Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Île-de-France > Yvelines

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Aangeboden door

 

Departement Yvelines

Het departement Yvelines, met Versailles als hoofdstad, ligt ten westen van de Franse hoofdstad Parijs. Het grenst in het noorden aan de Val d’Oise, in het oosten aan de regio Parijs en de Essonne, in het zuiden aan de Loiret, in het zuidwesten aan de Eure-et-Loir en in het noordwesten aan de Eure. Het dankt zijn naam aan een voormalig bos, is een verlengstuk van het historisch grondgebied van Versailles en staat ook wel bekend als de ‘tuin van Île-de-France’. Liefst dertig procent (70.000 ha) van de oppervlakte is bedekt met bos. Er zijn veel natuur- en dierenparken en die vormen voor de Parijzenaars tijdens het weekend ideale bestemmingen voor een dagje uit; er zijn trouwens meer dan 700 km bewegwijzerde wandelpaden. Parel aan de kroon is het indrukwekkende domein en kasteel van Versailles, dat zijn grootste uitstraling beleefde ten tijde van de Zonnekoning. Kastelen, kerken, kathedralen en abdijen bewaren waardevolle kunstschatten. www.tourisme.yvelines.fr.

Departementshoofdstad Versailles

Versailles, de schitterende residentie van de Franse koningen met het beroemde paleis en zijn tuinen, bepaald het beeld van de gelijknamige stad. Deze bisschopszetel ligt 20 km ten zuidwesten van Parijs. De belangrijkste verkeersader van de stad is de brede Avenue de Paris, die op de Place d'Armes samenkomt met de Avenue de St-Cloud en de Avenue de Sceaux. Aan de oostkant van de grote Place d'Armes staat de door Mansart gebouwde Ecuries Royales (voormalige Koninklijke stallen), waarin 2500 paarden en 200 wagen konden worden ondergebracht. De westkant van het plein grenst aan het paleis, het grootste pronkstuk ooit gebouwd en met zijn tuinen en park het belangrijkste bouwwerk uit de tijd van Lodewijk XIV. Versailles telt ongeveer 85.000 inwoners. www.versailles-tourisme.com en www.chateauversailles.fr.
 

 

 

Bezienswaardigheden Yvelines

Conflans-Ste-Honorine

Conflans-Ste-Honorine ligt ten zuidwesten van Parijs aan de rivier de Seine. Het is het centrum van de binnenscheepvaart op de kanalen van Noord-Frankrijk en België met schilderachtige drukte op de kaden. www.mairie-conflans-sainte-honorine.fr.

 

Dampierre-en-Yvelines


In Dampierre-en-Yvelines vindt u het Château de Dampierre. Het is het na Versailles en Rambouillet het bekendste kasteel zuidwestelijk van Parijs. Het werd in 1675 gebouwd voor de Duc de Chevreuse. De mooiste ruimte is de met fresco's versierde Salle des Fêtes. www.chateau-de-dampierre.fr.


 

Mantes-la-Jolie

Mantes-la-Jolie ligt ten westen van Parijs op de linkeroever van de rivier de Seine. In Mantes-la-Jolie zwoer Hendrik IV voor de tweede maal zijn protestantse geloof af. Hier vindt u een belangrijke kapittelkerk die wel wordt vergeleken met o.a. de Notre-Dame in Parijs. www.maison-tourisme-mantois.com.

 

Marly-le-Roi

Marly-le-Roi ligt ten westen van Parijs en was de geliefde residentie van Lodewijk XIV. De stad was tevens zeer in trek bij kunstenaars en schrijvers zoals: Dumas, Pissaro en Maillol. www.marlyleroi-tourisme.fr.

 

Rambouillet

Château de Rambouillet is een kasteel daterend uit de 14de eeuw, gelegen in Rambouillet. Sinds een eeuw doet het kasteel dienst als presidentieel verblijf. Het kasteel van Rambouillet staat te midden van meer dan 20.000 hectare bos. Het kasteel had in het begin een militaire functie. De kasteelmuur en zijn donjon uit de 14de eeuw zijn behouden gebleven. Het terrein omvat een park, kanalen en vijvers. Dit jachtgebied nabij Parijs verleidde talrijke adelen, waaronder Frans I en Karel X. In de 17de eeuw werd het zeer kostbaar heringericht door de markies van Rambouillet en zijn meisje, Julie d'Angennes. Het kasteel van Rambouillet heeft tot op heden zijn functie van ambtswoning behouden. www.rambouillet-tourisme.fr.

 

St-Germain-en-Laye

Saint-Germain-en-Laye werd gesticht in 1020 door koning Robert II. Hij stichtte een abdij op de plaats waar nu de kerk van Saint-Germain staat. Voor de Franse revolutie was Saint-Germain-en-Laye de residentie van veel Franse koningen. Het kasteel in de stad werd vanaf 1539 onder koning Frans I gebouwd door Pierre de Chambiges op de grondvesten van een ouder kasteel. Het kasteel werd daarna meerdere malen vergroot. Het huidige gebouw is opgetrokken in renaissancestijl. Het bevat nog resten van het oude kasteel, namelijk een gotische Sainte-Chapelle uit de 13de eeuw en een donjon uit de 14de eeuw. De tuinen van het kasteel zijn ontworpen door André Le Nôtre. Lodewijk XIV werd geboren in Saint-Germain-en-Laye. Hij maakte de stad tot zijn belangrijkste residentie van 1661 tot 1681. Lodewijk gaf het kasteel aan Jacobus II van Engeland toen deze in ballingschap was. Jacobus woonde 13 jaar in het kasteel tot aan zijn overlijden op 16 september 1701. Koning Jacobus II werd begraven in de kerk van Saint-Germain. Napoleon I vestigde zijn cavalerieschool in het Châteaux-Vieux. Daarna werd er een militaire gevangenis van gemaakt. In 1867 liet Napoleon III het gebouw restaureren en vestigde er het Musée des Antiquités Nationales. Dit museum herbergt stukken van het Paleolithicum tot de tijd van de Kelten. www.ot-saintgermainenlaye.fr en www.saintgermainenlaye.fr.

Weer Yvelines (hoofdstad Versailles)

   

 

Kaart Yvelines


Grotere kaart weergeven

 


 

  Share  


Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

Vacanceselect is sinds 1984 dé specialist op het gebied van autovakanties in Europa.
Canvasholiday is een betrouwbare organisatie met bijna 50 jaar ervaring.
Topic Travel Vakantiehuizen is dé specialist voor uw vakantie in Frankrijk.
Uw droomvakantie begint in een Belvilla vakantiehuis!
Petit Paradis. Uit ervaring weten wij wat jonge ouders belangrijk vinden.
Roan verzorgt al meer dan 28 jaar luxe kampeervakanties voor gezinnen.
Ecamp, geniet van de gezelligheid van de camping!
Eurocamp campings hebben allemaal 4 of 5 sterren.
SNP van ANWB is specialist op het gebied van actieve en avontuurlijke reizen.
Als onderdeel van ANWB staat Pharosreizen voor zekerheid en betrouwbaarheid.
Agence Belle France is gespecialiseerd in de verhuur van Franse vakantiehuizen
Arke heeft een enorm aanbod voordelige vakanties.
FI Exclusif staat voor optimale service en een breed aanbod van betaalbare vakantiehuizen
 
 Weer vandaag
vandaag
 
 Weer morgen
morgen
 
 Departementen Frankrijk
 
Vrij Uit