Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Midi-Pyrénées > Tarn

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Aangeboden door

 

Departement Tarn

Het departement Tarn ligt ten noordoosten van Toulouse, nauwelijks 70 kilometer van de Middellandse Zee vandaan. De departementshoofdstad is Albi. De Tarn grenst in het noordoosten aan de Aveyron, in het zuidoosten aan de Hérault, in het zuiden aan de Aube, in het zuidwesten aan de Haute-Garonne en in het noordwesten aan de Tarn-et-Garonne. Het departement heeft een rijke verzameling aan versterkte dorpen, kastelen, kerken en musea. De landschappen variëren sterk: van laagvlakte tot liefelijk gebergte. De Tarn geniet van een zacht klimaat, dat zowel door de Atlantische Oceaan als door de Middellandse Zee beïnvloed wordt. Ten zuiden en in de buurt van Castres ligt het indrukwekkende granietplateau van de Sidobre. In het oosten verheffen zich de Monts de Lacaune. Dit is een heuvelachtige streek met talrijke menhirs. De menhirs zijn opgericht in de nieuwe steentijd, ongeveer 400 jaar geleden. www.tourisme-tarn.com.

Departementshoofdstad Albi

Albi telt ongeveer 50.000 inwoners en is gelegen aan de Tarn tussen de Garonnevlakte en de uitlopers van het Centraal plateau, 75 kilometer ten noordoosten van Toulouse. De stad Albi is rijk aan kunst. Met haar bakstenen kathedraal, de Sainte-Cécile, haar grote pleinen, tuinen en renaissancegevels maakt de geboortestad van de beroemde impressionistische kunstschilder Toulouse-Lautrec een harmonieuze en tegelijk grootse indruk. De kathedraal Sainte-Céline is een hoogtepunt van Languedoc-gotiek. Met de bouw, die in 1282 is gestart, wilde men duidelijk maken dat de Roomse kerk de katharen een vernietigende slag had toegebracht. De kathedraal is grotendeels gebouwd met bakstenen en heeft door het sombere uiterlijk wel wat weg van een fort. De klokkentoren (zie foto) is eigenlijk een versterkte donjon die deel uitmaakte van de stadsversterkingen. In het interieur vindt u het grootste koorhek van Frankrijk en prachtig gebeeldhouwde pilaren. De gewelven bezitten enorme Italiaanse fresco's uit de renaissance. Het Palais de la Berbie is het voormalig bisschoppelijk paleis uit 1265 waarin tegenwoordig het Toulouse-Lautrecmuseum is gevestigd. Het museum, van de in Albi geboren kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), bevat de belangrijkste collectie van zijn werk ter wereld. Het museum bezit tevens een archeologische afdeling en collectie moderne kunst. In de naar deze kunstenaar vernoemde straat staat het geboortehuis van de kunstenaar. Het is ingericht als museum. Ten oosten van Albi stroomt de rivier de Tarn door een indrukwekkende, tamelijk brede kloof. www.albi-tourisme.fr.
 

 

 

Bezienswaardigheden Tarn

Castres

Deze schilderachtige, middeleeuwse stad, is sinds de 14de-eeuw centrum van de textielindustrie. Hier kunt u een bezoek brengen aan het Goya Museum. De grote collectie Spaanse kunst omvat onder andere een serie indrukwekkende prenten van de schilder zelf. Ook kunt u een bezoek brengen aan het Jean Jaurès National Centre. Jean Léon Jaurès (Castres, 3 september 1859 - 31 juli 1914) was de leider van de Franse socialisten. www.ville-castres.fr.

 

Gaillac

Gaillac ligt midden tussen de wijngaarden waarvan de geschiedenis terug gaat tot de 6de eeuw voor Christus. In Caillac staat de fraaie, oorspronkelijk uit de 10de eeuw stammende, abdijkerk Saint-Michel. De kerk is gebouwd met zowel natuur- als baksteen. De kerk is van oorsprong Romaansgotisch maar heeft in de tweede helft van de 19de eeuw een neoclassicistisch uiterlijk gekregen. Het grote gotische schip uit de 13de eeuw bezit maar gedeeltelijk zijkapellen. Op de plek waar de zijkapellen ontbreken stond vroeger het klooster. In het interieur vindt u een o.a. een houten Mariabeeld uit de 14de eeuw en een kopie van het hoofdaltaar van de Saint-Pierre des Chartreux in Toulouse. De zeven glas-in-loodramen vertellen het verhaal van de zeven sacramenten. In het nabij gelegen Maison des Vins de Gaillac kunt u deelnemen aan wijnproeverijen. De tuinen in het uit de 17de eeuw stammende Parc de Foucaud zijn ontworpen volgens de ideeën van de Franse tuinarchitect André Le Nôtre.  In het Château du Parc de Foucaud is het Musée des Beaux-Arts gevestigd. Hier vindt u o.a. een afdeling lokale geschiedenis en het werk van regionale kunstenaars. Het Musée Philadelphe Thomas herbergt een collectie van ruim 15.000 insecten, vogels, mineralen en fossielen. In het Musée des Arts et Traditions polulaires kunt u o.a. kennismaken met de traditionele ambachten van de streek.

 

Giroussens

De bastide Giroussens is gelegen boven de vallei van de rivier de Agoût. Het dorp wordt voor het eerst vermeld in 1156. Het meest bezienswaardige gebouw is de kerk Saint-Salvy met een portaal dat versierd is met koppen van mensen en dieren. Tevens bezit de kerk een fraaie 'clocher-mur'; een muur waarin de kerkklokken hangen. Vanuit Giroussens kunt u met een kleine stoomtrein een ritje maken naar Saint-Lieux-lès-Vapeur. Hier ligt de botanische 'Jardin des Martels'. De botanische tuin bezit o.a. meer dan honderd soorten irissen.

 

Lavaur


Lavaur ligt op de linkeroever van de rivier de Agoût ten zuiden van Gaillac in het Pays de Cocagne. Deze streek heeft een groot deel van haar rijkdom te danken aan de handel in pastel. Bezienswaardig zijn de Cathédrale Saint-Alain en de Église Saint-François. De Cathédrale Saint-Alain is gebouwd tussen 1255 en 1300 en is als enige kerk in de streek in het bezit van een jaquemart; een mechanisch beeld dat de klok slaat. Van de vroegere ommuring staat nog één toren overeind, de Tour des Rondes. In de stad zelf staan verschillende mooie huizen uit de 18de eeuw. Aan het Place du Plô stond tot 1622 het kasteel waarvan Giralda da Lavaur de kasteelvrouw was. Hier ligt ook de put waarin de kasteelvrouw werd gegooid nadat dat stad in 1211 werd ingenomen door de kruisridders. Ongeveer 100 Katharen  werden opgehangen en zo'n  400  gewone 'ongelovigen' vonden de dood op de brandstapel.


Lisle-sur-Tarn

De schilderachtige bastide Lisle-sur-Tarn dateert uit 1229. U vindt er de gotische bakstenen kerk 'Notre-Dame-de-la-Jonquière. Deze uit de kluiten gewassen kerk bezit een romaans portaal uit de 13de eeuw en een achthoekige toren. De in het centrum gelegen Place Paul-Saïssac is een van de grootste pleinen met gaanderijen in het zuidwesten van Frankrijk. In Lisle-sur-Tarn staan ook enkele bezienswaardige vakwerkhuizen. In het Musée Raymond Lafage kunt kennismaken met het werk van deze 17de-eeuwse kunstenaar. Tevens bezit het museum een collectie archeologische vondsten.

 

Montans

Liefhebbers van archeologie kunnen in het centrum van Montans, waar in de Romeinse tijd een pottenbakkerij stond, een bezoek brengen aan 'Archéosite'. Dit archeologische museum bezit een fraaie collectie Gallo-Romeins aardewerk en laat u kennismaken met het leven van de pottenbakkers.
 

Parc Naturel Régional du Haut-Languedoc

Het Parc Naturel Régional du Haut-Languedoc ligt in de departementen Tarn en Hérault. Het is een immens balkon dat uitzicht heeft op de heuvels van de Lauragais en de wijngaarden van de Languedoc. Dit is het koninkrijk van de grote paden, de bossen de rust en ongeveer 250 soorten vogels. Hier ligt ook een waterscheidingslijn: aan de ene kant vloeit het water naar de Atlantische Oceaan, aan de andere kant naar de Middellandse Zee. Niet te missen zijn het reuzenherbarium van de Monts de Lacaune, de vreemde stenen van Sidobre of de Montagne Noire, schitterende stukjes natuur die typisch zijn voor het landschap.

 

Rabastens

Rabastens was tot 1211 een bolwerk van de katharen. In dit jaar zorgde de toenmalige bisschop van Toulouse, die zelf uit Rabastens afkomstig was, ervoor dat de ketters werden verjaagd. Een van de meest aansprekende gebouwen in deze plaats is de 13de-eeuwse Église Notre-Dame-du-Bourg. De kerk bezit een mooi portaal met gebeeldhouwde kapitelen, fresco's uit de 13de- en de 14de eeuw en glas-in-loodramen uit de 14de eeuw. Het Musée du Pays Rabastinois bezit een collectie prehistorische en Gallo-Romeinse vondsten. Tevens vindt u er kunstwerken uit de middeleeuwen, zoals geglazuurd aardewerk uit het nabij gelegen Giroussens.

 

Saint-Sulpice-sur-Lèze

De bastide Saint-Sulpice-sur-Lèze is in het geheel gebouwd van baksteen. Rondom de Place de l'Hôtel-de-Ville vindt u gaanderijen en vakwerkhuizen. Vlakbij het plein staat de voormalige kerk van de hospitaalridders. De kerk bezit een fraai achthoekige toren.

 

Weer Tarn (hoofdstad Albi)

   

 

Kaart Tarn


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

Vacanceselect is sinds 1984 dé specialist op het gebied van autovakanties in Europa.
Canvasholiday is een betrouwbare organisatie met bijna 50 jaar ervaring.
Topic Travel Vakantiehuizen is dé specialist voor uw vakantie in Frankrijk.
Uw droomvakantie begint in een Belvilla vakantiehuis!
Petit Paradis. Uit ervaring weten wij wat jonge ouders belangrijk vinden.
Roan verzorgt al meer dan 28 jaar luxe kampeervakanties voor gezinnen.
Ecamp, geniet van de gezelligheid van de camping!
Eurocamp campings hebben allemaal 4 of 5 sterren.
SNP van ANWB is specialist op het gebied van actieve en avontuurlijke reizen.
Als onderdeel van ANWB staat Pharosreizen voor zekerheid en betrouwbaarheid.
Agence Belle France is gespecialiseerd in de verhuur van Franse vakantiehuizen
Arke heeft een enorm aanbod voordelige vakanties.
FI Exclusif staat voor optimale service en een breed aanbod van betaalbare vakantiehuizen
 
 Weer vandaag
vandaag
 
 Weer morgen
morgen
 
 Departementen Frankrijk
 
Vrij Uit