Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Aquitaine > Natuur Aquitaine

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Natuur Aquitaine

Natuur en landschap

De kracht van water, zand en vegetatie... Aan de titanenstrijd tussen deze drie elementen, die ongeveer 15.000 jaar geleden begon, ontleent de Aquitaanse kuststreek zijn huidige gezicht. Een landschap dat uniek is in Europa!
 

Een 250 km lang strand!

Blauw, wit en groen. Vanuit de lucht gezien vormt de Aquitaanse kust een kaarsrechte lijn tussen het estuarium van de Gironde en Spanje, bestaande uit een ononderbroken strand van 250 km lang. Het zand dat duizenden jaren lang door zeestromingen en wind was aangevoerd, vormde een muur van duinen. Erachter ontstond een aaneenschakeling van plassen en meren, die de ontwikkeling van de plantengroei bevorderden. Ronde duinen gecombineerd met groepjes bomen en groene grasvelden... Wat is er nog meer nodig om golfers een schitterend golfparcours te bieden?

 

Het grootste bos van Europa

Om het oprukkende zand tegen te gaan en de moerassen droog te maken begonnen de streekbewoners in het begin van de 19de eeuw met omvangrijke drainage- en aanplantwerkzaamheden. Ze kozen hiervoor een boom die zowel tegen zand als tegen warmte bestand is: de zeeden. Tegenwoordig beslaan deze bomen een bosgebied van een miljoen hectare. In dit bijzondere natuurgebied wemelt het van de wandelpaden, die speciaal zijn aangelegd om de flora en fauna te kunnen observeren en ontdekken. Door het microklimaat langs het riviertje de Leyre ontstond midden in dit boslandschap een zoombos met koningsvarens, dat per kano kan worden verkend.
 

Het "Bassin", uitzonderlijk natuurschoon

Het Bassin d'Arcachon, een binnenzee van 150 km², is een paradijs voor zwemmers, zeilers en pleziervaarders. Het is tevens een zorgvuldig beschermd natuurgebied, het domein van de oester en een schitterend vogelreservaat voor vogels afkomstig uit heel Noord-Europa. Drie natuurfenomenen zijn het symbool geworden van de fascinerende schoonheid van het Bassin: het duin van Pyla, de Banc d'Arguin en het vogel eiland Ile aux Oiseaux met zijn" cabanes tchanquées", de bekende huisjes die op palen boven de zeespiegel zijn gebouwd.
 

 

 

Het grootste estuarium van Europa

Met een oppervlakte van 625 km², 170 km oeverlengte en een 10 km brede monding is de Gironde een soort Mekong-delta, waarbij het opkomend tij tot meer dan 100 km in het achterland doordringt. Hoewel de gerenommeerde wijngaarden uit de Bordeauxstreek al eeuwenlang beslag leggen op de rivieroevers, heeft de Gironde haar ongerepte karakter weten te behouden, met geulen en eilanden als Ile Verte, Ile du Nord, Patiras, Bouchaud en Cazeau, die men per boot of platbodem kan ontdekken. Het door moerasland begrensde estuarium van de Gironde wordt gekenmerkt door "esteys" (mondingen van kleine waterlopen) en kruisnetten van vissers, en is het domein bij uitstek van de roze garnaal, de elft, de paling en zijn nakomelingen, de legendarische glasaaltjes.
 

Meren en geulen

Achter de duinenrij ontstond langs de hele Aquitaanse kust een aaneenschakeling van grote meren, die onderling verbonden zijn door "slenken" of geulen. Dit merengebied, dat omsloten wordt door uitgestrekte pijnboombossen, is een paradijs voor gezinnen die in kalm water willen zwemmen, en voor het beoefenen van alle zeilsporten en de visvangst. De belangrijkste van deze natuurlijk gevormde plassen zijn van noord naar zuid: Lac d'Hourtin-Carcans (het grootste meer van Frankrijk), Lac de Lacanau, Etang de Sanguinet, Etang de Parentis en Etang de Soustons.
 

Genieten op het Plateau d'Iraty

Het hooggelegen bos van Iraty, dat zich op een steenworp afstand van Spanje uitstrekt tussen Larrau en Sainte-Engràce, bestaat uit duizenden hectares loofbomen, onderbroken door weiden en rotskammen met een hoogte van 1200 tot 1500 meter. Het is een paradijs om trekvogels te observeren, te vissen, te wandelen en 's winters te langlaufen. Midden in dit bergmassief liggen comfortabele chalets, waar trekkers het hele jaar terecht kunnen.
 

De natuurparken: beschermd natuurschoon

Nationaal Park de Pyreneeën

Kristallijnen rotspieken, ontelbare meertjes, bergengten, "cirques" of keteldalen, bergweiden en bosrijke valleien... In dit natuurpark, dat van de Vallée d'Aspe tot de Vallée d'Aure loopt, is alle natuurschoon van de bergen te vinden. In dit flora- en faunareservaat kan men gemzen, marmotten en grote roofvogels observeren.

 

Regionaal Natuuraprk Landes de Cascogne

Dit natuurpark strekt zicht uit van La Grande Lande tot het Bassin d'Arcachon en bestrijkt 41 gemeenten langs de twee armen van de Leyre. U kunt er terecht voor voettochten, themawandelingen, watersportcentra om de Leyre stroomafwaarts per kano te ontdekken, ecomusea, accommodatie en gîtes.

 

Regionaal Natuurpark Périgord-Limousin

Dit ten noorden van de Dordogne gelegen natuurpark biedt 1800 km² beschermd gebied voor alle natuur- en cultuurliefhebbers. In dit bosachtige landschap, dat afgewisseld wordt door rivieren en meren, ontdekt u kerken en kastelen, molens en smederijen, evenals feesten en ambachtelijke evenementen.
 

Natuurtips

Het hoogste duin van Europa

De 117 meter hoge Dune du Pyla is in de Aquitaine het natuurfenomeen dat de meeste bezoekers trekt. Hoewel er een trap is aangelegd om de beklimming te vergemakkelijken, is het laatste deel behoorlijk pittig. Maar de inspanningen worden ruimschoots beloond door het uitzicht vanaf de top op het Bassin d'Arcachon, de oceaan en het bos. De bijzondere luchtstromingen boven het Duin van Pyla zijn - vooral in de zomer - gunstig om met een parapente of hangglider te vliegen, of om dit te leren. Vanaf de top van het duin hoef je namelijk maar een paar meter te rennen om moeiteloos op te stijgen en een schitterende vlucht boven het water en de lichtschitteringen van het Bassin te maken. Bij een school ter plaatse moet eerst een lesprogramma van zo'n 10 uur worden gevolgd om in je eentje het luchtruim te mogen kiezen vanaf het hoogste duin van Europa.

 

Het stroomgebied van de Leyre, tussen Mios en het Bassin d'Arcachon

Dit is een betoverend gebied. Het koele water van de Leyre, dat het schaduwrijke zoombos verlaat, vloeit hier samen met het water van de zee. Hierdoor ontstaat er een brede delta en een ongelooflijke wirwar van eilandjes, kwelders en zee-engten, waar paarden draven, marters en visotters ronddartelen en geklapwiek en gesnater opklinkt van een grote schare waadvogels, zwemvogels en andere trekvogels.

 

Een beschermreus die "Jean-Pierre" heet

De Pic du Midi d'Ossau, in de omgangstaal "Jean-Pierre" genoemd, steekt met zijn 2884 meter hoog boven de drie grote valleien van de Béarn-streek uit. Het is een reus die zowel zachtmoedig is als ontzag inboezemt. Het voetpad dat rondom het bergmassief loopt, waarbij ook deze top beklommen kan worden, maakt deel uit van de klassieke Grandes Randonnées van De Pyreneeën. Een ideale kans om het schitterende landschap, de hooggelegen meren en de verscholen erosiedalen met gemzen en wilde paarden te bewonderen.

 

De Falaise aux vautours

De Falaise aux vautours (gierenklif), die midden in het gebergte van Aste-Béon, in de Vallée d'Ossau ligt, is zowel een natuurreservaat, dat met een berggids kan worden verkend, als een perfecte plek om de grote roofvogels te observeren. Dicht bij de hoog op de rots gelegen nesten zijn camera's met afstandbediening geplaatst, zodat u een unieke kans krijgt om op een reusachtig scherm het voeren van de jongen, de vlieglessen en de structuur van het nest te bewonderen.
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl