Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Lotharingen > Vosges

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Aangeboden door

 

Departement Vosges

Het departement van de Vogezen, met Épinal als hoofdstad, grenst in het noorden aan de Meurthe-et-Moselle, in het oosten aan de Haut-Rhin, in het zuiden aan de Haute-Saône en het Territoire de Belfort, in het westen aan de Haute Marne en in het noordwesten aan de Meuse. De Vogezen bieden een grote afwisseling aan landschappen. Het oosten van het departement is bergland: het massief van de Vogezen (maar de hoogste toppen liggen niet in het departement). In het centrum en in het zuidwesten strekt zich La Vôge uit, een vlakte met rijke kleigronden, tussen Remiremont en het vermaarde kuuroord Vittel. Hier bevindt zich de waterscheidingslijn Noordzee-Middellandse Zee: de rivieren aan de oostkant ervan vloeien via Rijn en Maas naar de Noordzee; die aan de westkant voeren hun water naar de Middellandse Zee. Nog andere belangrijke kuuroorden zijn Contrexéville en Bains-les-Bains. La Plaine is een laagvlakte in het westen. Daar ligt het plaatsjes Domrémy, waar Jeanne d’Arc werd geboren. www.tourismevosges.fr.

 

Massief van de Vogezen

Het Vogezenmassief bevindt zich in het oosten van het departement. Het is 180 kilometer lang en 60 kilometer breed en maakt deel uit van 7 departementen en 3 régions. Deze bergen met afgeronde toppen bieden zachte hellingen en glooiende landschappen gevormd tijdens de Quartaire ijstijden. Het relief kent open valleien, dichte dennenbossen en diepe meren. Aan Lotharingse zijde bevinden zich zeven stations verenigd onder de naam 'Montagne des Hautes Vosges'. Hier kunt u ongeveer iedere activiteit uitoefenen die u maar wenst. De winter is natuurlijk de beste tijd om te gaan skiën, langlaufen of snowboarden. Hier vindt u maar liefst 300 kilometer langlaufpistes en 7 alpineski stations. In de Hoge Vogezen beleeft u de echte sneeuwpassie met de ene ontdekking na de andere in een steeds veranderend landschap. Zowel gewone liefhebbers als de vurigste aanhangers beleven plezier aan de uitstekende verblijfaccommodatie en randanimatie. In de Vogezen kunt u alle skivarianten uitoefenen, zoals bijvoorbeeld sneeuwschoentochten met overnachtingen in typische bergaccommodatie. De zomer is de beste tijd van het jaar voor wie op zoek is naar de gekende 'natuurlijke snaar'. Breng een bezoek aan de meren van Gérardmer, Longemer en Retournemer of het dal van de Cleurie, de Moselotte of de Moezel. U beschikt over verschillende beschreven routes en duidelijk bewegwijzerde wandelwegen of steile paden naar wandelwegen of steile paden naar bergtoppen tot een hoogte van liefst 1400 meter. Wie weet ontmoet u er wel dappere gemzen. Ontdek op de stoppelvelden de wilde gentiaan en een mooie beschermde flora. Pluk in het onderhout bosbessen of frambozen. Laat u verleiden tot een culinair bezoek en proef de streekproducten uit de Vogezen: fumé, munsterkaas, gevogelte, escargots, bieren en petits crus (wijnen op basis van vruchten en planten).
 

 

 

De westkant van de Vogezen


De westelijke Vogezen, waar het rustige, brede Canal des Vosges doorheen kronkelt, biedt u een panorama gevormd tijdens het rijke verleden van dit departement. De ambachtelijke tradities in de Vogezen hebben vaak te maken met meubels, kunst, muziek, maar ook met het architecturaal erfgoed dat de geschiedenis van deze streek vertelt. Op deze plek is Jeanne d'Arc geboren. Op 1,5 kilometer van haar geboorteplaats Domrémy-la-Pucelle vindt u de aan haar gewijde basiliek van Bois-Chênu. Bereid uw routes en verblijf zorgvuldig voor. Er zijn volop bezienswaardigheden: het Musée Départemental d'Art Ancien et Contemporain (oude en moderne kunst) met zijn opmerkelijke collecties in Épinal, het geboortehuis van de kunstschilder Claude Gellée (alias le Lorrain) in Chamagne en het talent van de vioolbouwers in Mirecourt. Ook vindt u in Mirecourt het museum van mechanische muziek. In Ville sur Illon kunt u de geschiedenis van de brouwerijen in de Vogezen herbeleven en in Châtel-sur-Moselle maakt u kennis met het uit de aarde getrokken Middeleeuwse fort.
 

Departementshoofdstad Épinal


Épinal telt ongeveer 35.000 inwoners en ligt midden in de bossen. Het is de hoofdstad van het departement Vosges. De hier gedrukte kinderprenten 'Images d'Epinal' hebben een traditie van twee eeuwen en zijn over de hele wereld bekend. Voorbeelden bevinden zicht in het departementsmuseum van de Vogezen. Tevens vindt u hier beeldhouwwerken, schilderijen en in een internationaal prentenmuseum. De kerk St-Maurice dateert uit de 14de eeuw, de toren uit de 11de eeuw; in het transept een 14de-eeuwse Madonna. In het park van het kasteel liggen de ruïnes van een kasteel dat in 1670 verwoest werd. Rond de Place des Vosges staan veel mooie 16de-eeuwse huizen met arcaden. www.ville-epinal.fr.
 

Bezienswaardigheden Vosges

Bains-les-Bains

Bains-les-Bains is een populaire bronnenbadplaats. Haar elf bronnen waren al ten tijde van de Romeinen in gebruik. Het Bain Romain is gebouwd op de fundamenten van een Romeins bad. www.ot-bains-les-bains.fr.

 

La Bresse

La Bresse ligt tussen de 630 en 1366 meter boven de zeespiegel. La Bresse ligt aan de rivier de Moselotte, een zijjrivier van de Moezel. La Bresse is een van de belangrijkste wintersportgebieden van de Vogezen. Ook 's zomers zijn er veel toeristen.
www.labresse.net.

 

Domrémy-la-Pucelle

Domrémy-la-Pucelle (de maagd) is de geboorteplaats van Jeanne d'Arc (1411-1431) en wordt daarom druk bezocht. Haar geboortehuis bij de kerk is te bezichtigen, het is sinds 1840 geklasseerd als monument. Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als museum. Op 1,5 kilometer zuidelijk van Domrémy staat op een heuvel bij het Bois Chênu de basiliek Sainte-Jeanne-d'Arc. Deze basiliek is gebouwd op de plaats waar Jeanne d'Arc voor het eerst de stemmen hoorde die haar vroegen Frankrijk van de Engelsen te bevrijden. Met de bouw van de kerk werd begonnen in 1881. Het gebouw was gereed in 1926. In de basiliek bevinden zich grote mozaïeken en acht schilderijen van Lionel Royer, die het leven van Jeanne als thema hebben.

 

Gérardmer

Gérardmer ligt tussen de 666 en 1100 meter boven de zeespiegel. Het stadje ligt midden in een schilderachtig merengebied in de Hoog-Vogezen, onder de Col de la Schlucht. Via deze Col de la Schlucht kunt u de Route des Crêtes volgen richting de Elzas. Het is een geliefd vakantieoord voor water- en wintersport. Het Lac de Gérardmer heeft een omtrek van 5,5 kilometer. Vlakbij liggen de meren van Longemer en Retournemer. In de omgeving van het stadje, dat vele hotels rijk is, zijn talloze mogelijkheden voor wandeltochten. Een plaatselijke specialiteit is de Géromée-kaas. www.gerardmer.net.

   De Route des Crêtes
De Route des Crêtes werd tijdens WOI uitgestippeld. Door gebruik te maken van deze route hadden de Duitsers geen zicht op de troepenbewegingen van de Fransen. Deze 83 kilometer lange bergroute vormt de verbinding tussen de Col du Bonhomme tot aan Cenrnay. Vanaf de 'crêtes' (bergkammen) heeft u een schitterend uitzicht over Lotharingen.

 

Neufchâteau

Neufchâteau was als vrije stad van het hertogdom Lotharingen in de middeleeuwen erg belangrijk. De boven de Maas gelegen stad bezit de kerken St-Christoph uit de 13de - 14de-eeuw en de St-Nicolas uit de 12de - 13de-eeuw. Andere bezienswaardigheden zijn het renaissancestadhuis 'Hôtel de Houdreville', de Chapelle du Saint-Esprit met ziekenhuis uit de 13de eeuw en het Justitiegebouw uit de 17de eeuw. www.neufchateau-tourisme.com.

 

Plombières-les-Bains

Plombières-les-Bains was al bekend in de Romeinse tijd door haar 28 bronnen (13 tot 81 graden Celsius) en is nog steeds een geliefde badplaats. Bezienswaardigheden in Plombières-les-Bains zijn het Kurhaus met park en de gotische kerk. Een aanbevelenswaardige wandeling is die naar La Fontaine Stanislas. www.vosgesmeridionales.com.

 

Rambervillers

Rambervillers in de westelijke Vogezen is zeer sfeervol plaatsje. Het stadje bezit een fraai stadhuis, oude 16de-eeuwse huizen en overblijfselen van vestingwerken. www.ville-rambervillers.fr.

 

Remiremont

Remiremont ligt aan de Moezel en was van de 11de-eeuw tot de Franse Revolutie in het bezit van een abdij voor adellijke dames. Hun graven bevinden zicht in de kerk St-Pierre uit de 13de-16de-eeuw. Ook andere gebouwen, zoals het Paleis van de Abdissen, herinneren aan de voormalige abdij. In de Grande Rue vindt u mooie arcaden. Remiremont is in het bezit van een interessant streekmuseum. www.ot-remiremont.fr.

 

Saint-DiéSaint-Dié is na de zware verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog weer opgebouwd. In St-Dié verscheen in 1507 een aardrijkskundig werk waarin voor het eerst het door Columbus ontdekte gebied met de naam 'Amerika' werd aangeduid. De Romaanse kathedraal uit de 12de-13de-eeuw heeft een gotisch koor; de torens dateren uit 1711. Saint-Dié is tevens in het bezit van een zeer fraaie gotische kloostergang uit de 14de-eeuw. www.ville-saintdie.fr.
 

 

Saint-Maurice-sur-Moselle

Saint-Maurice-sur-Moselle ligt onder de Ballon d'Alsace en de Rouge Gazon en is een geliefd zomerverblijf. Wintersport is mogelijk op de omliggende bergen, het skigebied Rouge Gazon ligt op 11 km van de dorpskern en is goed bereikbaar.
www.saint-maurice-vosges.com.

 

Vittels


Vittel is sinds het midden van de vorige eeuw een van de bekendste kuurbadplaatsen van Lotharingen. Het mineraalwater uit deze plaats wordt tot in de wijde omtrek verkocht. Vittel was al beroemd ten tijde van de Romeinen. Het kuuroord Vittel bestaat uit 700 hectare bossen en parken. Er zijn twee 18-holes golfbanen. De thermen liggen in een bebost park en nodigen uit voor een programma van therapeutische behandelingen, aangepast aan uw behoeften. Om uw ontspanning te vervolmaken zijn er ook nog een casino en een paardenrenbaan. Bezienswaardig is de laatgotische kerk Saint-Remy. Ook het naburige Contrexéville is een geliefde kuurbadplaats. Uit beide plaatsen kunnen veel wandelingen worden gemaakt. www.ville-vittel.fr.
 

Weer Vosges (hoofdstad Épinal)

   

 

Kaart Vosges


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

Vacanceselect is sinds 1984 dé specialist op het gebied van autovakanties in Europa.
Canvasholiday is een betrouwbare organisatie met bijna 50 jaar ervaring.
Topic Travel Vakantiehuizen is dé specialist voor uw vakantie in Frankrijk.
Uw droomvakantie begint in een Belvilla vakantiehuis!
Petit Paradis. Uit ervaring weten wij wat jonge ouders belangrijk vinden.
Roan verzorgt al meer dan 28 jaar luxe kampeervakanties voor gezinnen.
Ecamp, geniet van de gezelligheid van de camping!
Eurocamp campings hebben allemaal 4 of 5 sterren.
SNP van ANWB is specialist op het gebied van actieve en avontuurlijke reizen.
Als onderdeel van ANWB staat Pharosreizen voor zekerheid en betrouwbaarheid.
Agence Belle France is gespecialiseerd in de verhuur van Franse vakantiehuizen
Arke heeft een enorm aanbod voordelige vakanties.
FI Exclusif staat voor optimale service en een breed aanbod van betaalbare vakantiehuizen
 
 Weer vandaag
vandaag
 
 Weer morgen
morgen
 
 Departementen Frankrijk
 
Vrij Uit