Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Provence-Alpes-Cote d'Azur > Vaucluse

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Aangeboden door

 

Departement Vaucluse

Wie bij of voor Orange (op de Autoroute du Soleil) de snelweg verlaat komt terecht in het departement Vaucluse. Het departement Vaucluse heeft verrassende landschappen, waarvan de 'kale' bergen als de Montagne du Lubéron en de, onder wielrenners beruchte, Mont Ventoux de bekendste zijn. Het departement Vaucluse is een van de fleurigste en boeiendste delen van de Provence. De Vaucluse heeft als hoofdstad het beroemde Avignon en strekt zich uit in het diepe zuidoosten van Frankrijk. Het wordt ten noorden begrensd door de Drôme, in het oosten door de Alpes de Haute-Provence, in het zuiden door de Bouchs-du-Rhône en in westen door de Gard en de Ardèche. Het departement wordt ingedeeld in vijf gewesten: van noord naar zuid de Haut Vaucluse, op de grens tussen het Alpenmassief en de Rhônevlakte. De 'enclave de Valréas' welke in zijn geheel wordt omringd door grondgebied van de Drôme hoort erbij. Avignon en omgeving aan de samenvloeiing van de rivieren Rhône en Durance. De Mont Ventoux, Comtat Venaissin en het Pays de Sault. Aan de zuidelijke voet van de Ventoux vindt u prachtige landschappen. Comtat Venaissin is een oneindige tuin met wijngaarden, boomgaarden en cipressen. Het Pays de Sault is een valleienrijke streek. De Monts de Vaucluse en het Pays des Sorgues tussen de Mont Ventoux en de heuvels van de Luberon is een overdadige groene oase dankzij het water van de Sorgue. De Luberon tussen Durance en de Monts de Vaucluse is een buitengewone kleurige streek met een waardevol natuurpark. www.provenceguide.com en www.vaucluse.fr. (14)

Departementshoofdstad Avignon

Avignon telt een kleine 90.000 inwoners en is de hoofdstad van het departement Vaucluse. Tevens is het de zetel van een aartsbisschop. Avignon is een van de drukst bezochte steden van Frankrijk. De ommuurde stad aan de Rhône dankt haar aantrekkingskracht niet alleen aan het paleis van de pausen (zie foto); er hangt helemaal een sfeer van zuidelijke vrolijkheid en doet onmiddellijk denken aan het liedje: ‘Sur le Pont d’Avignon, on y danse…’. De brug in dit liedje, de Pont St-Bénézet, is een echte bezienswaardigheid. Andere bezienswaardigheden zijn de Place de l'Horloge en het Musée du Petit Palais. Het jaarlijkse festival in juli is een hoogtepunt op het gebied van theater, cabaret en mime met artiesten uit binnen- en buitenland. www.avignon-tourisme.com. (14)
 

 

 

Bezienswaardigheden Vaucluse

Ansouis


Het Château d'Ansouis in het gelijknamige stadje heeft wel wat weg van een fort. Dit kasteel, dat al vanaf 1160 eigendom is van de familie Sabran, kunt u onder leiding van een gids bezoeken. De gevel en de monumentale trap zijn het bekijken waard. Het interieur bevat enkele mooie kamers, een kapelletje en een kerker. Het Musée Extraordinaire de Georges Mazoyer is gewijd aan de onderwaterwereld. U vindt er ook Provençaals meubilair. www.ansouis.fr. (14)


 

Apt

Apt is de belangrijkste plaats van het Luberongebergte en vormt de noordelijke ingang van het Parc Naturel Régional du Luberon. In het informatiecentrum 'Maison du Parc' uit de 17de eeuw kunt u informatie krijgen over verblijf, natuur en wandelroutes. Rondom Apt liggen veel kersenboomgaarden. In het centrum van Apt staat de Cathédrale Sainte-Anne. Deze voormalige kathedraal is het oudste aan de heilige Anna gewijde heiligdom van Frankrijk. Het gebouw dateert oorspronkelijk uit de elfde eeuw. Het Musée Archéologique is gevestigd in een herenhuis uit de 18de eeuw en heeft een collectie met voorwerpen uit de prehistorie en de Gallo-Romeinse tijd. In het Musée de l'Aventure Industrielle krijgt u uitleg over de productie van aardewerk en gekonfijte vruchten. Ook de geschiedenis van de okergroeven heeft hier een plaatsje. De Tour de l'Horloge dateert uit de 16de eeuw. De markt van Apt is samen met die van Cavaillon de belangrijkste in de Vaucluse. Net buiten Apt op de weg richting Goult (D900) staat aan de zijweg D108 de pont Julien (zie foto). De Pont Julien werd gebouwd door Domitius Ahenobarbus, onder keizer Augustus, tijdens het Romeinse rijk (27 v. Chr. - 14 na Chr.). Het is een brug van dikke houwstenen. www.luberon-apt.fr en www.apt.fr. (14)

 

Bollène

In het oude centrum van Bollène staat de Collégiale St-Martin met zijn zadeldak en portaal uit de renaissance. Louis Pasteur verbleef hier in het jaar 1882, toen hij een vaccin tegen varkenskoorts ontdekte. Bollène heeft mooie boulevards en vanaf het park Belvédère Pasteur heeft u een mooi uitzicht over de Rhône tot aan de heuvels van de Cevennen. Ook de nabij gelegen waterkracht- en kerncentrale zullen u vanaf hier niet ontgaan. www.bollenetourisme.com. (14)

Grotwoningen van Barry
Iets ten noorden van Bollènne ligt het spookstadje Barry. Hier vindt u grotwoningen die tot aan het einde van de 19de eeuw bewoond werden en in WOII dienden als schuilkelders. (14)

 

Cadenet

Cadenet is gebouwd rond de ruïnes van een 14de-eeuwse kerk en een 11de-eeuws kasteel. Het dorpje is gelegen in het dal van de Durance. De kerk heeft mooie doopvonten en een Romeinse sarcofaag uit de 3de eeuw. Op het centrale plein staat een beeldje van een trommelaar, gemaakt door de lokale kunstenaar André Estienne. De trommelaar sloeg tijdens de slag om de Pont d'Arcole zo hard op zijn trommel dat de vijandelijke Oostenrijkers dachten door de Fransen te zijn ingesloten en vluchtte. www.ot-cadenet.com. (14)
 

Caderousse

Caderousse bezit twee kerken, waaronder de Église St-Martin in Provencaals-romaanse stijl en de kapel St-Claude in flamboyant-gotische stijl. Op het Hôtel de Ville geven vier plaquettes aan hoe hoog het water tijdens vroegere overstromingen van de Rhône is gekomen. In 1856 werd een dijk aangelegd om de bewoners tegen het wassende water te beschermen. www.caderousse.fr. (14)
 

Carpentras

Carpentras was de hoofdstad van het vroegere Comtat Venaissin. De stad is het centrum van het wijngebied Côtes-du-Ventoux en ligt ingesloten tussen drie berggroepen. In het noorden liggen de Dentelles de Montmirail, in het oosten de Mont Ventoux en in het zuiden het Plateau de Vaucluse. Carpentras bezit een Romeinse triomfboog, die uit dezelfde tijd stamt als die van Orange. Verder bezit het de voormalige kathedraal St-Siffrein uit de 15de eeuw. Deze in flamboyant-gotische stijl gebouwde kerk bezit een schatkapel met houten beelden uit de 14de - 16de eeuw. Andere bezienswaardigheden zijn o.a. het 18de-eeuwse Hôtel Dieu waarin een charmante kapel en oude apotheek is gevestigd, de Bibliothèque Inguimbertine met hierin het streekmuseum Musée Comtadin en het Musée Duplessis met vooral schilderijen van lokale kunstenaars en de 14de-eeuwse toren Port d'Orange aan de Boulevard du Marchéchal-Leclerc. Carpentras heeft veel oude herenhuizen. Op vrijdagochtend kunt u in Carpentras een leuke streekmarkt bezoeken. www.carpentras-ventoux.com en www.carpentras.fr. (14)

 

Cavaillon

Cavaillon is een typisch Provencaals stadje met een door platanen omzoomd plein. Op deze Place Duclos staat een triomfboog uit de 1ste eeuw. De markt van Cavaillon is samen met die van Apt de belangrijkste in de Vaucluse. De historische kern, van dit centrum van groente- en fruitkwekerijen, is behoorlijk goed bewaard gebleven. In de omgeving kweekt men vooral veel meloenen, het symbool van deze streek. Op het hoogste punt van het stadje ligt de kapel St-Jacques vanwaar u een mooi uitzicht heeft op de Mont Ventoux en het kalksteenmassief Les Alpilles. In de Grand Rue staat het Musée Archéolgique met vondsten uit de tijd van de Romeinen. www.cavaillon-luberon.com en www.cavaillon.com. (14)

 

Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape is de alom bekende naam van een wijngebied in het Rhônedal. Het stadje werd bekend nadat de pausen uit Avignon hier hun zomerresidentie bouwden. Rondom dit Château des Papes lieten de pausen wijngaarden aanleggen. In het hoger gelegen deel van het stadje liggen de ruïnes van het kasteel dat tijdens de godsdienstoorlogen door brand werd verwoest. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over het Rhônedal en kunt zelfs het paleis in Avignon zien liggen. In het Musée du vin Brotte kunt u kennismaken maken met de geschiedenis van de wijnbouw. Het museum bezit een enorm middeleeuws wijnvat. Rondom het dorp liggen zo'n 350 wijnhuizen. Het kasteel op de foto is het fraaie hotel Chateau Des Fines Roches in Chateauneuf-du-Pape www.chateauneuf.com en www.pays-provence.fr. (14)

 

Fontaine-de-Vaucluse

Deze plaats is schilderachtig gelegen in een rotsdal (Vallis clausa). De bron van de de rivier de Sorgue is een wonder van de natuur. Deze vreemde waterhuishouding laat het regen- en smeltwater van het Plateau de Vaucluse en de Mont Ventoux snel wegzakken in de kalkstenen bodem waar het zich diep in de grond verzamelt tot onderaardse rivieren. De bron Fontaine-de-Vaucluse is de plek waar deze rivieren weer uit de rotsen te voorschijn komen. Vanaf hier stroomt de rivier over de vlakten naar de Rhône. Langs de rivier staat de Moulin à Papier Vallis Clausa waar al 7 eeuwen volgens dezelfde methode papier wordt gemaakt. De overblijfselen van het kasteel van de bisschoppen van Cavaillon, uit de 14de eeuw, is een van de bekendste bezienswaardigheden in de Provence. Het Musée Petrarca is het huis waar de dichter 16 jaar woonde en zijn ongelukkige liefde voor Laura van Avignon beschreef. Het museum ‘L’appel de la Liberté’ leert u over de geschiedenis van het verzet en het dagelijkse leven in de periode 1939-1945. www.oti-delasorgue.fr. (14)

 

Gordes

Gordes ligt aan de rand van het Plateau de Vaucluse en ten noorden van de Mont Ventoux. Het plaatsje bezit een fraai renaissanceslot uit de 16de eeuw. Vanaf het vlakbij gelegen uitzichtpunt aan de weg naar Cavaillon (D 15) heeft u mooi zicht op dit Château de Gordes. Ook vlakbij ligt het al enige eeuwen verlaten 'Zwarte Dorp' met een aantal oude 'Bories'.  Deze oeroude stenen behuizingen zijn bedekt met zogenaamde 'lauzes', kalkstenen tegels die u ook vindt op enkele daken van de nabij gelegen Abdij van Sénanque. In deze 'Village des Bories' (zie foto) is ook een plattelandsmuseum ingericht waar u kunt zien hoe de woningen werden gebruikt door de boeren en herders die er in leefden. Gordes is de meest toeristische plek van de streek en vol met kunstgaleries en goede restaurants. www.gordes-village.com. (14)

 De Abdij van Sénanque
De Abdij van Sénanque kunt u via een mooie weg vanuit Gordes bereiken en is omringd door lavendelvelden. De abdij werd gesticht in 1148 als dochterklooster van de abdij van Mazan. Nadat er gezorgd was voor een goede watervoorziening door het bouwen van dijken en kanalen, hadden de monniken veel landbouwopbrengsten. Van het geld dat ze hiermee verdienden, kon de bouw van de kerk worden gefinancierd. Deze werd tussen 1160 en 1180 gebouwd. De abdij heeft in de loop der eeuwen verschillende eigenaren gehad totdat in 1969 een rijke zakenman de Association des Amis de Sénanque oprichtte om de abdij in zijn oude glorie te herstellen. Sinds 1988 wonen er weer monniken die hun eigen producten verkopen. Andere cisterciënzerabdijen in de Provence zijn die van Le Thoronet en Silvacane. Samen met de abdij van Sénanque worden deze wel de 'drie gezusters van de Provence' genoemd. www.senanque.fr. (14)

 

La Tour d'Aigues


La Tour d'Aigues is een prima vertrekpunt voor een wandeling of een fietstocht in de natuurlijke omgeving. Het plaatsje ligt aan de voet van de Lubéron en lijkt alleen uit het Château de la Tour d´Aigues te bestaan. Het kasteel uit de 16de eeuw behoort tot een trio renaissancistische kastelen in de Lubéron, waarvan Lourmarin en Ansouis de andere zijn. Het Musée de la Faïence (zie foto) in het kasteel stelt aardewerk tentoon uit de periode tussen 1750 en 1780. www.latourdaigues.fr. (14)

 

L'Isle-sur-la-Sorgue

L'Isle-sur-la-Sorgue is een leuk stadje gelegen aan de rivier de Sorgue. Die rivier dreef hier vroeger meer dan 70 watermolens aan waarvan er nu nog negen over zijn. Het plaatsje heeft brede lanen omzoomd met platanen. De steegjes in het centrum voeren u allemaal naar de Église Notre-Dame-des-Anges uit de 17de eeuw. L'Isle-sur-la-Sorgue is één en al brocante. De plaats is het op één na grootste antiekdorp van Frankrijk.  Er zijn veel winkeltjes in tweedehands spulletjes en elke dag is er een vlooienmarkt. www.islesurlasorgue.fr en www.oti-delasorgue.fr. (14)

 

Mont Ventoux

De vaak winderige Mont Ventoux (van 'mons ventosus' = winderige berg), steekt 1912 meter hoog boven het Rhônedal uit en is met zijn piramidevorm de opvallendste berg ten westen van de Alpen. De Mont Ventoux is besneeuwd van de winter tot in het voorjaar. Het bovenste gedeelte van de berg kent geen begroeiing en ligt vol met kalksteengruis. De Mont Ventoux wordt daarom ook wel 'de kale berg' genoemd. Deze berg wordt vaak in het routeschema van de Tour de France opgenomen en is een nachtmerrie voor menig renner. De Britse wielrenner Tom Simpson stierf in 1967 tijdens de beklimming van de berg. Een monument net onder de top, waar wielerliefhebbers vaak iets achterlaten, herinnert hieraan (zie foto). U kunt met de auto, vanuit bijvoorbeeld Carpentras, tot aan de top rijden. Op de top vindt u een parkeerplaats, een souvenirwinkeltje, een zendmast en een weer- en radarstation. De tocht erheen en de top zelf garanderen een prachtig uitzicht over de Lubéron, de Cevennen en de Ste-Victoire. U kunt ook naar de top wandelen, deze tocht duurt ongeveer vijf uur. De wandeling kunt u beginnen in Malaucène, Bedoin of in Sault. Laat u bij de lokale toeristenbureaus informeren over de verschillende routes; geoefende wandelaars kunnen er ook voor kiezen om het pad door het dal van Toulerenc te nemen. www.dekaleberg.nl en www.ventoux-en-provence.com. (14)

 

Orange

Rond Orange liggen de wijngaarden van de Côtes du Rhône, met bekende wijnen als Châteauneuf du Pape en Gigondas. Orange was jarenlang het centrum van de handel in sinaasappelen, wat zijn invloed heeft gehad op de Franse aanduiding voor deze vrucht (orange), vandaar ook op de aanduiding voor de kleur oranje. Hier in het Rhônedal lag vroeger de bloeiende Romeins kolonie Arausio Secundanorum en twee gebouwen uit die tijd zijn nu de belangrijkste attractie van het huidige Orange. De weg van en naar Lyon passeert de triomfboog (zie foto), die naar Caesars overwinning in 49 v.Chr. werd opgericht en die de mooiste in zijn soort is in Frankrijk; in grootte komt hij op de derde plaats. In het zuiden van de stad ligt het Romeinse theater, dat ongetwijfeld het mooiste en best bewaarde van de oudheid is. Het werd kort voor het begin van de christelijke jaartelling gebouwd en werd in de 2de eeuw vernieuwd. De muur achter het toneel is 103 meter hoog en 38 meter breed en prachtig gedecoreerd. Het theater biedt plaats aan 7000 bezoekers en heeft een zeer goede akoestiek. Het is het enige theater waar het keizerstandbeeld van Augustus bewaard is gebleven. In de omgeving van het theater zijn nog resten van vroegere bouwwerken, zoals een stadion en een tempel. In het Musée d'Orange kunt u kennismaken met de geschiedenis van Orange. www.otorange.fr en www.ville-orange.fr. (14)

 

Pertuis

De voormalige vestingstad Pertuis was vroeger de hoofdstad van het Pays d'Aigues. Er zijn nog enkele resten van deze vestingwerken te zien. Het stadje vormt de zuidelijke poort tot het Lubérongebergte. De Tour de St-Jacques en de Église St-Nicolas zijn bezienswaardig. Bijzonder is de Marché Paysan, deze boerenmarkt is een must voor liefhebbers van streekproducten. In Pertuis kunt u kennismaken met een typisch Provençaals stadje waar het toerisme nog geen al te grote rol speelt. www.ville-pertuis.fr, www.tourismepertuis.fr en www.pertuis-en-luberon.net. (14)

 

Roussillon

Roussillon in het Regionaal natuurpark van de Luberon, is na Gordes, het meest bezochte dorpje van de Luberon en verdient zijn vermelding op de lijst van ‘Mooiste dorpen van Frankrijk’. Roussillon (niet te verwarren met de streek aan de voet van de Pyreneeën) is een markant dorp, gelegen op een heuvel tussen het dal van Coulon en het Plateau de Vaucluse. Jarenlang voorzag de okerwinning de inwoners van dit dorp van een inkomen. Tegenwoordig brengen de toeristen meer geld in het laatje. Het dorp is op de dieprode aarde gebouwd en heeft zo een warme uitstraling. Het is mogelijk om (tegen betaling) in de voormalige okergroeve een speciaal aangelegd wandelpad te volgen. Het ‘Conservatoire des Ocres et des Couleurs’ in een voormalige okerfabriek, doet de geschiedenis van deze industrie herleven. U leert er alles over de exploitatie en de verwerking van oker. Vanuit het 'Castrum' heeft u een mooi uitzicht over de okerkleurige rotsen. www.roussillon-provence.com. (14)

 

Vaison-la-Romaine

Vaison-la-Romaine kreeg de toevoeging 'la-Romaine' in 1924, 15 jaar na de ontdekking van de eerste Gallo-Romeinse resten (zie foto). De stad ligt aan de rivier de Ouvèze en bestaat uit twee delen. Aan de ene kant van de rivier staan moderne gebouwen en de ruïnes uit de Romeinse tijd, aan de andere kant ligt de Haute-Ville waar veel ambachtslieden en kunstenaars wonen. Vaison-la-Romaine is een mondaine plaats waar Parijzenaars graag een tweede huis kopen. Naast de oude Romeinse ruïnes bezit Vaison tevens een fraai middeleeuws stadsdeel met leuke straatjes en fonteinen. In de Haute-Ville vindt u gezellige bars, leuke winkeltjes en goede restaurants. www.vaison-la-romaine.com en www.vaison-ventoux-tourisme.com. (14)
 

Weer Vaucluse (hoofdstad Avignon)

   

 

Kaart Vaucluse


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. U vindt er beoordelingen over een groot aantal hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

Vacanceselect is sinds 1984 dé specialist op het gebied van autovakanties in Europa.
Canvasholiday is een betrouwbare organisatie met bijna 50 jaar ervaring.
Topic Travel Vakantiehuizen is dé specialist voor uw vakantie in Frankrijk.
Uw droomvakantie begint in een Belvilla vakantiehuis!
Petit Paradis. Uit ervaring weten wij wat jonge ouders belangrijk vinden.
Roan verzorgt al meer dan 28 jaar luxe kampeervakanties voor gezinnen.
Ecamp, geniet van de gezelligheid van de camping!
Eurocamp campings hebben allemaal 4 of 5 sterren.
SNP van ANWB is specialist op het gebied van actieve en avontuurlijke reizen.
Als onderdeel van ANWB staat Pharosreizen voor zekerheid en betrouwbaarheid.
Agence Belle France is gespecialiseerd in de verhuur van Franse vakantiehuizen
Arke heeft een enorm aanbod voordelige vakanties.
FI Exclusif staat voor optimale service en een breed aanbod van betaalbare vakantiehuizen
 
 Weer vandaag
vandaag
 
 Weer morgen
morgen
 
 Departementen Frankrijk
 
Vrij Uit