Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Languedoc-Roussillon > Pyrénées-Orientales

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Aangeboden door
 

Departement Pyrénées-Orientales

Het departement Pyrénées-Orientales wordt ook nog Pyrénées-Roussillon genoemd, heeft Perpignan (Perpinyá) als hoofdstad en is het zuidelijkst gelegen departement van het Franse vasteland. In het noorden wordt het begrensd door de Aude, in het oosten door de Middellandse Zee, in het zuiden door Spanje en in het westen door Andorra en Ariège. Het is gezegend met een schitterend klimaat en bijgevolg een waar toeristisch paradijs, reikend van zee tot gebergte (2920 m), over een afstand minder dan 100 km met elkaar verbonden door een gebied van wisselende landschappen, boomgaarden, wijngaarden, kunststeden en schattige dorpen. Het departement bestaat uit drie geografische streken. In het noorden: Corbières en Fenouillèdes, streek van kalksteen, gescheiden door een lange depressie. In het oosten: de vlakte en de kust van Roussillon met de monding van de Tech, de Têt en de Agly en in het zuiden begrensd door de Albères, de laatste hoogten van de Pyreneeën die tot de zee reiken om er de Côte Vermeille te vormen. In het westen: een uitgestrekte zone van granietmassieven met diepe valleien, waarvan die van de Vallespir en de Conflent de belangrijkste zijn. www.tourismepyreneesorientales.com.

Departementshoofdstad Perpignan

Perpignan telt ruim 115.000 inwoners en is de belangrijkste stad en economisch centrum van de Roussillon. De Middellandse Zee ligt op slechts 15 km afstand en de indrukwekkende Pyreneeën niet verder dan 60 km. De naam komt van de legendarische herder Père Pinya uit Mont-Louis in de Pyreneeën, die aan de kust ging wonen en dit gebied zijn naam gaf, welke we in de 12de eeuw voor het eerst tegenkomen. Tussen 1278 en 1344 was Perpignan hoofdstad van het koninkrijk Mallorca, dat bestond uit de Balearen, de Roussillon, de Cerdagne en het kustgebied tot Montpellier. In de tweede helft van de 19de eeuw groeide Perpignan zeer snel en breidde uit voorbij de oude vestingmuren. De vestingwerken zijn van Vauban. Het belangrijkste bouwwerk is het koningspaleis, een hoogtepunt van de middeleeuwse architectuur. Het eigen karakter, met Spaanse invloeden, van Perpignan leren we kennen door een tochtje te maken van de Place de la République (theater), langs de Place de la Loge en het stadhuis, met gedeelten uit de 13de, 16de en 17de eeuw, naar de kathedraal St-Jean. Er zijn veel interessante musea te bezoeken (zoals het Castillet of het Kasteel van de Rois de Mallorca), maar uiteraard kunt u er ook heerlijk winkelen, slenteren en eten. Perpignan is het hart van de Catalaanse cultuur en ligt op de berg Pic du Canigou, een heilige plek voor de Catalanen. Met meer dan 300 zonnedagen per jaar behoort het tot de warmste steden van Frankrijk. www.perpignantourisme.com.
 

 

 

Bezienswaardigheden Pyrénées-Orientales

Amélie-les-Bains

Amélie-les-Bains is een poulaire, het hele jaar door bezochte bronnenbadplaats, stammend van de Romeinse Thermen. Een zwembad uit de Romeinse tijd is gerestaureerd. Dit herstellingsoord in het dal van de Tech kent enige druk bezochte feesten, onder meer de traditionele carnavalsoptocht op de dinsdag van carnaval en de inzegening der muildieren op 25 juni.
www.amelie-les-bains.com.

 

Argelès-sur-Mer

Argelès-sur-Mer ligt op korte afstand van Spanje en is de belangrijkste badplaats aan de Frans Catalaanse kust. Het ligt aan de voet van het Massief van Albera (1.157 meter), waar de Pyreneeën overgaan in de zee. De kust van Argelès-sur-Mer spreidt zich uit over een lengte van bijna 10 kilometer, waarvan 7 km aan de Côte Sablonneuse. De kust wordt gedomineerd door het Massief van Albera. De overheersend blauwe en groene omgeving vormt een ideaal gebied voor talloze water(sport)activiteiten: duiken, kajakken, kanoën, vissen op volle zee, zeilen, strandsport en is ook geschikt om te ontspannen aan de rand van het water. Langs de zee kijkt u uw ogen uit dankzij een dennenbos van 12 hectare groot en de 3 kilometer lange boulevard die vol met bomen staat. U kunt hier heerlijk wandelen, fietsen, winkelen en natuurlijk ook van een drankje genieten. De omgeving van Argelès staat niet alleen bekend om haar schoonheid, maar ook om de kwaliteit van het grote aantal evenementen en activiteiten. Op de volle activiteitenkalender staan verschillende bekende festivals, traditionele feesten, zomeroptochten, markten waarbij u de streekproducten kunt leren kennen en verschillende exposities. Argelès-sur-Mer vormt tevens het beginpunt van de Pyreneeënweg (N618). www.argeles-sur-mer.com.
 

Arles-sur-Tech

Arles-sur-Tech, in het dal van de Tech, heeft een eigen karakter door de smalle straatjes en smeedijzeren balkons. U vindt er de abdijkerk St-Marie uit de 11de eeuw, een van de oudste van de Roussillon. Links van de hoofdingang het 'Heilige graf', een sarcofaag uit de 4de eeuw. Gotische kruisgang met blad-kapitelen. De kerk St-Saveur is deel Romaans, deels gotisch.
www.ville-arles-sur-tech.fr.

 

Banyuls-sur-Mer

Banyuls-sur-Mer is bekend als badplaats en als wijnstad. Op het Ile Grosse, dat door een dam met het vasteland verbonden is, een monument van Aristide Maillol voor hen die vielen in de oorlog. Mooi uitzicht vanaf de 2 kilometer verder gelegen Cap d'Abeille.
www.banyuls-sur-mer.com.

 

Cerdagne

De Cerdagne is een afgelegen streek in de oostelijke Pyreneeën, verdeeld tussen Frankrijk en Spanje. Net als de andere streken in de Pyreneeën draait de economie van Cerdagne op het toerisme. Op de hoogvlakte kunt u skiën of wandelen in de prachtige natuur. Ook de Gele trein, van Villefranche-de-Conflent naar Latour-de-Carol, is een bekende attractie. Het 'Gele Boemeltje' rijdt in een dag door het gebied en stopt op het hoogstgelegen station van Frankrijk te Bolquère. Dit station ligt 1593 meter boven de zeespiegel.

 

Céret

Plaatsje op de plek waar het Tech-dal uitmondt in de Roussillon. Het is een belangrijke plaats voor moderne kunst. U vindt er een standbeeld voor de gevallenen van Maillol en een modern museum met werken van de 'Fauves', die de moderne kunst verregaand hebben beïnvloed, zoals Picasso, Matisse, Dufy, Marquet e.a. Ook vindt u er de 'Duivelsbrug' over de Tech uit de 14de eeuw. De boog heeft een spanwijdte van 45 meter. www.ot-ceret.fr.

 

Cerbère

Cerbère, grensplaats bij de Spaanse grens; mooi uitzicht vanaf de Tour de Ker' Roig (55 v.Chr.). De naam van de plaats is afgeleid van Cerberus, de hond die de ingang van de Hades (onderwereld) bewaakte. www.cerbere-village.com.

 

Collioure

Collioure is een schilderachtige badplaats, die door haar haventje en een vesting kunstenaars aantrok als Matisse, Derain, Braque, Picasso en Dufy. Reeds de Feniciërs kenden deze haven. Het kasteel van de Tempeliers was de voormalige zomerresidentie van de koningen van Mallorca en de koningin van Aragón. De vestingkerk is ontstaan in de 17de eeuw; de klokkentoren diende vroeger als vuurtoren. Oude muren en wallen zijn bewaard gebleven. Sinds de oudheid bezet Collioure een strategische positie. Het huidige uiterlijk van Collioure is echter aan het einde van de 17de eeuw geschapen door Vauban. De intieme stranden zijn zeer aanlokkelijk. Toch komt de charme het meest tot uiting tijdens een wandeling door de straatjes, tussen de hoge, veelkeurige geveltjes. Proevend van de ansjovis en omringd door de Catalaanse sfeer, begrijpt de bezoeker waarom dit kleine stadje zoveel grote namen heeft aangetrokken. www.collioure.com.

 

Elne

Elne was eens bisschopszetel en is nu de hoofdstad van de Rousillon. Nadat de bisschop zich in 1602 in Perpignan had gevestigd, ging de plaats in belangrijkheid achteruit. Historische monumenten zijn de kathedraal Ste-Eulalie, waarvan de rechter toren nog uit de 11de eeuw stamt, terwijl de linker toren van jongere datum is. De kloostergang dateert uit de 12de en 14de eeuw.
www.ot-elne.fr.

 

Font-Romeu-Odeillo-Via

Font-Romeu-Odeillo-Via is een elegant luchtkuuroord, tevens wintersportplaats, met een bosgebied van 10.000 hectare, met zeer veel zon. Het jaarlijks aantal zonne-uren ligt rond de 300. U vindt er de Ermitage (kluizenaarswoning) met een kapel en een wonderdoend Madonnabeeld 'Vierge de l'Invention', waarnaar bedevaarten worden gehouden (3de zondag na Pinksteren, 15 augustus en 8 september), met daarbij een prachtige Calvarieberg. Uitzichtpunt Belvédère 2000 (6 kilometer) met schitterend vergezicht. www.fontromeu.com.

 

Mont-Louis

Vlakbij Font-Romeu, is zowel zomer- als wintervakantieplaats. Het ligt op een hoogvlakte en bezit door Vauban aangelegde vestingwerken. De stad is omringd door muren; citadel en wallen. www.mont-louis.net.

 

Tautavel

Net buiten Tautavel werd in 1971 de schedel van een 450.000 jaar oud mens gevonden. In het zeer moderne museum kunt u informatie inwinnen over de leefomstandigheden van de bewoners uit deze tijd. www.tautavel.com.

 

St-Paul-de-Fenouillet

Uitgangspunt voor een bezoek aan de Gorges de Galamus, een zeer diepe kloof in het kalkgesteente, uitgeslepen door de Agly.

 

Fort de Salses

Het op een zeer strategische plek staande Fort de Salses is een bezoek meer dan waard. Het half ingegraven fort is prachtig bewaard gebleven.

 

Côte Vermeille

Hoge rotskust met rode en roze gesteenten gelegen tussen Collioure en Cap Cerbère. www.cotevermeille.com.

 

Port-Vendres

Port-Vendres, het Romeinse Portus Veneris, handelshaven en badplaats met het Fort du Fanal, overblijfsel van de door Vauban gebouwde versterkingen. www.port-vendres.com.

 

Villefranche-de-Conflent

Villefranche-de-Conflent ligt in het nauwste puntje van de Têtvallei en was in de middeleeuwen een belangrijk verdedigingspunt. Overblijfselen van de verdedigingswerken zijn nog zichtbaar. De uit de 12de-eeuw stammende Eglise de St-Jacques is een bezoekje waard. Vanaf het centrum kunt u naar de Grottes des Canalettes wandelen. Vanuit Villefranche-de-Conflent begint het Gele Boemeltje met zijn reis over de hoogvlakte van de Cerdagne.

 

Weer Pyrénées-Orientales (hoofdstad Perpignan)

   

 

Kaart Pyrénées-Orientales


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

Vacanceselect is sinds 1984 dé specialist op het gebied van autovakanties in Europa.
Canvasholiday is een betrouwbare organisatie met bijna 50 jaar ervaring.
Topic Travel Vakantiehuizen is dé specialist voor uw vakantie in Frankrijk.
Uw droomvakantie begint in een Belvilla vakantiehuis!
Petit Paradis. Uit ervaring weten wij wat jonge ouders belangrijk vinden.
Roan verzorgt al meer dan 28 jaar luxe kampeervakanties voor gezinnen.
Ecamp, geniet van de gezelligheid van de camping!
Eurocamp campings hebben allemaal 4 of 5 sterren.
SNP van ANWB is specialist op het gebied van actieve en avontuurlijke reizen.
Als onderdeel van ANWB staat Pharosreizen voor zekerheid en betrouwbaarheid.
Agence Belle France is gespecialiseerd in de verhuur van Franse vakantiehuizen
Arke heeft een enorm aanbod voordelige vakanties.
FI Exclusif staat voor optimale service en een breed aanbod van betaalbare vakantiehuizen
 
 Weer vandaag
vandaag
 
 Weer morgen
morgen
 
 Departementen Frankrijk
 
Vrij Uit