Alpes-Maritimes

Alpes-Maritimes, met het wereldberoemde Nice als hoofdstad, strekt zich uit in het zuidoosten van Frankrijk. Het heeft als grenzen: Alpes de Haute-Provence en Italië in het noorden, Italië in het oosten, de Middellandse Zee en Var in het zuiden en Alpes de Haute-Provence in het westen. Het bekendste deel van de Alpes-Maritimes is ontegenzeggelijk de Cote d’Azur, de Azuren kust, met Nice en Cannes en dankzij zijn uitzonderlijk zonnig en zacht klimaat de belangrijkste toeristische streek van Frankrijk. Maar het overgrote deel van het departement is bergland: helemaal in noorden verrijzen de hoge toppen van het Parc National du Mercantour; aan de zuidelijke flanken daarvan bevinden zich de valleien van de Boven-Var, de Vésubie en de Tinée, prachtig qua natuurschoon. Van even ten noorden van Grasse tot aan Sospel verheffen zich de Alpes d’Azur, de Azuren Alpen: kalkruggen gescheiden door valleien met graanvelden en olijf- wijn- en fruitboomgaarden. Ook qua kunsthistorisch schoon is het departement zeker niet misdeeld: ruim 80 musea, een aantal unieke dorpen, barokke kerken en kapellen en het onovertroffen oude Nice. www.cotedazurfrance.fr.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Alpes-Maritimes

Nice
Nice telt ongeveer 345.000 inwoners en is de hoofdstad van het departement Alpes-Maritimes en van de Côte d’Azur. De stad trekt ’s zomers en ’s winters veel bezoekers. De ligging en het klimaat maken de stad zeer aantrekkelijk. Hoogtepunt is het carnaval van Nice tijdens de laatste elf dagen van de vastentijd, met schitterende optochten en feesten. In Nice staan veel fraaie 17de-eeuwse kerken, waaronder de Église St-François-de-Paule en de Église du Jésus. Andere bezienswaardigheden zijn de Cathédrale Ste-Réparate uit 1650, de barokke Chapelle de la Miséricorde uit 1740 en Les Ponchettes, een rij lage witte gebouwen aan de strandboulevard waarin galeries en restaurants zijn gevestigd. In Nice staat ook het Musée Henri Matisse gewijd aan het leven en werk van deze kunstenaar. Het Musée d’Art Contemporain bezit een collectie kunstwerken van o.a. Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Yves Klein. www.nicetourisme.com.


Antibes
Antibes, tegenover Nice gelegen, is een centrum van de bloementeelt in Frankrijk, vooral voor rozen, anjers en anemonen. Antibes telt ruim 75.000 inwoners, die Antibois worden genoemd. In het oude stadsdeel tegen de zee krijg je een gezellige indruk, vooral het marktpleintje op de Cours Masséna is een bezoek waard. De kathedraal is gedeeltelijk Romaans. Het altaarstuk uit 1515, de Madone du Rosaire, wordt toegeschreven aan Louis Bréa. In de kleine apsis naast het priesterkoor, staat een houten Christusfiguur uit 1447 op een groot steenblok, een vroeger heidens altaar. In het Château Grimaldi (Château d’Antibes) is het Musée Picasso gevestigd waarin o.a. talrijke werken van deze schilder en archeologische vondsten en verzamelingen zijn ondergebracht. Bezienswaardig is ook het Musée d’Histoire et d’Archéologie, gevestigd in het Bastion Saint-André. Hier bevinden zich nog tal van interessante herinneringen uit vroegere tijden, zoals gebruiksvoorwerpen, amforen en Romeinse ankers van hout en steen, opgegraven uit eerdere nederzettingen of opgedoken uit de zee. In Antibes zijn veel jachthavens waaronder Port Vauban, dit is de grootste jachthaven van Europa met meer dan 2.000 steigerplaatsen. In Antibes vindt je ook Marineland France. Dit is een groot dolfinarium. In het park leven orka’s, dolfijnen, zeeleeuwen, haaien en nog vele andere diersoorten. Het Orka-bassin is het grootste zeedieren-bassin van de wereld. Meer informatie over bovengenoemde musea vindt je op: www.antibesjuanlespins.com.


Beaulieu-sur-Mer
Beaulieu-sur-Mer is een badplaats die bekend staat om zijn uitstekende jachthavenfaciliteiten. Het behoort tot de warmste badplaatsen aan de Rivièra en is daarom zowel in de zomer als in de winter een heerlijk verblijfplaats. Het stadje heeft twee stranden, de Baie des Fourmis en Petite Afrique. Bezienswaardig is de Villa Kerylos. Deze werd  tijdens de Belle Epoque periode gebouwd door Théodore Reinach. De villa is gebouwd in de stijl van Perikles. Deze charismatische staatsman leefde tussen 490 v.Chr. en 429 v.Chr. tijdens de grootste culturele en politieke bloeitijd van Athene. www.beaulieusurmer.fr.


Biot
Het pittoreske bergstadje is bekend vanwege zijn pottenbakkersproducten en zijn glasblazerijen. Het was het grootste pottenbakkerscentrum in de regio tot Picasso na WOII deze industrie in Vallauris opnieuw leven inblies. Er zijn momenteel nog acht glasblazerijen in Biot. Bezoekers van ‘La Verrerie de Biot‘ kunnen hier de glasblazers aan het werk zien. Er leven ook nu nog vele kunstenaars in Biot. Ten zuidoosten van de oude dorpskern bevindt zich in het dal het Musée National Fernand Léger, dat geheel gewijd is aan het werk van deze kunstschilder. www,biot-tourisme.com.


Cagnes-sur-Mer
Cagnes-sur-Mer, in een bloemrijk heuvellandschap, bestaat uit het door het middeleeuwse slot beheerste Haut-de-Cagnes, het vissersdorp Gros-de-Cagnes aan de kust en het handelscentrum Cagnes-Ville. Met de bouw van het kasteel werd in 1309 begonnen onder Raynier Grimaldi, heerser van Monaco. In 1620 werd het onder zijn nazaat Henri Grimaldi uitgebreid. In de laatste honderd jaar hebben er ingrijpende restauraties plaatsgevonden. Tegenwoordig zijn er enkele musea in gevestigd. Ten oosten van Cagnes-Ville ligt Les Collettes waarin het Musée Renoir gevestigd is. Deze schilder bracht hier de laatste twaalf jaar van zijn leven door; atelier en woongedeelte zijn te bezichtigen. www.cagnes-tourisme.com.


Cannes
De stad Cannes gelegen aan de Middellandse Zee aan de Golf van Napoule, is vooral geliefd door haar ligging in een omlijsting van heuvels, door het milde klimaat en door haar elegantie wat betreft toeristische voorzieningen. Het klimaat, met een gemiddelde wintertemperatuur van bijna 10 graden Celsius, maakt ook de door palmen gekenmerkte subtropische vegetatie mogelijk. Het lange mooie zandstrand voldoet aan de hoogst gespannen verwachtingen. Cannes kende oorspronkelijk geen zandstranden. Nadat men het zand voor de fundamenten van hotel Carlton had uitgegraven ontstond het eerste kunstmatige zandstrand van Cannes. Toen men ontdekte hoe populair dit stukje strand was stroomden de projectontwikkelaars toe. Bezienswaardigheden zijn o.a. de promenade de la Croisette, de Marché Forville (waar u elke dag verse regionale producten kunt kopen), het Hôtel Carlton uit 1911 en het Palais des Festivals et des Congrès, in dit moderne gebouw worden elk jaar grote internationale filmprijzen uitgereikt. www.cannes-destination.fr.


Cap-Ferrat
Het schiereiland Cap-Ferrat vertoont verbazingwekkende contrasten en is het domein van de rijken, met talrijke luxueuze villa’s aan bij wandelaars geliefde boswegen. Cap Ferrat telt ontelbare baaien en kreken over een lengte van 14 km. Het oude vissersdorp Saint-Jean-Cap-Ferrat ligt halverwege de oostkust van het schiereiland. St-Jean is door zijn zachte klimaat een heerlijke zomer- en  winterverblijfplaats. Er is een modern aangelegde jachthaven. Kunst- en natuurliefhebbers brengen een bezoek aan het Le musée Île-de-France (fondation Ephrussi-de-Rothschild), een rijk van kunstvoorwerpen en schilderijen voorziene villa in een onvergetelijke mooie omgeving. Rondom de villa bevinden zich 7 hectare prachtige tuinen in Franse, Japanse, Spaanse en exotische stijl. Er zijn negen tuinen met een thema. Op de uiterste zuidpunt van het schiereiland staat een moderne vuurtoren, die men dagelijks kan bezoeken en vanwaar men een prachtig uitzicht heeft.


Corniches
Drie ‘Corniches’ (kustwegen) verbinden Nice en Menton: de Petite Corniche volgt de kustlijn, de Moyenne Corniche loopt halverwege de helling en de Grande Corniche, de hoogste weg, biedt vele mooi panorama’s over de kust en de bergen; alle drie zijn circa 30 kilometer lang. Het verdient aanbeveling het landschap vanaf alle drie de ‘Corniches’ te ervaren, aangezien ze alle een zeer verschillende indruk van de streek geven.


Èze
Èze is een ‘village perché’. Het is een uit twee delen bestaand plaatsje aan de zuidkant van de Moyenne Corniche met een zeer schilderachtige ligging. De nauwe straatjes herbergen talrijke zaakjes waar handwerk bedreven wordt en parfums gemaakt worden. Het gedeelte Èze-Village ligt heel schilderachtig op een rots en wordt omgeven door muren uit de 17de eeuw. Op het hoogste punt staat de ruïne van een kasteel uit de 14de eeuw. Rondom ligt de Jardin Exotique vanwaar u tot het eiland Corsica kunt kijken. Aan de kust het vissersdorp Èze-Bord-de-Mer, tegenwoordig een toeristische trekpleister. www.eze-tourisme.com.


Fondation Maeght
Fondation Maeght (eigenlijk La Fondation Marguerite et Aimé Maeght) is een privémuseum en beeldenpark in Saint-Paul de Vence in Frankrijk. Het museum met bijbehorende park is gelegen buiten het dorp Saint-Paul de Vence, op 25 km van Nice en toont een architectuur speciaal ontworpen voor de presentatie van klassiek-moderne en hedendaagse kunst in al zijn verscheidenheid. De collectie twintigste-eeuwse schilderijen, grafische werken, tekeningen en sculpturen behoort tot de belangrijkste van Europa. Het complex biedt expositieruimtes, een kapel en een bibliotheek, die is veraangenaamd met kunstwerken. Schilders en beeldhouwers hebben met de Catalaanse architect José Luis Sert samengewerkt om gebouw en kunst te integreren, waarbij achtereenvolgens zijn ontstaan: een “cour” van Alberto Giacometti, een labyrint van Joan Miró vol beeldhouwwerk en keramiek, muurmozaïeken van Marc Chagall en Pierre Tal-Coat, een waterbassin en glas-in-loodramen van George Braque, een fontein van Paul Bury, enz. Het complex is op 28 juli 1964 door de toenmalige minister van cultuur André Malraux geïnaugureerd, om het belang van de gelegenheid te onderstrepen. De beeldencollectie van de Fondation Maeght is ontstaan door de nauwe vriendschap tussen de welbekende galeriehouder Aimé Maeght uit Parijs met enkele grote, moderne beeldhouwers van naam als : Joan Miró, Alexander Calder, Fernand Léger, Alberto Giacometti, enz. en geniet wereldfaam. www.fondation-maeght.com.


Fôret de Turini
Ten noorden van Peïra-Cava ligt het 3500 vierkante kilometer grote Fôret de Turini. Dit bos bestaat voor een groot deel uit sparren en lariksen en strekt zich uit tussen de Gorges de la Vésubie tot aan de Vallée de la Bévéra. Vanaf de 1607 meter hoge Col de Turini loopt een smalle en soms steile weg naar het Massif de L’Authion. Via deze weg komt u langs twee panoramapunten met een prachtig zicht over de Franse Alpen, de 1889 meter hoge L’Authion en de 2082 meter hoge Pointe des Trois-Communes.


Gorbio
Gorbio is een ‘village perché’ gelegen in het dal van de Gorbio. Het dal bezit een zeer grote variëteit aan bloemen. De hellingen rond het dorpje zijn begroeid met groenten, fruit en olijfbomen. Op het pleintje staat een oude iep uit 1713, vanaf hier heeft u een mooi uitzicht op de zee en de bergen. In de zomermaanden worden er een kersenfeest en een processie gehouden. www.gorbio.fr.


Gorges du Cians
De Gorges du Cians behoort tot de mooiste natuurgebieden van de Alpes-Maritimes. De rivieren hebben in de loop der eeuwen diepe kloven uitgesleten in de rotsbodem. De Gorges du Cians zijn gelegen tussen de Gorges van de Tinée en die van de Var. De rivier Cians ontspringt op de hellingen van de 2083 meter hoge Mont de Moulinés. De loop van deze rivier daalt over een lengte van 25 kilometer, tussen Beuil en Touët-sur-Var, 1600 meter. In het plaatsje Touët-sur-Var kunt u door een rooster, in de vloer van de kerk, de kolkende rivier zien stromen. Vanaf het op 1430 meter hoogte gelegen arendsnest Beuil heeft u een mooi uitzicht over de Gorges du Cians.


Gourdon
Gourdon is een mooi voorbeeld van de eeuwenoude bouwmethode ‘village perché’ of hooggelegen dorp. Deze op heuveltoppen gelegen dorpen zijn omringd met stadsmuren. Vanaf het plein heeft u mooi uitzicht op het dal van de Loup en de zee. Aan het plein vindt u leuke winkeltjes waar men onder andere regionale producten verkoopt. Ook op het terras van het Château de Gourdon heeft u een mooi uitzicht op de omgeving. Dit uit de 12de eeuw stammende kasteel met fraaie tuinen bezit een historisch- en een kunstmuseum. Gourdon ligt aan de rand van de Gorges du Loup. De Gorges du Loup is een van de ravijnen in de Alpes-Maritimes die aan de kust eindigen. Vanaf Gourdon kunt u de D3 volgen om zo te genieten van fraaie uitzichten. De D3 komt na 7 kilometer weer uit op de D6. www.tourisme-gourdon.com.


Grasse
Grasse is vooral bekend vanwege de parfumindustrie, bestaande uit de drie grote parfumhuizen van Galimard, Molinard en Fragonard. Grasse was vroeger bekend om zijn leerlooierijen en handschoenateliers. In de 16e eeuw raakte het in de mode om handschoenen te parfumeren, hetgeen leidde tot het ontstaan van de parfumindustrie in Grasse. Tegenwoordig is Grasse het centrum van de parfumindustrie in Frankrijk. Meer dan 60% van de productie van natuurlijke aroma’s vindt in Grasse plaats. Bezienswaardig zijn de kathedraal Notre-Dame-du-Puy , de Tour de Guet, het Musée International de la Parfumerie en de Jardin de la princesse Pauline. De kathedraal Notre-Dame-du-Puy is van oorsprong gotisch, maar is in de 17e eeuw verbouwd en van een nieuwe voorgevel voorzien. In de kathedraal bevinden zich schilderijen van Rubens, Jean-Honoré Fragonard en van Louis Bréa. Naast het stadhuis staat de Tour de Guet, een uitkijktoren van tufsteen uit de 12de eeuw. Het Musée International de la Parfumerie probeert een beeld te geven van de geschiedenis van de parfumindustrie. Het park Jardin de la princesse Pauline herinnert aan het verblijf van Pauline Bonaparte, de zus van Napoleon Bonaparte, die in 1807-1808 in Grasse kwam kuren. www.paysdegrassetourisme.fr.


Îles de Lérins
De Îles de Lérins zijn een oase van rust, op slechts een kwartiertje varen van het drukke Cannes. Op deze twee kleine eilandjes kan men heerlijk wandelen, zwemmen of picknicken. Îles de Lérins bestaat uit de eilandjes Ste-Marguerite en St-Honorat, waarvan Ste-Marguerite het grootst is. Op dit eiland staat het Fort Ste-Marguerite waarin een maritiem museum is gevestigd. Dit door Napoleon gerestaureerde fort heeft vanaf 1685 tot het begin van de 20ste eeuw dienst gedaan als gevangenis. De beroemdste gevangene is wel ‘De Man met het IJzeren Masker’. Deze raadselachtige gevangene zat 11 jaar gevangen in Fort Royal. Île St-Honorat bezit het Monastère Fortifié. Vanaf de donjon heeft u zicht tot Esterel. Tevens vindt u er het klooster Abbey de Lerins dat nog in gebruik is. Het klooster is dagelijks te bezichtigen. De monniken verkopen lavendel, sinaasappels, honing en een zoete likeur van Provinciaalse planten. Een mooie route (met veel schaduw) is die langs de zeven kapellen op het eiland. De meest interessante zijn La Chapelle de la Trinité en de Chapelle St-Cyprien. www.cannes-destination.fr.


Juan-les-Pins
Aan het begin van het het schiereiland Cap d’Antibes ligt het ruim 75.000 inwoners tellende Juan-les-Pins. Het mooiste strand vindt u aan de westzijde van de stad richting de Golfe Juan. Op de Cap d’Antibes liggen de landgoederen van de rijken der aarde. In het hoogseizoen is het een zeer populaire badplaats onder jongeren. Bars en discotheken bevinden zich vooral aan de Boulevards Baudoin en Wilson. www.antibesjuanlespins.com.


La Turbie
Via de Grande Corniche bereikt u het hoog boven Monte Carlo gelegen oude dorp La Turbie. Dit dorpje is in het bezit van een van de mooiste uitzichtpunten over de Rivièra. De Grande Corniche is een bergweg met uitzicht op zee. Napoleon liet deze 32 kilometer lange weg aanleggen. In het dorpje zelf staan twee middeleeuwse poorten en aan de ‘Via Julia’ huizen uit de 11de – 13de eeuw. De grootste bezienswaardigheid is de Trophée des Alpes, een reusachtig monument uit de Romeinse tijd. Het monument gaf vroeger de grens aan tussen Italië en Gallië. www.ville-la-turbie.fr.


Lucéram
Lucéram ligt in een komvormig dal dat wordt beheerst door de 1330 meter hoge top van de Cros Braus. Het is een van de villages perchés in het achterland van Nice die door hun fraaie ligging een bezoek waard zijn. In de omgeving van het dorp kunt u prachtige wandelingen maken. De invloed van buurland Italië is hier goed zichtbaar. De huizen in Lucéram zijn namelijk in Italiaanse stijl gebouwd. In de 15de-eeuwse Église Ste-Marguerite vindt u schilderijen van de primitieve schilders uit Nice. Het bezit tevens een uit tien panelen bestaand altaarstuk van de Italiaanse schilder Ludovico Bréa. www.luceram.fr.


Menton
Menton is de laatste stad voor de Italiaanse grens en is een belangrijke badplaats. Tot 1848 was de stad deel van het vorstendom Monaco, stond een tijdlang onder bescherming van de koning van Sardinië en werd in 1861 deel van Frankrijk. Menton heeft het zachtste klimaat van de kustplaatsen en is daarom ook ‘s winters een populaire vakantiestad. Hier groeien citroenbomen en andere tropische gewassen uitstekend. De oude stad en de Promenade George  V zijn prachtig. Menton is ook bekend vanwege het Citroenfeest. Een feest waar alles in het teken staat van de citroen en sinaasappel. Optocht van versierde praalwagens en fanfares. Verder zijn er reusachtige versieringen van citrusvruchten in de tuinen van Biové. Het feest wordt gehouden gedurende 2 weken in februari. www.menton-riviera-merveilles.fr.


Mougins
Mougins is een ‘village perché’ gelegen in de bergen achter Cannes. De stad wordt omringd door een 15de-eeuwse stadsmuur met een verstrekte Saraceense poort. Dit is een van de mooiste stadspoorten in de regio. Veel Britten hebben hier een tweede huis aangeschaft. Naast tal van top- en sterrenrestaurants is er de Engelstalige internationale ‘Mougins School’ gevestigd. Samen met buurgemeente Valbonne wordt deze streek ook wel het Gooi van Zuid-Frankrijk genoemd. Onder anderen Pablo Picasso had er een huis, waar hij op 8 april 1973 is overleden. In het kleine Musée de la Photographie hangen portretten van de schilder. Ook de op 1 juni 2008 overleden modeontwerper Yves Saint Laurent bezat er een huis. www.mougins.fr.


Parc national du Mercantour
Het Nationaal park Mercantour is een nationaal park in zuidoost- Frankrijk, ten noorden van Nice en Monaco, tegen de Italiaanse grens. Het vormt samen met zijn aangrenzende Italiaanse broertje Parc Naturel Alpi Marittime het eerste Europese natuurpark. Mercantour is een van de 11 nationale parken van Frankrijk. Het is in 1979 opgericht en sindsdien een toeristisch succes met bijna een miljoen bezoekers per jaar. Het is tevens de naam van dit gedeelte van de Alpen. Het Parc National du Mercantour strekt zich uit tussen Sospel in het zuiden en Barcelonette in het noorden. In het centrum van het park ligt de berg Bégo (2872 meter). Deze berg wordt door de lokale bevolking als een heilige berg gezien, samen met twee dalen bij de berg, de Vallée des Merveilles en de Vallée de Fontanalbe. In beide dalen zijn sporen uit de bronstijd aanwezig. Op een plek zijn meer dan 35.000 tekeningen gevonden op een hoogte tussen de 2.100 en 2.600 meter, die waarschijnlijk door herders uit de omgeving in de jaren 1800 tot 1500 v.Chr. zijn ingekerfd. Het gaat om figuren van dieren, mensen, wapens, werktuigen en geometrische figuren. In 1989 werd deze plaats uitgeroepen tot natuurmonument. Het is een prachtig natuurgebied vol met dalen, bossen en rivierkloven. In het 70.000 hectare grote park leven o.a. steenbokken, gemzen, wolven en steenarenden. De top van de Gélas is met 3143 meter het hoogst. Tevens bezit het park meer dan 2000 verschillende plantsoorten. Bij de ingangen van het park vindt u informatiepunten. www.mercantour-parcnational.fr.


Peille
Het dorpje Peille is schilderachtig tegen een bergwand gelegen. Boven het dorp ligt een burchtruïne waarvan de graven van de Provence kasteelheer waren. Door de tunnelgangen en zijn arcaden lijkt het centrum van Peille als uit een rots gehouwen. Het Hôtel de Ville is gevestigd in de voormalige Chapelle de St-Sébastien uit de 18de eeuw. In de Mariakerk die stamt uit de 12de eeuw hangt een schilderij van Peille in de middeleeuwen. www.tourisme.peille.fr.


Peillon
Peillon is een aan de D21 gelegen ‘village perché’ en behoort tot een van de mooiste dorpen in de Alpes-Maritimes. De huizen staan als een vestingmuur op de rand van een steile rots. Het dorp heeft zijn middeleeuwse uitstraling behouden. Voor de Église St-Sauveur ligt een leuk pleintje vanwaar u een mooi uitzicht heeft over Peillon. De kerk zelf beschikt over een bezienswaardige achthoekige lantaarn.


Puget-Théniers
Puget-Théniers is de geboorteplaats van de socialistische denker en revolutionair Auguste Blanqui. De ideeën van, de in het het raadhuis geboren, Blanqui hadden een sterke invloed op de Russische bolsjewiek Vladimir Lenin. Het dorpje ligt op het punt waar de rivieren de Roudole en de Var samenkomen. Bezienswaardig zijn de in de 13de eeuw door de tempeliers opgetrokken Notre-Dame de l’Assomption, met een schitterend altaarstuk en enkele fraaie herenhuizen. www.puget-theniers.fr.


Roquebrune-Cap-Martin
Roquebrune-Cap-Martin tussen Monaco en Menton heeft een heel eigen aantrekkingskracht door het oude dorp met de overwelfde straatjes en de belfort van het kasteel. Roquebrune is een voor Frankrijk uniek type Karolingische burcht, vooruitlopend op een stijl van twee eeuwen later. Het kasteel werd aan het eind van de 10de-eeuw gebouwd ter verdediging tegen de Saracenen. Het belfort is 26 meter hoog en heeft muren van 2 – 4 meter dik. www.rcm-tourisme.com.


Sainte-Agnès
Sainte-Agnès ligt op 671 hoogte en is hiermee de hoogst gelegen ‘village perché’ aan de kust. Dit mooie dorpje ligt aan de voet van een rotswand en bezit een schilderachtige uitstraling met zijn smalle oude straatjes. Bij binnenkomst van Sainte-Agnès ziet u het Fort Maginot de Sainte-Agnès liggen. Het fort maakt deel uit van de bekende verdedigingslinie die tussen 1923 en 1938 is gebouwd. Dit uit de rotsen gehouwen fort is te bezichtigen en geeft u een indruk van het soldatenleven in WOII. www.sainteagnes.fr.


Saint-Cézaire-sur-Siagne
De grootse bezienswaardigheid van Saint-Cézaire-sur-Siagne zijn de noordoostelijk van het dorp gelegen Grottes de St-Cézaire. Deze grotten bevatten prachtige stalactieten en stalagmieten, die in de loop der eeuwen wonderlijke vormen hebben aangenomen. Het dorpje zelf is nog in het bezit van vestingwerken in de vorm van stadsmuren en torens. In de 13de-eeuwse Chapelle du Cimetière vindt u een Gallo-Romaanse graftombe. www.saintcezairesursiagne.fr.


Saint-Paul-de-Vence
In Saint-Paul-de-Vence vindt u La Combe d’Or, een van de beroemdste en sfeervolste restaurants in de Provence. Hier heeft u nog steeds een grote kans om beroemdheden tegen het lijf te lopen. Bekende schilders, zoals Picasso, Miró en Matisse, betaalden er vroeger hun maaltijd in natura. Deze schilderijen hangen er nog steeds aan de muur. Saint-Paul-de-Vence is in de jaren 20 o.a. ontdekt door de Franse schilder Bonnard en de Italiaanse kunstenaar Modigliani. Sinds die tijd is het stadje populair bij beroemdheden en de rijken der aarde. Foto’s van beroemde bezoekers zoals Catherine Deneuve, Greta Garbo en Sophia Loren hangen in het plaatselijke museum. In het Musée d’Histoire Locale de St-Paul kunt u kennis maken met de geschiedenis van deze stad. Op de begraafplaats vindt u de laatste rustplaats van o.a. de beroemde Franse chef-kok Auguste Escoffier en de kunstschilder Marc Chagall. www.saint-pauldevence.com.


Tende
Tende is het laatste plaatsje op de bergweg tussen de Provence en het Italiaanse Piemonte. Tende bewaakte vroeger deze bergpas en behoorde tot 1947 bij Italie. Tegenwoordig zijn de twee landen via een tunnel verbonden. De meeste huizen dateren uit de 15de eeuw. Deze hoge huizen met balkons zijn opgetrokken uit groene leisteen met donkere leien daken. In Tende staan opmerkelijke torens, waaronder die van de uit de 15de eeuw stammende kerk Notre-Dame-de-l’Assomption. De kerk heeft een fraai renaissanceportaal en een orgel uit de 17de eeuw. Het stadje is een goed startpunt voor wandelingen naar het mooiste deel van de het Parc National du Mercantour, de Vallée des Merveilles. Deze wandeling is alleen mogelijk onder begeleiding van een gids. Informatie kunt u inwinnen bij het plaatselijke toeristenbureau van Tende. www.tendemerveilles.com.


Vallauris
Vallauris staat bekend vanwege de keramische gebruiks- en kunstvoorwerpen die hier vooral in de zomer worden verkocht. Het Musée Magnelli toont hedendaagse en precolumbiaanse keramiek. Op het plein staat het door Pablo Picasso gemaakte beeld ‘L’Homme au mouton’ uit 1943. In het Musée National Picasso vindt u werk van de kunstenaar, waaronder de muurschildering ‘La guerre et la paix’ uit 1953. www.vallaurisgolfejuan-tourisme.fr.


Vallée de Vésubie
In de vallei van de Vésubie vindt u het mooiste natuurschoon van de streek rondom Nice. De rivier de Vésubie ontspringt hoog in de Alpen, vlak bij de Italiaanse grens en stroomt langs Roquebillière naar het westen van het Parc National Mercantour. In het middeleeuwse dorpje St Martin Vésubie, dat vlak boven de rivier ligt, komen de bergstromen samen die gezamenlijk deze rivier vormen. St. Martin Vésubie is het meest levendige dorp in de Vésubie vallei. U vindt er pittoreske straatjes, winkels, tennisbanen en een zwembad. Het gehele jaar door zijn er culturele festiviteiten. In de 17de-eeuwse kerk staat het uit de 12de eeuw stammende beeld Notre-Dame-de-Fenestre. Dit beeld wordt ieder jaar 12 kilometer oostwaarts gedragen naar de Chapelle de la Madone de Fenestre, waar het dan drie maanden verblijft. In de omgeving zijn er volop mogelijkheden om sportieve activiteiten te ondernemen. Dit bergbeklimmeroord is omringd door fraaie pieken en bergmeren. Er zijn deels gemarkeerde wandelpaden in het Park National Mercantour en in de Vallei des Merveilles.

A la découverte de la Vésubie et du Valdeblore !

Vence
In Vence staat een van de kleinste kathedralen van Frankrijk. Het staat op het voormalige plein van de Romeinse stad Vintium. In de Chapelle du Rosaire vindt u werk van de kunstenaar Henri Matisse. Naast de Place du Frêne staat de Porte de Peyra uit 1441. Deze poort verschaft u toegang tot de oude stad. www.vence.fr.


Villefrance-sur-Mer
Het stadje Villefranche ligt aan een natuurlijke haven en heeft een gezellige boulevard met bars en restaurants. Bezienswaardig zijn de Rue Obscure, een overwelfde straat die bescherming bood bij bombardementen. De middeleeuwse Chapeele St-Pierre aan de haven, de barokke Église St-Michel en het boven de stad gelegen Fort Mont Alban. www.tourisme-villefranche-sur-mer.com.


Villeneuve-Loubet
Villeneuve-Loubet is een plaatsje voor kookliefhebbers. Hier werd in 1846 Auguste Escoffier geboren, de beroemdste kok van Frankrijk. Hij kreeg veel eer voor zijn boek ‘Le Guide culinaire’. Deze grootmeester van de keuken legde de fundamenten voor de hedendaagse Franse kookkunst. Hij is de uitvinder van gerechten als de bombe Néro, de pêche Melba, de Fraises Wilhelmine en de Tournedos ‘Rossini’. Het Musée Escoffier de l’Art Culinaire toont o.a. een collectie bijzondere menukaarten. www.villeneuve-tourisme.com.