Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Haute-Normandie > Seine-Maritime

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Aangeboden door

 

Departement Seine-Maritime

Het departement Seine-Maritime strekt zich uit ten noorden van de sterk meanderende Beneden-Seine, die door de departementshoofdstad Rouen stroomt. De grenzen zijn: het Kanaal in het noorden en het westen, de Somme en de Oise in het oosten en de Eure in het zuiden. Het overgrote deel van het departement is het Pays de Caux, een krijtplateau, bedekt met leem en mergel, een belangrijk veeteelt- en landbouwgebied met de unieke clos-masures (hoeven omringd door eeuwenoude bomen). De Beneden-Seine is de voornaamste binnenscheepvaartweg van Frankrijk, met aan zijn oevers een indrukwekkend industriegebied. Helemaal in het noorden strekt zich het Pays-de-Bray uit, een coulisse-landschap met grote domeinwouden en de vallei van de Bressle. De Côte d’Albâtre ten slotte (Albasten Kust) is een belangrijke toeristische troef, met prachtige witte kliffen (Étretat), een rits van badplaatsen, twee belangrijke vissershavens (Fécamp en Dieppe) en Le Havre, de tweede haven van Frankrijk. www.seine-maritime-tourisme.com.

Departementshoofdstad Rouen

Rouen telt een kleine 120.000 inwoners en is de hoofdstad van Haute-Normandie en het departement Seine-Maritime. Het ligt precies tussen Parijs en de monding van de Seine en is een belangrijke havenstad. In 1940 werd de stad zwaar beschadigd door brand en in 1944 door bombardementen. Na de wederopbouw is men trots op de bijnaam ‘Ville Musée’ (museumstad). Rouen is daardoor de interessantste stad van Noord-Frankrijk om te bezoeken. Alleen al voor de musea van Rouen moet men een hele dag uittrekken. Tevens is de kathedraal Notre-Dame (zie foto), midden in het centrum, een van de mooiste gotische kathedralen van Frankrijk. www.rouentourisme.com.
 

 

 

Bezienswaardigheden Seine-Maritime

Abdijen van Normandië

Route van de abdijen van Normandië (Seine Maritime) - Van Rouen voert de N182 door het bos van de Roumare na 11 km naar St-Martin-de-Boscherville; de abdijkerk van St-Georges is een waardig voorbeeld van Normandische Romaanse kunst uit het midden van de 12de eeuw. Bezoek ook de kapittelzaal uit 1170. Vervolg de N182 naar Duclair, Romaanse kerk met een schip uit de 11de eeuw, een gotisch koor uit de 14e eeuw en een renaissance zijportaal. Sla bij de kruising met de D143 (4,5 km) links af, na 3,5 km komt u in Jumiéges. Terug op de N182, die men in NNO-volgt, slaat u na 1,5 km naar rechts een smalle zijweg in naar de Benedictijner Abdij van St-Wandrille.
 

Côte d'Albâtre


De Côte d'Albâtre ontleent zijn naam aan de voor de Normandische kustlijn typerende kalkrotsen en het melkkleurige water. De 120 kilometer lange Albasten Kust strekt zich uit van Le Havre, aan de monding van de Seine, naar het noordoosten tot achter Le Tréport aan de grens van de regio Picardie. Belangrijke plaatsen aan de Côte d'Albâtre zijn Le Havre, Fécamp, Dieppe en Le Tréport. Spectaculair zijn de rotsformaties rondom Étretat.
 

 

Dieppe

Dieppe aan de kust van het Kanaal heeft het strand dat vanuit Parijs het gemakkelijkst te bereiken is. Dieppe werd bekend door de eerste (Canadese) landing op het vasteland op 19 augustus 1942, die eigenlijk een verkenningsaanval was en die, doordat hij mislukte, bij de Duitsers de indruk wekte dat een invasie nooit zou kunnen slagen. De haven van Dieppe is een van de origineelste van Normandië. De levendige vissershaven is heel schilderachtig. Het badstrand is ongeveer 2 kilometer lang. Boven Dieppe op de krijtrotsen staat het Château de Dieppe uit 1433. Het hierin gevestigde Musée du Château is gewijd aan het maritieme verleden van de stad. De kerk St-Rémy uit de 16de - 17de-eeuw heeft een mooi koor. De grote St-Jacques aan de gelijknamige Place is laatgotisch en rijk bewerkt. www.dieppetourisme.com.

 

Étretat


Étretat is een bekende en populaire badplaats met aan weerszijden van de baai het natuurschoon van de rotskust (Falaise d'Aval, Falaise d'Amont) met schitterend uitzicht en steeds wisselende kleuren. In het plaatsje staat een mooie oude markthal. Op de noordelijke rotskust staat een monument voor de luchtvaartpioniers Nungesser en Coli.
www.etretat.net.

 

Fécamp

Fécamp is de belangrijkste Franse haven voor de kabeljauwvisserij. Guy de Maupassant woonde hier enige tijd, wat blijkt uit enkele van zijn verhalen. Naast het havengebied is vooral de Kerk St-Trinité interessant. De voormalige abdijkerk stamt uit de 12de - 13de-eeuw en is later gedeeltelijk vernieuwd. De kerk is 127 meter lang, slechts 3 meter korter dan de Notre-Dame van Parijs, maar het gebouw en de voorgevel vormen geen harmonieus geheel. De klokkentoren is 64 meter hoog. In het rijke interieur een 'Graflegging van Maria'  uit de 15de-eeuw. In Fécamp ontstond in 1510 de eerste benedictijner likeur, gedestilleerd uit kruiden die aan de rotskust voorkwamen. De distilleerderij en een museum kunnen bezichtigd worden in het Palais Bénédictine. Dit enorme gebouw is een eerbetoon aan de lokale wijnhandelaar Alexander Le Grand, die het likeurrecept herontdekte. Van de abdij is niet veel meer over. www.fecamptourisme.com.

 

Le Havre


Le Havre, gelegen aan de 9 kilometer brede Seine-monding en na Marseille de belangrijkste Franse havenstad aan zee, moest na de Tweede Wereldoorlog bijna helemaal herbouwd worden, zodat de stad nu een modern aanzien heeft. Een groot deel van het nieuwe stadsontwerp is van de hand van August Perret, die ook de reusachtige Eglise St-Joseph (zie foto) ontwierp. Le Havre is de belangrijkste Franse haven aan de Atlantische Oceaan. Er zijn bijna geen historische monumenten, maar een tocht door het moderne havengebied is zeer aan te bevelen. Tevens biedt de stad interessante voorbeelden van moderne architectuur. Het strand van Le Havre is in het bezit van twee blauwe vlaggen (zeer schoon). www.lehavretourisme.com.
 

 

Jumièges


Jumièges in het Seinedal bezit de 'bewonderenswaardigste ruïnes van Frankrijk', de resten van een abdij zie foto. Men kan hier de resten van twee kerken en de abdij bezichtigen, alsmede een museum. De kleinere kerk St-Pierre stamt gedeeltelijk uit de Karolingische tijd en is een vroeg voorbeeld van de 10de-eeuwse Normandische bouwkunst. www.jumieges.fr.
 

 

Saint-Wandrille

Saint-Wandrille is een plaatsje dat bekendheid kreeg door de abdij die in 649 gesticht werd door Wandrille. Dit benedictijner klooster ligt in de Fontenellevallei, bijgenaamd de 'Vallei der Heiligen'. De eerste geschiedenis van een westers klooster werd in opdracht van Karel de Grote over dit klooster geschreven. Het klooster werd door de Noormannen verwoest, later weer opgebouwd, tijdens de Franse Revolutie verwoest en weer hersteld. De schrijver Maurice Maeterlinck leefde hier een aantal jaren. Momenteel doet het gebouw weer dienst als klooster. Vooral de tiendschuur die er sinds 1966 staat is de moeite waard. Op het terrein staat de kapel de St-Saturin uit de 10de-eeuw met een 16de-eeuwse gevel. www.st-wandrille.com en www.saint-wandrille-rancon.fr.

 

Tancarville

Tancarville aan de monding van de Seine bezit de ruïnes van een kasteel uit de 11de-eeuw. Tevens staat hier een spectaculaire hangbrug die in 1959 voor het verkeer werd opengesteld. Deze hangbrug met een lengte van 1400 meter overspant de Seine op een hoogte van 48 meter.

 

Weer Seine-Maritime (hoofdstad Rouen)

   

 

Kaart Seine-Maritime


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

Vacanceselect is sinds 1984 dé specialist op het gebied van autovakanties in Europa.
Canvasholiday is een betrouwbare organisatie met bijna 50 jaar ervaring.
Topic Travel Vakantiehuizen is dé specialist voor uw vakantie in Frankrijk.
Uw droomvakantie begint in een Belvilla vakantiehuis!
Petit Paradis. Uit ervaring weten wij wat jonge ouders belangrijk vinden.
Roan verzorgt al meer dan 28 jaar luxe kampeervakanties voor gezinnen.
Ecamp, geniet van de gezelligheid van de camping!
Eurocamp campings hebben allemaal 4 of 5 sterren.
SNP van ANWB is specialist op het gebied van actieve en avontuurlijke reizen.
Als onderdeel van ANWB staat Pharosreizen voor zekerheid en betrouwbaarheid.
Agence Belle France is gespecialiseerd in de verhuur van Franse vakantiehuizen
Arke heeft een enorm aanbod voordelige vakanties.
FI Exclusif staat voor optimale service en een breed aanbod van betaalbare vakantiehuizen
 
 Weer vandaag
vandaag
 
 Weer morgen
morgen
 
 Departementen Frankrijk
 
Vrij Uit