Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Regio's Frankrijk > Regio Picardie

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Regio Picardie

'Frankrijk begint onder Parijs.' Een kortzichtige stelling, want vergelijk het gebied ten zuiden van de Franse hoofdstad maar met het gebied ten noorden ervan. Het verschil is snel duidelijk. De departementen Somme, Aisne en Oise bezitten niets van het industriële erfgoed dat delen van Nord-Pas de Calais kenmerkt. Picardie is voornamelijk agrarisch gebied. Het hart van Picardie ligt op zo’n 400 kilometer van Amsterdam. Het noordelijke Picardie is de tuin van Parijs. Picardie heeft geen spannend reliëf. Het is soms weelderig bebost op zijn licht glooiende vlaktes. Een rivierenland met schaduwrijke valleien en een korte kustlijn die voor een deel door de monding van de Somme wordt gevormd. Enkele badplaatsen nodigen strandgangers uit. Het departement Somme ligt als enige van de Picardische departementen aan zee. De kustregio Bas-Champs ligt rond de plaats Ault en kent enkele typische badplaatsen zoals Mer-les-Bains.

Door het departement stroomt de Somme, de rivier waaraan het departement zijn naam ontleent. De Somme ontspringt bij Fonsommes in het departement Aisne en mondt uit in de baai van de Somme. De rivier stroomt door de Vallée de la Somme. Dit stroomdal wordt pittoresk ten oosten van Amiens. Deze vochtige vallei bezit eilandjes, moerasvlekken en bospartijen. Vanaf het uitkijkpunt Belvédère du Vaux heeft u mooi zicht op een ongetemde rivier. Het nabije Parijs zorgt er vandaag de dag voor dat er grote pretparken in Picardie liggen, zoals Parc Asterix en het Mer de Sable. Ook Disneyland is niet ver. Rijke Parijzenaars lieten vroeger kastelen en paleizen in Picardie bouwen. Het koninklijk paleis van Compiègne is het meest indrukwekkende voorbeeld. Het Forêt de St.-Goban is het enige bos van belang in het departement Aisne. Dit westelijk van Laon gelegen bos is een heerlijk gebied om te fietsen en te wandelen. Het departement Oise bezit daarentegen enkele enorme wouden die voornamelijk rond Compiègne en Senlis liggen. Alleen het Forêt de Compiègne heeft al een omvang van 14.500 hectare. In deze uitgestrekte bossen genoot de adel van jacht en stilte. Je komt in Picardie ook saaiere stukken tegen: kale akkers, bietenvelden en niet echt romantische dorpjes. Wie even zoekt, zal toch enkele verbazingwekkende bestemmingen vinden. De grote gotische kathedralen van Frankrijk zijn in Picardie heel goed vertegenwoordigd, o.a. in Amiens en Beauvais. Minder bekend zijn de versterkte kerkjes van een fietsgebied bij uitstek, de Thiérache. De fiets is overigens ook een goed vervoermiddel door de bossen rond Compiègne en Senlis. Ook te paard is Picardie een plezierige bestemming. Ga dan eerst naar de 'paardentempel' van Frankrijk, kasteel Chantilly. www.picardietourisme.com.
 

 

 

Departementen Regio Picardie

Aisne

Aisne is, net als de buurdepartementen Oise en Somme, een deel van de voormalige provincie Picardië. Het ligt ingebed tussen de departementen van Somme en Oise in het westen, het departement Seine-et-Marne in het zuiden, de departementen Ardennes en Marne in het oosten en het departement Nord plus een streepje België in het noorden. Het bestaat uit een opvolging van kleine regio’s elk met een eigen gezicht en identiteit. De Laonnais, rond de departementshoofdstad Laon, pronkt met beboste heuvels en charmante dorpen. De Vermandois, rond Saint-Quentin, verleidt de bezoeker met plateaus met enorme horizonten en de intens groene valleien van Oise en Somme. De Thiérache, bij de Belgische grens, is rijk aan coulisselandschappen en aan zestig versterkte kerken. Ook de Soissonnais is een glooiende regio met als blikvanger de stad Soissons, de wieg van Frankrijk. Diep in het zuiden strekken zich de Valois en de Omois uit, een artistiek gezegende streek, het geboorteland van Jean de la Fontaine, Alexandre Dumas en Jean Racine. Daar komt men terecht bij de Marne, de streek van de Champagne-druivenstokken. Lees meer.

 

Oise

  Het departement Oise is, net zoals Somme en Aisne, een deel van de vroegere provincie Picardië. In het noorden wordt het begrensd door de Somme en in het oosten door de Aisne. De zuidelijke grens wordt gevormd door de Val-d’Oise en de Seine-et-Marne. De westelijke grens door Eure en Seine-Maritime. Als hoofdstad fungeert Beauvais. De Oise vertoont landschappelijk heel wat afwisseling. In het noordwesten, in een deel van de Soissonnais (in het noordoosten), in Valois (uiterste zuidoosten), in de Noyonnais en in een deel van de Vexin français (zuidwesten) strekken zich grote, vruchtbare akkers uit. In de valleien van Oise en Aisne wemelt het van vee, groentetuinen en boomgaarden. Verder is het departement Oise niet minder dan 42.000 hectare bos rijk. Maar er is ook het bijzonder belangrijke kunsthistorische schoon: 3 unieke kathedralen, 14 abdijen, 300 kastelen, een 20-tal musea en een duizendtal kerken en kapellen. Lees meer

 

Somme

Het departement Somme is, net als de buurdepartementen Aisne en Oise, een deel van de voormalig provincie Picardië. Het wordt begrensd door de Pas-de-Calais en Nord in het noorden, Aisne in het oosten, Seine-Maritime en Oise in het zuiden en het Kanaal in het westen. Het bestaat uit een lichtglooiend kalkplateau, bedekt met een dikke laag vruchtbare leem. Het gebied heeft enorme graan-, peulvruchten- en aardappelvelden met hier en daar een homp bos. De hoofdstad van het departement is Amiens. De kronkellende rivier de Somme verdeelt het departement in een noordelijke en een zuidelijke helft en mond helemaal in het westen uit in het Kanaal. De rivier is landschappelijk de moeite waard (talrijke vijvers) en bij de monding is de Baie de Somme een uniek natuurgebied. Ook cultuurhistorisch is de Somme een schatkamer met veel kerken, gewezen abdijen, kastelen, musea en (pre)historisch en archeologisch belangrijke vindplaatsen. Tot slot: de Somme is ook oorlogsland.  In de eerste wereldoorlog vond daar een van de bloedigste veldslagen van de twintigste eeuw plaats. Nu heerst er een liefelijke vrede over het land, maar de littekens blijven. Lees meer.
 

Bereikbaarheid Picardie

Auto
Afstand Amsterdam - Amiens: 439 km waarvan 419 km snelweg. Tijd: 4 uur 20. Gemiddelde tolkosten: 8.10 euro. Gemiddelde brandstofkosten: 32 euro.

Trein
Neem de Thalys naar Parijs. In Parijs neemt u de trein naar Amiens. Reistijd vanaf Parijs: 30 minuten.

Vliegtuig
Air France KLM Verzorgt vanaf Schiphol dagelijks vluchten naar Parijs Charles de Gaulle. U kunt vervolgens vanuit Parijs de trein nemen naar Amiens. Reistijd vanaf Parijs: 30 minuten.
 

Kaart Picardie


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl