Alpes de Haute-Provence

Alpes de Haute-Provence bestaat uit twee heel verschillende soorten landschaptypes: het noordelijke deel is echt Alpenland, het zuidelijke deel volbloed Provence. De hoofdstad Digne-le-Bains ligt precies in het centrum. Het departement grenst ten noorden aan de Hautes-Alpes, in het oosten aan Italië en de Alpes-Maritimes, in het zuiden aan de Var en in het westen aan de Vaucluse en de Drôme. Het departement Alpes de Haute-Provence kent geen grote cultuursteden of belangrijke monumenten. Natuurliefhebbers zullen zich daarentegen goed vermaken. Deze bergachtige streek is dankzij irrigatie tegenwoordig minder droog dan vroeger. De rivier de Durance zorgt voor irrigatie van de fruitbomen in het gebied. Een zijrivier van de Durance is de Verdon, die door de schitterende Gorges du Verdon stroomt (zie ook departement Var). De infrastructuur in dit departement laat nog wel eens wat te wensen over en ook het weer is regelmatig behoorlijk slecht. De Alpes de Haute-Provence behoort tot de departementen in Frankrijk waar de traditionele levenswijze nog steeds overheerst. www.tourisme-alpes-haute-provence.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Alpes de Haute-Provence

Digne-les-Bains
Het typische bergstadje Digne-les-Bains telt ongeveer 16.000 inwoners. In dit liefelijke kuuroord in de heuvels aan de voet van de Alpen situeerde Victor Hugo Les Misérables. Het kuuroord wordt omringd door een mooi bergland: de Alpes de la Lavande. In Digne wordt iedere jaar in augustus het vier dagen durende lavendelcarnaval gehouden. Men noemt Digne daarom ook wel ‘la capitale de la lavande’. In Digne-les-Bains staat alles in het teken van de gezondheid. In de stad zijn enkele heilzame bronnen die al sinds de tijd van de Romeinen in gebruik zijn. De oude bovenstad van Digne wordt doorsneden door oude, nauwe, kronkelige straatjes. Bezienswaardig zijn het Musée Departemental Gassendi met o.a. een collectie 16de-19de-eeuwse schilderijen van Hollandse, Italiaanse en Franse meesters, de botanische tuin ‘Jardin Botanique des Cordeliers’ met kruiden en medicinale planten uit de omgeving en de romaanse kerk Notre-Dame-du-Bourg uit de 13de- en 14de eeuw. Dit is de grootste romaanse kerk in de Haute Provence. www.dignelesbains-tourisme.com.


Annot
Annot ligt op 700 meter hoogte aan het riviertje de Vaïre. Rondom Annot liggen grote zandstenen rotsblokken. Deze grès d’Annot zijn zo groot dat veel huizen in Annot tegen deze stenen zijn gebouwd. Zo hoefde men maar drie muren te bouwen. De oude wijk van Annot heeft tal van herinneringen aan oude tijden: vestingwerken, poorten en oude bruggen. De versterkte kerk in romaans gotische stijl stamt uit de 15de eeuw. www.annot.com.


Barcelonnette
Barcelonnette ligt aan de oevers van de rivier de Ubaye. Deze rivier komt met de Durance samen in het Lac du Serre-Ponçon. Barcelonnette wordt omringd door hoge Alpentoppen die in het halve cirkel om het stadje heen liggen. Het stadje bezit leuke winkeltjes, bars en restaurants. Tevens vindt u er de resten van oude vestingwallen die toebehoorden aan het bastillon dat hier in de 13de en 14de eeuw is gebouwd. In het centrum aan de Place Manual staat de Tour de Cardinalis, een klokkentoren van een Dominicaans klooster uit de 15de eeuw. In de Avenue de la Libération is in de Villa La Sapinière het Musée de la Vallée gevestigd. Het museum laat u kennismaken met de tijd dat veel inwoners van Barcelonnette hun fortuin zochten in Mexico. Toen de bewoners met hun in Mexico vergaarde fortuin terugkeerden lieten ze aan de rand van het stadje grote villa’s bouwen. Natuurliefhebbers komen rond deze plaats aan hun trekken. www.barcelonnette.com.


Castellane
De oude vestingstad Castellane ligt aan de voet van een 184 meter hoge rotspunt. Vanaf de 12de-eeuwse parochiekerk St-Victor kunt naar de bovenop gelegen kapel Notre-Dame-du-Roc wandelen. Deze steile klim duurt ongeveer een half uur. Het uitzicht vanaf hier is prachtig. Van de oude stadsmuren is slechts de Tour Pentagonal en een klein stukje muur over. Een tocht door de Gorges du Verdon begint en eindigt over het algemeen in Castellane. Rondom Castellane liggen veel campings waar het in de zomer gigantisch vol is. www.castellane-verdontourisme.com


Colmars
Colmars is een mooi bergdorpje dat gelegen is tussen twee forten uit de 17de eeuw, het Fort de Savoie en het Fort de France. De door Vauban ontworpen vestingwallen, die nog intact zijn, kunt u grotendeels belopen. Colmars ligt vlak bij het Parc du Mercantour. Het dorpje is vernoemd naar de berg waar het op is gebouwd, de Col Martis. Bezienswaardig zijn de hoge huizen met open zolders in het centrum. Bezoekers van Colmars kunnen op deze zogenaamde ‘soleillades’ heerlijk van de zon genieten. In de tijd van de lakenindustrie werden deze gebruikt om lakens op te drogen. Ook de met larikshout overdekte wasplaatsen (lavoir) zijn het bekijken waard. www.colmarslesalpes-verdontourisme.com.


Entrevaux
Entrevaux ligt aan de voet van een rots aan de rivier de Var. Wanneer u het dorp via de ophaalbrug en de Porte Royale binnenkomt ziet u aan weerszijden van de poort twee identieke torens, respectievelijk de Porte de France en de Porte d’Italie. Aan het eind van de 17de eeuw versterkte Vauban de stad waardoor het bij de meest onneembare vestingen in de Haute-Provence ging behoren. De stad wordt gedomineerd door de, op een rotspunt buiten het dorp gelegen, citadel van Entrevaux. De citadel is bereikbaar via een 135 meter lang steil, zigzaggend pad. www.tourisme-entrevaux.fr.


Forcalquier
In Forcalquier staat het Observatoire de Haute Provence. Het observatorium is hier gevestigd nadat een studie in 1934 had uitgewezen dat in Forcalquier de helderste lucht van Frankrijk aanwezig was. Het nabij gelegen astronomisch centrum is tevens een bezoekje waard. Forcalquier was vroeger de hoofdstad van de regio. Het plaatsje bezit een kasteelruïne en de kapel Notre-Dame-de-Provence uit de 12de eeuw. Op de wekelijkse markt worden vooral streekproducten verkocht. In het Couvent des Cordeliers uit 1236 vindt u een o.a. een scriptorium en een bibliotheek. Ook liggen de vroegere heersen van deze streek er begraven. 


Gréoux-les-Bains
Gréoux-les-Bains is ‘de poort’ tot het Parc naturel régional du Verdon en wordt aan de westkant begrensd door de rivier de Durance. De rivier de Verdon stroomt zuidwaarts door de stad. Gréoux-les-Bains staat bekend vanwege de geneeskrachtige warmwaterbronnen die al stammen uit de tijd van de Romeinen. Vooral in de zomer worden de bronnen, vooral door ouderen, goed bezocht. Het dorpje zelf bezit een openluchttheater dat gevestigd is een gerestaureerde ruïne van een vroeger tempelierkasteel. www.greoux-les-bains.com.


Les Pénitents des Mées
Les Pénitents des Mées zijn een vreemd geologisch verschijnsel die bestaat uit een 2 kilometer lange rij zuilvormige rotsen. Deze rotsen van meer dan 100 meter hoog zijn volgens de plaatselijke bevolking in steen veranderde monniken. Deze monniken zouden te veel belangstelling gehad hebben voor gevangengenomen Moorse schonen tijdens de Saraceense invasie in de 6de eeuw. De plaatselijke kluizenaar St-Donat zou ze hiernaar in steen hebben veranderd. Aan de noordkant van de rotsen ligt het dorpje Les Mées. Vanaf de hier gelegen kapel St-Roch heeft u een mooi uitzicht over de rotsen. In het dorpje vindt u ook de Moulin des Pénitents. Deze olijfoliecoöperatie heeft in zijn winkel een klein museumpje ingericht met o.a. oude gereedschappen. Op verzoek kunt u de fabriek bezichtigen en er olijfolie met AOC-label kopen.


Lurs
Langs de westoever van de Durance tussen Manosque en Château-Arnoux ligt het kleine dorpje Lurs. In de middeleeuwen telde het dorpje ongeveer 3.000 inwoners, tien keer zoveel als tegenwoordig. Lurs was vroeger het zomerverblijf van de bisschoppen van Sisteron. Aan het begin van de 20ste-eeuw was het dorp zo goed als verlaten. Na WOII kwamen er vooral kunstenaars in het dorp wonen. Het gezamenlijke paleis van de bisschoppen van Sisteron en de vorsten van Lurs is nog in goede staat. Via de Porte d’Horloge bereikt u de omwalde binnenstad. Aan de noordkant van het dorp begint het bisschopspad, de ‘Promenade des Évêgues’. Dit pad voert u langs vijftien bidkapelletjes die in 1854 zijn gebouwd. Aan het eind van dit pad staat de kapel Notre-Dame-de-Vie vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de papavervelden en de olijfgaarden. 3 kilometer ten noorden van Lurs ligt op het 350 meter hoge Plateau de Ganagobie de 12de-eeuwse ‘Prieuré de Ganagobie‘. De priorij is te bereiken via een bosweggetje en langs een Romeinse brug uit de 2de eeuw. De priorij bezit mooi mozaïek dat gebaseerd is op Byzantijnse ontwerpen. Dagelijks worden er verschillende diensten verzorgd door de monniken uit het klooster. De diensten zijn voor het publiek toegankelijk. www.lurs.fr.


Manosque
Manosque is gelegen tussen de Lubéron en het dal van de Durance. Het stadje is qua inwonertal inmiddels de departementshoofdstad Digne-les-Bains voorbij gestreefd. Met zijn 22.000 inwoners is het de dichtstbevolkte stad van het departement Alpes de Haute-Provence. In Manosque woont veel personeel van het hier gevestigde onderzoekcentrum voor kernenergie, Cadarache. De stad heeft een aantrekkelijk, autovrij, historisch centrum en staat bekend vanwege de vele zonuren per jaar. In het centrum staan twee stadspoorten, respectievelijk de 13de-eeuwse Porte Saunerie en de 14de-eeuwse Porte Soubeyrand. Het dorpje ligt tussen de pijn- en eikenbossen en is de geboorteplaats van de Provencaalse schrijver Jean Giono. Het Centre Jean Giono belicht het leven en werk van deze schrijver. Het interieur van het Couvent de la Présentation is beschilderd door Jean Carzou. www.tourisme-manosque.fr.


Mont Pelat
De Mont Pelat is met zijn 3050 meter de hoogste bergtop in de Provençaalse Alpen. Aan de zuidzijde van de Mont Pelat ligt midden in het Parc Nationale du Mercantour het 50 hectare grote Lac d’Allos. Dit is het grootse meer in Europa op deze hoogte. Het water is erg helder en zit vol met vis, waaronder veel forellen. Via de rondom gelegen bergpassen is het mogelijk om ook de nabij gelegen bergtoppen te bezoeken. Aan de oostzijde bereikt u via de D2202 de Col Cayolle, aan de westzijde via de D908 de Col d’Allos en aan de noordoostzijde via de D64 de Cime de la Bonette. Deze bergtoppen zijn allemaal hoger dan 2250 meter. De Cime de la Bonette is met zijn 2862 meter zelfs de hoogste bergpas in Europa.


Moustiers-Ste-Marie
Moustiers-Ste-Marie ligt prachtig aan de rand van een ravijn waar de rivier de Rioul door stroomt. In het centrum staat een mooie romaanse parochiekerk met een belfort. Via een pad komt u bij de 12de-eeuwse kapel Notre-Dame-de-Beauvoir, vanwaar u een mooi uitzicht heeft op de Gorges du Verdon (zie ook departement Var). In het Musée de la Faïence is origineel keramiek uit Moustiers te zien. Replica’s van dit keramiek kunt u kopen in de talloze winkeltjes en ateliers die het dorpje rijk is. Moustiers-Ste-Marie is in de zomer bijzonder druk. Rondom Moustiers-Ste-Marie vindt uin de zomer prachtige lavendelvelden. www.moustiers.fr.


Riez
Riez ligt 15 kilometer ten zuidwesten van Moustiers aan de voet van de Mont St-Maxime. Het ligt in een door een gletsjer verbreed dal waar de rivieren Auvestre en Colostre door stromen. Deze rivieren monden beide uit in de rivier de Verdon. Rond het dorp verbouwt men lavendel, dat ook een lokale honingindustrie mogelijk maakt. Men vindt er truffels, en iedere woensdag tussen november en maart is er een truffelmarkt. Riez heeft enkele bezienswaardigheden, waaronder twee stadspoorten en vier witmarmeren Korinthische zuilen met architraaf. Deze zuilen vormen de resten van wat vermoedelijk een Romeinse Apollotempel is geweest. www.ville-riez.fr.


St-André-les-Alpes
St-André-les-Alpes ligt aan het meest noordelijke puntje van het Lac de Castillon waar de rivieren de Verdon en Isolde samenkomen. Het dorp is erg populair onder watersporters vanwege de zandige oevers. Deze zandafzetting is ontstaan door de aanleg van de 90 meter brede stuwdam Barrage de Castillon. Het overige deel van het dorpje ligt mooi gelegen tussen de lavendelvelden en boomgaarden. St-André-les-Alpes is het parapentecentrum van Frankrijk. Worstenliefhebbers kunnen bij het Maison du Saucisson een keuze maken uit ruim 30 soorten worst, waaronder ezelworst. www.saintandrelesalpes-verdontourisme.com.


Seyne-les-Alpes
Seyne-les-Alpes ligt op een hoogte van 1260 meter boven de Vallée de la Blanche. Het dorp bestaat uit een wirwar van oude straatjes. Via de Rue Haute komt u bij de citadel die door Vauban in 1693 gebouwd werd rond 12de-eeuwse wachttoren. Deze vestingwerken moesten Seyne beschermen tegen aanvallen uit de Savoie. Vanaf de citadel heeft u een prachtig uitzicht op de omliggende bergen. Rondom Seyne grazen ezels en paarden. In de tijd dat de wegen nog slecht waren werden deze gebruikt om sneller te reizen. Sinds 1923 wordt er jaarlijks, tijdens het tweede weekend van augustus, een paarden- en ezelmarkt gehouden. Ook wordt er een muilezelwedstrijd gehouden. Een andere bezienswaardigheid is de Église Notre-Dame-de-Nazareth uit de 13de eeuw. De in Romaans-Provençaalse stijl gebouwde kerk bezit een zonnewijzer en een fraai portaal met houtsnijwerk. De skiplaatsen St-Jean, Chabanon en Le Grand Puy liggen in de directe omgeving.


Sisteron
Het plaatsje Sisteron ligt aan de rivier de Durance en de Route Napoléon. Deze ‘poort naar de Provence’ ligt in het smalle gedeelte van het dal waar de Durance doorheen stroomt. In de stad zijn nog veel overblijfselen uit het verleden te zien, waaronder indrukwekkende versterkingen. Sisteron bewaakte vroeger de toegang tot het zuiden vanwege de strategische ligging tussen de Dauphiné en de Provence. Hoog op de kalkrotsen boven Sisteron staat de oorspronkelijk uit de 12de eeuw stammende citadel. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over de Durance. De citadel bezit nog een kapel, torens en wallen en een donjon. De prachtige romaanse Cathédrale Notre-Dame-des-Pommiers uit 1160 staat op het centrale plein. In het stadje zelf vindt u gezellige winkeltjes, bars en restaurants. Sisteron staat ook bekend vanwege het kwalitatief hoogwaardige lamsvlees dat er wordt gefokt. Het staat in de hele Provence op de kaart onder de naam ‘agneau de Sisteron’. www.sisteron.com.


Valensole
Valensole ligt in het gebied van Frankrijk waar de meeste lavendel van het land wordt gekweekt. In de zomer kleurt de lavendel op het Plateau de Valensole alles paars. De lavendelplant kan hier profiteren van de kalkhoudende bodem en bloeit vanaf het einde van juni. Het Plateau de Valensole ligt tussen de dalen van de Bléone aan de noordzijde, de Durance aan de westzijde en de Bas-Verdon aan de zuidzijde. Ook in het voorjaar, wanneer de amandelbomen bloeien, is het hier prima vertoeven. Overal in het dorp wordt zelfgemaakte lavendelhoning verkocht. Net buiten het dorp vindt u het Musée Vivant de l’Abeille waar u kennis kunt maken met het procedé van honing maken. www.valensole.fr.