Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Midi-Pyrénées > Musea en ambachten in de Midi-Pyrénées

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Ambachten in de Midi-Pyrénées


Het mes van Laguiole, de koperen producten van Durfort, de handschoenen van Millau: in de streek Midi-Pyrénées zegt de herkomst iets over de kwaliteit. Hier zetten we de schijnwerpers op handwerk dat unieke, geïnspireerde stukken produceert die in heel Frankrijk en daarbuiten beroemd zijn.

 

Laguiole

Het beroemde Laguiolemes wordt zoals het hoort gemaakt in Laguiole, en nergens anders. Dit mes werd destijds door de runderboeren in de Aubrac gebruikt. Tegenwoordig halen deze messen hun inspiratie uit allerlei andere bronnen. Handgrepen in de vorm van een duivenvleugel of vrouwenbeen, gebeeldhouwd in hoorn, ebbenhout of buksboomhout: met het mes van Laguiole kan men zich alles voorstellen, behalve dat het niet echt is.

 

Revel

De kunstmeubels van Revel zijn daarentegen gemaakt van kersen, eiken-, rozen- of citroenboomhout. In deze bastide van de Haute-Garonne vervaardigen knappe meubelmakers, mozaïekwerkers, lakwerkers en stoffeerders sinds de 19de eeuw meubels in de Lodewijk- en Empirestijl.

 

Millau

Als Revel de Franse hoofdstad van de kunstmeubels is, dan is Millau die van de lederen handschoen. De handschoenen van Millau vormen een combinatie van verleidingskunst en finesse. Ze zijn afkomstig uit zeemleerfabrieken en handschoenenateliers die hier al in de 12de eeuw aanwezig waren. Na de elegante dames van de afgelopen eeuwen van handschoenen voorzien te hebben (zie het handschoenenmuseum),  zijn deze onmisbare accessoires nog steeds in zwang en worden door modeontwerpers nog steeds gebruikt.

 

Caussade

De grote couturiers buigen zich ook over de hoeden van Caussade, waarvan de bijzonder rijke collectie de mode een zwierige toets geeft. Caussade, een stadje in het departement Tarn-et-Garonne, fabriceert sinds 1857 hoeden en is beroemd geworden als het voornaamste hoedencentrum in Frankrijk.

 

Lavelanet

Andere specialiteit: kammen van natuurlijk hoorn, die nog steeds vervaardigd worden volgens de, sinds de 18de eeuw gebruikte, gewoontes in een klein dorpje in de Ariège dat dicht bij Lavelanet is gelegen (zie het Musée du Textile et du Peigne en Corne).

 

Martres-Tolosane

De 18de eeuw gaf eveneens het startsein voor het tere maar sterke aardewerk van Martres-Tolosane, waarbij de motieven met de losse hand op ruw email worden aangebracht.

 

Durfort

In Durfort vervolgt het koper een briljante carrière. Sinds 1600 (zie het kopermuseum) genieten de koperen voorwerpen van Durfort een bepaalde bekendheid: koperen ketels, jamketels, pannen voor de keuken of als decoratie. Voor tin, het oudste van de kostbare metalen, zijn er ook handwerkslieden in de Midi­Pyrénées die dit metaal tot een summum van kwaliteit kunnen bewerken: het gaat hier over de Etains de Gramat en de Etains du Rouergue. Deze gezinsondernemingen hebben de tinnen voorwerpen een nieuw gezicht gegeven. Ze geven de geest van een streek of een traditie weer, die nog steeds actueel is en een bron van verbeeldingskracht vormt.
 

 

 

Fabrieksgeheimen

In de Midi-Pyrénées stellen een groot aantal ondernemingen hun fabricageproces open voor bezoekers. Ze zijn gastvrij en speciaal ingericht voor het publiek en geven rondleidingen die niet alleen leuk zijn om te zien maar ook interessant.

Zo is het beslist de moeite waard om te zien hoe een Airbus tot stand komt en hoe de wiskundig geheel perfecte romp en vleugels van dit vliegend kasteel in de hal van de Aérospatiale in Toulouse vorm krijgen. Deze enorme fabriekshal heeft de oppervlakte van 27 tennisbanen en is even hoog als het Vrijheidsbeeld. Verder kan men in Toulouse, tussen drukpersen en rollen papier die de grootte van de zuilen van een Griekse tempel hebben, zien hoe de Dépêche du Midi, een groot regionaal dagblad, in elkaar gezet en gedrukt wordt. In de Tarn bevindt zich het circuit 'Sidobre, monde du granit'. Hier ziet men in één van de grootste granietgroeven van Europa alle afzonderlijke fasen van de granietbewerking (extractie, kloven, slijpen...). Niet ver daarvandaan kan men de aangrijpende wereld van de VOA (Verrerie Ouvrière d'Albi), opgericht door Jean Jaurès, bezichtigen. Hier worden bollen gesmolten glas omgetoverd tot flessen, een miljoen per dag.

En dan de subtiele werkwijzen van de handwerkslieden. Wij stellen u voor om hiervoor naar de Forges de Laguiole te gaan, waar u alles te weten kunt komen over de fabricage van het typische mes uit deze streek, dat een cultusobject is geworden voor verzamelaars en nog steeds het beste zakmes voor trekkers. Verder raden wij u aan de faïencerie du Matet in Martres­Tolosane te bezoeken, waarde klei tot aardewerk getransformeerd wordt en uit duizenden herkenbare, met het penseel geschilderde motieven krijgt (Samadetrozen, paraderende ibissen, blauwe boeketten op een gele ondergrond, enz.). In het atelier Bleu de Lectóure kan men zien hoe weefsels met behulp van pastelpigmenten gekleurd worden en omgevormd worden tot producten die in de woninginrichting of de schone kunsten gebruikt worden. Tijdens uw culinaire omzwervingen moet u beslist een bezoek brengen aan de fabriekjes waar ganzen- en eendenlevers bereid worden, zoals de innovatieve,en vooraanstaande 'Comtesse du Barry' in de Gers: producten van kwaliteit die over de hele wereld terecht beroemdheid genieten.

En tenslotte een beetje speleologie voor smulpapen: in Roquefort kunnen we in verschillende verdiepingen onder de grond in de natuurlijke kelders met luchtgaten zien hoe roquefortkaas gemaakt wordt. In dit minerale doolhof ontdekt men hoe deze kaas, die 42 keer met naalden doorstoken wordt, zijn blauwgroene aderen krijgt. Eén van de vele voorbeelden van ondernemingen in de Midi-­Pyrénées, waar het geniale van de natuur vaak gecombineerd wordt met de intelligentie van de mens.
 

Musea in de Midi-Pyrénées

Kunst is in de regio Midi-Pyrénées overal te zien en hoort daar ook thuis. Deze meesterwerken, volkskunst en bijzondere onderwerpen zijn altijd te vinden op plekken waarvan de schoonheid niemand onberoerd laat. In Toulouse bevindt zich, in een oud 'collège' uit de 16de eeuw, het Musée Saint-Raymond met opgravingen en antieke beeldhouwkunst. In het prachtige Hôtel d'Assézat, de zetel van de Fondation Bemberg, vindt u schilderijen en kunstvoorwerpen van de Renaissance tot de 20ste-eeuw. Andere bezienswaardigheden zijn de oude abattoirs van de hand van Urbain Vitry die een opmerkelijke functie hebben gekregen en nu een centrum voor hedendaagse kunst zijn; het Augustijnenklooster met het museum met dezelfde naam (gotische beeldhouwwerken, religieuze schilderkunst en een unieke verzameling Romeinse kapitelen); verder staan aan de oevers van de Garonne de 'vuurtoren' die de fonteinen van de stad voorzag van water en de Galerie du Château d'Eau, trekpleister voor wie van fotograferen houdt. Het oude bisschoppelijke paleis van Montauban bewaart de werken uit de nalatenschap van Ingres (een verzameling schetsen, schilderijen en talloze persoonlijke voorwerpen, waaronder de beroemde viool); in het Palais de la Berbie in Albi bevindt zich de verzameling van Toulouse-Lautrec (1.000 schilderijen, tekeningen en litho's), het bisschoppelijke paleis van Castres illustreert op magistrale wijze het talent van Goya, terwijl het kasteel van Montricoux geheel gewijd is aan Marcel Lenoir, een ten onrechte miskende schilder, afkomstig uit Montauban en een vriend van Matisse. Het Musée Fenaille in Rodez, dat meer dan 14 jaar lang in restauratie is geweest, bevat voornamelijk een unieke collectie statues-menhirs, standbeelden die bijna 5000 jaar geleden in menhirs uitgehouwen zijn.

 

Kaart Midi-Pyrénées


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl