Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Pays de la Loire > Sarthe

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Aangeboden door
 

Departement Sarthe

Het departement Sarthe strekt zich uit in het westen van Frankrijk, op de grens tussen het bekken van Parijs en het Armoricaanse massief. In het noorden wordt het begrensd door de Orne, in het oosten door Eure-et-Loir en Loir-et-Cher, in het zuiden door Indre-et-Loir en Maine-et-Loire, in het westen door Mayenne. De hoofdstad is Le Mans, in het centrum van het nagenoeg cirkelvormige departement. Le Mans wordt omgeven door vier toeristische streken: Maine Normand (in het noorden) met de Alpes Mancelles, het groene Saosnois en de domeinwouden van Perseigne en Sillé-le-Guillaume. Perche Sarthois (in het oosten), een streek rijk aan kunst en geschiedenis. Vallée de la Sarthe (in het westen): bloeiend riviertoerisme, abdij van Solesmes en faience van Malicorne. Vallée du Loir (in het zuiden): met de rivier de Loir die de vroegere Koninklijke verblijven bevloeit, evenals de wijngaarden op de tufstenen heuvels. Tevens zijn er meer dan 200 kastelen (waarvan er ongeveer 30 van bezocht kunnen worden), 4000 kilometer waterlopen, 14.000 hectare woud, 3000 kilometer bewegwijzerde wandelpaden en uiteraard het circuit van de 24 uren van Le Mans. www.tourisme-en-sarthe.com.

Departementshoofdstad Le Mans

Le Mans telt een kleine 150.000 inwoners en was al ten tijde van de Romeinen belangrijk. De stad was al in de 4de eeuw een bisschopszetel. Het was in de middeleeuwen hoofdstad van het graafschap Maine en nu van het departement Sarthe. Het ligt halverwege Parijs en Nantes op de oevers van de Sarthe, waar de Huisne in uitmondt. Le Mans geniet vooral bekendheid vanwege de 24-uurs race. Le Mans biedt echter nog vele andere bezienswaardigheden, zoals de prachtige Cathédrale St-Julien, het Musée de la Reine Bérengère met een fraaie collectie aardewerk en schilderijen van lokale kunstenaars en het Musée de l'Automobile met antieke en recente racewagens. Het oude stadsgedeelte van Le Mans is volledig een bezoek waard. www.lemanstourisme.com.
 

 

 

Bezienswaardigheden Sarthe

Asnières-sur-Vègre

Dit pittoreske dorpje heeft fraaie oude huizen. Ook de watermolens en de brug uit de 12de eeuw zijn bezienswaardig. Voor de bouw van het dorpje zijn voor het overgrote deel geel-roze stenen gebruikt. In het kerkje vindt u mooi fresco's uit de 12de - 15de eeuw. De 13de-eeuwse 'Cour d'Asnières' is gebouwd als vergaderzaal voor het college van domheren van de Cathédrale St-Julien in Le Mans.

 

Les Alpes Mancelles

Deze 'Alpen van Le Mans' liggen tussen Fresnay-sur-Sarthe en Alençon. De streek heeft beboste heuvels (die variëren tussen de 140 en 220 meter), boomgaarden en groene weiden. Le Alpes Mancelles zijn onderdeel van het Amoricaanse massief en behoren ook gedeeltelijk bij Parc naturel régional Normandie-Maine. U kunt hier prima vissen en prachtige wandelingen maken. Leuke plaatsjes in dit gebied zijn St-Céneri-le-Gérei (behoort tot de mooiste dorpen van Frankrijk) en St-Léonard-des-Bois.

 

Bessé-sur-Braye

In Bessé-sur-Braye ligt het Château de Courtanvaux. De eigenaar van dit tot monument verklaarde kasteel in Gotischrenaissancistische stijl is een particulier. Tussen de 15de eeuw en 1978 is het kasteel nooit verkocht geweest. Het kasteel is niet ingericht, maar de tuinen en de 63 hectare parkland staan open voor het publiek.

 

La Flèche

In La Flèche is de Franse militaire academie gevestigd. Het gebouw waarin de 'Prytanée Militaire' zijn onderkomen heeft werd in 1604 gesticht als jezuïetencollege. In 1808 gaf Napoleon het zijn huidige functie. De barokke Porte d'Honneur leidt naar de Cour d'Austerlitz. Aan de binnenplaats ligt de kapel St-Louis. In het rijk gedecoreerde interieur vindt u urnen met as van de harten van de Franse koning Hendrik IV en zijn vrouw Maria de' Medici. De tuinen van het kasteel zijn voor het publiek te bezichtigen. Midden in de stad vindt u het charmante voormalige stadhuis, het Château des Carmes (zie foto) uit de 15de eeuw.

 

Fresnay-sur-Sarthe

Fresnay-sur-Sarthe is een klein industriestadje gelegen aan de rivier de Sarthe. Het centrum bezit echter nog steeds een middeleeuws karakter. Fragmenten van de oude stadsmuren zijn vanaf de rivier nog zichtbaar. Boven op een rots ligt de ruïne van het kasteel van Fresnay-sur-Sarthe, het laatste Engelse fort in deze streek dat zich overgaf tijdens de Honderdjarige Oorlog. Fresnay-sur-Sarthe had vroeger een belangrijke textielindustrie. Als bewijs hiervan is in het kasteel het hoofddekselmuseum (Musée des Coiffes) gevestigd, hier kunt u kennismaken met de geschiedenis van de lokale textielindustrie. In het Maison du Tourisme et de l'Artisanat is het werk van lokale ambachtslieden te bewonderen. Het stadje is ook nog in het bezit van de romaansgotische Église Notre-Dame.

 

Juigné-sur-Sarthe

Juigné-sur-Sarthe ligt vlakbij Asnières-sur-Vègre aan de oude weg naar Sablé-sur-Sarthe. Het kasteel van Juigné stamt uit het begin van de 17de eeuw. Met uitzondering van het park en de terrassen is het kasteel niet voor publiek opengesteld. Vanaf de terrassen heeft u een mooi uitzicht op de Sarthe. In de haven van Juigné kunt u een bootje huren voor een tochtje op de rivier.

 

Le Lude


In Le Lude staat het Château du Lude. Het kasteel stamt uit de 15de eeuw en heeft in de loop van de eeuwen steeds meer de functie van landhuis gekregen. In het interieur vindt u meubelstukken uit de 17de- de 18de en vooral de 19de eeuw. De tuinen van het kasteel zijn geometrisch ingedeeld. Het oudste deel van Le Lude ligt in het gebied rondom het kasteel. De aan de smalle straatjes gelegen huizen stammen uit de 15de tot 17de eeuw.
 

 

Malicorne-sur-Sarthe

Malicorne-sur-Sarthe is vooral bekend vanwege zijn aardewerk met tintglazuur. De aardewerkindustrie in Malicorne is in 1747 ontstaan door de pottenbakker Jean Loiseau. Bij de Faïenceries Artistiques du Bourg-Joly kunt u lokaal aardewerk aanschaffen. Ook de Faïenceries d'Art de Malicorne verkoopt aardewerk. Hier kunt u ook een klein museum bezoeken. Een groter aardewerkmuseum is het in het centrum gelegen Malicorne Espace Faïence. In Malicorne vormt de Sarthe een lus rond drie oude, goed bewaarde molens. De haven geeft de stad met haar rijke erfgoed een bijzonder aantrekkelijk aspect. Vanuit de haven kunt u rondvaarten maken of een motorbootje huren.

 

Sablé-sur-Sarthe

Het 12.500 zielen tellende Sablé-sur-Sarthe is een klein industriestadje gelegen aan de rivier de Sarthe. Het is een goede uitvalsbasis voor een boottochtje over de rivier. Rondom het Place Raphaël Elizé en de Rue de I'Île vindt u leuke winkeltjes. Rondom het kasteel van Sablé-sur-Sarthe ligt een park waar u lekker kunt wandelen. In het kasteel werken restaurateurs aan oude boeken en manuscripten van de Bibliothèque Nationale de France in Parijs. Het kasteel is niet te bezichtigen. Vanuit de Jardin Public (tegenover het openluchtzwembad) kijkt u uit op de Abbaye de Solesmes.

 Abbaye de Solesmes
De Abbaye de Solesmes dateert uit het begin van de 11de eeuw en werd oorspronkelijk gesticht als priorij (tweede huis van het bestaande klooster). In de 19de eeuw is de abdij verbouwd in de huidige kasteelachtige stijl. Het interieur is eenvoudig. De benedictijner abdij St-Pierre is een onderdeel van de Abbaye de Solesmes. De abdij is bekend vanwege de hier (al meer dan 100 jaar) opgevoerde gregoriaanse gezangen. Geluidsopnamen van deze monniken kunt u kopen in de winkel bij de ingang.

 

Weer Sarthe (hoofdstad Le Mans)

   

 

Kaart Sarthe


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

Vacanceselect is sinds 1984 dé specialist op het gebied van autovakanties in Europa.
Canvasholiday is een betrouwbare organisatie met bijna 50 jaar ervaring.
Topic Travel Vakantiehuizen is dé specialist voor uw vakantie in Frankrijk.
Uw droomvakantie begint in een Belvilla vakantiehuis!
Petit Paradis. Uit ervaring weten wij wat jonge ouders belangrijk vinden.
Roan verzorgt al meer dan 28 jaar luxe kampeervakanties voor gezinnen.
Ecamp, geniet van de gezelligheid van de camping!
Eurocamp campings hebben allemaal 4 of 5 sterren.
SNP van ANWB is specialist op het gebied van actieve en avontuurlijke reizen.
Als onderdeel van ANWB staat Pharosreizen voor zekerheid en betrouwbaarheid.
Agence Belle France is gespecialiseerd in de verhuur van Franse vakantiehuizen
Arke heeft een enorm aanbod voordelige vakanties.
FI Exclusif staat voor optimale service en een breed aanbod van betaalbare vakantiehuizen
 
 Weer vandaag
vandaag
 
 Weer morgen
morgen
 
 Departementen Frankrijk
 
Vrij Uit