Aisne

Het departement van de Aisne is bij toeristen nog steeds niet erg bekend. De landschappen van de Aisne zijn van Noord tot Zuid heel verschillend. Het landschap leent zich prima voor activiteiten zoals fietsen of wandelen. In totaal is er meer dan 2000 kilometer aan voet- en fietspaden te vinden. Daarnaast wordt het departement gekenmerkt door ruim 300 kilometer aan bevaarbare waterwegen. Dit geweldige waternetwerk maakt het mogelijk om ook via het water de toeristische rijkdommen van de Aisne te leren kennen. Aisne is, net als de buurdepartementen Oise en Somme, een deel van de voormalige provincie Picardië. Het ligt ingebed tussen de departementen van Somme en Oise in het westen, het departement Seine-et-Marne in het zuiden, de departementen Ardennes en Marne in het oosten en het departement Nord plus een streepje België in het noorden. Het bestaat uit een opvolging van kleine regio’s elk met een eigen gezicht en identiteit. De Laonnais, rond de departementshoofdstad Laon, pronkt met beboste heuvels en charmante dorpen. De Vermandois, rond Saint-Quentin, verleidt de bezoeker met plateaus met enorme horizonten en de intens groene valleien van Oise en Somme. De Thiérache, bij de Belgische grens, is rijk aan coulisselandschappen en aan zestig versterkte kerken. Ook de Soissonnais is een glooiende regio met als blikvanger de stad Soissons, de eerste hoofdstad van het Franse koninkrijk. Diep in het zuiden strekken zich de Valois en de Omois uit, een artistiek gezegende streek, het geboorteland van Jean de la Fontaine, Alexandre Dumas en Jean Racine. Daar komt men terecht bij de Marne, de streek van de Champagne-druivenstokken. www.jaimelaisne.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Aisne

Laon
Laon telt ongeveer 26.500 inwoners en ligt ten noordoosten van Soissons, het Romeinse ‘Laudunum’. Laon is de hoofdstad van het departement Aisne en is door haar iets verhoogde ligging al aantrekkelijk. De oorspronkelijk van zeven torens voorziene kathedraal Notre-Dame uit het eind van de 12de en begin van de 13de eeuw is een van de belangrijkste vroeg gotische kerken van Frankrijk. Tijdens de Franse Revolutie werden twee torens van dit godshuis afgebroken. Naar het voorbeeld van dit indrukwekkende bouwwerk (buitenlengte 121 meter, binnenlengte 110 meter) werden andere grote kathedralen gebouwd. De voorgevel met drie diepe, rijk versierde portalen worden geflankeerd door twee 56 meter hoge torens. Ook het 24 meter hoge interieur is met de schatkamer, de oude gebrandschilderde ramen en een koorhek uit de 18de eeuw zeer de moeite waard. Achter het koor staat het vroegere bisschoppelijk paleis, thans Palais de Justice, met restanten van een gotische kloostergang. Vlakbij vindt u het Musée Municipal. In de tuin staat een Romaanse Tempelierskapel met gotische koepel. Dit museum bezit een zeer grote en veelzijdige collectie archeologische vondsten uit Egypte, Griekenland en het Romeinse rijk. De voormalige abdijkerk St-Martin stamt uit de 12de en 13de eeuw. Hier vlakbij is de ruïne van de Porte de Soissons uit de 13de eeuw die verbonden is met een scheve toren uit dezelfde tijd. www.tourisme-paysdelaon.com.


A la découverte de l’Aisne, tourisme de mémoire

Chemin des Dames
De Chemin des Dames is een bijzondere weg gelegen in het midden van de driehoek Soissons, Laon en Reims. De weg is grotendeels gelegen op een heuvelrug die enkele tientallen meters uitsteekt boven het omringende, zacht glooiende, land. Twee dochters van de Franse koning Lodewijk XV, Adélaïde en Victoire, gebruikten de weg in de achttiende eeuw om vanuit Parijs hun gouvernante in het kasteel de la Bove bij Vauclair te bezoeken. Om de tocht per koninklijk rijtuig te vergemakkelijken werd de weg van een steenlaag voorzien. Later zou hij naar de Dames de France worden vernoemd. Het plateau waarover de weg voert heeft vele malen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis, ook al roept de Chemin des Dames in de allereerste plaats herinneringen op aan de Eerste Wereldoorlog. De soms meer dan 200 meter hoog gelegen heuvelrug vormt een schitterende natuurlijke barrière en deze strategische ligging verklaart de grote belangstelling die machthebbers altijd voor de Chemin des Dames toonden. Langs deze route vindt u tal van oorlogsbegraafplaatsen en – monumenten uit WO I. Zoals bijvoorbeeld het Monument National des chars d’assaut – In 1917 zijn aan de voet van de Chemin des Dames de eerste Franse tanks ingezet. Bij het monument staan enkele tanks die dateren uit de jaren vijftig. www.chemindesdames.fr.


Guise
De burcht ‘Château Fort de Guise’ domineert het dorpje. In 1952 werd het van de ondergang gered door de voor dat doel opgerichte Club du Vieux Manoir. Wat vooral opvalt is het uitgestrekte stelsel van onderaardse gangen en ruimtes. In tijden van belegering konden deze onderdak bieden aan zo’n 3000 soldaten. In Guise vindt u tevens een uniek voorbeeld van 19de-eeuwse arbeidershuisvesting. De eigenaar van een fornuizen- en kachelfabriek, Jean-Baptiste André Godin, bekeerde zich tot het utopische socialisme. Goede huisvesting voor zijn arbeiders was zijn ideaal en daarom verrezen er in 1859-1882 500 arbeiderswoningen in de buurt van de fabriek. www.chateaudeguise.fr.


Thiérache
De Thiérache is een landelijk streek in het noordoosten van Aisne. Het groene heuvelachtige gebied met zijn valleitjes en riviertjes vormt de scheiding tussen de kalkplateaus van de regio’s Picardië en Champagne-Ardenne. Bezienswaardig zijn de églises fortifiées in de dorpjes. Deze versterkte kerkjes diende in tijden van oorlog als schuilplaats voor dorpelingen en soldaten. In het gebied rondom het stadje Vervins zijn zo´n zestig versterkte kerken opgenomen in de “versterkte kerkenroute van de Thiérache”. Deze streek bezit ook nog eens meer dan vijftig watermolens. De versterkte kerkenroute is opgedeeld in 4 verschillende circuits. Een traject kan men volgen door middel van de speciale borden aan de kant van de weg of via een routekaart die verkrijgbaar is bij de toeristenbureaus. De meeste kerken langs de route zijn overdag geopend.