Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Languedoc-Roussillon > Via Domitia

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Aangeboden door

 

Via Domitia

De uit 118 v.Chr. daterende Via Domitia, de eerste buiten Rome aangelegde weg, getuigt van de wil van de Romeinse keizers om de bezette gebieden te organiseren. Het 100.000 kilometer lange netwerk van Romeinse wegen rond de Middellandse Zee en in Europa, doorkruiste ook Gallië om het Iberische schiereiland met Italië te verbinden. Tegenwoordig voeren onze voetstappen langs monumenten en archeologische vindplaatsen met 2000 jaar geschiedenis. Via de Romeinse route kunt u de streek doorkruisen van de Camarguq tot aan de Pyreneeen, maar ook in de antieke voetsporen treden van het machtige Romeinse rijk. De Via Domitia werd in 118 v.Chr. aangelegd in opdracht van de proconsul Cneus Domitius Ahenobarbus, naar wie de weg in vernoemd. Het traject doorkruiste de velden en het kreupelhout via landweggetjes (Beaucaire), voerde over het plaveisel van de steden (in het plein voor het gemeentehuis van Narbonne) en sleet zijn sporen uit in de rotsen (de bergpas van Panissars). De weg voerde door de stadspoorten (de poort van Augustus in Nîmes), over rivieren (de Pont Vieux van Béziers), langs de vestingen (het fort van La Cluse) en voorbij de gedenktekens van de veldslagen (de Trofee van Pompeus bij Panissars). Het doel was duidelijk: het transport vergemakkelijken en de handel rendabel maken (wijn van de Mas des Tourelles bij Beaucaire, aardewerk van de Mas de Sallèles in de Aude).
 

 

 

In de voetsporen van de Romeinen


Nog steeds kunt u uw voetsporen achterlaten op deze weg met 2000 jaar geschiedenis. Bij Beaucaire, waar de Via Domitia de Languedoc-Roussillon binnenkomt, kunt u over 8 kilometer de landweg volgen en ziet u drie nog bestaande mijlpalen. Deze 'kolommen van de keizers' gaven de dertiende Romeinse mijl aan tussen Nîmes en Beaucaire. In de buurt van Lunel zijn bij Abrussum fraaie overblijfselen bewaard gebleven in een natuurlijk kader. Het is de enige plaats waar u nog kunt lopen over 200 meter plaveisel van de Via Domitia, waar de karren diepe sporen in hebben uitgesleten. Sensatie gegarandeerd.

 

Een saga van 6 eeuwen

Tegenwoordig zijn de verzamelde overblijfselen te zien in de rijk gevulde musea (archeologisch museum van Nîmes, archeologische museum van Narbonne, museum Auguste Jacquet in Beaucaire) en op de archeologische vindplaatsen (Clos de la Lombarde, Ruscino). Het archeologische onderzoek gaat verder en beloont het geduld met verassingen. In Narbonne is onlangs weer een stuk van de Via Domitia blootgelegd. Het artistieke vakmanschap van de Gallo-Romeinse beschaving is ook te bewonderen in de Villa de Loupia naast het Etang-de-Thau. Deze in 1930 ontdekte en tot 1994 onderzochte antieke boerderij heeft 13 prachtige polychrome mozaïeken nagelaten.

 

De Route in de Languedoc-Roussillon

Ebrum - Briançon - Gap - Cereste - Apt - Cavaillon - Nîmes - Montpellier - Béziers - Narbonne  Port Vendres. 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

Vacanceselect is sinds 1984 dé specialist op het gebied van autovakanties in Europa.
Canvasholiday is een betrouwbare organisatie met bijna 50 jaar ervaring.
Topic Travel Vakantiehuizen is dé specialist voor uw vakantie in Frankrijk.
Uw droomvakantie begint in een Belvilla vakantiehuis!
Petit Paradis. Uit ervaring weten wij wat jonge ouders belangrijk vinden.
Roan verzorgt al meer dan 28 jaar luxe kampeervakanties voor gezinnen.
Ecamp, geniet van de gezelligheid van de camping!
Eurocamp campings hebben allemaal 4 of 5 sterren.
SNP van ANWB is specialist op het gebied van actieve en avontuurlijke reizen.
Als onderdeel van ANWB staat Pharosreizen voor zekerheid en betrouwbaarheid.
Agence Belle France is gespecialiseerd in de verhuur van Franse vakantiehuizen
Arke heeft een enorm aanbod voordelige vakanties.
FI Exclusif staat voor optimale service en een breed aanbod van betaalbare vakantiehuizen
 
 Weer vandaag
vandaag
 
 Weer morgen
morgen