Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Per thema > Praktische informatie

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Praktische informatie over Frankrijk

Geografische gegevens

Bestuurlijke indeling
De Franse Republiek bestaat uit het moederland (verdeeld in 22 streken en 96 departementen), 4 overzeese departementen (Guadeloupe, Martinique, Frans Guyana en Réunion), 7 overzeese gebiedsdelen (Frans Polynesië, Wallis en Futuna, Mayotte, Saint-Pierre-et-Miquelon, de zuidpoolgewesten, Saint-Barthélémy, Saint-Martin) en 1 territoriaal gebied met een aparte status (Nieuw-Caledonië).

Oppervlakte: 551.500 km²
Het grootste land van West-Europa (bijna 1/5 van de oppervlakte van de Europese Unie), met een uitgestrekte maritieme zone (een exclusieve economische zone die zich uitstrekt over 11 miljoen km²). Lees hier meer over de geografie van Frankrijk.


Vrijheid, gelijkheid en broederschap

Vrijheid, gelijkheid en broederschap (Frans: Liberté, égalité, fraternité) is het motto van Frankrijk. De leus werd geïntroduceerd tijdens de Franse Revolutie, maar werd pas volop in gebruik genomen bij de oprichting van de Derde Franse Republiek. Omstreeks 1838 wees Pierre Leroux de leus toe aan de Franse Revolutie. Sinds het begin van de 20ste eeuw staat het motto afgebeeld op Franse munten. Ook de Franse versie van de euro draagt de drie woorden.

Reliëf
-Vlakten: 2/3 van de totale oppervlakte.
-Voornaamste bergmassieven: de Alpen (waarvan het hoogste punt, de Mont-Blanc, de hoogste top is in West-Europa met 4807 meter), de Pyreneeën, de Jura, de Ardennen, het Centraal Massief en de Vogezen.
-Kust: Frankrijk grenst aan vier zeeën (de Noordzee, het Kanaal, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee), en heeft 5500 km kust.

Klimaat
Drie klimaatsoorten: zeeklimaat (in het westen), Middellandse-Zeeklimaat (in het zuiden) en landklimaat (midden en oosten).

Natuur en milieu
82% van de totale oppervlakte (48 miljoen hectare) bestaat uit landbouw- en bosbouwgebieden. 30% van het Franse grondgebied is bedekt met bossen en deze nemen qua omvang de derde plaats in in de Europese Unie, na die van Zweden en Finland. De oppervlakte van de Franse bossen is sinds 1945 toegenomen met 46% en is in 200 jaar verdubbeld. Om de natuurmonumenten van Frankrijk te beschermen en tot hun recht te laten komen, heeft de overheid 7 nationale parken en 48 regionale parken gecreëerd, alsmede 156 natuurreservaten, 516 gebieden ter bescherming van biotopen en 429 beschermde gebieden aan de kust. Verder heeft Frankrijk 48 regionale natuurparken die meer dan 13% van het land beslaan. Aan milieubescherming wordt 32 miljard euro uitgegeven (516 euro per inwoner). 3/4 van de totale uitgave gaat naar het beheer van afval en afvalwater. Frankrijk heeft vele internationale verdragen en overeenkomsten op milieugebied ondertekend, zoals die van de Verenigde Naties aangaande het klimaat, de biodiversiteit en de desertificatie. (14)
 

 

 

Ambassade en consulaten

Bij de ambassade of een consulaat kunt u terecht voor een nooddocument bij verlies of diefstal van uw reisdocument of paspoort. Ook kunt u bij ernstige noodsituaties terecht bij onze Nationale vertegenwoordiging in het buitenland.

Sinds 1 oktober 2013 kunt u voor een paspoortaanvraag uitsluitend terecht bij de ambassade in Parijs.

Nederlandse ambassade in Frankrijk
7-9 Rue Eblé
75007 Parijs
Telefoon: +33 1-40 62 3300
www.amb-pays-bas.fr

Voor een laissez-passers (tijdelijk reisdocument) kunt u wel terecht bij een consulaat.

Nederlandse consulaten in Frankrijk
Er zijn Nederlandse consulaten gevestigd in de volgende steden: Ajaccio, Bordeaux, Brest, Calais, Le Havre, Lille, Lyon, Marseille, Montpellier, Nantes, Nice, Parijs, Perpignan, Straatsburg en Toulouse. Er is een Consulaat-generaal in Monaco. (14)
 

Elektriciteit

Het stroomnetwerk van Frankrijk draait op 230 Volt, 50 Hertz wisselspanning. De stopcontacten zijn van het type c (twee ronde pinnen) en type E (geaard, twee ronde pinnen en een uitsparing voor de aardingspin die in het stopcontact zit). Het kan voorkomen dat men een adapter of een transformator (110V-220V) nodig heeft. Vaak kan ook worden volstaan met het gebruik van een reisstekker. In geval van twijfel kan men het beste contact opnemen met de fabrikant van het elektrische apparaat. Veel campings zijn nog niet uitgerust volgens de CEE-norm; een verloopstuk kan noodzakelijk zijn aangezien een ronde stekker dan niet past. (14)
 

Douaneregels

Invoer van goederen
Binnen de EU mogen reizigers alle goederen voor eigen gebruik van de ene lidstaat naar de andere vervoeren zonder dat hiervoor douaneformaliteiten nodig zijn. Souvenirs en geschenken vallen hier ook onder. Tabak en alcohol voor eigen gebruik dient aan de volgende regels te voldoen:
- U dient 17 jaar of ouder te zijn;
- 800 sigaretten, 400 cigarillos (sigaren tot 300 gram per stuk) of 200 sigaren, 1 kilo rooktabak;
- 10 liter sterke drank (whisky, gin, wodka...), 20 liter likeurwijn zoals sherry, port en madeira, 90 liter wijn waarvan maximaal 60 liter mousserend, 110 liter bier. (14)

Huisdieren
Voor het meenemen van een hond, kat of fret moet u vanaf 1 oktober 2004 verplicht een EU-dierenpaspoort met een geldig rabiësvaccinatie meenemen. Ook bent u verplicht om voor deze dieren een chip of een tatoeage te laten aanbrengen.  U mag per persoon tijdelijk 3 honden en/of katten meenemen, waaronder een puppie van 3 tot 6 maanden oud.


Verboden hondenrassen
In Frankrijk is het verboden om honden zonder stamboom het land binnen te brengen wanneer ze gelijkenis vertonen met de pitbull, boerboel, mastiff of tosa. De (Amerikaanse) staffordshireterriër, tosa (met stamboom) en rottweiler(achtigen) mogen worden meegenomen maar moeten in het openbaar zijn aangelijnd en gemuilkorfd. Voor de mastiff met stamboom en de staffordshireterriër gelden geen beperkingen. De begeleider van de hond dient volwassen te zijn en in het bezit van een geldige aansprakelijkheidsverzekering voor honden.

Invoer van huisvuil
Wanneer u vanuit Zwitserland naar Frankrijk reist zorg er dan voor dat u geen huisvuil meeneemt.  U riskeert hiervoor een boete van EUR 120,-.

Invoer en uitvoer van betaalmiddelen
Wanneer u met contant geld, cheques of buitenlandse valuta ter waarde van 10.000 Euro of meer door Frankrijk reist of het Frans grondgebied verlaat, dient u aangifte te doen bij de Franse douane.

Medicijnen
Sommige geneesmiddelen vallen onder de Opiumwet. Het is strafbaar deze bij u te dragen zonder verklaring. Om binnen Europa te reizen met geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen, moet u een Schengenverklaring hebben. Vraag deze verklaring minimaal vier weken voor vertrek aan. Buiten Europa hebt u een Engelstalige medische verklaring nodig. Voor meer informatie over beide medische verklaringen klikt u hier. Geneesmiddelen die niet onder de Opiumwet vallen mag u onbeperkt invoeren, op voorwaarde dat ze zijn bestemd voor eigen gebruik. Het is aan te raden om een medisch paspoort aan te vragen bij uw huisarts of apotheek en deze mee te nemen op reis.

In alle andere gevallen dient u contact op te nemen met :

Ministère de la Santé, de la Jeunesse et des Sports (Ministerie van Gezondheid)
Agence du Médicament (Agentschap voor medicijnen)
Unité des Autorisations d’Importation (Eenheid invoertoestemmingen)
"Les portes de Pleyel"
143-147, Bld Anatole France
93825 Saint-Denis Cédex
Tél: +33-1-55-87-36-36
Eenheid uitvoertoestemmingen : +33 1 55 87 33 45 www.sante-sports.gouv.fr.
 

Etiquette / plaatselijke gewoonten

De begroetingen, vooral schriftelijke, zijn in Frankrijk meestal formeler. Geef mensen die u ontmoet altijd een hand. Spreek ze aan met 'vous' en liever niet met 'tu'. Mensen die u niet kent spreekt u aan met Monsieur, Madame of Mademoiselle, maar denk goed na voor u een vrouw met Madame of Mademoiselle aanspreekt. Onder vrienden is kussen een normale begroetingsvorm. Mannen en vrouwen kussen elkaar één keer op de wang, maar mensen buiten de stad herhalen dit soms een paar keer. Zeg in winkels altijd 'bonjour monsieur/madame' voor u bestelt, 'merci' wanneer u wisselgeld krijgt en 'merci, au revoir monsier/madame' wanneer u het gekochte artikel ontvangt en de winkel verlaat. Het is altijd het beste om Frans te spreken, zelfs als u alleen maar 'bonjour', s'il vous plaît en merci kunt zeggen. De Fransen zijn trots op hun taal en zien liever een toerist die, hoe slecht ook, in ieder geval probeert om Frans te spreken. Als u het echt niet meer begrijpt kunt u 'Parlezvous anglais?' vragen en hopen dat het antwoord 'oui' is.
 

Kledingvoorschriften

In kerken moeten bezoekers gepaste kleding dragen. Ze willen liever niet dat u rondloopt tijdens de diensten. Neem geen foto's, tenzij u weet dat dit is toegestaan. In restaurant, theater en opera wordt er grote waarde aan gehecht dat u nette kleding draagt. Hoewel het er tegenwoordig wat losser aan toe gaat, is wat bij ons als overdreven keurig wordt beschouwd hier heel gewoon. Veel discotheken en nachtclubs voeren een streng beleid wat betreft het uiterlijk van hun gasten. U dient veel aandacht aan uw kleding te besteden. Op chic gaan is nooit verkeerd, maar ook geen garantie voor succes. Een spijkerbroek met gymschoenen is uit den boze.
 

Medische behandeling

Inwoners van de EU worden tegen een gereduceerde prijs behandeld, mits ze de juiste documenten bij zich hebben (het E111-formulier voor Nederlanders). Toch raden wij een volledige verzekering aan. U heeft met dit formulier namelijk alleen recht op dezelfde behandelingen als een ingezetene van het desbetreffende land. Voor niet EU ingezetenen is een volledige verzekering noodzakelijk. Tip: kijk na of uw verzekeraar 24 uur per dag bereikbaar is.

Een arts vinden
Vraag vooraf aan de mensen waar u verblijft waar u in geval van nood een dokter (médecin) kunt vinden. Consulten zijn meestal op afspraak, maar de meeste artsen maken echter wel een uitzondering in geval van nood. Bent u in of rond Parijs, bel dan voor een noodconsult (24 uur per dag) SOS Médecins. Telefoon 01 47 07 77 77.

Een ziekenhuis vinden
Ziekenhuizen kunt u vinden in het telefoonboek onder 'Hôpitaux'. Eerste hulpposten heten 'urgences'. Privéziekenhuizen zijn veel duurder en de behandeling is er niet per se beter. Vraag voor u behandeld wordt of u verzekerd bent voor de kosten. Voor wie zicht gemakkelijker in het Engels uitdrukt zijn er in Parijs het American Hospital, boulevard Victor Hugo 63; telefoon 01 46 41 25 25 en het Hertford British Hospital, rue Barbés 3; telefoon 01 46 39 22 22. Dit zijn beide privéziekenhuizen.

Een apotheek vinden
Apotheken ('pharmacies') zijn te herkennen aan een groen neonkruis. Ze zijn geopend van 9-19 of 20 uur. Bij de deur staan meestal de gegevens van de dienstdoende apotheek ('de pharmacie de garde'). Franse apothekers zijn hoog opgeleid. Ze verkopen niet alleen medicijnen, maar bieden ook eerste hulp. Ze leveren geen medicijnen op recept van artsen uit het buitenland, dus neem voldoende voorraad mee. Sommige medicijnen worden alleen op recept ('ordonnance') geleverd. In Frankrijk worden medicijnen als pijnstillers en hoestdrank alleen door de apotheek verkocht.
 

Reisdocumenten

Paspoort en Visa
Inwoners van de EU hebben en nationale identiteitskaart of een paspoort nodig. Bezoekers van buiten de EU hebben soms ook een visum nodig. Meer informatie vindt u op de website van de Franse ambassade in Nederland (zie boven). Het is verstandig om uw paspoort in de kluis van het hotel achter te laten. Neem alleen een kopie mee als u de stad ingaat. Heeft u geen kopie noteer dan in ieder geval het nummer van uw paspoort en bewaar dit apart voor het geval het gestolen wordt of u het verliest. Bij een langer verblijf hebben inwoners van buiten de EU, die langer dan drie maanden willen blijven, een Carte de Séjour en een visum nodig.

Auto of motor of bromfiets
U dient een Nederlands rij- en kentekenbewijs en, indien van toepassing, een geldig Apk-keuringsbewijs bij u te hebben. Tevens dient u een WA-verzekeringsbewijs bij u te hebben.  Bromfietsers dienen een bromfietscertificaat of een rijbewijs AM bij zich te dragen.

Caravan of aanhanger
Caravans en aanhangers met een maximaal toegestane massa van meer dan 750 kilogram moeten een eigen kentekenbewijs en een eigen kentekenplaat hebben. Lees hier meer over het verkeer en de verkeersregels in Frankrijk.
 

Reisverzekering

Tijdens een reis kan er van alles mis gaan. Uw bagage kan zoek raken of gestolen worden, u kunt ziek worden of extra kosten moeten maken omdat er ter plekke of thuis iets gebeurt. Een reisverzekering vergoedt (een gedeelte van) dergelijke kosten. U kunt een reisverzekering afsluiten voor: bagage, medische kosten en/of onvoorziene kosten en ongevallen. Zorg dat u goed verzekerd bent. De kosten bij calamiteiten kunnen hoog oplopen.
 

Roken

In openbare gelegenheden mag niet meer gerookt worden. Sinds 1 januari 2008 geldt in Frankrijk een rookverbod in alle openbare gelegenheden, waaronder cafés, bars, restaurants etc.
 

Telefoonnummers

- Ambulance 15 (Service d'Aide Médicale d'Urgence). Zij werken samen met de eerste hulpafdelingen van ziekhuizen;
- Brandweer 18 (Sapeurs Pompiers)
- Algemeen alarmnummer 112;
- Politie en gendarmerie 17;
- Vergiftigingscentrum 01 40 05 48 48;
- SOS Help 01 47 23 80 80; Crisisinformatie in het Engels. Dagelijks van 15-23 uur.
 

Toeristeninformatie

In alle belangrijke steden of grote plaatsen kunt u 'offices de tourisme' vinden. In kleinere steden en dorpen vindt u 'syndicats d' initiative'. Ook kunt u voor vertrek informatie inwinnen bij het Nationaal Frans Verkeersburau (Maison de la France).
www.franceguide.com.
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. U vindt er beoordelingen over een groot aantal hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl