Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Languedoc-Roussillon > Natuur Languedoc-Roussillon

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Het natuurschoon van de Languedoc-Roussillon

De bezoeker die de kuststreek verlaat treedt een legendarisch gebied binnen dat is vormgegeven door de geschiedenis en de natuur. Naast buitengewone rotsformaties, keteldalen, kloven en valleien vindt u hier schilderachtige dorpjes en kastelen waar de geest van een roerig verleden nog heerst. In de loop der eeuwen is de natuur van de Languedoc-Roussillon omgetoverd tot een charmant en hartveroverend decor. Van de uitlopers van de bergen tot aan de Middellandse Zeekust stroomt de Languedoc-Roussillon over van bezienswaardigheden. In deze streek van contrasten, soms ruig en brutaal, elders zacht en groen, laat het landschap nooit onberoerd. Een paradijs voor wandelaars, fietsers en vele andere sportievelingen en natuurliefhebbers.

Ruige natuur

De Cevennen tonen een wild en abrupt landschap, opgehangen aan de toppen van de Mont Lozère en de Mont Aigoual. Sinds 1970 is dit gebied een nationaal park dat u via vele wegen kunt verkennen. De Mont Lozère is bereikbaar via een steil weggetje, vanaf Genolhac in het hoge deel van de Gard. Op de Mont Aigoual kunt u ook het weerstation van Météo France bezoeken. Vanaf hier heeft u een panoramisch uitzicht over de bergen en valleien tot aan de zee. De mineralen die overheersen in de natuur van de Lozère, begroeid met naaldbomen en beuken, maken plaats voor kastanjebomen en vervolgens het dichte kreupelhout van de valleien van de Cevennen. Hier bent u in het land van de leisteen, de bronnen en de rivieren. De daken van leisteen die hier de woningen markeren glinsteren in het landschap. De Gard die luidruchtig de steile heuvels van de Cevennen is afgedaald wordt hier al rustiger. De rivier, de verbindingsstreep tussen de bergen en de zee, stroomt verder langs wijnstruiken, olijfbomen en geurig struikgewas, en kabbelt vervolgens door de vlakte van Nîmes en onder de duizenden jaren oude Romeinse bogen van de Pont du Gard. Het water heeft deze streek gemarkeerd; wild en onstuimig in de bergen, weelderig slingerend door de kloven op weg naar de vlakten. Zoals in de kloof van de Tarn; of verder naar het zuiden, op enkele kilometers van Saint-Guilhem-le-Désert, door het afwisselend vredige en ruige decor van de kloof van de Hérault. In de Corbières in de Aude heeft de rotsachtige kalkgrond wereldberoemde wijnen voortgebracht met een subtiele smaak. Verder naar het westen biedt het natuurgebied de Vallespir de smaak van de Pyreneeen, met een mengeling van wouden en bergen. Hier is de natuur buitengewoon gul. De hellingen van de Canigou, die frisheid en water biedt, zijn rijk aan landbouwgronden.
 

 

 

Als natuur en historie samengaan

Tussen het dal van de Orb en de Montagne Noir omringen de steden Carcassonne, Narbonne en Béziers de Minervois een gebied met een ongelooflijke mengeling van natuurschoon en historische bezienswaardigheden. In het hart van deze streek was Minerve de laatste vluchtplaats van de katharen, die in de geschiedenis van de Aude onuitwisbare sporen hebben achtergelaten. De geschiedenis is hier overal aanwezig en altijd verbonden met adembenemend natuurschoon. De al duizenden jaren bewoonde Haut-Languedoc is ook één van de belangrijkste megalithische vindplaatsen van Frankrijk. Het was ook een passage voor de pelgrims op weg naar Santiago de Compostella en later een toevluchtsoord voor de katharen en de protestanten. De streek is dan ook bezaaid met schilderachtige dorpjes, verscholen in de bergen of tussen de wijnvelden. Zoals Mons-Le-Trivalle, in de buurt van Olargues, waar u de kloof van de Héric kunt ontdekken met de resten van een feodaal kasteel en zijn donjon. Het middeleeuwse stadje Saint-Pons-de-Thomières, met zijn kathedraal en gevels uit de 12de eeuw, is een andere bezienswaardigheid die u niet mag missen.
 

Languedoc-Roussillon beschermt zijn Flora en Fauna

De Languedoc-Roussillon is de eerste regio van Frankrijk wat betreft biodiversiteit (met 70% van de diersoorten en 47% van de prioritaire leefgebieden en heeft veel voorzieningen getroffen om de natuur te beschermen. Het nationaal park van de Cevennen in de departementen Lozère en Gard; het regionaal natuurpark van de Haut-Languedoc tussen het berggebied en de wijnvelden; het regionaal natuurpark op de vlakte van Narbonne en het regionaal natuurpark in de Catalaanse Pyreneeën. Het in 1970 opgerichte natuurpark van de Cevennen bekleedt in Frankrijk een bijzondere positie. Het is namelijk het enige bewoonde nationale park. Ruim 40.000 mensen leven het hele jaar door in dit gebied van 322.000 hectare, waarvan 150.000 hectare bebost. Het door de landbouw verlaten gebied. van het nationaal park van de Cevennen is in 40 jaar een toevluchtsoord geworden voor veel bedreigde diersoorten: vale gieren en monniksgieren in de kloven van de Tarn en de Jonte, reeën en herten op de Mont Lozère en in de dalen van de Cevennen, bevers, auerhoenen en przewalskipaarden op de hoogvlakte van de Méjean. Dankzij de herintroducties in de jaren zeventig leeft hier nu een buitengewone fauna. Met de natuurlijke terugkeer van sommige prestigieuze diersoorten (steenarend, otter, zwarte specht) telt dit gebied, dat in 1985 door de Unesco tot Wereld Biosfeerreservaat is verklaard, nu voor zover bekend 2410 soorten. Het nationaal park van de Cevennen kan ook bogen op buitengewoon goed bewaard gebleven traditionele woningen. Deze 'mas' (traditionele boerderijen in het zuiden van Frankrijk) van granietsteen gaan prachtig op in dit grandioze, onaangetaste landschap. Dit fraaie natuurgebied, dat met veel zorg wordt beschermd door de boswachters van het park, verdient uw bezoek en respect.

Parc National de Cévennes (Florac):
Parc Naturel Régional du Haut-Languedoc (Saint-Pons-de-Thomières)
Parc Naturel Régional de la Narbonnaise en Méditerranée (Narbonne)
Parc Naturel Régional des Pyrénées Catalanes (Mont-Louis)
 

Kaart Languedoc-Roussillon


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl