Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Manche > Mont Saint-Michel

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Mont Saint-Michel

De Mont Saint-Michel is een klein, rotsachtig schiereiland in Frankrijk. Het eiland ligt ongeveer 1 kilometer uit de kust bij de plaats Avranches in Normandië. De Mont Saint-Michel, het 'Wonder van het Westen', is door de originaliteit van zijn ligging en de schoonheid van zijn architectuur een van de belangrijkste monumentale bezienswaardigheden van Frankrijk. Mont Saint-Michel staat ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en ontving in 2017 2,4 miljoen bezoekers. Dit rotsachtige eilandje van circa één kilometer omtrek is 80 meter hoog en is verbonden met de Baai door middel van een in 1879 opgerichte drijvende dijk. Ook in de 21ste eeuw houdt de Mont Saint-Michel zijn meer dan duizend jaar oude gastvrijheid in ere. Gedurende de grote getijden (twee keer per maand) is het schouwspel van eb en vloed bewonderenswaardig. De amplitude van de getijden zijn de grootste van Europa. www.ot-montsaintmichel.com.

Historisch overzicht

De Mont Saint-Michel is volgens de traditie gesticht nadat in 708 de Heilige Aubert (de Bisschop van Avranches) drie dromen had gehad. Met de bouw van de pre-romaanse kerk is voor het jaar duizend begonnen. In de 11de eeuw werd de romaanse abdijkerk gesticht op een aantal crypten ter hoogte van de rotspunt. De eerste kloostergebouwen werden tegen de noordelijke muur gebouwd. In de 12de eeuw werden de romaanse kloostergebouwen ten westen en ten zuiden vergroot. In de 13de eeuw maakte een schenking van de Franse koning Filips Augustus, ten gevolge van de verovering van Normandië, het bouwen van het gotische deel van 'het Wonder' mogelijk. Dit deel bestond uit twee gebouwen van vier verdiepingen, bekroond door de kloostergang en de refter. In de 14de eeuw werd het vanwege de 100-jarige Oorlog noodzakelijk om de abdij te verdedigen door een aantal militaire constructies, waardoor ze aan een beleg van 30 jaar het hoofd konden bieden. In de 15de eeuw is het romaanse koor van de abdijkerk vervangen door een flamboyant-gotisch koor en tot 18de eeuw werd er gewerkt aan de bouw van de abdijwoningen die de zuidelijke kant van de abdij vormen. Sinds 1874 is de abdij aan de dienst monumentenzorg toevertrouwd en gedurende het hele jaar voor publiek toegankelijk. Sinds 1969 verzorgt een kloostergemeenschap voor een permanente spirituele aanwezigheid.
 

 

 

De straat

Bij de ingang van de Mont Saint-Michel vindt u de in 1590 door Gabriel de Puy gebouwde Bavole poort. Via deze poort komt u in de enige straat van eiland, de 'Grande Rue'. Links ziet u de 'Hoofdwacht der Burgers' uit het begin van de 16de eeuw waarin tegenwoordig het toeristenbureau is gevestigd. Rechts ziet u de 'Michelettes', Engelse donderbussen die in 1434 werden veroverd. Langs de boulevard vindt u overal schietgaten. De Koningspoort bezit een fraai valhek met bovenin de Koninklijke woning, het huidige stadhuis. In de parochiekerk die oorspronkelijk stamt uit de 11de eeuw vindt u een zilveren standbeeld van Saint Michel. Hierna begint dan eindelijk de trap van 'Grand Degré' waarvan de grootsheid een prelude is van 'het Wonder'. Vanaf de trap heeft u een fraai uitzicht over de uitgestrekte zandige oevers.
 

De Abdij

U kunt 1000 jaar architectuur van de abdij zelf ontdekken of onder leiding van een gids. Sommige gedeelten zijn voorbehouden aan de Monastieke Broederschappen van Jeruzalem die een permanent gebed in de abdij waarborgen.

 

Gastronomie

De Horeca draagt bij tot de faam van de Mont Saint-Michel: de traditionele omelet, de lamsbout, de vissen uit de baai en de schaal- en schelpdieren zijn lokale specialiteiten.

 

De Musea

De in de stad van de Mont Saint-Michel gelegen musea laten de geschiedenis van de plaats herleven. U vindt er gereconstrueerde historische scènes, oude verzamelingen wapens, schilderijen, beelden en horloges. Ook vindt er een unieke verzameling van 250 oude scheepsmodellen of u kunt uitleg krijgen over het fenomeen van de getijden.

 

Souvenirs

In deze middeleeuwse stad houden de mensen de traditie van de winkeliers uit de Middeleeuwen in stand. De winkeliers zorgen al meer dan 1000 jaar dat de bezoekers en de pelgrims een aandenken kunnen meenemen ter herinnering aan hun bezoek aan het 'Wonder van het Westen'. Specialiteiten zijn koperwerk, aardewerk en faience.
 

Nieuwe loopbrug

De nieuwe loopbrug die gemaakt is om de bekende dijk richting de Mont Saint-Michel te vervangen is sinds 22 juli 2014 geopend. De nieuwe brug vormt een elegante bocht van 760 meter lang. Voor de voetgangers ligt er een comfortabel wandelpad van 4,5 meter breed, bedekt met eikenhout. De rijweg voor hulpdiensten zal 6,5 meter breed zijn. Met de bouw van de nieuwe brug is men eind 2011 gestart en dit was één van de speerpunten van het renovatieproject. Met het gigantische project ter bevordering van het maritieme karakter van 'de Mont' is men al begonnen in 2006. De brug is ontworpen door de Oostenrijkse architect Dietmar Feichtinger.

 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. U vindt er beoordelingen over een groot aantal hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl