Aude

De Aude is een deel van de regio Languedoc-Roussillon en een van de zuidelijkst gelegen Franse departementen. De hoofdstad is het beroemde Carcassonne. Het departement grenst ten noorden aan de Hérault en de Tarn, ten oosten aan de Middellandse Zee, ten zuiden aan de Pyrénées-Orientales en ten westen aan de Ariège en de Haute-Garonne. De Aude is een bijzonder aantrekkelijk deel van Zuid-Frankrijk. Fraaie landschappen naar hartenlust: in het noorden de Montagne Noire met toppen boven 1000 meter, in het zuiden de 2469 meter hoge Pic de Madrès, een forse aanloop naar de Pyreneeën. Tussen die beide berglandschappen kronkelen de meanders van onder andere de Aude en de L’Orbieu. In het oosten is het departement 50 kilometer Middellandse-Zeekust rijk: fraaie stranden, mooie badplaatsjes en een heleboel étangs, grote vijvers, onmiddellijk achter de kustlijn. Bovendien is de Aude een historisch erg boeiende streek: het was ooit het land van de katharen, de ‘reine ketters’ die op een onmenselijke manier werden vervolgd. Maar hun sporen zijn nog altijd zichtbaar vooral voor wie geïnteresseerd is in een stuk boeiende geschiedenis. www.audetourisme.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Aude

Carcassonne
Carcassonne telt ongeveer 46.000 inwoners en is de hoofdstad van het departement Aude. Carcassone ligt in het heuvellandschap van de Pyreneeën. In deze oude stad is de volledige middeleeuwse vesting ongeschonden bewaard gebleven. De stad is daarom erg in trek bij toeristen. De Aude stroomt tussen de in de vlakte gelegen ‘Ville-Basse’ en de boven de rechteroever gelegen ‘Cite’. De 148 meter hoog gelegen ellipsvormige Cité is omgeven door een 1500 meter lange dubbele muur uit 1100 met 54 torens. In de Cité rijst de voormalige kathedraal Saint-Nazaire-et-Saint-Celse op, gebouwd tussen de 11de en de 14de eeuw. Naar het noordwesten vindt u de Montagne Noire, uitloper van de Cévennen, met 47 kilometer verderop de industriestad Mazamet, vanuit hier kan men de 1210 meter hoge Pic de Nore beklimmen. www.tourisme-carcassonne.fr.


Castelnaudary
Door de komst van het Canal de Midi in 1681 is Castelnaudary in ontwikkeling geraakt. De bevolking verviervoudigt bijna in het tijdsbestek van een eeuw. Het Canal du Midi is het door mensen aangelegde kanaal tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse  Zee. In deze plaats kent het Canal een grote verbinding. Bij het water met een oppervlakte van 7 hectare tiert de handel welig. Vooral meel afkomstig van de vlakten van Lauragais, wijnen van de Bas Languedoc en hout uit de Ariège bossen vinden hier een nieuwe eigenaar. Het lokale toeristenbureau organiseert tochten rondom het grote bekken, de stad en over routes zoals La Route du Cassoulet de Castelnaudary. In de omgeving liggen de Romeinse vestingen van Montferrand. Tevens vindt u in Castelnaudary de Moulin de Cugarel, een van de vroeger in deze streek veel voorkomende molens. Wanneer men het Canal du Midi verder stroomafwaarts volgt komt men door oude dorpjes zoals Labastide d’Anjou, Mas Saintes Puelles en Saint Martin Lalande met 6 sluizen. www.castelnaudary-tourisme.fr.


Château de Peyrepertuse
Schitterende ruïne uit de tijd van de katharen. De wandeling naar het kasteel bedraagt ongeveer een kwartier. www.chateau-peyrepertuse.com.


Château de Quéribus
De ligging van dit op 729 meter hoogte gelegen kasteel, uit de tijd van de katharen, is zeer indrukwekkend. www.cucugnan.fr.


Gruissan
In Gruissan vindt u de kapel Notre Dame des Auzils bovenop het rotsachtige massief de la Clape. Eeuwenlang hebben hier de vissers uit het dorp de hulp van de hemel ingeroepen om hen te beschermen tegen de woestheid van de elementen en de bedreiging van piraten. Gruissan strekt zich uit over een lengte van 17 kilometer en is rijk aan buitengewone flora en fauna. Het blauw van de zee steekt hier prachtig af tegen het groen van het massief. Tegenwoordig is Gruissan een beschermd natuurgebied; de immense ruimte blijft de werkelijke schat van deze plaats, zeer hoog aangeslagen door de beoefenaars van mountainbiken en trektochten. De wijnstok in dit gebied heeft de complexiteit van de wind overwonnen en produceert aangename wijnen die een tikje jodiumhoudend zijn. Het gebied staat ook bekend vanwege de zoutwinning. www.gruissan-mediterranee.com.


Lagrasse
Lagrasse is een versterkte plaats aan het riviertje de Orbieu. Een bezienswaardigheid is de abdij Ste-Marie net buiten Lagrasse. Deze abdij stamt uit de Karolingische tijd. www.vivonslagrasse.org.


Lastours
In Lastours vindt u vier kasteelruïnes. Circa 1 kilometer voor Lastours begint een grindpad dat in 45 minuten flink klimmen naar de plek leidt waar u de ruïnes vindt. De kastelen dateren uit de 12de en 13de eeuw en zijn gesticht door de heren van Cabaret. www.chateauxdelastours.fr.


Limoux
De stad Limoux ligt in een vruchtbare streek, ook wel ‘Le jardin de l’Aude’ genoemd. In deze streek teelt men bloemen, groenten en fruit. Bezienswaardig is de Place de la République in het centrum, met in het midden een fontein en aan drie zijden arcaden. Een andere bezienswaardigheid is de kathedraal St-Martin uit de 12de – 15de eeuw. www.limouxin-tourisme.fr.


Narbonne
Narbonne was vroeger de hoofdstad van de Romeinse provincie Romania. Aangedreven door de lakenhandel met Europa en de landen rond de Middellandse Zee, lag Narbonne op het kruispunt van de zee- en landroutes en kende een intense periode van welvaart. Deze werd onderworpen aan de religieuze macht en is nog zichtbaar door de constructie van de religieuze bouwwerken in de stad, waarvan de kathedraal Saint-Just-et-Saint-Pasteur uit de 13de en 14de eeuw een voorbeeld is. Tegenwoordig wedijvert het met Béziers om de hegemonie in de wijnhandel. Andere bezienswaardigheden zijn onder andere de het Romeins horreum en het Palais Musée des Archevêques. Het kustgebied van Narbonne, Narbonne-Plage, bezit zandstrand. Via de N113 komt men bij de cisterciënzer abdij Fontfroide, met een Romaanse kerk uit de 13de eeuw en de belangrijkste kruisgang van Zuid-Frankrijk. www.narbonne-tourisme.com.


Port-Leucate en Port-Barcarès
Port-Leucate en Port-Barcarès liggen in respectievelijk in de departementen Aude en Pyrénées-Orientales. Toch maken ze beide deel uit van een groot plan. Samen zijn ze de vierde badplaats in een rij van zeven speciaal voor toeristen ontwikkelende badplaatsen langs de Languedoc-Roussillon. www.tourisme-leucate.fr en www.portbarcares.com.


Quillan
Quillan is een kleine industriestad. Het plaatsje heeft eeuwen in afzondering geleefd tot er in 1814 een weg werd aangelegd. Het is een perfecte uitvalbasis voor tochtjes in de Pyreneeën, zoals de thermaal badplaats Ginoles of de top van de Bitrague (647 meter). www.quillan.fr.


Safaripark Réserve africaine de Sigean
Dierentuin te Sigean. Met de auto kunt u tussen de leeuwen, neushoorns en beren rijden. www.reserveafricainesigean.fr.


St-Hilaire
In St-Hilaire vindt u een kerk uit de 12de – 13de eeuw en een benedictijnenklooster uit de 8ste eeuw, met een kloostergang uit de 14de eeuw. saint-hilaire-aude.fr.


Trèbes
Trèbes was een pleisterplaats voor het scheepsverkeer in de 17de eeuw. Het plaatsje ligt aan weerzijden van het Canal du Midi. Stroomafwaarts ligt een monumentale trap van sluizen, gebouwd van mooie steen, die toegang geeft tot het binnenlandse kanaalgedeelte. De grootste bezienswaardigheid in Trèbes zijn de geschilderde kraagstenen aan het uiteinde van de balken die het dak van de kerk dragen. Deze 320 schilderijtjes werden ontdekt in de zeventiger jaren van de vorige eeuw na het instorten van een plamuren plafond. De klokkentoren van deze aan Saint-Etiene gewijde kerk is opgetrokken in gotisch Zuid-Franse stijl. www.ville-trebes.com.