Ardèche

De Ardèche is zeer geschikt voor een (kampeer)vakantie. Het departement Ardèche bezit schitterende natuur, mooie kanorivieren, veel zon en een ongelooflijk aantal wandelpaden. U vindt er ruimte, rust en tientallen prachtige dorpen die vaak gelegen zijn in een terrassenlandschap. Bij Nederlanders is de Ardèche al zeer lang in trek. Het is een gebied waar u zich goed kunt onthaasten. De Ardèche is geen goede bestemming voor stedenliefhebbers. De drie grootste plaatsen zijn Privas, Aubenas en Annonay. Deze kleine marktsteden hebben relatief weinig te bieden. Klein, maar zeer sfeervol zijn Largentière, Viviers, Les Vans en Villeneuve-de-Berg. Een van de allermooiste stadjes is het goed verstopte Thines. Maar ook langs de rivier de Ardèche liggen pareltjes. Veel vakantiegangers gaan naar de Ardèche vanwege de vele zonuren. Het ontbreken van de zee wordt goed gemaakt door de vele rivieren. Een groot voordeel is dat de meeste riviertjes zeer kindvriendelijk zijn. Dit in tegenstelling tot de diepe kratermeren in het westen van dit gebied. Een nadeel is dat de meeste strandjes in de zomer behoorlijk druk zijn.

De Ardèche wordt ingedeeld in enkele uitgestrekte natuurlijke streken waar het water overal aanwezig is. Noordelijk vindt u de diepgroene Vivarais; een landbouw- en fruitstreek. In de westelijke punt ligt de Montagne, vol met piramidevormige bergen, die ontstaan zijn door vulkanen. Het hart en het zuidwesten worden ingenomen door de uitlopers van de Cevennen. Hier bevinden zich langgerekte bergketens. Vroeger werden daar terrassen in uitgehakt. De kastanje is hier koning. Het zuidoosten toont droger, met grotten en diep snijdende rivierdalen. Het kloofdal van de Ardèche is beroemd. Het is ook een van de grote kanorivieren van Frankrijk. De Ardèche is dun bevolkt, net zoals de gebieden eromheen. Vroeger woonden er in dit gebied veel meer mensen die zich vooral bezig hielden met de zijdecultuur. Veel bezienswaardigheden herinneren dan ook hieraan. De hoofdattractie van dit gebied is echter de natuur. U vindt hier schitterende druipsteengrotten en bijzondere bossen, zoals het Bois de Païolive. Ook sommige vulkanische activiteiten hebben geleid tot bezienswaardigheden. Een voorbeeld hiervan is de puinberg van de Gerbier-du-Jonc. De 1551 meter hoge berg is de bron van de rivier de Loire. De Ardèche is een echt wandelwalhalla. In het Cevennendeel ligt een dicht netwerk met prachtige wandelpaden. Voor ruige tochten kunt u terecht in het Massif de Tanargue of op het bergplateau van de westelijke Ardèche. Ook voor fietsliefhebbers zijn hier veel uitdagingen te vinden. Er zijn honderden mountainbiketochten uitgezet. Voor beginners en voor zeer gevorderden. Er is zelfs een route waarbij u over het steenslakkenpuin van een gestolde vulkaanvloed kunt afdalen. De Ardèche heeft een heerlijk zacht klimaat. In de zomermaanden kan de temperatuur oplopen tot rond de 30 graden Celsius. www.ardeche-guide.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Ardèche

Privas
De stad Privas telt ongeveer 8.300 inwoners en moet het toeristisch gezien hebben van zijn ligging. De departementshoofdstad heeft haar huizen verspreid over enkele heuvels in het bassin van de Ouvèze, zodat een pittoreske stapeling van ronde pannendaken is ontstaan. Tijdens de godsdienstoorlogen is de stad platgebrand en omvergehaald. De rondleiding door Privas is snel geschetst. Zuidelijk ligt de oudste brug van de stad, de Pont Louis XIII over de Ouvèze. Andere bezienswaardigheden zijn de toren Diane des Poitiers en het monnikenklooster “Le cloître des récollets”. www.ardeche-buissonniere.fr.


Alba-la-Romaine
Alba-la-Romaine ligt aan de voet van het Massif du Coiron en bezit een rijk historisch verleden. In de Romeins tijd had de stad een omvang van 45 hectare. Archeologische opgravingen legden de fundamenten van o.a. tempels, een theater, een aquaduct en een arena bloot. U kunt deze opgravingen bezichtigen. Nadat de barbaren de Romeinse nederzetting met de grond gelijk hadden gemaakt leefde de stad in de middeleeuwen weer op. Het kasteel en de Église St-André dateren uit deze tijd. Het huidige dorp heeft zijn middeleeuwse uitstraling behouden. Aan de voet van het kasteel, gebouwd op een vulkanische rots, ligt een labyrint van straten met huizen die voornamelijk gebouwd zijn van basalt en kalksteen. www.alba-la-romaine.fr.


Annonay
Annonay ligt op de plek waar de riviertjes de Cance en de Deume samenkomen. In deze plaats stegen de gebroeders Montgolfier op 4 juni 1783 voor het eerst op in een heteluchtballon. Het Musée des Papeteries-Canson-et-Montgolfier is gewijd aan deze bijzondere gebeurtenis en tevens aan de geschiedenis van de papierindustrie. Er is onder meer een oude papiermolen aanwezig. Het Musée César-Filhol is gewijd aan de regionale geschiedenis. In de stad vindt u middeleeuwse huizen, overblijfselen van versterkingen uit de 16de eeuw en een brug uit de 13de eeuw. In Annonay bestaat de mogelijkheid om met een ballon boven de stad te hangen om zo in de voetsporen te treden van de gebroeders Montgolfier. www.ardechegrandair.com.


Antraigues-sur-Volane
In Antraigues-sur-Volane kunt u een wandeling maken op het pad dat rond de vulkaan van Crau (677 meter) loopt. Het pad loopt via de Col de Genestelle langs een in de kastanje bossen gelegen kasteel en voorbij het dorpje Rochegude. In Antraigues-sur-Volane zelf vindt u aparte, in de muren gebeeldhouwde gezichten. De bergen rondom deze plaats dienden als inspiratie voor het beroemde liedje ‘La Montagne’ van Jean Ferrat. 


Aubenas
Aubenas is gelegen in het zuidelijke gedeelte van de Ardeche en ligt op de brede grensstrook tussen het stroomgebied van de van de Rhône en de Cevennen. Omdat Aubenas op het kruispunt van verschillende dalen ligt is het uitgegroeid tot een stad met een regionale uitstraling; u vindt hier dan ook veel winkeltjes en kantoren. De oorspronkelijk op een hoge kaap gebouwde plaats was tijdens de Godsdienstoorlogen het toneel van hevige gevechten tussen katholieken en hugenoten. In de 18de eeuw genoot Aubenas vooral bekendheid vanwege de zijde-industrie. Op het plein dat voor de fraaie vesting in de bovenstad ligt wordt op zaterdagochtend een markt gehouden. Binnen deze vesting treft u o.a. verschillende binnenhoven, een 12de-eeuwse donjon en een monumentale trap met smeedwerk aan. Ook bezit het kasteel een collectie 18de-eeuwse meubelen. Het aan de andere kant van het plein gelegen Maison des Gargouilles bezit fraaie waterspuwers. De Dôme St-Benoît herinnert aan het oude benedictijnenklooster. Het in dit gebouw gevestigde museum bezit een collectie religieuze voorwerpen. www.aubenas-vals.com.


Gorges de l’Ardèche
De Gorges de l’Ardèche is een diep erosiedal dat zich bevindt in het zuidwestelijke deel van het departement. Deze kloof is samen met de Gorges du Verdon en de Gorges du Tarn een van de grootste canyons van Zuid-Frankrijk. Het kloofdal heeft enorme rotsformaties van kalksteen die zijn uitgesleten door de rivier de Ardèche. De Gorges de l’Ardèche loopt van de plaats Vallon-Pont-d’Arc tot aan Saint-Martin-d’Ardèche. Langs de kloof ligt de D290, een bochtige route met diverse uitzichtpunten. Ook per kano of kajak is de Gorges de l’Ardèche te verkennen. Er zijn diverse grotten. Bekend is vooral de Pont d’Arc nabij Vallon-Pont-d’Arc. Deze natuurlijke kalkstenen ‘brug’ over de rivier is in de loop van duizenden jaren ontstaan door de werking van erosie en wind.

Ardèche / Vallon-Pont-d’Arc / Labeaume

Thueyts
In de Hoge vallei van de Ardèche ligt het kleine dorpje Thueyts. Thueyts ligt aan de voet van de Gravenne de Montpezat en werd gebouwd op een imposante basaltstroom. Hier ligt een heel oude, spectaculaire brug over de rivier, de ‘Pont du Diable’. Deze indrukwekkende Romaanse boogbrug zou volgens de legende gebouwd zijn door de duivel. Aannemelijk, als je de 10 meter hoge constructie ziet hangen boven de afgrond. Dankzij een via ferrata, een route aangelegd in een rotswand met trappetjes en ladders, kunt u de vulkaanomgeving van deze prachtige plek ontdekken. U komt hier via de Echelle de Roi, een korte steile beklimming over een basaltstroom, die u naar de top van het eerste deel leidt. Een gids kan nuttig zijn voor wie nooit eerder aan klettersteigen heeft gedaan. www.thueyts.fr.


Tain d’Hermitage
Tegenover Tournon-sur-Rhône ligt het dorp Tain d’Hermitage. Dit dorp is bekend vanwege de steile wijngaarden die rode en witte Hermitagewijnen produceren. Sommige van de hier geproduceerde wijnen behoren tot de beste en duurste Côtes du Rhône-wijnen.


Tournon-sur-Rhône
Tournon-sur-Rhône is een aardigst stadje aan de voet van indrukwekkende granieten heuvels. In het kasteel dat gebouwd is tussen de 11de- en de 16de eeuw is een museum gevestigd dat gewijd is aan de lokale geschiedenis. De vlakbij gelegen Eglise St-Julien is voorzien van een rijk bewerkte gevel en een vierkante klokkentoren. De Italiaanse invloeden op de lokale architectuur zijn goed waar te nemen. Aan de Quai Chareles de Gaulle staat de oudste middelbare school van Frankrijk. Deze school, het Lycée Gabriel-Faure, dateert uit 1536.


Val-les-Bains
Dit kleine kuuroord ligt in het Volane-dal en bezit zo’n 150 bronnen. Deze bronnen, die rond 1600 werden ontdekt, zijn op twee na allemaal koud. De samenstelling van het water bestaat uit dubbelkoolzure soda en verschillende mineralen. Het water wordt heilzame kracht toegedicht en schijnt goed te zijn voor de spijsvertering, suikerziekte en reumatiek. Veel van de gebouwen en parken stammen uit de Belle Epoque. In Val-les-Bains bevinden zich leuke restaurants en hotels. De stad biedt een prima uitgangspunt voor wie de Ardèche wil verkennen.