Aube

Aube grenst in het noorden aan de Marne, in het oosten aan de Haute-Marne, in het zuiden aan de Côte-d’Or, in het zuidwesten aan de Yonne en in het noordwesten aan de Seine-et-Marne. In het centrum ligt Troyes, de prachtige departementshoofdstad met talrijke oude vakwerkhuizen en schilderachtige plekjes in het oude centrum. Verscheidenheid is troef. In het noorden stroomt de Seine door de streek van Nogent en de Champagnevlakte. Tussen de Seine en het Pays d’Othe strekken zich vruchtbaar landbouwland, weiden en grote bossen uit. Deze streek wordt ook nog wel ‘Klein Normandië’ genoemd omdat er zoveel fruit wordt geteeld. In het oosten bevindt zich het Parc naturel Régional de la Forêt d’ Orient. Dit natuurpark bezit ongeveer 5000 hectare aan kunstmatige meren. In het zuidoosten wordt het uitzicht bepaald door bossen, champagnewijngaarden en uiteraard de wijndorpen. www.aube-champagne.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Aube

Troyes
Troyes telt ruim 60.000 inwoners en is de hoofdstad van de Champagne en het departement Aube. De stad ligt aan de Seine die zich hier splitst in een aantal zijrivieren. Het bezit belangrijke bouwwerken uit de gotiek en de renaissance. Er zijn zes belangrijke kerken: de kathedraal St-Pierre-et-St-Paul uit de 13de tot 16de eeuw met een fraaie renaissancefaçade. Vooral bekend zijn het ‘Beau Portail’ bij het noordelijke dwarsschip en de gebrandschilderde ramen uit de 13de en de 14de eeuw. Het gebouw behoort, ondanks de onvoltooide torens, tot de hoogtepunten van de gotische bouwkunst in de Champagne. De kerk St-Nizier is laatgotisch met een renaissancefaçade en stamt uit het midden van de 16de eeuw. De basiliek St-Urbain behoort tot de meesterwerken der gotiek in de Champagne en ontstond in de tweede helft van de 13de eeuw. De kerk Ste-Madeleine heeft een schip uit de 12de eeuw. De St-Jean, vlakbij de uit houten huizen bestaande Rue des Chats, ontstond in de 13de en de 16de eeuw en bezit een mooi renaissancekoor en een hoogaltaar uit de 17de eeuw. De kerk St-Nicolas is een laatgotisch bouwwerk met toevoegingen uit de renaissance. In de voormalige abdij St-Loup, dichtbij de kathedraal, is een belangrijke bibliotheek en een kunstmuseum met schilderijen van de 15de eeuw tot het heden. In het oude gedeelte van de stad loopt de Rue Emile-Zola met de laatgotische kerk St-Pantaléon. Vanuit hier komt men bij enkele straten met mooie oude huizen, zoals de Rue Champeaux, de Rue des Chats, Rue Brunneval en de Rue de la Trinité. www.troyeslachampagne.com en www.musees-troyes.com.


Bayel
In Bayel vindt u de Cristalleries Royales de Champagne. Deze glasblazers hebben hun ovens sinds 1678 niet meer gedoofd.


Brienne-le-Château
Brienne-le-Château bezit een slot uit het eind van de 18de-eeuw van de familie Brienne. Hier studeerde Napoleon vijf jaar aan de Militaire Academie, waaraan het Musée Napoleon nog herinnert. www.grandslacsdechampagne.fr.


Côte des Bar
De Côte des Bar is de belangrijkste streek in de Aube waar men Champagne produceert. De wijngaarden in de regio Aube hebben een oppervlakte van 7500 hectare zijn goed voor een kwart van de totale Franse champagneproductie. Door het gebied lopen ruim 200 kilometer aan bewegwijzerde paden. Langs deze paden kunnen wandelaars in alle rust de wijngaarden en het glooiende landschap ontdekken. Onderweg komt u langs pittoreske wijndorpjes, gotische kerken en andere bezienswaardigheden. Langs de route stellen 26 wijnboeren hun kelders open voor bezichtiging. Tijdens de rondleiding vertellen ze over de productie van de beroemdste wijn ter wereld. Na afloop is er natuurlijk tijd om een glaasje te proeven. Kijk voor routes op www.champagne-ardennen-toerisme.nl.


Essoyes
Sinds 2011 staat het plaatsje Essoyes, 50 km ten zuidoosten van Troyes, geheel in het teken van Pierre-Auguste Renoir. Deze grootmeester van het impressionisme had een atelier in het geboortedorp van zijn vrouw, waarin hij de landschappen schilderde die hij ’s zomers had ontdekt. Zelf kwam Renoir uit Limoges, maar zijn vrouw Aline was in Essoyes geboren. Ze kwamen er regelmatig op familiebezoek en in 1895 besloten ze een huis in het dorp te kopen. In de tuin liet Renoir een atelier bouwen. Nu is het atelier onderdeel van een permanente tentoonstelling rond Renoir in het dorp. Het atelier verkeert in zo’n staat alsof hij er zo weer kan binnenstappen om aan het werk te gaan. Vanuit het gemeentehuis van Essoyes lopen vier thematische wandelingen langs allerlei plekjes die Renoir geïnspireerd hebben. Op sommige plekken hangen reproducties van zijn werk ter verduidelijking. Renoir is in Essoyes begraven. Het graf kunt u bezoeken. www.essoyes.fr.


Parc naturel régional de la Forêt d’Orient
Het Parc naturel régional de la Forêt d’Orient vindt u bij Troyes en de grote meren. Dit natuurpark is aangelegd in 1970 en beslaat een oppervlakte van 70.000 hectare. U vindt er veel water en bossen. Er is ruimte voor velerlei activiteiten, zoals: zeilen, zwemmen, vissen en wandelen. Niet ver van de meren staan unieke architectonische meester-werkjes. Nergens anders in Frankrijk vindt u deze houten vakwerkkerkjes uit de 15de tot 18de eeuw. Smalle wegen verbinden de kerken in Bailly-le-Franc, Chatillon-sur-Broué, Lentilles, Vignory, Outines, Chavanges en Montier-en-Der. www.pnr-foret-orient.fr.


Pays d’Othe
Het Pays d’Othe ligt binnen de grenzen van de departementen Aube en de Yonne. Aix-en-Othe wordt beschouwd als de hoofdstad van het Pays d’Othe. In dit kleine paradijsje kunt u naar hartenlust wandelen en fietsen. Ontdek ver van de hectiek van alledag de streken Chaourçois en de Val d’Armance. Streken met elk hun eigen specialiteit op het gebied van gastronomie, cultuur en kunstnijverheid. www.tourisme-chaource-othe-armance.com.


Les Riceys
Les Riceys is het enige wijndorp in Frankrijk dat 3 A.O.C-wijnen produceert. Dit zijn de Champagne, de Coteaux Champenois en de Rosé des Riceys. www.les-riceys.fr.