Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Regio's Frankrijk > Regio Midi-Pyrénées

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Regio Midi-Pyrénées

Met acht departementen is de regio Midi-Pyreneeën ongetwijfeld de regio met de meeste gezichten. Deze regio onderscheidt zich dan ook door diversiteit. Met overblijfselen uit alle tijdperken en vooral veel zon, bergen en ruimte. Drie elementen die de basis vormen voor deze boeiende streek. Op cultureel gebied heeft deze regio erg veel te bieden. Bijvoorbeeld de 'rode' stad Toulouse, de bedevaartsplaatsen Rocamadour en Lourdes of de prehistorische grotten van Niaux en Pech-Merle bij Cabrerets. Allerlei beesten- van bizons tot edelherten - zijn hier op de muren geschilderd. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen. De Midi-Pyreneeën heeft een aangenaam klimaat. Veel zon en warmte in de zomer en zachte winters met een gemiddelde van 9 graden en met sneeuw op de toppen van de Pyreneeën en de bergen van de Aveyron. Ook in het voor- en naseizoen is het er lekker weer. In het noorden is het landschap vooral groen en glooiend met hier en daar een natuurlijke uitspatting, zoals in de bergen van de Aveyron. In het zuiden komen de Pyreneeën in zicht. Hier verandert het landschap in een ruig, onstuimig berggebied met watervallen, immense rotspartijen en eeuwige sneeuw. www.toerisme.midi-pyrenees.org.
 

 

 

Departementen Regio Midi-Pyrénées

Ariège

Ariège ligt in het uiterste zuiden van Frankrijk. Het grenst in het noorden en westen aan de Haute-Garonne, in het noordoosten aan de Aude en in het oosten aan de Pyrenées Orientales. In het zuiden vormen Andorra en Spanje de grens. Het departement is een afgelegen, dunbevolkt, agrarisch gebied, ver van de ‘zon’, met name Parijs. De hoofdstad van het departement, Foix, heeft eerder de aanblik van een provinciestadje. De wellicht bekendste plaats van het departement is het kasteel van Montségur. Het was een van de voornaamste centra van het katharisme, een religie die in de Middeleeuwen in de streek een grote groei doormaakte, maar als ketterij werd veroordeeld; de katharen werden genadeloos vervolgd. De overige bijzonder interessante plaatsen zijn Saint-Lizier, Mirepoix, Tarascon-sur-Ariège en de vallei van Bethmale, een van de meest ongerepte valleien van de Pyreneeën. Lees meer.

 

Aveyron

Aveyron strekt zich uit aan de zuidelijke rand van de bekende vulkaanstreek de Auvergne. In het noorden wordt het departement begrensd door Cantal, in het oosten door Lozère en Gard, in het zuiden door Hérault en Tarn en in het westen door Lot en Tarn-et-Garonne. De hoofdstad is Rodez. De Aveyron is vooral een departement voor liefhebbers van ruig, maar uniek natuurschoon. In het noorden ervan treffen ze kalkplateaus en vulkanisch gesteente aan, die samen een onherbergzaam landschap vormen, dat diep wordt ingesneden door de rivieren de Truyère en de Lot. In het zuidwesten bevindt zich een streek die haar naam te danken heeft aan de rogge: de Ségala (seigle=rogge). Het zuidoosten is een prachtig natuurgebied: de Grands Causses, een ruw kalkplateau, ingesneden door de rivieren de Jonte en de Dourbie. Het ruwe natuurschoon belet niet dat de Aveyron niet minder dan tien van de mooiste dorpen van Frankrijk rijk is. Lees meer.

 

Gers

Het departement Gers, genoemd naar de rivier die het doorkruist, omvat het grootste deel van de vroegere provincie Cascogne. Het grenst in het noorden aan de Lot-et-Garonne, in het noordoosten aan de Tarn-et-Garonne, in het zuidoosten aan de Haute-Garonne, in het zuiden aan de Hautes-Pyrénées en in het westen aan de Landes. De Gers is een streek van zachtglooiende heuvels, die nauwelijks boven de 200 meter reiken. De hoofdstad is Auch, waar Charles de Montesquiou, graaf d'Artagan, de historische leider van de musketiers, werd geboren. Andere grote steden zijn Condom in het noorden en Mirande in het zuiden. De Gers is het belangrijkste departement van de armagnac. Dit distillaat is vergelijkbaar met Cognac, maar de productie is veel kleinschaliger. De armagnacstreek, in het westen van het departement, is een aantal versterkte stadjes (bastides) rijk, die door de eeuwen heen hun authentieke uitzicht wisten te bewaren, bijvoorbeeld Montréal, Fourcès en Fleurance. De Gers is een agrarisch gebied en de landbouw neemt dus een belangrijke plaats in. Het departement is de voornaamste producent van de ganzenlever. Dit authentieke Zuid Franse plattelandsdepartement telt 500 kastelen en 400 meren. De inwoners van Gers heten Gersois. Lees meer.

 

Haute-Garonne

Het departement Haute-Garonne ligt in het zuidwesten van Frankrijk en heeft Toulouse als hoofdstad. Het grenst in het noorden aan de Tarn-et-Garonne, in het noordoosten aan de Tarn, in het oosten aan de Aude, in het zuiden aan de Ariège en in het westen aan de Gers en de Haute-Pyrénées. De Haute-Garonne bestaat uit zes verschillende gebieden: Pyrénées Centrales, aan de grens met Spanje; met bergtoppen die de 3000 meter overschrijden; hoogste punt: Pic de Perdiguère met 3222 meter. Comminges: prachtige landschappen en pittoreske plaatsjes als Saint-Gaudens en vooral Saint-Bertrand-de-Comminges. Volvestre: het vlakke land bij uitstek, doorsneden door veel rivieren als de Ariège, de Volp en de Leze. Lauragais: agrarisch gebied met karakteristieke dorpen als Avignonet. Pays Toulousain: in het noorden in de omgeving van Toulouse. Frontonnais: dankzij een gunstig microklimaat een streek van wijngaarden en fruitteelt. Lees meer.

 

Hautes-Pyrénées

Het departement Hautes-Pyrénées grenst in het noorden aan de Gers, in het oosten aan de Haute-Garonne, in het zuiden aan buurland Spanje en in het westen aan de Pyrénées-Atlantiques. Landschappelijk biedt het departement grote verscheidenheid: de wijngaarden van Madiran in het noorden, het heuvelland rond Bagnères-de-Bigorre en het hooggebergte in het zuiden, bij de Spaanse grens. Zowat de helft van het departement bestaat uit bergen. Er zijn prachtige valleien, zoals die van Azun aan de voet van de Soulor, die van de Aure die naar Saint-Lary-Soulan leidt, die van de Louron en die van de Gaves. De beroemdste plek is ongetwijfeld de bedevaartplaats Lourdes waar in de 19de eeuw de Heilige Maagd verscheen aan Bernadette Soubirous. Ongeveer 20 kilometer van Lourdes bevindt zich de hoofdstad van het department, Tarbes, in het centrum van de Bigorrestreek. Lees meer.

 

Lot

Het departement Lot, in het zuidwesten van Frankrijk, grenst in het noorden aan de Corrèze, in het noordoosten aan de Cantal, in het zuidoosten aan de Aveyron, in het zuiden aan Tarn-et-Garonne, in het noordwesten aan de Dordogne en in het zuidwesten aan Lot-et-Garonne. De rivieren de Dordogne en de Lot (met talrijke zijrivieren zoals de Célé, Vers en Vert) vloeien kriskras door het departement. De Lot vertoont verschillende types van landschappen: In het noordoosten ligt de Ségala, een streek met een heuvelachtig reliëf dat tot 780 meter reikt, met een rijke flora en fauna en soms diepe kloven. Het groene Limargue en de merkwaardige Causses zijn kalkstenen hoogvlaktes. De Quercy blanc, ten zuidwesten van Cahors, de hoofdstad van het departement, bestaat uit kleine agrarische valleien. Er is ook nog de zanderige, boomrijke Bourianestreek. Tot slot dient de schitterende vallei van de Lot vermeld; ze is op haar fraaist tussen Cahors en Saint-Cirq-Lapopie. Lees meer.

 

Tarn

Het departement Tarn ligt ten noordoosten van Toulouse, nauwelijks 70 kilometer van de Middellandse Zee vandaan. De departementshoofdstad is Albi. De Tarn grenst in het noordoosten aan de Aveyron, in het zuidoosten aan de Hérault, in het zuiden aan de Aube, in het zuidwesten aan de Haute-Garonne en in het noordwesten aan de Tarn-et-Garonne. Het departement heeft een rijke verzameling aan versterkte dorpen, kastelen, kerken en musea. De landschappen variëren sterk: van laagvlakte tot liefelijk gebergte. De Tarn geniet van een zacht klimaat, dat zowel door de Atlantische Oceaan als door de Middellandse Zee beïnvloed wordt. Ten zuiden en in de buurt van Castres ligt het indrukwekkende granietplateau van de Sidobre. In het oosten verheffen zich de Monts de Lacaune. Dit is een heuvelachtige streek met talrijke menhirs. De menhirs zijn opgericht in de nieuwe steentijd, ongeveer 400 jaar geleden. Lees meer.

 

Tarn-et-Garonne

Het departement Tarn-et-Garonne, met Montauban als hoofdstad, ligt in zuidwestelijk Frankrijk. Het grenst in het noorden aan de Lot, in het noordoosten aan de Aveyron en de Tarn, in het zuiden aan de Haute-Garonne en in het zuidwesten aan de Gers en de Lot-et-Garrone. Het dunbevolkte departement omvat vijf verschillende streken: In het noorden liggens de heuvels van Quercy, de laatste uitlopers van het Centraal-Massief, een lappendeken van boom- en wijngaarden, bossen en weiden. In het noordwesten bevindt zich de vallei van de Garonne. In het zuidwesten, richting Pyreneeën, verheffen zich de heuvels van Cascogne, een gebied waar knoflook, granen en zonnebloemen worden verbouwd. In het noordoosten liggen de rivierengten van de Aveyron met erboven de kalksteenplateaus van de Quercy, een wandelparadijs. In het zuidoosten bevinden zich de hellingen van de Tarn en de Garonne, een eerder bosrijke streek. Lees meer.

 

Bezienswaardigheden Midi-Pyrénées

Gastronomie in de Midi-Pyrénées

Aan de 'tables d'hôtes', aan de terrassen van kleine bistrots of grote restaurants met sterren in de Michelingids, in de landelijke sfeer van de herbergen, kan men zich onthalen op heerlijke, typische culinaire specialiteiten waarin de streekproducten en natuurlijke gastvrijheid van de Midi-Pyrénées tot uitdrukking komen. Lees meer.

 

Grotten in de Midi-PyrénéesWat is er spannender dan terug te gaan naar de oorsprong van de mensheid, om te begrijpen waar men vandaan komt en dan beter te weten waar men naar toegaat? De geschiedenis van de mensheid begon in de Midi-Pyrénées, in het geheim van de bergen van Ariège.
Lees meer.

 

 

Het historisch erfgoed van de Midi-Pyrénées

In de Midi-Pyrénées zijn de Middeleeuwen met zoveel nadruk aanwezig dat de streek zich ontvouwt als een onmetelijk historisch fresco, waarin kastelen, kerken en abdijen een uitnodiging vormen tot de meest romantische reizen. Een bezoek aan een paar van deze indrukwekkende plaatsen waardoor deze streek beroemd werd. Lees meer.

 

Markten in de Midi-Pyrénées

Als we de streek Midi-Pyrénées doorkruisen, worden we steeds hongeriger en dan zijn de talloze typische markten die in de middagzon liggen een oplossing. De markten van Figeac, Cahors, Revel, Villefranche-de­Rouergue zijn bijvoorbeeld even overvloedig als beroemd: men vindt hier temidden van de façades van roze baksteen of blonde zandsteen allerlei streekproducten. Lees meer.

 

Musea en ambachten in de Midi-Pyrénées

Kunst is in de regio Midi-Pyrénées overal te zien en hoort daar ook thuis. Deze meesterwerken, volkskunst en bijzondere onderwerpen zijn altijd te vinden op plekken waarvan de schoonheid niemand onberoerd laat. Ook op het gebied van ambachten is er veel te zien. Het mes van Laguiole, de koperen producten van Durfort, de handschoenen van Millau: in de streek Midi-Pyrénées zegt de herkomst iets over de kwaliteit. Hier zetten we de schijnwerpers op handwerk dat unieke, geïnspireerde stukken produceert die in heel Frankrijk en daarbuiten beroemd zijn. Tevens stellen een groot aantal ondernemingen in de Midi-Pyrénées hun fabricageproces open voor bezoekers. Ze zijn gastvrij en speciaal ingericht voor het publiek en geven rondleidingen die niet alleen leuk zijn om te zien maar ook interessant. Lees meer.

 

Het natuurschoon van de Midi-Pyrenees

In de regio Midi-Pyrénées ligt één nationaal natuurpark: het Parc National des Pyrénées ontvouwt zich van oost tot west over meer dan 100 km en vormt een waar uittreksel van de specifieke rijkdommen van de Pyreneeën. In de regio Midi-Pyrénées liggen ook 3 regionale natuurparken waar men probeert een kwalitatief hoogstaand toerisme te bevorderen dat goed in het dagelijks leven van de inwoners is opgenomen en op participatie en ontdekking is gericht. Lees meer.

 

Reizen in het hooggebergte van de Midi-Pyrénées

Alles is levendig, hoog, licht: geen twijfel mogelijk, we zijn in de Pyreneeën, waar de landschappen een combinatie vormen van grandioos en intiem. Een vogelvlucht over drie beslist bergachtige departementen: de Haute-Garonne (de zuidpunt), de Ariège en de Hautes-Pyrénées. Lees meer.

 

Uitgaan in de Midi-Pyrénées

In de Midi-Pyrénées neemt men elke gelegenheid te baat om allerlei soorten hoogstaande muzikale en culturele evenementen te organiseren. De lijst van de festivals in de Midi-Pyrénées is zo lang (meer dan 100) dat we slechts enkele van de grote zomerse hoogtepunten van nationale of internationale allure kunnen noemen. Lees meer.

 

Het weer in de Midi-Pyrénées

Met gemiddeld meer dan 2000 uur zon per jaar is de Midi-Pyrénées één van de streken in Frankrijk waar de zonbestraling het sterkst is. Op het grootste gedeelte van het grondgebied van deze streek worden 60 to 80 dagen per jaar temperaturen waargenomen van meer dan 25° C. De Midi-Pyrénées kan wat dat betreft concurreren met de Middellandse Zeekust en het Rhônedal. Het voorjaar valt zeer vroeg en geeft al een voorproefje van de zomer. Dit is het jaargetijde dat bij trekkers en wandelaars het meest geliefd is. Als er nog sneeuw ligt op de toppen van de Pyreneeën komt het koren al boven op de heuvels van Gascogne en krijgen de boomgaarden van de Tarn et Garonne al violetroze tinten. Tussen begin april en eind juni liggen de gemiddelde maximumtemperaturen tussen 16°C en 24°C. In juli en augustus is het hier overheersend zonnig en warm. De gemiddelde minimumtemperaturen zijn al hoog en variëren 's morgen tussen 13°C en 15°C. In de loop van de dag lopen de maximumtemperaturen gemiddeld op tot 26°C-28°C. Maar 's nachts is het buiten heerlijk koel. De nazomer is vaak heerlijk zacht en warm, met prachtige dagen met een paarsblauwe hemel. In het prachtige septemberlicht bedragen de maximumtemperaturen 21°C-25°C. Ook in oktober blijven deze temperaturen bijzonder zacht, met gemiddelde maximumtemperaturen van 16°C tot 19°C. Ideaal om er even tussenuit te zijn als de anderen aan werk zijn. Bron: Météo France

 

Wintersport in de Midi-Pyrénées

Honderden kilometers zacht glooiende, gewaagde of vlijmscherpe skipistes komen elke winter weer tot stand op de wanden van de Pyreneese bergtoppen, Ze trekken in de open lucht aan u voorbij, doorklieven prachtig witte terrassen, kronkelen onder het gebladerte van de dennenbomen door en laten zien hoe gevarieerd de huidige vormen van het wintersportplezier zijn (alpineskiën, langlaufen, schaatsen, snowboarden, surfen, freeride en nog vele andere sporten). Lees meer.

 

Bereikbaarheid Midi-Pyrénées

Auto
Afstand Amsterdam - Toulouse: 1194 km waarvan 1175 km snelweg. Tijd: 10 uur en 51 minuten. Gemiddelde tolkosten: 47,00 euro. Gemiddelde brandstofkosten: 84,00 euro.

Autosnelwegen in de regio:
A20: Montauban, Cahors, Brive, Limoges, Paris
A61: Carcassonne, Montpellier, Lyon, Marseille, Nice, Genève, Barcelona
A62: Bordeaux, Nantes, Paris, Rennes
A64: Tarbes, Lourdes, Pau, Bayonne, St Sébastien, Bilbao, Madrid
A66: Pamiers, Foix
A68: Albi, Rodez
A75: Béziers, Clermont-Ferrand, Millau

Trein
Vanuit Amsterdam kunt u met de Thalys naar Paris Nord reizen. Verder neemt u de TGV naar Toulouse.
Paris - Toulouse: 5 uur (5 TGV’s per dag)
Paris - Tarbes: 5,5 uur (4 TGV’s per dag)

Vliegtuig
Aéroport Pau - Pau-Pyrénées - www.pau.aeroport.fr.
Aéroport Toulouse-Blagnac - www.toulouse.aeroport.fr.
 

Kaart Midi-Pyrénées


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl