Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Poitou-Charentes > Vienne

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Aangeboden door

 

Departement Vienne

Het departement Vienne, met Poitiers als hoofdstad, ligt in de streek van Poitou-Charentes en wordt in het noorden begrensd door Maine-et-Loire en Indre-et-Loire, door Indre en Haute-Vienne in het oosten, door Charente in het zuiden en Deux-Sèvres in het westen. De rivier de Vienne stroomt van noord naar zuid door het departement en heeft er trouwens haar naam aan gegeven. Het is een streek met nogal wat verschillende landschappen. In het noorden zijn de heuvels grotendeels bebost en worden fruit en groenten geteeld. In het westen strekken zich sterk doorsneden plateaus uit en die zijn geschikt voor akker- en wijnbouw. Het zuidoosten bestaat doorgaans uit arme gronden, met heide en bossen. Industrie is in hoofdzaak te vinden in Poitiers en Châtellerault. Kunsthistorisch geïnteresseerden komen er ruim aan hun trekken: in de Vienne staat een groot aantal kastelen, kerken, abdijen en musea. www.tourisme-vienne.com.

Departementshoofdstad Poitiers

Poitiers telt ongeveer 85.000 inwoners en is de hoofdstad van Poitou en van het departement Vienne. Het heeft tevens een bisschopszetel en een universiteit. De stad ligt op een rotsplateau, boven twee rivierdalen, en behoort tot de belangrijkste kunststeden van Frankrijk. De kerken zijn gebouwd in vroeg-Romaanse stijl. Een eerste indruk is niet voldoende om deze stad te leren kennen. De economie van de stad drijft op haar omgeving, die rijk is aan landbouw. De belangrijkste van de vele kerken en tevens een van de rijkst versierde Romaanse gebouwen in Frankrijk, is de Notre-Dame-la-Grande uit de 11de/12de eeuw. Bijzonder indrukwekkend is de door twee torens omlijste westelijke façade; ook het kapittel in het koor en een 12de-eeuwse fresco op het koorgewelf zijn zeer de moeite waard. www.ot-poitiers.fr en www.poitiers.fr.
 

 

 

Bezienswaardigheden Vienne

Chauvigny


Een van de schilderachtigste stadjes van Poitou, gelegen tegen een heuvel aan de rechteroever van de Vienne. Chauvigny herbergt zowel de prachtige St-Pierre (een Romaans bouwwerk uit de 12de-eeuw met fraaie kapitelen) als de ruïnes van trotse sloten en burchten (Château de Évêques, Château de Gouzon en Château d'Harcourt) met hun indrukwekkende resten van muren en torens. De in het lagere stadsdeel gelegen Eglise Notre-Dame, een fraaie romaanse kerk uit de 11de-12de eeuw, heeft interessante kapitelen en een fresco (15de eeuw). www.chauvigny.fr.
 

 

Futuroscope

Futuroscope is een attractiepark dat is opgebouwd rond de thema's multimedia, cinematografie en futuristische audio-visuele technieken. Het ligt tien kilometer ten noorden van de stad Poitiers, op het gebied van de gemeenten Chasseneuil-du-Poitou en Jaunay-Clan. Het park is gesticht door René Monory. Het park is in 1987 geopend en trekt ongeveer anderhalf miljoen bezoekers per jaar. Sinds 2000 bevindt zich een station voor de TGV in het park. In het park zijn verschillende bioscoopzalen, gebaseerd op onder andere 3D, IMAX en 360°-technieken. Ook worden er voorstellingen gegeven en zijn er attracties. De gebouwen in het park worden gekenmerkt door een moderne en futuristisch aandoende architectuur. Verschillende keren was Futuroscope een etappeplaats in de Ronde van Frankrijk. www.futuroscope.com.
 

Ligugé


Ligugé, ten zuiden van Poitiers, bezit een abdij waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 4de-eeuw. Bij de sinds 1853 weer door benedictijner monniken bewoonde abdij worden sinds 1953 opgravingen gedaan, waarbij interessante fragmenten tot uit de 6de-eeuw zijn blootgelegd. Ook het huidige klooster bevat oude gedeelten. De monniken maken prachtig emaillewerk, dat men kan bezichtigen en kopen. De kerk St-Martin werd in de 16de-eeuw in 'flamboyante' gotische stijl gerenoveerd. www.abbaye-liguge.com en www.liguge.fr.
 

 

Loudun

Loudun, ten noorden van Poitiers, is een fraai stadje met straatjes vol oude houten en stenen huizen. In de middeleeuwen bezat Loudun 20.000 inwoners, driemaal zoveel als nu. Een vierkante vestingtoren uit de 11de-eeuw met mooi uitzicht. Kerk in gotische 'style flamboyante'. www.ville-loudun.fr.

 

Lusignan

Lusignan is de plaats waar de sage van de schone Melusine speelt; de ruïnes van het slot herinneren eraan. www.lusignan.fr.
 

Montmorillon

Montmorillon, aan de Gartempe, bezit in de crypte van de kerk St-Cathérine enige fresco's uit het eind 12de- begin 13de-eeuw. www.montmorillon.fr en www.tourisme-montmorillon.fr.
 

Nouaillé-Maupertuis

Nouaillé-Maupertuis, dichtbij Poitiers, herbergt een door muren omgeven abdij, met een gerestaureerde kerk uit de 11de-12de-eeuw, waarin een grafmonument uit de 10de-11de-eeuw staat. www.nouaille.com.
 

Saint-Savin-sur-Gartempe


Saint-Savin-sur-Gartempe, op de linkeroever van de Gartempe, is bekend om zijn Romaanse kerk met prachtige wandschilderingen. Het mooist zijn de fresco's onder de gewelven van het schip, 15 meter hoog en met een oppervlakte van 412 vierkante meter, voorstellende het scheppingsverhaal. Ook in de crypte bevinden zich prachtige schilderingen. De kerk zelf is 76 meter lang en 77 meter hoog. www.abbaye-saint-savin.fr en www.saintsavin.com.

 

Weer Vienne (hoofdstad Poitiers)

   

 

Kaart Vienne


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

Vacanceselect is sinds 1984 dé specialist op het gebied van autovakanties in Europa.
Canvasholiday is een betrouwbare organisatie met bijna 50 jaar ervaring.
Topic Travel Vakantiehuizen is dé specialist voor uw vakantie in Frankrijk.
Uw droomvakantie begint in een Belvilla vakantiehuis!
Petit Paradis. Uit ervaring weten wij wat jonge ouders belangrijk vinden.
Roan verzorgt al meer dan 28 jaar luxe kampeervakanties voor gezinnen.
Ecamp, geniet van de gezelligheid van de camping!
Eurocamp campings hebben allemaal 4 of 5 sterren.
SNP van ANWB is specialist op het gebied van actieve en avontuurlijke reizen.
Als onderdeel van ANWB staat Pharosreizen voor zekerheid en betrouwbaarheid.
Agence Belle France is gespecialiseerd in de verhuur van Franse vakantiehuizen
Arke heeft een enorm aanbod voordelige vakanties.
FI Exclusif staat voor optimale service en een breed aanbod van betaalbare vakantiehuizen
 
 Weer vandaag
vandaag
 
 Weer morgen
morgen
 
 Departementen Frankrijk
 
Vrij Uit