Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Regio's Frankrijk > Regio Pays de la Loire

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Regio Pays de la Loire

Het mooie Pays de la Loire ligt ten zuiden van Parijs. Het wordt ook wel de tuin van Frankrijk genoemd met zijn bossen en heuvels. De belangrijkste 'ader' van het gebied is de rivier de Loire die zich wel duizend kilometer lang door een afwisselend landschap slingert, en die uitkomt in de Atlantiche Oceaan. Nergens ter wereld zijn zoveel kastelen te bekijken als hier. Op cultureel gebied is de Loire een bestemming met veel mogelijkheden. Denk alleen maar aan het grote aantal (meer dan 100) kastelen dat te bezoeken is langs de rivier de Loire. Maar ook een bezoek aan de boeiende stad Orléans is een uitstapje die cultuurfans niet moeten overslaan. De Loire heeft een mooi zonnig klimaat met meer zonuren dan elders in het Franse binnenland. In de zomermaanden kan het kwik makkelijk oplopen tot ver boven de twintig graden. In het voorjaar en in de winter kan er af en toe een flinke regenbui vallen, maar dat zorgt er ook voor dat de omgeving zo groen is. De natuur aan de Loire is uitzonderlijk mooi. De rivier zorgt ervoor dat de omgeving groen en bosrijk is. Het dal van de Loire is weids met mooie vergezichten, parken en hier en daar meertjes. Een ding is zeker, de vallei van de Loire is meer dan alleen kastelen. Het Loire gebied leent zich uitstekend voor fietsen en wandelen. Overal zijn gemarkeerde fiets- en wandelpaden. Vooral langs de rivieren de Mayenne en de Sarthe zijn mooie wandelingen en fietsroutes te maken. Golfen en tennissen behoort overigens ook tot de mogelijkheden in de Loire regio. www.enpaysdelaloire.com.
 

 

 

Departementen Regio Pays de la Loire

Loire-Atlantique

Het departement Loire-Atlantique, met als hoofdstad Nantes, is gelegen in het westen van Frankrijk aan de weerzijden van de benedenloop en de monding van de Loire. De grenzen zijn: Morbihan en Ille-et-Vilaine in het noorden, Maine-et-Loire in het oosten, Vendée in het zuiden en de Atlantische Oceaan in het westen. Het hele departement behoort tot het oude hercynische massief, een vrij monotoon landschap met zachtglooiende heuvels en laaggelegen plateaus, geschikt voor akkerbouw en veeteelt. Ten zuiden van de Loire bevinden zich bekende wijngaarden zoals Muscadet de Sèvre-et-Maine en Gros-Plant. Vooral via het estuarium van de Loire komt men terecht in een belangrijk industriegebied. Voor de kust wordt uiteraard de visserij (sardines) beoefend. Het departement wordt ingedeeld in 7 streken: Pays de Retz gelegen op de linkeroever van het Loire-estuarium. Pays de Vignoble Nantais tussen Maine, Sèvre en Loire. Pays d’Ancenis tussen Erdre en Loire. Pays Nantais (omgeving van de stad Nantes). Pays des Trois Rivières in het noordwesten. Pays de Châteaubriant in het noorden. Pays de la Baule – Presqu’île Guérandaise aan de rechteroever van het Loire-estuarium.
Lees meer.

 

Maine-et-Loire

Het departement Maine-et-Loire – kort en krachtig: l’Anjou – strekt zich uit aan weerszijden van de Beneden-Loire. Het heeft Angers als hoofdstad en grenst in het noorden aan Mayenne en Sarthe, in het oosten aan Indre-et-Loire, in het zuiden aan Vienne, Deux-Sèvres en Vendée en in het westen aan Loire-Atlantique. De Loire heeft zich, van oost naar west, dwars door het centrum van het departement, een brede en vruchtbare vallei uitgegraven, met groente- en fruitteelt, befaamde wijngaarden en uitgestrekte weiden. De oostelijke helft van het departement is vrij bosrijk, vooral dan het mindere vruchtbare noordoosten. Ten noorden van Angers vloeien drie rivieren samen: de Mayenne, de Sarthe en de Loir en die vormen samen de Maine, die in Angers in de Loire uitmondt. Toeristisch is de vallei van de Loire de hoofdtroef van Anjou: de vele kastelen en manoirs trekken de aandacht van velen, maar ook een aantal dorpen en troglo’s (rotshuizen) zijn het verkennen waard. Lees meer.

 

Mayenne

Het departement Mayenne heeft als hoofdstad Laval en grenst ten noorden aan Manche en Orne, in het oosten aan Sarthe, in het zuiden aan Maine-et-Loire en in het westen aan Ille-et-Vilaine. Het departement strekt zich over het oostelijke randgebied van het Armoricaanse massief. Qua aanblik biedt het overal een zelfde soort coulisselandschap, afdalend naar het zuiden. Landbouw en veeteelt zijn er belangrijke inkomensbronnen. Hoewel het departement over aanzienlijke reserves ijzererts beschikt, speelt de industrie er een ondergeschikte rol. De grote levensader is de rivier de Mayenne, die van noord naar zuid dwars door het departement stroomt. Het departement wordt ingedeeld in tien pays of streken, noord naar zuid: Le Bocage Mayennais, Le Haut Maine et Pail, Pays de l’Ernée, Pays de Mayenne, Les Coëvrons, Pays de Loiron, Pays de de Loiron, Pays de Craon en La Mayenne Angevine. In het goede seizoen is de Mayenne ongewoon florissant: meer dan tachtig procent van de 261 gemeenten neemt deel aan de wedstrijd ‘Villes et Villages Fleuries’ (bebloemde steden en dorpen). Lees meer.

 

Sarthe

Het departement Sarthe strekt zich uit in het westen van Frankrijk, op de grens tussen het bekken van Parijs en het Armoricaanse massief. In het noorden wordt het begrensd door de Orne, in het oosten door Eure-et-Loir en Loir-et-Cher, in het zuiden door Indre-et-Loir en Maine-et-Loire, in het westen door Mayenne. De hoofdstad is Le Mans, in het centrum van het nagenoeg cirkelvormige departement. Le Mans wordt omgeven door vier toeristische streken: Maine Normand (in het noorden) met de Alpes Mancelles, het groene Saosnois en de domeinwouden van Perseigne en Sillé-le-Guillaume. Perche Sarthois (in het oosten), een streek rijk aan kunst en geschiedenis. Vallée de la Sarthe (in het westen): bloeiend riviertoerisme, abdij van Solesmes en faience van Malicorne. Vallée du Loir (in het zuiden): met de rivier de Loir die de vroegere Koninklijke verblijven bevloeit, evenals de wijngaarden op de tufstenen heuvels. Tevens zijn er meer dan 200 kastelen (waarvan er ongeveer 30 van bezocht kunnen worden), 4000 kilometer waterlopen, 14.000 hectare woud, 3000 kilometer bewegwijzerde wandelpaden en uiteraard het circuit van de 24 uren van Le Mans. Lees meer.

 

Vendée

Het departement Vendée strekt zich uit langs de Atlantische Oceaan en is een deel van de vroegere provincie Poitou. Het grenst in het noorden aan de Loire-Atlantique en Maine-et-Loire, in het oosten aan Deux-Sèvres, in het zuiden aan de Charente-Maritime en in het westen aan de oceaan. De hoofdstad is La Roche-sur -Yon. De Vendée bestaat uit de volgende vijf delen: de Bocage: een groene streek vol valleien, de zuidelijke uitloper van het Armoricaanse massief. De Plaine: een open laagland met een kalkondergrond en grote hoeven. Het Marais Breton, een moerassige streek met veefokkerijen. Het Marais Poitevin (zuidoosten), moerasland doorsneden door ontelbare kanalen. De eilanden Île d’Yeu en Île de Noirmoutir en de kust (samen goed voor 240 kilometer kustlijn): veel badplaatsen (stranden van fijn zand) en vissers- en jachthavens. De Vendée bewaart nog veel herinneringen aan de bloedige burgeroorlog die de streek eind 18de eeuw verscheurde: de koningsgezinde inwoners verzetten zich tevergeefs tegen de revolutionairen en republikeinen. Lees meer.
 

Bereikbaarheid Pays de la Loire

Auto
Afstand Utrecht - Nantes: 850 km waarvan 823 km snelweg. Tijd: 9 uur. Gemiddelde tolkosten: 48,20 euro. Gemiddelde brandstofkosten: 60,00 euro.

Autosnelwegen in de regio:
A83: Niort - Nantes
A11: Angers - Nantes

Trein
U neemt de Thalys tot aan Paris Nord. In Paris Nord dient u met het openbaar vervoer over te stappen naar Paris St Michel. Op St Michel neemt u de metrolijn 4 naar Paris-Montparnasse. Op Montparnasse neemt u de trein naar Nantes.
Reistijd Paris-Montparnasse - Nantes: 2 uur en 15 minuten.

Vliegtuig
Er gaat een directe vlucht vanaf Schiphol naar Nantes. Air France KLM verzorgt dagelijks 2 vluchten, 7 dagen per week. Vliegtijd 1 uur en 30 minuten.
 

Kaart Pays de la Loire


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl