbeeld. Dit lange afstandswandelpad loopt dwars door het vulkanisch berggebied. De GR 30 is minder zwaar en loopt langs diverse meren. De GR 400 loopt door het lege Cantalmassief. Om te fietsen is het minder ideaal aangezien de sterke hellingen vooral zijn voorbehouden aan mountainbikers.

Rhône-Alpes

De voormalige regio Rhône-Alpes beslaat de departementen Ain, Ardèche, Drôme, Haute-Savoie, Isère, Loire, Rhône en Savoie. Het is gelegen aan de oostgrens van het land, richting het zuiden. De regio is vernoemd naar de rivier de Rhône en het Alpengebergte. De hoofdstad, Lyon, is na Parijs het grootste stedelijke gebied van Frankrijk. Het oostelijke deel van de regio ligt in de Alpen en grenst aan Zwitserland en Italië.

De hoogste top is de Mont Blanc, op de Frans-Italiaanse grens. Het centrale deel van de regio omvat de riviervalleien van de Rhône en de Saône. De samenvloeiing van deze twee rivieren is in Lyon. Het westelijke deel van de regio bevat het begin van het ‘Massif Central’-gebergte. De regio grenst aan of bevat ook grote meren zoals het Meer van Genève (Lac Léman) en het meer van Annecy. De Ardèche stroomt door het zuidwestelijke deel van de regio, waar het de diepste kloof van Europa heeft uitgesleten.

Net als in de rest van Frankrijk is Frans de enige officiële taal in de regio. Tot het midden van de 20ste eeuw werd Arpitan veel gesproken in de hele regio, terwijl veel van de inwoners van het zuiden variëteiten van Occitaans spraken; beide zijn in deze regio sterk in verval. Er zijn twee internationale luchthavens (Lyon en Genève). Ook is er een indrukwekkend aantal treinverbindingen en is er een uitgebreid snelwegennet. Deze regio wordt ook wel gezien als het kruispunt van Europa.

Wat te doen of te zien

Met acht natuurparken en ongeëvenaarde locaties zoals de Mont Blanc en de Gorges de l’Ardèche, biedt het een breed scala aan verschillende landschappen: bergen, wijngaarden, glooiende valleien, lavendelvelden en olijfboomgaarden.

Elke vorm van sport is voorhanden, tegen een indrukwekkende natuurlijke achtergrond: skiën, wandelen, mountainbiken of zelfs paragliden en kanoën. Naast het hosten van drie Olympische Winterspelen vanwege het feit dat het het grootste skigebied ter wereld is het tevens het op één na belangrijkste golfgebied in Frankrijk met meer dan 60 banen.

Saint-Gervais-les-Bains is sinds het begin van de 20ste eeuw een populaire vakantiebestemming. Liefhebbers van kunst en cultuur zullen niet teleurgesteld zijn in de regio Villes d’Art: Lyon, dat door UNESCO is geclassificeerd als werelderfgoed, Annecy, Grenoble, Chambéry en Saint-Étienne.

Kenners van lekker eten en goede wijn worden hier verwend met een ruime keuze aan lokale specialiteiten die te proeven zijn, samen met een Beaujolais of een Côtes du Rhône, en door het enorme aantal beroemde restaurants.

Meer informatie: www.auvergnerhonealpes-tourisme.com.