Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Regio's Frankrijk > Regio Rhône-Alpes

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Aangeboden door
 

Regio Rhône-Alpes

Rhône-Alpes is gesitueerd tussen Parijs en de Côte d'Azur, tegen de grens met Zwitserland en Italië. Het kent een internationale luchthaven en is bereikbaar met de hogesnelheidstrein en via enkele grote snelwegen. Rhône-Alpes is na Midi-Pyrénées de tweede regio van Frankrijk wat betreft de oppervlakte. Tevens is het na Île-de-France de tweede regio van Frankrijk qua economie en inwonertal. De regio telt ruim 6.000.000 inwoners op een oppervlakte van 43.698 km². Rhône-Alpes grenst aan de Frans regio's Provence-Alpes-Côte d'Azur, Languedoc-Roussillon, Auvergne, Bourgogne et Franche-Comté, de Italiaanse regio's Valle d'Aosta en Piemonte en de Zwitserse kantons Vaud, Wallis en Genève. Rhône-Alpes kent 8 departementen, 25 arrondissementen en 335 kantons. De regio Rhône-Alpes is de meest concurrerende Franse regio ten opzichte van de Parijse regio Île-de-France. Het maakt onderdeel uit van de driehoek metropoolregio's Lyon-Grenoble-Saint-Étienne. Deze driehoek is een van de actiefste regio's is van Frankrijk. De drie metropolen liggen op een relatief korte afstand van elkaar: Saint-Étienne en Lyon op 60 km, Grenoble en Lyon op 100 km en Grenoble en Saint-Étienne op ongeveer 160 km. Bij elkaar hebben de drie metropoolregio's rond de twee miljoen inwoners. Soms wordt daar Genève als vierde regio bij gerekend. www.rhonealpes-toerisme.nl.
 

 

 

Departementen Regio Rhône-Alpes

Ain

Het departement Ain is genoemd naar de rivier die het van noord naar zuid doorkruist. Het departement ligt in het noorden van de regio Rhône-Alpes en grenst in het westen aan Saône-et-Loire en Rhône, in het noorden aan Saône-et-Loire en Jura, in het oosten aan Zwitserland, Haute-Savoie en Savoie en in het zuiden aan Isère. De hoofdstad is het bezienswaardige Bourg-en-Bresse. Het departement is ingedeeld in vier karakteristieke streken: Een deel van de culinair befaamde Bressestreek (ook in de departementen Saône-et-Loire en Jura). In het zuidwesten de Dombes, vooral bekend om zijn elfhonderd vijvers, een vissersparadijs. In het zuidoosten de Bugeystreek, een deel van het Juragebergte, tussen Rhône en Ain; deels met glooiende heuvels en wijngaarden. In het noordoosten het Pays de Gex, de toegang tot Genève, met de hoogste toppen van het Juragebergte, onder meer de Crêt de la Neige (1718 meter) en de Reculet (1717 meter). Lees meer.

 

Ardèche

De Ardèche, met Privas als hoofdstad, strekt zich uit aan de zuidoostelijke rand van de regio Rhône Alpes. Het wordt in het noorden begrensd door het Loiredepartement, in het oosten door Isère, Drôme en Vaucluse, in het zuiden door Gard, en in het westen door Lozère en Haute-Loire. De Ardèche wordt ingedeeld in vijf uitgestrekte natuurlijke streken, waar het water alomtegenwoordig is: Haut-Vivarais (Groene Ardèche): een landbouw- en fruitstreek, van de Rhônevallei tot de Montagne Ardèchoise en de vallei van de Doux, aan de poorten van de Pilat (fraaie kastelen, stad Annonay). Privas, de Coiron en de vallei van de Eyrieux: de departementshoofdstad, de perzikboomgaarden in de genoemde vallei, het plateau van Coiron, met de grotten van Montbrun. Montagne Ardèchoise: vulkanische aarde, meren, weiden, naaldwouden met de Mont Mézenc (1754 meter) en de Gerbier de Jonc, bron van de Loire. Cévenne Ardèchoise: paradijs van de heide, de den en de tamme kastanje; grootse woeste landschappen, uitzichtpunten en oude dorpen. Ardèche Méridionale: het zuiden van het departement: garrigues, zon, de engten van de Ardèche, grotten en charmante dorpen. Lees meer.

 

Drôme

Het departement Drôme is het zuidelijkste deel van de regio Rhône-Alpes. Het ligt in het zuidoosten van Frankrijk en strekt zich uit langs de gelijknamige zijrivier van de Rhône. De hoofdstad is Valence. De departementsgrenzen zijn: in het noorden het departement Isère, in het oosten de Haute-Alpes, in het zuiden de Alpes-de-Haute-Provence en de Vaucluse en in het westen de Ardèche. Het hoogste punt is de Rocher met 2456 meter. Geologische gezien is de Drôme net zo oud als de Alpen maar het klimaat, het landschap en de dorpjes zijn typisch Provençaals. De Drôme ligt voor het grootste deel onder de klimaatscheiding tussen de Alpen en de Provence. Het departement is vijf streken rijk. Dit zijn Drôme des Collines, Royans-Vercors, Valence-sur-Rhône, Vallée de la Drôme-Diois en Drôme Provençale. Het departement Drôme is talloze lavendelvelden en olijfboomgaarden rijk.  Door de geringe hoogte is de Drôme van het vroege voorjaar tot het late najaar een prima vakantiebestemming waar u heerlijk kunt wandelen of fietsen.  Lees meer.

 

Haute-Savoie

Het departement Haute-Savoie, met hoofdstad als Annecy, is wat natuurschoon betreft ontegenzeglijk een van de interessantste departementen van Frankrijk. Maar ook historisch en kunsthistorisch is de Haute-Savoie een juweel. Het wordt in het noorden en oosten begrensd door Zwitserland, in het zuiden door Italië en het departement Savoie en in het westen door het departement Ain. De Haute-Savoie bestaat uit drie streken. De eerste en tevens grootste streek is Chablais. In Chablais liggen rindom Morzine en Avoriaz veel wintersportplaatsen. Samen met een aantal wintersportplaatsen in Zwitserland maken ze deel uit van Les Portes Soleil, een van de grootste skigebieden in Europa. De tweede streek is de Vallée d'Arve. In de Vallée d'Arve liggen Chamonix en de Mont Blanc. De derde streek is het Pays des Aravis. De bekendste trekpleisters in deze streek zijn Annecy, het Lac d'Annecy en La Clusaz. De Haute-Savoie kent in de zomer ongekende wandelmogelijkheden. Lees meer.

 

Isère

Het departement Isère heeft Grenoble als hoofdstad en strekt zich uit in het zuidoosten van Frankrijk, aan weerszijden van de rivier de Isère. In het noorden wordt het begrensd door Ain en Savoie, in het oosten door Savoie en Hautes-Alpes, in het zuiden door Hautes-Alpes en Drôme en in het westen door Ardèche, Loire en Rhône. De Isère pronkt met een prachtig palet van landschappen: de vlaktes en heuvels van de Dauphiné in het noordwesten, het groene Pays Viennois langs de Rhône, de Chartreuse - een van de fraaiste kalksteengebergtes - ten noorden van Grenoble, de Vercors ten westen van diezelfde stad, ten zuiden ervan de Vooralpen en helemaal in het zuidoosten de tot boven 4000 m hoge toppen van het Parc national des Écrins. Een grotere afwisseling is nauwelijks voorstelbaar. De toeristische inventaris omvat onder meer: 36 wintersportplaatsen, 570 skibanen, 1800 km skiloopbanen, 5000 km wandelpaden, meer dan 100 meren en plassen, 2100 km rivieren, een groot aantal musea, kastelen, kerken, archeologische vindplaatsen en een uitstekende tafel. Lees meer.

 

Loire

Het departement van de Loire, met hoofdstad Saint-Étienne, strekt zich uit bij een kruispunt van drie regio’s: Bourgondië, Auvergne en Rhône-Alpes. Het grenst in het noorden aan de Saône-et-Loire, in het oosten aan de Rhône en de Isère, in het zuidoosten aan de Ardèche, in het zuiden aan de Haute-Loire, in het zuidwesten aan de Puy-de-Dôme en in het noordoosten aan de Allier. De Loire, met 1012 km de langste rivier van het land, vloeit van noord naar zuid door het departement. Een bergachtig reliëf wisselt af met hoogvlakten en beboste hellingen die uitdijen naar de vlaktes van de Roannais en de Forezstreek in het noorden. In het oosten strekt zich de keten van de Monts du Lyonnais uit. Helemaal in het zuidoosten bevindt zich het regionaal natuurpark van Pilat, het bosrijkste gebied van de Loire. Het vormt een natuurlijke grens met de vallei van de Rhône. De hoogste punten zijn de Crêt de la Perdrix (1434 m) en de Crêt de L’Oeillon (1365 m). Lees meer.

 

Rhône

Het departement Rhône strekt zich uit langs de Rhône en de Saône, maar ook bij de samenloop van die twee grote rivieren, in de departementshoofdstad Lyon. Het departement grenst ten noorden aan de Saône-et-Loire, ten oosten aan Ain en Isère en ten zuiden en ten westen aan het Loiredepartement. Het Rhônedepartement  wordt ingedeeld in 6 regio’s. Les Monts du Beaujolais: heuvels overdekt met naaldbomen (de douglasspar is economisch belangrijk) en eiken; gedrongen boerderijen, opgetrokken uit grijs gesteente. Les Côteaux du beaujolais: sterk glooiende streek, beroemd om zijn wijngaarden; okergele dorpen; talrijke bezienswaardige kastelen, kerken en kapellen. Les Monts du Lyonnais: bergmassief (toppen boven 1000 m ) met gevarieerde landschappen; wijngaarden; boomgaarden en groenteteelt in de lage valleien, eiken- en kastanjebossen op de berghellingen. Les Plateaux et Côteaux du Lyonnais: bijzonder kleurige streek van wijngaarden, boomgaarden en van de ruïnes van een fameus aquaduct. Lyon / Communauté: 55 gemeenten in de wijde omgeving van Lyon (musea, oude wijken, dynamische stad); in de Monts d’Or talrijke dorpen, parken en meren. La Plaine de Lyon: het laagst gelegen (160 m)  deel van de Vooralpen, met weidse graanvelden en uitzichten op de Alpenketen. Lees meer.

 

Savoie

Het departement Savoie ligt in het oostelijke deel van Frankrijk in de Alpen. In het noorden grenst het aan Haute-Savoie, in het oosten aan Italië, in het zuiden aan Hautes-Alpes, in het westen aan Isère en Ain. Het departement strekt zich uit over het zuidelijke deel van het vroegere hertogdom Savoie; vandaar de naam. Savoie wordt ingedeeld in 11 regio’s: Aix-les-Bains & Lac du Bourget, Albertville, L’Ávant-Pays Savoyard, Chambéry, Les Bauges, Le Beaufortain, La Chartreuse, La Combe de Savoie, La Maurienne, La Tarentaise en Le Val d’Arly. Veel interessanter is het feit dat het departement niet minder dan 555.000 hectare gebergtes rijk is, 175.000 hectare woud, 12.500 hectare wateroppervlakten en 2200 kilometer waterlopen. Met andere woorden: een onuitputtelijke, natuurlijke rijkdom. Voeg daarbij een aanzienlijk kunsthistorisch stads- en dorpspatrimonium en een zeer gewaardeerde gastronomie. Deze gevarieerdheid zorgt ervoor Savoie een van de meest geliefde toeristische departementen van Frankrijk is. De hoofdstad is Chambéry. Lees meer.

 

Bereikbaarheid Rhône-Alpes

Auto
Afstand Utrecht - Lyon: 893 km waarvan 875 km snelweg. Tijd: 8,5 uur. Gemiddelde tolkosten: 62,80 euro. Gemiddelde brandstofkosten: 90,00 euro.

Autosnelwegen in de regio:
A6: Parijs - Lyon
A40 / A42: Genève - Lyon
A48: Grenoble - Lyon
A7: Valence - Lyon
A7 / A47: Saint-Etienne - Lyon

Trein

U kunt vanaf Brussel Zuid overstappen op de TGV die direct naar Lyon gaat. U kunt ook in Parijs overstappen. U dient dan wel met de metro / RER van Paris Nord naar Paris Lyon om vanuit hier de TGV te nemen. Paris Lyon - Lyon Part Dieu: 2 uur reistijd. Tijdens het wintersportseizoen rijdt de SkiThalys elke zaterdag vanuit Nederland naar Brussel om dan in één keer door te rijden naar de vele bestemmingen in de Franse Alpen.

Vliegtuig
Aéroports de Lyon - Saint Exupéry - www.lyon.aeroport.fr.
Grenoble Isère Aéroport - www.grenoble-airport.com.
Aéroport Annecy Haute-Savoie Mont Blanc - www.annecy.aeroport.fr.
Aéroport International de Genève - www.gva.ch.

 

Weer Rhône-Alpes (hoofdstad Lyon)

   

 

Kaart Rhône-Alpes


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

Vacanceselect is sinds 1984 dé specialist op het gebied van autovakanties in Europa.
Canvasholiday is een betrouwbare organisatie met bijna 50 jaar ervaring.
Topic Travel Vakantiehuizen is dé specialist voor uw vakantie in Frankrijk.
Uw droomvakantie begint in een Belvilla vakantiehuis!
Petit Paradis. Uit ervaring weten wij wat jonge ouders belangrijk vinden.
Roan verzorgt al meer dan 28 jaar luxe kampeervakanties voor gezinnen.
Ecamp, geniet van de gezelligheid van de camping!
Eurocamp campings hebben allemaal 4 of 5 sterren.
SNP van ANWB is specialist op het gebied van actieve en avontuurlijke reizen.
Als onderdeel van ANWB staat Pharosreizen voor zekerheid en betrouwbaarheid.
Agence Belle France is gespecialiseerd in de verhuur van Franse vakantiehuizen
Arke heeft een enorm aanbod voordelige vakanties.
FI Exclusif staat voor optimale service en een breed aanbod van betaalbare vakantiehuizen
 
 Weer vandaag
vandaag
 
 Weer morgen
morgen
 
 Departementen Frankrijk
 
Vrij Uit