Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Regio's Frankrijk > Regio Poitou-Charentes

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Regio Poitou-Charentes

Poitou-Charentes is een van de zonnigste streken van Frankrijk, gelegen aan de Atlantische kust. Het is hét land van de cognac. Deze afwisselende streek heeft een geweldig uitgestrekt moeras, lange zandstranden en twee bijzondere eilanden voor de kust, Ile de Ré en Ile d'Oléron. Deze streek aan de Atlantische kust heeft mooie lange zandstranden en een helder blauwe zee te bieden. Ook op de twee vakantie-eilanden voor de kust, Ile de Ré en Ile d'Oléron, liggen kilometers lange zandstranden, afgewisseld door pittoreske vissershaventjes en Grieks aandoende huisjes. Cultuur in overvloed krijg je in Poitiers, maar ook in de vestingstad Angoulême, met onder andere de rijk versierde kathedraal St. Pierre. Een ander cultureel hoogtepunt is een bezoek aan de havenstad La Rochelle met haar stoere torens, uitzicht over de oude haven en het Musée des Beaux Arts. De streek is ideaal voor een heerlijke zonnige zomervakantie. Het wordt er in de zomermaanden juni-september zo'n 26 graden. Maar ook in het voor- en naseizoen is het hier aangenaam vertoeven. De temperatuur ligt dan rond de 20 graden Celsius. Het landschap is zeer gevarieerd: het is vlak land met 'bocages', die de weiden voor het vee van elkaar scheiden. Langs de kusten moerasland, de 'Marais', waar men bassins maakte voor de hier geteelde oesters. Een ideale uitvalsbasis voor een natuuruitstapje is het moerasgebied de Marais Poitevin waar de dorpen door waterwegen met elkaar zijn verbonden. Het achterland biedt verder een aantrekkelijk mooi glooiend landschap, maar ook dichte naaldbossen met een eigen microklimaat, vergelijkbaar met dat aan de Côte d'Azur. Met andere woorden, Poitou-Charentes is een prima vakantiebestemming voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke omgeving. www.poitou-charentes-vacances.com.
 

 

Departementen Regio Poitou-Charentes

Charente

Charente, met Angoulême als hoofdstad, strekt zich uit in het bekken van Aquitanië. Het word in het noorden begrensd door Deux-Sèvres en Vienne, in het oosten door Haute-Vienne en Dordogne, in het zuiden door Dordogne en in het westen door Charente-Maritime. De rivier de Charente, waaraan het departement zijn naam heeft te danken, vloeit van het hoogste noorden pal zuid naar Angoulême, om daar dan de westelijke richting in te slaan. De noordelijke helft van het departement is vooral veeteeltgebied. Het kalkachtige zuidelijke deel is schraler (heidevelden) en wordt aan schapenteelt gedaan. In het westen wordt al sinds de 17de-eeuw cognac gestookt. Het grootste deel van de wijngaarden die druiven levert voor het vervaardigen van die beroemde brandewijn, ligt binnen de grenzen van het departement. Op kunsthistorisch gebied is de Charente goed voorzien: niet minder dan 400 Romaanse kerken (12de-13de-eeuw), een rits van musea en een aantal bezienswaardige, historische kastelen. Het klimaat is mild en zonnig met gemiddelde temperaturen van rond de 20 graden in de zomer tot ongeveer 5 graden in de winter. Lees meer.

 

Charente-Maritime

Charente-Maritime is gelegen in het bekken van Aquitanië. Tevens ligt het aan de Atlantische kust en aan de rechteroever van de monding van de Gironde. Het mooie La Rochele is de hoofdstad. De grenzen zijn: Vendée en Deux-Sèvres in het noorden, Charente in het oosten, Gironde in het zuiden en de Atlantische Oceaan in het westen. Het grootste gedeelte van de Charente-Maritime bestaat uit een laaggelegen kalkplateau en nogal monotone vlakten. In het noorden ervan is de wijnstok eind van de 19de-eeuw verdwenen (druifluis) en overheerst de veeteelt; in het zuiden zijn er nog volop wijngaarden. De kust – beroemd om de oester- en mosselteelt – vertoont diverse landschappen: kliffen in La Rochelle en Marennes en ter hoogte daarvan de eilanden Île de Ré en Île de d’Oléron; elders zijn het laaggelegen, drooggelegde moerassen. Uiteraard is de 450 kilometer lange kust tevens een toeristische troefkaart: 250 kilometer stranden en alle mogelijke toeristische infrastructuur. Het binnenland is bezaaid met heel wat dorpen en steden die kunsthistorisch interessant zijn; ook het riviertoerisme is goed ontwikkeld. Lees meer.

 

Deux-Sèvres

Het departement Deux-Sèvres strekt zich uit in het westen van Frankrijk, op het grondgebied van de oude provincie Poitou, en heeft als hoofdstad Niort. Het grenst ten noorden aan Maine-et-Loire, in het oosten aan Vienne, in het zuiden aan Charente en Charente-Maritime, en in het westen aan de Vendée. Men kan in dit departement 6 verschillende streken onderscheiden: Le Pays Thouarsais (noordoosten): kalkgronden met graanvelden en wijngaarden, prachtig natuurschoon en huizen met leien daken. Le Pays du Bocage Bressuirais (noordwesten): behoort bij het oude massief van West-Frankrijk met beboste heuvels en meanders van de rivier de Dolo. Le Pays de Gâtine (middendeel): land van koeien en schapen, van valleien vol weiden, appelbomen en feesten en festivals. La Haut Val-de-Sèvre (wijde omgeving van Saint-Maixent): rotsen en wouden, hunebedden en kastelen, watermolens en cipressen die de Hugenotenroute markeren. Le Niortais et le Marais Poitevin (zuidwesten): vlakten die eindigen bij het moeras van Poitevin, het ‘groene Venetië’, doorsneden met duizenden kanalen. Le Pays Mellois (zuidoosten): land van rivieren (Sèvre Niortaise, Boutonne, Belle en Somptueuse) en Romaanse keuken. Lees meer.

 

Vienne

Het departement Vienne, met Poitiers als hoofdstad, ligt in de streek van Poitou-Charentes en wordt in het noorden begrensd door Maine-et-Loire en Indre-et-Loire, door Indre en Haute-Vienne in het oosten, door Charente in het zuiden en Deux-Sèvres in het westen. De rivier de Vienne stroomt van noord naar zuid door het departement en heeft er trouwens haar naam aan gegeven. Het is een streek met nogal wat verschillende landschappen. In het noorden zijn de heuvels grotendeels bebost en worden fruit en groenten geteeld. In het westen strekken zich sterk doorsneden plateaus uit en die zijn geschikt voor akker- en wijnbouw. Het zuidoosten bestaat doorgaans uit arme gronden, met heide en bossen. Industrie is in hoofdzaak te vinden in Poitiers en Châtellerault. Kunsthistorisch geïnteresseerden komen er ruim aan hun trekken: in de Vienne staat een groot aantal kastelen, kerken, abdijen en musea. Lees meer.
 

Bereikbaarheid Poitou-Charentes

Auto
Afstand Utrecht - Poitiers: 806 km waarvan 783 km snelweg. Tijd: 7 uur en 45 minuten. Gemiddelde tolkosten: 45,10 euro. Gemiddelde brandstofkosten: 57,00 euro.

Autosnelwegen in de regio:
A10: Poitiers - Tours
A11: Le Mans - Nantes
A20: Vierzon - Limoges

Trein
U reist met de Thalys naar Paris-Nord. Op Paris-Nord reist u met het openbaar vervoer naar Paris-Montparnasse. Vanaf Paris-Montparnasse neemt u de trein naar Poitiers. Reistijd vanaf Paris-Montparnasse naar Poitiers is 1 uur en 30 minuten.

Vliegtuig
Vanaf Schiphol kunt u naar Poitiers vliegen. U dient dan een overstap te maken op het vliegveld Paris-Charles de Gaulle.
Reistijd 4 uur en 30 minuten. Aéroport de Poitiers-Biard - www.poitiers.aeroport.fr.
 

Kaart Poitou-Charentes


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl