Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Aquitaine > Pyrénées-Atlantiques

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Aangeboden door

 

Departement Pyrénées-Atlantiques

Het departement Pyrénées-Atlantiques grenst in het noorden aan de Landes, in het oosten aan de Hautes-Pyrénées en in het zuiden aan Spanje. Het bestaat uit twee totaal verschillende gebieden; het Baskenland en de Béarn. Het Franse Baskenland is een streek met groene, glooiende heuvels, zelden hoger dan 500 m. Aloude tradities worden er in ere gehouden, bijvoorbeeld het Baskische kaatsspel. De huizen op het platteland zijn vaak rood-wit geschilderd en dragen bij tot het typische uitzicht van het Baskenland. Tegen de kust liggen enkele aardige steden,  zoals Saint-Jean-de-Luz en de mondaine badplaats Biarritz. Even meer landinwaarts bevindt zicht Bayonne, de hoofdstad van Baskenland. De Béarnstreek heeft veel stromend water en is een paradijs voor liefhebbers van flora en fauna. Ze kan bogen op een rijke geschiedenis; Gaston Fébus en Hendrik IV regeerden er. Herinneringen daaraan worden bewaard onder meer in Orthez en Pau,  de trotse hoofdstad van de streek en van het departement, waar het kasteel van Hendrik de IV de grote blikvanger is. www.tourisme64.com.

Departementshoofdstad Pau

Pau, de voormalige Koninklijke hoofdstad van Béarn en Navarre, was al vanaf de 19de eeuw een belangrijke kosmopolitische toeristenplaats. Deze stad, tuinstad sinds de 16de eeuw, bezit 750 hectare groene parken. In Pau zoekt men 's winters genezing in de zuivere lucht, maar ook 's zomers is deze plaats zeer in trek. Het is een belangrijk economisch centrum. Rond het voormalige jachtslot van de graaf van Béarn groeide een dorp en daaruit een stad, die vanaf 1464 hoofdstad van de Béarn werd. Tussen het slot en het Parc Beaumont loopt de bijna 2 kilometer lange, door toedoen van Napoleon aangelegde, Boulevard des Pyrénées, die een prachtig uitzicht op de Pyreneeën biedt. Pau bezit drie bezienswaardige musea. Het Musée National du Château de Pau is gewijd aan koning Hendrik IV, met het beroemde schild van de schildpad welke gediend zou hebben als wieg. Het bezit tevens één van de opmerkelijkste collecties Europese gobelijnen. Het Musée Nationale des Beaux-Arts du Pau is gebouwd in 1931 en is een opmerkelijk voorbeeld van Art-Déco architectuur. De collecties bieden een uitgebreid overzicht van de Europese kunstcreaties van het einde van de 15de eeuw tot de jaren 1970. Het Musée Bernadotte is gevestigd in het maison Balagué een betoont eer aan Jean-Baptiste Bernadotte die in dit huis werd geboren. Hij was veldmaarschalk en later koning van Zweden. Het is ook een kostbaar voorbeeld van urbanisme en levenskunst van Pau in de 17de eeuw. De stad telt ruim 80.000 inwoners. www.pau-pyrenees.com en www.pau.fr.
 

 

 

Bezienswaardigheden Pyrénées-Atlantiques

Ainhoa

Ainhoa is een typisch voorbeeld van een Baskisch dorp. Met zijn pittoreske rood-witte huizen, een veld voor het Baskische balspel Pelota en een kerkhof met schijfvormige grafzuilen met daarop het Baskische kruis. Ainhoa wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen in Frankrijk.  Op het centrale plein staat een kerk uit de 14de eeuw met galerijen langs de muren. Bij de op 450 meter hoogte gelegen Église Notre-Dame-de-l'Aubépine vindt u nog traditionele Baskische grafstenen. Vanaf hier heeft u een prachtig zicht op de omgeving.

 

Asson

In de botanische tuin (Jardin exotique) van Asson vindt u uitheemse planten en verschillende diersoorten. In de kas staan ruim 3500 soorten grassen en cactussen. In de tuin is ook een dierentuin gevestigd waarin ongeveer 500 verschillende diersoorten leven. De dierentuin bezit o.a. kangoeroes, apen en wolven. www.zoo-asson.org.

 

Barétousdal

Het Barétousdal ligt tussen het Pays Basque in Frankrijk en Navarra in Spanje. De natuur is dit dal is erg afwisselend. U vindt er bossen, weiden en steile kloven. Hier liggen de 2507 meter hoge, bijna perfect piramidevormige,  Pic d'Anie en de 1760 meter hoge Col de la Pierre-Saint-Martin. In het dal liggen de plaatsjes Aramits, Lanne-en-Barétous, Arette en Pierre-Saint-Martin. In Arette kunt u in het Maison de Barétous een permanente tentoonstelling bezichtigen over het leven in het Barétousdal. De Col du Roncal bij Pierre-Saint-Martin bevat een enorme kloof waar water door de ondergrondse grotten en gangen stroomt.

 

Bayonne

Bayonne ligt tussen de Côte d'Argent en de Côte des Basques in en is de hoofdstad van het Franse Baskenland (Pays Basque). Hier ontmoeten de Baskische en Cascognische volksaard elkaar. De levendige havenstad bezit een Musée Basque waarin men alles te weten kan komen over de bijzondere positie van de Basken. In dit Baskische museum in het Maison Dagourette uit de 17de eeuw ziet u exposities op het thema van het leven, de cultuur en werk van mannen en vrouwen in Baskenland. Tevens vindt u er informatie over kunst, tradities klederdracht en feesten. Wie de Baskische kust of binnenland bezoekt, moet beslist eerst dit museum zien. De kathedraal Ste-Marie uit de 13de-14de-eeuw is een van de mooiste kerken in het zuidwesten van Frankrijk. Vooral de 14de-eeuwse kruisgang is bijzonder mooi. Ook de stadsmuren zijn een bezoek waard, evenals de resten van een Gallisch-Romaanse wal. Het Musée Bonnat is één van de belangrijkste musea in het departement. Het draagt de naam van de schilder Léon Bonnat, die zijn collecties kunstvoorwerpen, antiquiteiten, beeldhouwwerken en schilderijen aan Bayonne vermaakte. De parels van de collectie zijn de 1800 originele tekeningen van beroemde genieën als Leonardo da Vinci, Raphaël, Michelangelo, Titiaan, Dürer, Rembrandt, Le Lorain, Possin, Watteau en alle Meesters uit de eerste helft van de 19de eeuw. De ham uit Bayonne is beroemd evenals zijn chocolade.

Al 4 eeuwen chocoladehoofdstad
Vier eeuwen geleden deed de cacaoboon haar intreden in de haven van Bayonne. Als gevolg hiervan werden er talrijke branderijen opgericht in de Saint-Esprit-wijk. Al heel snel bezorgden de grondstoffen en de deskundigheid van de meesterchocolademakers de stad een grote reputatie. Tegenwoordig telt Bayonne nog altijd 7 vooraanstaande chocolademakers die hun kunst en recepten laten voortleven. Zij hebben zich verenigd in de Académie du Chocolat en organiseren elk jaar in de lente "de dagen van de chocolade", waar talloze lekkerbekken op af komen. www.bayonne-tourisme.com.
 

Bétharram

De Grotten van Bétharram zijn de belangrijkste attractie in het dorpje. Deze grotten van druipsteen bestaat uit 5 etages. De grotten bezitten prachtige druipsteenformaties in mooi verlichte zalen met namen als Le Chaos en La Salle des Lustres (kroonluchterzaal). Tijdens de tocht maakt u een tochtje met een boot en wordt u met een treintje weer naar buiten gebracht. Bétharram zelf heeft een barokke kapel, de Chapelle Notre-Dame. De kapel is in de 17de eeuw gebouwd in opdracht van Lodewijk XIII en de graven van Béarn. Het interieur is zeer weelderig.  www.grottes-de-betharram.com.

 

Biarritz

De in het uiterste zuidwesten van Frankrijk aan de Golf van Biscaye gelegen stad Biarritz is een van de beroemdste badplaatsen ter wereld. De schitterende ligging aan een kust vol inhammen, het prachtige zandstrand, de zouthoudende bronnen en een mild zeeklimaat zorgden voor de gunstige omstandigheden, waaronder het voormalige vissersdorp tot bloei kon komen. Keizerin Eugenie, de vrouw van Napoleon III, maakte Biarritz als vakantieoord bekend bij vorstelijke personen en liet hier een paleis bouwen (het huidige Hôtel de Palais). 'La Belle Epoque' duurde tot 1914, maar veel gebouwen herinneren nog aan deze tijd. Bezienswaardigheden in Biarritz zijn o.a. de stranden Grande Plage en het Plage Miramar, de vuurtoren Phare de la Pointe Saint-Martin, de Chapelle Impériale, het Musée d'Art Oriental en het visserijmuseum Musée de la Mer. In het Musée d'Art Oriental kunt u kunstwerken uit India, China, Tibet, Nepal en de Himalayastreken en Oost-Indië bewonderen en alles te weten komen over hun cultuur, religies, geschiedenis en handwerknijverheid. Het Musée de la Mer is een aquarium waar u de fauna uit de golf van Biskaje beter leert kennen, met meer dan 150 soorten vis en ongewervelde dieren, maar het is ook een belangrijk museum over het vissen in de golf van Biskaje, de trekvogels in de streek en tevens diverse collecties schilderijen, foto's, fossielen en schelpen. www.biarritz.fr.

 

Bidache

Noordelijk van de oude Baskische provincie Basse-Navarra ligt Bidache. Dit oude Gasconse vestingstadje was vroeger de zetel van een hertogdom. Op een heuvel aan de rivier de Bidouze staan de ruines van het, hoofdzakelijk, 16de-eeuwse Château de Gramont. Het merendeel van het kasteel is nog intact en te bezichtigen. Bidache bezit de oudste Joodse begraafplaats van Frankrijk.

 

Bidarray

Bidarray ligt aan de rivier de Nive en staat vol in met huizen die gebouwd zijn in de typische Basse-Navarrestijl. Paardenliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het Maison du Pottok. In dit paardencentrum kunt u kennismaken met de Baskische pony. Bidarray is gelegen aan het langeafstandswandelpad GR10. De circa 950 kilometer lange GR10 loopt van kust tot kust dwars door de Franse Pyreneën van Hendaye aan de Atlantische Oceaan naar Banyuls-sur-Mer aan de Middellandse Zee. Het dorp is daarom een goed uitgangspunt voor mooie wandelingen in de bergen.

 

Cambo-les-Bains

De kuurstad Cambo-les-Bains ligt boven de rivier de Nive. Deze mooie stad bezit twee bronnen met zwavel- en ijzerhoudend water. De Église Saint-Laurent bezit een fraai 17de-eeuws altaarstuk en op de begraafplaats staan typisch Baskische grafstenen. In de heuvels van Cambo-les-Bains ligt de 'Villa Arnaga' van de schrijver van het toneelstuk 'Cyrano de Bergerac', Edmond Rostand. Hier kunt u kennismaken met het leven en werk van de schrijver. Rondom de villa ligt een mooie tuin.

 

Ciboure

Tegenover St-Jean-de-Luz, op de linkeroever van de Nivelle die hier in zee uitmondt, ligt Ciboure, met oude straatjes en de interessante kerk St-Vincent. In het huis op nummer 12 op de havenkade werd in 1875 de Franse componist Maurice Ravel geboren. Andere bezienswaardigheden zijn het Couvent des Récollets uit 1610 dat ten tijde van de Franse Revolutie in gebruik was als gevangenis en rechtbank en de in 1929 gebouwde Villa Leïhora in art-decostijl en neo-Baskische stijl. www.ciboure.fr.

 

Espelette


Het dorpje Espelette is vooral bekend vanwege de rode pepers die er worden verbouwd en die aan snoeren aan de huizen te drogen worden gehangen. De 25 ton die jaarlijks van deze 'piment d'Espelette' wordt geoogst wordt verbouwd in tien dorpen rondom Espelette. Deze pepers hebben hun eigen appellation d'origine contrôlée (AOC).  In het 17de-eeuwse monument  'Château des Barons d'Ezpeleta' is het dorpsbestuur en het toeristenbureau gevestigd. De Baskische kerk bezit een beschilderd plafond, 3 houten galerijen en een grote klokkentoren. Op het kerkhof ligt de eerste Miss Frankrijk begraven. Espelette is tevens de geboorteplaats van pater Armand David die in China de reuzenpanda ontdekte.

 

Gorges de Kakouetta

De Gorges de Kakouetta is een smal ravijn bij Sainte-Engrâce die in de loop  der tijden is uitgeslepen. Het is een zeer diepe en grillige kalkkloof met loodrechte rotswanden. De afstand tussen de rotswanden is soms minder dan drie meter. Dit ravijn is voor het eerst verkend door Éduard Martel in 1906. Wanneer het water niet te hoog staat kunt u van 8 uur  's ochtends tot zonsondergang de kloof inwandelen. De wandeling naar de Grotte du Lac duurt ongeveer een uur. Hier kunt u picknicken aan de picknicktafels. In de grot vindt u reusachtige stalagmieten en stalactieten. 200 meter voor de grot klettert het water van een 20 meter hoge waterval.

 

Hasparren

Het prettige industriestadje Hasparren was vroeger vooral bekend vanwege de fabricage van schoenen. De in 1933 gebouwde Chapelle des Missionnaires bezit 48 enorme fresco's die op de kerkmuren zijn geschilderd. In het cultureel centrum 'Maison Eyhartzea', in de Rue Francis-James, woonde vroeger de gelijknamige dichter (zie foto). Op het Place du Froton staat het kleine 'Hatzen Bidea'. Hier kunt u opgravingen uit de Grottes d'Oxocelhaya zien.

De grotten Isturitz en Oxocelhaya
Deze vindplaats, op 30 minuten van de Baskische kust en 10 minuten van Hasparren, is één van de zeldzame plekken in Frankrijk die tegelijk een geologisch en prehistorisch schouwspel bieden. In een wirwar van galerijen ontdekt de bezoeker schitterende kalkafzettingen in de vorm van orgelspelen en draperieën, maar ook tekeningen, schilderingen en gravures die getuigen van een menselijke bewoning tussen 80.000 en 15.000 jaar voor onze jaartelling. In een klein museum zijn er ook ter plekke talrijke voorwerpen te zien die in deze grotten zijn gevonden.
 

Hendaye

Hendaye is een haven- en badplaats met een gezellige oude stad aan de grens met Spanje. In de middeleeuwen stond hier een hospitaal ter verzorging van pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostela. In de Église Saint-Vincent staat een interessant orgeltje, een middeleeuws kruisbeeld uit de 13de eeuw en een altaarstuk uit de 17de eeuw.
www.hendaye.com.

 

Fôret d'Iraty

Het Fôret d'Iraty strekt zich uit aan beide zijden van de landsgrenzen van Spanje en Frankrijk. Dit 17.300 hectare grote bos bestaat vooral uit dennen en beuken. In het bos zijn veel megalithische monumenten te vinden. In het bos wonen veel wilde dieren, zoals de vossen, zwijnen en herten. Het langeafstandswandelpad GR10 doorkruist het noorden van dit gebied.

 

Itxassou

Iets ten zuiden van Cambo-les-Bains ligt het in een schilderachtige vallei gelegen Itxassou. Hier staat de 17de-eeuwse Église Saint-Fructueux. Deze witte kerk bezit 3 houten galerijen van bewerkt en gedraaid hout. Op het kerkhof staan ruim 200 karakteristieke Baskische grafstenen met ronde top. In en rondom Itxassou worden veel kersen verbouwd.

 

La Bastide-Clairence

Op de grens van de Baskische provincie Labourd en Gascogne werd in 1314 door de koning van Navarra een bastide gesticht. Vanuit deze bastide Clairence controleerde men het verkeer op de rivier de Adour. Rondom het dorpsplein, het Place de Arcenaux, staan huizen met arcaden. De Église Notre-Dame staat op een plein met grafstenen. Iets hoger ligt een begraafplaats met grafstenen van 17de-eeuwse Sefardische Joden uit Portugal.

 

Lembeye

Het op een steile heuvel glegen Lembeye was vroeger de hoofdstad van de 'oude dorpen'. Dit gebied, Vic-Bilh, lag naast Cascogne en Bigorre. Het kleine dorpje heeft twee bezienswaardigheden, namelijk de versterkte poort Tour de l'Horloge en een grote gotische kerk met een fraai bewerkte toegangsdeur.
 

Lescar

Lescar ligt aan de voet van een heuvel te midden van een autoweg, een vliegveld en een industriegebied. In de middeleeuwen was Lescar de eerste hoofdstad van de Béarn en in de 12de eeuw werd de stad een versterkt bisdom. De romaanse kathedraal Notre-Dame-de-l'Assomption uit de 12de eeuw is hier een stille getuige van. In de kathedraal liggen enkele koningen van Navarra begraven. Een gedeelte van de vloer is bewerkt met een mozaïek met jachttaferelen. Ook staan er in de kerk prachtige beelden van Jezus Christus en zijn apostelen. Buiten de kerk staan 3 torens, de 14de-eeuwse Tour de l'Esquirette en de 16de-eeuwse Tour de l'Évêché en Tour du Presbytère.  Het Musée Art en Culture bezit een collectie schilderijen van hedendaagse kunstenaars.

 

Lestelle-Bétharram

Op 14 september en de daarop volgende zondag wordt deze bedevaartsplaats druk bezocht. Het doel van de bedevaart is de kerk Notre-Dame uit de 17de eeuw. Deze kerk is gesticht na de gelofte van een jong meisje, die op het punt van verdrinken in een riviertje op haar gebed aan de Heilige Maagd Maria een tak (Gascons: bêtarram) in haar hand voelde.

 

Morlaàs


Morlaàs was vroeger de hoofdstad van de Béarn en een halteplaats voor pelgrims onderweg naar Santiago de Compostella. Het grootste deel van de stad is tijdens de Godsdienstoorlogen verwoest. De Église Sainte-Foy heeft een bezienswaardig voorportaal met schitterend beeldhouwwerk. Het beeldhouwwerk stelt de Openbaring van Johannes voor. De kapitelen in de apsis tonen afbeeldingen over het leven en martelaarschap van St-Foy.

 

Morlanne

Bezienswaardigheden in Morlanne zijn de Église Saint-Laurent en het Château de Morlanne. De kerk Saint-Laurent dateert uit de 13de eeuw en is versterkt in de 14de eeuw. De westelijke muur en de apsis zijn voorzien van gotische ramen. Het 14de-eeuwse Château de Morlanne heeft een 25 meter hoge donjon van baksteen. Het interieur is uitgerust met meubelen van de middeleeuwen tot aan de 18de eeuw. Er hangen ook schilderijen van kunstenaars als Nattier, Van de Velde en Fragonard. Rondom het kasteel ligt een geometrisch aangelegde tuin.

 

Monein

In Monein staat de Église Saint-Girons. Deze kerk is gebouwd in 1530 en is de grootste gotische kerk in de Béarn. De kerktoren is 40 meter hoog en voor de dakconstructie zijn alleen al 1000 eiken gebruikt.

 

Navarrenx

De bastide Navarrenx is gesticht in 1316 en kijkt uit over de Gave d'Oloron. Het is de eerste Franse vestingstad in Italiaanse stijl. Grote delen van de vestingwerken zijn nog intact. U kunt een wandeling langs de vestingmuren maken en de mooie toegangspoorten bezichtigen. Het arsenaal (wapenopslagplaats) was vroeger de residentie van de koningen van Navarra. Tegenwoordig is het een cultureel centrum en biedt het onderdak aan het Office de Tourisme. Andere bezienswaardigheden zijn de Église St-Germain en een brug uit de 13de eeuw. Visliefhebbers kunnen van mei tot en met juli hun hengel uitgooien in de Gave d'Oloron. De rivier is een geliefde verblijfplaats van zalm en forel.

 

Nay

Nay ligt aan de rand van het departement Hautes-Pyrénées aan de bergrivier de Pau. Nay werd in de 12de eeuw gesticht door monniken uit Saint-Christine en moest een halteplaats worden voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Bezienswaardig zijn de uit de 15de-16de eeuw stammende Église Saint-Vincent en het Maison Carrée. Het in renaissancestijl gebouwde Maison Carrée met Italiaanse loggia's is in de jaren negentig van de 20ste eeuw gerestaureerd en huisvest het Musée Béarnais. Hier kunt u kennismaken met de plaatselijke ambachten zoals metaalbewerking en het weven van textiel. Nay is samen met Oloron de grootste producent van de traditionele Baskische baret (zie foto).

 

Oloron-Sainte-Marie

Bij Oloron-Sainte-Marie komen de bergrivieren Aspe en Ossau bij elkaar. Oloron is de hoofdstad van de Haut Béarn en toegangspoort tot het dal van de Aspe. In de 11de eeuw groeiden de bisdommen Oloron en Sainte-Marie aan elkaar. De samenvoeging kreeg in 1858 een officiële status. De grootste bezienswaardigheid van deze stad is het portaal van de Cathédrale Sainte-Marie. Het portaal staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Door de diepe ligging heeft het portaal weinig te lijden gehad van weersinvloeden, hierdoor is het schitterend bewerkte romaanse portaal de mooiste en bestbewaarde van de Béarn. De Église Sainte-Croix staat tegenover fraaie middeleeuwse gebouwen in de gelijknamige wijk en heeft een ongewone klokkentoren. De koepel is een Moors ontwerp en uniek in Frankrijk. Oloron is samen met Nay de grootste producent van de traditionele Baskische baret.

 

Orthez

In de middeleeuwen was Orthez één van de belangrijkste steden in de Béarn. Orthez beheerste een deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Bezienswaardig zijn de Pont Vieux (zie foto), het Château de Moncade, de Église Saint-Pierre en het Maison Chrestia. De Pont Vieux uit de 13de eeuw is later uitgebreid door Gaston Fébus met een toren. De Église Saint-Pierre is gebouwd in de 13de-14de eeuw als onderdeel van de vestingwerken. Het Château de Moncade stamt uit de 13de-14de eeuw en is 19de eeuw gerestaureerd. In het kasteel is het Musée Jeanne d'Albret gevestigd, gewijd aan het protestantisme in de Béarn. Het Maison Chrestia is het oude woonhuis van Francis James en is gewijd aan zijn werk en leven.

 

Ossaudal

De Vallée d'Ossau of de vallei van Ossau is het grootste dal van de Béarn. Het staat haaks op de Pyreneeen en begint ten zuiden van Pau en loopt door tot de 1947 meter hoge Col du Pourtalet op de grens met Spanje. Aan de zuidzijde van het dal verheft zich de 2884 meter hoge Pic du Midi d'Ossau. De berg ligt in het Parc Nationales des Pyrenées-Occidentales. In het lagere deel van het dal staat in Arudy het Maison d'Ossau. Hier kunt u kennismaken met de prehistorie van de Pyreneeën, de flora en fauna van het Parc Nationales des Pyrenées-Occidentales en leven van de lokale herders. Door de vallei loopt de Gave d'Ossau, een van de vele bronrivieren van de Gave. Vanuit de vallei kan men over de Col d'Aubisque naar Argelès-Gazost.  De pas over de Col d'Aubisque is geopend van juni tot september. In de bovenvallei ligt het Lac d'Artouste, dit meer is een startpunt van verschillende wandelroutes (zie ook Soussouéoudal). Vanaf de berghut in Soques kunt het meer in ongeveer drie uur bereiken. In het Ossaudal liggen verder de plaatsjes Sainte-Colome, Louvie-Juzon, Bielle, Castet, Bilhères, Béost, Louvie-Soubiron en Laruns. www.valleedossau.com.

 

Sainte-Engrâce

Het op 630 meter hoogte gelegen herdersdorpje Sainte-Engrâce ligt dicht bij de provincie Navarra in Spaans Baskenland. Vroeger gingen de herders via de Gorges d'Ehujarré naar de Pic Lakhoura aan de Spaanse grens om hun schapen te laten grazen. In Sainte-Engrâce komen de Gorges de Kakouetta en de Gorges d'Ehujarré samen. Het gehucht bezit een belangrijk romaans kerkje uit de 12de eeuw, gewijd aan Santa Engracia. De kapel bezit 21 kapitelen die bewerkt zijn met Bijbelse scènes. Op het kerkhof staan typisch Baskische grafstenen.

 

Saint-Étienne-de-Baïgorry

Saint-Étienne-de-Baïgorry is een typisch Baskisch dorpje. Op het dorpsplein ligt een 'froton' voor het Baskische balspel Pelota. Vanuit hier heeft u een mooi zicht op de omliggende bergen. De 18de-eeuwse Église St-Étienne-de-Baïgorry is gebouwd op de plek van een romaanse kerk uit de 11de eeuw. Rechts van de ingang staat de Porte des Cagots, een poort voor dorpsbewoners die om onbekende redenen waren afgezonderd in een getto in de wijk Mitchlenea. Het geheel in Baskische stijl opgetrokken Château d'Etxauz heeft twee middeleeuwse torens en twee borstweringen uit de renaissance. In het kasteel kunt u een paar voorwerpen bewonderen die aan Charlie Chaplin toebehoorden. Deze held van het witte doek verbleef hier ooit.

 

Saint-Jean-de-Luz

St-Jean-de-Luz is sinds de middeleeuwen een belangrijke vissershaven, van waaruit men al in de 13de en 14de eeuw uitvoer naar Newfoundland, Canada, de Hudsonbaai, Groenland en Spitsbergen. Sinds het eind van WO II ligt de nadruk op de vangst van tonijn. Het stadje is een geliefde badplaats en winterkuuroord. Op de Place Louis XIV staat het 'Maison Lohobiague', waar Lodewijk XIV heeft gewoond toen hij Marie-Thérèse huwde, dochter van Philips IV. Na een bezoek aan een restaurant of de bioscoop komt u 's avonds altijd over dit plein, dat het symbool is van de stad en van oudsher een onuitputtelijke inspiratiebron voor schilders vormt. Midden op het plein staat de muziektent: de basis van alle activiteiten. De hele zomer treden hier Baskische dansgroepen, jazzorkesten en andere muziekbands op. En wat is er beter voor een goede sfeer dan een toro de fuego, een confettigevecht of een groot bal? De in Saint-Jean-de-Luz aanwezige Église St-Jean-Baptiste is ondanks verschillende verbouwingen nog steeds een typisch Baskische kerk.

Een golf van wereldformaat voor de kust van Saint-Jean-de-Luz
Ze heet Belharra. Ze ontstaat bij een sterke deining op een hoge bodemplaat, een bekend schrikbeeld voor zeelieden, ongeveer 1 kilometer ten zuiden van de havenmonding van Saint-Jean-de-Luz. Het is een van de vijf grootste golven ter wereld. Een muur van water van 8 bij 12 meter, waar niemand zich nog aan gewaagd had. Op 10 april 2002 durven zes plaatselijke surfers het tegen het monster op te nemen. Met succes. De foto's van hun heldendaad staan twaalf uur later op internet en gaan de hele wereld over. De surfwereld is overrompeld. Belharra doet haar intrede in het walhalla van legendarische surfoorden. www.saint-jean-de-luz.com.

 

Saint-Jean-Pied-de-Port

Saint-Jean-Pied-de-Port is de laatste halte voor de beklimming van de passen naar de Spaanse bedevaartsplaats Rocesvalles. Beide plaatsen maken deel uit van de route naar Santiago de Compostela. De stad die ook wel de tuin van Navarra wordt genoemd heeft veel verschillende overheersers gekend. Saint-Jean-Pied-de-Port kent de volgende bezienswaardigheden: de 14de-eeuwse Église Notre-Dame-du-Bout-du-Pont met mooie zuilen van roze zandsteen, het stadhuis 'Maison Mansart' en het 15de-eeuwse vakwerkhuis Maison Arcanzola in de Rue de la Citadelle. In deze straat staat ook de Porte Saint-Jacques die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

 

Saint-Palais

De vestingstad Saint-Palais (Donapaleu in het Baskisch) ligt ingeklemd russen de rivieren de Joyeuse en Bidouze. Deze in de 13de eeuw gestichte vestingstad was vroeger de hoofdstad van het koninkrijk Navarra. Saint-Palais ligt op een kruispunt van drie pelgrimroutes, die uit Parijs, Le Puy en Vezelay. In Saint-Palais vormen ze samen een brede weg richting Spanje. In Saint-Palais staan enkele fraaie huizen, waaronder het Maison Behotegui. Dit huis wordt ook wel 'Maison de Têtes' genoemd vanwege de vijf gebeeldhouwde mensenhoofden op de voorgevel. Het Musée de Basse-Navarra is gewijd aan de plaatselijke geschiedenis en aan de pelgrimages naar Santiago de Compostela. Hier vindt u ook de Baskische linnenweverij 'Ona Tiss'.

 

Salies-de-Béarn

Salies-de-Béarn is bekend vanwege de zoutbronnen en zoutmoerassen. Als sinds de bronstijd wordt er in deze streek zout gewonnen. In de middeleeuwen dacht men hier echter anders over. Op het Place du Bayaà staat de Fontaine de Sanglier met hierop de kop van een everzwijn. De fontein verwijst naar een middeleeuwse legende. Volgens deze legende werden de zoute wateren in de streek pas ontdekt toen een, door de jacht gewond geraakt, everzwijn werd gevonden in het moeras bedekt met zoutkristallen. Een zoutmuseum mag in deze plaats natuurlijk niet ontbreken. In het Musée du Sel kunt u kennismaken met de geschiedenis van de zoutwinning. Het museum bezit ook een zoutziederij, deze werkplaats is voorzien van een kookinrichting om een geconcentreerde zoutoplossing in te dampen. In het Musée des Arts et Traditions Béarnaises wordt u geïnformeerd over de geschiedenis van de Béarn. Naast fraaie vakwerkhuizen bezit Salies-de-Béarn ook nog een kuurcentrum.

 

Sauveterre-de-BéarnSauveterre-de-Béarn is een mooi, klein middeleeuws vestingstadje. Bezienswaardigheden in de plaats zijn o.a. de 33 meter hoge Tour Monréal uit de 13de eeuw en de versterkte brug 'Pont de la Légende' uit de 12de-14de eeuw (zie foto). Van de vestingwerken zijn de Porte de Lester, de Porte de Datter en de Porte des Cagots nog intact. De Porte des Cagots was voor mensen die zich om onbekende redenen niet mochten inlaten met de overige inwoners van Sauveterre. De romaansgotische Église Saint-André ligt op een mooi uitkijkpunt. Vanaf hier heeft u zicht over de bergrivier (gave) d'Oloron.

 

Soussouéoudal

De 10 kilometer lange Vallée du Soussouéou is een prachtig wandelgebied. In Laruns kunt u informatie krijgen over wandel- en trektochten. Om in het gebied te wandelen dient u vanuit Laruns de weg richting Spanje (Col du Pourtalet) te volgen tot aan de waterkrachtcentrale Miégebat. 2 kilometer verderop slaat u linksaf naar de Pont de Goua. Hier kun u de auto parkeren. Vanaf hier bereikt u in een half uur de langeafstandsroute GR10.

 

Tardets-Sorholus

De in 1289 gestichte bastide Tardets-Sorholus heeft een centraal plein met rondom 17de-eeuwse huizen met arcaden. Langs de rivier de Saison staan huizen met houten galerijen. Op een veld bij het stadhuis speelt men het  Baskische balspel Pelota. De boerderijen rondom Tardets-Sorhlous zijn gebouwd in Soulestijl.

 

Weer Pyrénées-Atlantiques (hoofdstad Pau)

   

 

Kaart Pyrénées-Atlantiques


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

Vacanceselect is sinds 1984 dé specialist op het gebied van autovakanties in Europa.
Canvasholiday is een betrouwbare organisatie met bijna 50 jaar ervaring.
Topic Travel Vakantiehuizen is dé specialist voor uw vakantie in Frankrijk.
Uw droomvakantie begint in een Belvilla vakantiehuis!
Petit Paradis. Uit ervaring weten wij wat jonge ouders belangrijk vinden.
Roan verzorgt al meer dan 28 jaar luxe kampeervakanties voor gezinnen.
Ecamp, geniet van de gezelligheid van de camping!
Eurocamp campings hebben allemaal 4 of 5 sterren.
SNP van ANWB is specialist op het gebied van actieve en avontuurlijke reizen.
Als onderdeel van ANWB staat Pharosreizen voor zekerheid en betrouwbaarheid.
Agence Belle France is gespecialiseerd in de verhuur van Franse vakantiehuizen
Arke heeft een enorm aanbod voordelige vakanties.
FI Exclusif staat voor optimale service en een breed aanbod van betaalbare vakantiehuizen
 
 Weer vandaag
vandaag
 
 Weer morgen
morgen
 
 Departementen Frankrijk
 
Vrij Uit