Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Regio's Frankrijk > Regio Nord-Pas de Calais

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Regio Nord-Pas de Calais (Noord-Nauw van Kales)

De eurotunnel heeft twee landen verbonden die tijdens de laatste ijstijd nog aan elkaar zaten. De roomwitte kalkklippen van Dover zijn dan ook zichtbaar aan de Franse kust. Het  noordelijke gedeelte van Frankrijk dat tegen de Belgische grens ligt heeft veel weg van Nederland en Vlaanderen. In dit gedeelte van Frankrijk was er geen natuursteen voorhanden zodat de meeste huizen er van baksteen zijn gebouwd. Dit gedeelte van Frankrijk is niet geheel vlak. In Frans Vlaanderen, tussen Duinkerken en Lille, liggen de ‘monts’. Een heuvel met een hoogte van enkele tientallen meters wordt hier door de lokale bevolking al snel als ‘mont’ betiteld. Frans Vlaanderen bestaat  uit de westelijke helft van het departement Nord, de Vallée de la Scarpe (een moerasregio bij Marchiennes) en de streek Avesnois. De Fransen noemen deze streek wel ‘Sourire du Nord’ (glimlach van het noorden).  In dit bosschageland vindt u watermolens en kaasmakerijen. De Vallée de la Scarpe en de Avesnois zijn beide een regionaal natuurpark. Bij veel mensen leeft het vooroordeel dat het departement Nord een groezelig industriegebied is. In dit departement ligt namelijk het Pays Noir, het gigantische kolenwingebied tussen Vallenciennes en Béthune. De kolenwinning heeft er mede voor gezorgd dat er in de stedendriehoek Lille-Tourcoing-Roubaix meer dan 1 miljoen mensen wonen. De mijnen zijn tegenwoordig bijna allemaal gesloten. De sporen van dit mijnbouwverleden kunt u echter nog terugvinden in de mooi bewaard gebleven mijnwerkersstad Bruay-La-Buissière met het Musée de la Mine of het Musée de la Mine de Lewarde bij Douai.

Ook het beeld van het departement Pas de Calais schiet vaak tekort. Veel mensen denken dat het departement alleen uit een toeristische kustlijn bestaat met een klein achterland, de Boulonnais. De Côte d’Opale is op plekken bijzonder. Een voorbeeld hiervan is de Site des Deux Caps die een muur van tot 130 meter uit de zee laat oprijzen.  Boulogne-sur-Mer is het centrum van de Côte d’Opale. De activiteiten zijn er, net als in Calais en Duinkerken, op de zee gericht. De stad verwerkt jaarlijks ruim 300.000 ton vis, waaronder veel haring. De haring is een vis die gezegend is door de inwoners van Boulogne-sur-Mer omdat het aan de stad de mogelijkheid biedt om zich te ontwikkelen vanuit economisch standpunt. Om een eerbetoon te brengen aan de haring wordt er in november het Fête du Hareng et du Beaujolais Nouveau georganiseerd op de kaai Gambetta. Het toeval doet zijn werk altijd goed want dit feest valt samen met de aankomst van de nieuwe Beaujolais. Duinkerken is een forsere havenstad en is vooral bekend vanwege de uitbundige carnavalsfeesten. Het achterland van Pas de Calais bestaat uit meer dan alleen het regionale natuurpark Boulonnais. Het in de voormalige moerasvlakte van Audomarois gelegen St.-Omer behoort tot de vijf mooiste plaatsen in Nord-Pas de Calais. Arras is het economische centrum van Artois, een van de grote strijdtonelen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het Cimetière nationale de Lorette, het Musée militaire de la Targette in Neuville-St.-Vaast en het Canadese park van Vimy herinneren nog hieraan. Ondanks de verwoestingen in de beide wereldoorlogen bezitten steden als Lille, Arras, Cambrai, Saint-Omer en Boulogne-sur-Mer een rijk cultureel erfgoed dat de periode vanaf de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw omvat. Daarnaast kent deze regio volop sfeervolle, middeleeuws aandoende, ommuurde stadjes, zoals Bergues, Gravelines, Montreuil en Le Quensnoy. www.noordfrankrijk-toerisme.com.
 

 

 

Departementen Regio Nord-Pas de Calais

Nord

Het departement Nord, met Lille als hoofdstad, grenst in het noorden aan de Noordzee en aan België, in het zuiden aan Aisne en in het westen aan Pas-de-Calais. Het departement telt vijf streken: in het zuiden de Avesnois (de groene long van het departement), een heuvelachtig gebied met weilanden. Frans-Henegouwen (Hainaut) is enkele oude stadjes en veel bouwkundig erfgoed rijk. Kunstliefhebbers vinden er hun gading in Cambrai, Douai, Valenciennes en Le Cateau-Cambrésis. Lille (de op drie na grootste stad van Frankrijk) en haar regio zijn eveneens rijk aan kunsthistorisch schoon. Tevens bezit het een enorme industriezone. Frans-Vlaanderen is een streek van getuigenheuvels, de ‘Monts’. Deze heuvels die 'getuige' zijn geweest van de geologische veranderingen in de streek zijn tussen de 110 en 176 meter hoog. De kuststrook aan de Noordzee is rijk aan duinen en zandstranden. U vindt er ook de op twee na grootste Franse haven: Duinkerken. Lees meer.
 

Pas de Calais

Het departement Pas-de-Calais, met Arras als hoofdstad, grenst in het noorden en oosten aan Nord, in het zuiden aan Somme en in het westen aan het Kanaal, Pas-de-Calais en de Noordzee. Dit departement bestaat uit vier streken: de mooie Côte d’Opale, de Opaalkust, die haar naam dankt aan het bijzonder licht dat veel schilders inspireerde. Les 7 Vallées, de Zeven Valleien, het achterland van de kust, van Hesdin tot Montreuil, wandelparadijs, prachtig natuurgebied en vaak ‘de geheime tuin van Frankrijk’ genoemd. De Artoisstreek met de imposante hoofdstad Arras en ingeslapen mijnstadjes. In de omgeving van Saint-Omer strekt zich de Audomaroisstreek uit, een meer dan 3400 hectare groot natuurgebied met in het centrum een merkwaardig moeras. Dit moeras, een doolhof van riviertjes en kanalen, is te verkennen aan boord van de typische platbodemboten. Lees meer.
 

Bereikbaarheid Nord-Pas de Calais

Auto
Afstand Utrecht - Lille: 253 km waarvan 243 km snelweg. Tijd: 2 uur en 40 minuten. Gemiddelde tolkosten: 0 euro. Gemiddelde brandstofkosten: 18,00 euro.

Autosnelwegen in de regio:
A1: Lille - Paris
A25: Dunkerque - Lille
A16: Calais - Lille

Trein
U kunt met de Thalys reizen tot Brussel Midi en vanaf hier overstappen op de trein naar Lille. Totale reistijd 3 uur en 15 minuten. Een andere optie is om met de Internationale trein tot Antwerpen Centraal te reizen en hier de trein naar Lille te pakken. Reistijd van dit traject is 4 uur.

Vliegtuig
Vliegen naar Nord-Pas de Calais (Lille) is vanaf Nederland niet echt aan te raden. De trein is een betere optie.

 

Kaart Nord-Pas de Calais


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl