Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Pays de la Loire > Vendée

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Aangeboden door
 

Departement Vendée

Het departement Vendée strekt zich uit langs de Atlantische Oceaan en is een deel van de vroegere provincie Poitou. Het grenst in het noorden aan de Loire-Atlantique en Maine-et-Loire, in het oosten aan Deux-Sèvres, in het zuiden aan de Charente-Maritime en in het westen aan de oceaan. De hoofdstad is La Roche-sur -Yon. De Vendée bestaat uit de volgende vijf delen: de Bocage: een groene streek vol valleien, de zuidelijke uitloper van het Armoricaanse massief. De Plaine: een open laagland met een kalkondergrond en grote hoeven. Het Marais Breton, een moerassige streek met veefokkerijen. Het Marais Poitevin (zuidoosten), moerasland doorsneden door ontelbare kanalen. De eilanden Île d’Yeu en Île de Noirmoutir en de kust (samen goed voor 240 kilometer kustlijn): veel badplaatsen (stranden van fijn zand) en vissers- en jachthavens. De Vendée bewaart nog veel herinneringen aan de bloedige burgeroorlog die de streek eind 18de eeuw verscheurde: de koningsgezinde inwoners verzetten zich tevergeefs tegen de revolutionairen en republikeinen. www.vendee.com en www.vendee-tourisme.com.

Departementshoofdstad La Roche-sur-Yon

La Roche-sur-Yon heeft een rechthoekige stadsindeling en werd gebouwd rond een groot exercitieplein. Dit voormalige militaire oefenterrein heet tegenwoordig Place Napoléon. In het midden van dit plein staat een standbeeld van de keizer te paard. In 1804 stelde Napoleon dit stadje in tot een bestuurlijk en militair centrum om zo de opstand in de Vendée neer te slaan. De uit de 19de eeuw stammende Église St-Louis is de grootste kerk van de streek. La Roche-sur-Yon bezit fraai gerestaureerde huizen rondom het Place de la Vieille-Horloge. In het Maison des Métiers vindt u een permanente expositie van lokale producten, zoals aarde- en lederwerk. www.ot-roche-sur-yon.fr.
 

 

 

Bezienswaardigheden Vendée

Côte de Lumière

De Côte de Lumière is bij buitenlanders niet echt bekend. U zult er vooral Franse gezinnen treffen. Dit stukje kustgebied heeft geen bijzondere hoogtepunten maar bezit wel enkele aantrekkelijke punten. Het milde klimaat is er erg aangenaam en de zon schijnt er bijzonder veel; meer dan 2500 uur per jaar. Ook het prijsniveau van de vele campings en hotels is een stuk aantrekkelijker dan dat van de bekendere Franse badplaatsen. www.cote-de-lumiere.fr.
 

Les Épesses

Op 2 kilometer van het dorpje ligt het renaissancistische Château du Puy-du-Fou. Dit tijdens de Vendée-opstand gedeeltelijk verwoeste kasteel huisvest tegenwoordig het Écomusée de la Vendée en het themapark Le Grand Parc. Het kasteel speelt tevens de hoofdrol in de show 'son et lumière'. Tijdens dit spektakel wordt er gebruikgemaakt van spectaculair vuurwerk en computergestuurde licht- water en lasereffecten. Het museum is gewijd aan de geschiedenis van de streek en de Vendée-opstand. Het themapark biedt o.a. twee gereconstrueerde dorpjes met 'bewoners' in klederdracht, waarvan één dorpje uit de middeleeuwen en één uit de 18de eeuw. Andere attracties in het park zijn o.a. het bos en de meren, een wolvenhol en roofvogeldemonstraties. www.les-epesses.com.
 

La Faute-sur-Mer/L'Aiguillon-sur-Mer

La Faute is een eenvoudig badplaatsje met een fijn-zandstrand langs een smalle duinenrij tussen de zee en het riviertje de Lay (vogelreservaat op de Pointe d'Aray). Het wordt door een brug verbonden met L'Aiguillon, een levendig vissershaventje en een centrum van oester- en mosselteelt. Tulpenvelden in de omgeving. Een door Nederlanders gebouwde dijk ten zuidoosten van L'Aiguillon voert naar de Pointe de l'Aiguillon, vooruitstekend in een slijkerige baai, de Anse de I'Aiguillon. 6 km noordoostelijk liggen tegen de hellingen van een voormalig eilandje in de Golf van Poitou de witgekalkte huisjes van St.Michel-en-I'Herm (1900 inw.). Hier bevinden zich belangrijke resten van een 7de-eeuwse abdij. www.lafautesurmer.com.
 

Fontenay-le-Comte

Fontenay was tot 1804 de voormalige hoofdstad van Bas-Poitou. De stad ligt aan de rivier de Vendée. In 1804 stelde Napoleon La Roche-sur-Yon, ten koste van Fontenay-le-Comte, in tot het bestuurlijk en militair centrum van de streek om zo de opstand in de Vendée neer te slaan. De vestingwerken en het kasteel hebben tijdens de godsdiensttwisten van 1621 zwaar te lijden gehad. Het renaissancistische stadsgedeelte heeft deze twist wonderwel weerstaan. Andere bezienswaardigheden zijn de Église Notre-Dame, de Quatre-Tias-fontein uit 1542, het streekmuseum Musée Vendéen en het Château de Terre-Neuve in de Rue de Jarnigande. www.ville-fontenaylecomte.fr.

 

Fôret de Mervent-Vouvant


Het Fôret de Mervent-Vouvant is een prachtig ruim 2300 ha groot bos, ca 10 km ten noorden van Fontenay. Het bestaat grotendeels uit eiken en tamme kastanjebomen en wordt doorsneden door de schilderachtige riviertjes Vendée en Mère. Aan de oostzijde van het woud liggen de dierentuin Natur' Zoo de Mervent en het Plan d'eau de Mervent (zwemmen, zeilen, vissen, waterfietsen) en aan de noordzijde bevindt zich Pierre Brune met een wild-westtreintje en een attractiepark. www.mervent.fr en www.mervent-foret.com en www.naturzoomervent.com

 

Fromentine/La Barre-de-Monts

Badplaatsje tegenover de zuidpunt van het eiland Noirmoutier. Twee mooie zandstranden, begrensd door duinen met - tussen de dennen - zomerhuisjes. Klein haventje, van waaruit regelmatig bootdiensten met de eilanden Noirmoutier (5 min.) en Yeu (70 min.). In La Barre-de-Monts ruines van het Château Beaumanoir. Oesterparken bij Fromentine. www.fromentine-vendee.com.
 

Île de Noirmoutier

Île de Noirmoutier of het eiland Noirmoutier is een eiland in de baai van Bourgnef, even te zuiden van de monding van de Loire. Dit langgerekte eiland (20 km lang en 1 - 7 km breed) bestaat uit drie duidelijk te onderscheiden delen: rotsen in het noorden, Île d'Her genoemd, duinen in het zuiden en het oosten, en tussenin zoutmoerassen. Avonturiers kunnen het eiland bereiken via de passage du Gois, een weg van 4,5 km, die bij hoge tij onder water loopt en alleen berijdbaar is bij lage tij. De tijdstippen om over te steken staan aangegeven op een bord langs de weg bij Beauvoir-sur-Mer. Sinds 1971 is er ook een (tol)brug. Er zijn drie haventjes: het toeristische haventje van Noirmoutier-en-l'Île, de moderne vissershaven van L'Herbaudière en het haventje van L'Épine. In het Château de Noirmoutier is een museum gevestigd gewijd aan de lokale geschiedenis. Het Musée de la Construction Navale toont exposities over de scheepvaart en de zoutwinning. Het uit 1994 stammende waterpark 'Parc Océanîle' biedt alles op zwemgebied, zoals glijbanen, golfslagbaden, bubbelbaden en watervallen. www.ile-noirmoutier.com.

 

Île d'Yeu

Île d'Yeu is een eilandje met een oppervlakte van 23 km². Het eiland kan worden bereikt per veerboot vanuit Fromentine (70 min.). De boot neemt ook auto's mee, maar vooral in het seizoen verdient het aanbeveling lang van tevoren te reserveren. Het is erg populair bij toeristen die van wandelen en/of fietsen houden. Dit 10 km lange en 4 km brede eiland is grotendeels een vrij vlak plateau. De naar de oceaan gerichte kust, de Côte Sauvage, bestaat uit steile, hoge rotsen die door de voortdurende aanvallen van de zee grillig uitgeslepen zijn, zodat talrijke schilderachtige kreken, grotten en rotskapen ontstonden. De naar het vasteland gekeerde kust is lager en heeft verscheidene fijn-zandstranden, waarvan vooral de mooie, zacht aflopende Plage de Ker-Châlon, ten oosten van Port-Joinville, geschikt is voor families. Hier, en langs het zuidoostelijk deel van die kust, ligt een duinenrij. In het binnenland komen kale, rotsachtige stukken land voor, vlak naast intensief bebouwde of weelderig begroeide gedeelten. Het klimaat is zo zacht dat men er verschillende zuidelijke plantensoorten aantreft. De belangrijkste plaats op Yeu is het karakteristieke vissersdorp Port-Joinville. Er bevindt zich een museum (open op verzoek) dat van de geschiedenis van het eiland verhaalt en herinneringen aan maarschalk Pétain bewaart. Pétain, die na zijn dubieuze rol in de Tweede Wereldoorlog tot 1951 in het Fort de la Pierre Levée gevangen zat, ligt op het kerkhof van Port-Joinville begraven. In het binnenland ligt St.-Sauveur de vroegere residentie van de gouverneur van Yeu - dat een mooie romaanse kerk bezit. Aan de zuidkust bevindt zich een tweede vissershaven (kreeftvangst) bij Port-de-la-Meule, een fjordachtige inham in de rotskust. Westelijk daarvan vindt u de ruïne van een uit de 11de eeuw stammend kasteel en een gigantische neolithische kei die, volgens de overlevering, zou bewegen wanneer men er met zijn vinger op drukt. www.ile-yeu.fr.
 

Jard-sur-Mer

Jard-sur-Mer is een schilderachtig badplaatsje met een klein, door rotsen omzoomd zandstrandje. De romaanse kerk heeft een grote vierkante kapel (13de eeuw). 3 km westwaarts liggen de overblijfselen van de abdij van Lieu Dieu, in 1190 gesticht door Richard Leeuwenhart. www.ville-jardsurmer.fr.
 

Longeville

Longeville is een rustig badplaatsje met mooi groot zandstrand, omzoomd door duinen met dennenbossen. In de nabije omgeving bevinden zich o.a. de Dolmen de Ia Frébouchére en de Gallo-Romeinse begraafplaats van Le Bernard. www.longevillesurmer.com.
 

Luçon

Luçon ligt ten noorden van La Rochelle. Deze bisschopsstad bezit de fraaie kathedraal Notre-Dame uit 1317. De kathedraal heeft een gotische schip met renaissancistische zijkapellen. Richelieu en Colbert waren er bisschop. Bij de kerk vindt u het bisschoppelijk paleis met een façade uit de 16de-eeuw en een kruisgang uit dezelfde tijd. Het paleis is een geslaagde combinatie van gotiek en renaissance. De Jardin Dumaine uit de tijd van Napoleon III is ook prachtig. www.tourisme-lucon.fr.
 

Maillezais

Maillezais ligt ten noorden van La Rochelle en bezit nog resten van de in de 10de-eeuw gestichte Abbaye St-Pierre. De de muren van de kerk en het klooster zijn nog zichtbaar. De keuken die behouden is gebleven doet dienst als museum.
www.maillezais.fr.
 

Marais Poitevin

Het Marais Poitevin, ook wel la Venise Verte (Groen Venetië), is een 85.000 hectare groot moerasgebied. Het is een overblijfsel van de vroegere Golf van Poitou, waarvan delen ingepolderd werden. Met zijn oppervlakte van 85.000 hectare is het Marais Poitevin het grootste moerasgebied nabij de Atlantische Oceaan en het op één na grootste moerasgebied van Frankrijk. Het Marais Poitevin ligt ten noorden van de stad La Rochelle en aan de zuidkant van het departement Vendée. In 1979 werd het gebied uitgeroepen tot een interregionaal park (parc interrégional) maar ondanks dat loopt het moeras nog steeds gevaar. Het is mogelijk om met een platbodem door de moerassen te varen. Goede plaatsen om boten af te meren zijn Coulon, Maillezais, Arçais, Sansais, La Garette, Damvix, Palud en St-Hilaire-la-Palud. www.maraispoitevin-vendee.com.
 

Notre-Dame-de-Monts

Familiebadplaatsje met fijn-zandstrand, door een 50 m brede, rotsachtige ondiepte in zee (de Pont d'Yeu) gescheiden van het uitgestrekte zandstrand van de 'Côte de Monts'. Mooie dennenbossen. www.notre-dame-de-monts.fr.
 

Pouzauges

Pouzauges is vooral bekend vanwege de Église Notre-Dame du Vieux-Pouzauges. Deze kerk bezit zeer fraaie fresco's uit de 13de eeuw. Deze in 1948 ontdekte fresco's beelden Maria en haar familie af, ze behoren tot de hoogtepunten van de Vendée.
www.pouzauges.com.
 

Les Sables d'Olonne

Les Sables d'Olonne is een van de bekendste en populairste familiebadplaatsen van Frankrijk en heeft een schitterend, ruim 2 kilometer lang, strand. Deze populariteit heeft ervoor gezorgd dat de elegantste promenade van West-Frankrijk behouden is gebleven. Achter de 3 km lange, uit de 18de eeuw stammende, boulevard ligt de gezellige haven (sardines, tonijn, schaaldieren), waarachter zich de oude visserswijk La Chaume uitstrekt rond de Tour d'Arundel (op de overblijfselen van een oud fort) en de uit de 11de eeuw daterende Eglise St.-Nicolas, die in 1799 tot fort werd omgebouwd ter bescherming van de haven. In het stadscentrum achter de boulevard staat de renaissance kerk Notre-Dame-de-Bon-Port (1646). De voormalige Abbaye Ste.-Croix herbergt een museum van hedendaagse Kunst. Iedere ochtend is er markt in Les Halles bij de kerk Notre-Dame-de-Bon-Port. Tussen Les Halles en de Rue de la Patrie ligt de smalste straat van Frankrijk, de 53 centimeter brede Rue de L'Enfer. www.ot-lessablesdolonne.fr.
 

Saint-Gilles-Croix-de-Vie

Belangrijke badplaats en zeer levendige vissershaven aan de monding van het riviertje de Vie. Oude wijken met kleine witte vissershuisjes en bochtige straatjes, 12de-eeuwse Eglise St.-Gilles. St.-GiIles heeft twee grote stranden, de Grande Plage (zand) en de Plage de Boisvinet (zand en rotsen). www.payssaintgilles-tourisme.fr.
 

Saint-Jean-de-Monts

Snel opkomende, moderne badplaats, omgeven door dennenbossen. De kern van het oude dorp wordt gevormd door een gerestaureerde 13de-eeuwse kerk. Er zijn twee uitgestrekte fijn-zandstranden: de Plage de St.-Jean en de Plage des Demoiselles, die door een brede boulevard met elkaar verbonden worden. www.saint-jean-de-monts.com.
 

Saint-Vincent-sur-Jard

Badplaats met zand- en grindstrand, die vooral bekend is door de grote staatsman Clemenceau. Vlak aan zee staat het huis dat
hij tijdens zijn laatste levensjaren bewoonde, thans ingericht als museum. www.ot-stvincentsurjard.com.
 

Sion-sur-l'Ocean

Badplaatsje en vissershaventje, bekend om zijn garnalen, aan het noordelijke beginpunt van de schilderachtige Corniche Vendéenne. Zandstrand aan de voet van hoog oprijzende rotsen met kreken en spelonken. www.sionsurlocean.com.
 

La Tranche-sur-Mer

La Tranche-sur-Mer is een rustig badplaatsje met een uitgestrekt zandstrand, beschut door duinen en een prachtig dennenbos. www.latranchesurmer-tourisme.fr.
 

Vouvant

Het middeleeuwse Vouvant telt een kleine duizend inwoners. Het is een goed uitvalsbasis voor wandelingen in het bos van Mervant-Vouvant. Bezienswaardig is de Église Notre-Dame met een fraai dubbelportaal. Vanaf de Tour Mélusine heeft u een mooi uitzicht op de Mèr. www.vendee-vouvant.com.

 

Weer Vendée (hoofdstad La Roche-sur-Yon)

   

 

Kaart Vendée


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.500.000 beoordelingen over ruim 275.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 45.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

Vacanceselect is sinds 1984 dé specialist op het gebied van autovakanties in Europa.
Canvasholiday is een betrouwbare organisatie met bijna 50 jaar ervaring.
Topic Travel Vakantiehuizen is dé specialist voor uw vakantie in Frankrijk.
Uw droomvakantie begint in een Belvilla vakantiehuis!
Petit Paradis. Uit ervaring weten wij wat jonge ouders belangrijk vinden.
Roan verzorgt al meer dan 28 jaar luxe kampeervakanties voor gezinnen.
Ecamp, geniet van de gezelligheid van de camping!
Eurocamp campings hebben allemaal 4 of 5 sterren.
SNP van ANWB is specialist op het gebied van actieve en avontuurlijke reizen.
Als onderdeel van ANWB staat Pharosreizen voor zekerheid en betrouwbaarheid.
Agence Belle France is gespecialiseerd in de verhuur van Franse vakantiehuizen
Arke heeft een enorm aanbod voordelige vakanties.
FI Exclusif staat voor optimale service en een breed aanbod van betaalbare vakantiehuizen
 
 Weer vandaag
vandaag
 
 Weer morgen
morgen
 
 Departementen Frankrijk
 
Vrij Uit