Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Languedoc-Roussillon > Lozère

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Departement Lozère

Het departement Lozère, met Mende als hoofdstad, strekt zich uit in het noorden van de regio Languedoc-Roussillon. In het oosten grenst het aan de Ardèche, in het zuiden aan de Gard, in het westen aan de Aveyron en in het noorden aan de Cantal en de Haute-Loire. Het bestaat uit een aantal natuurlijke streken: Aubrac, Cevennen, Gorges du Tarn, Margeride en Vallée du Lot. Met 70.000 inwoners is het het dunst bevolkte departement van Frankrijk. Mede daardoor heeft het zijn leefmilieu intact kunnen houden. Bij gebrek aan een aangepast wegennet bleef het, midden van de 20ste eeuw, verstoken van doorgedreven industrialisering, maar daarna werd de achterstand verkleind. Hoe dan ook, de Lozère staat helemaal vooraan wat  de bescherming van het leefmilieu betreft. In 1985 riep de Unesco een deel van de Lozère uit tot wereldreservaat van de biosfeer. Maar niet alleen natuurliefhebbers komen aan hun trekken in de Lozère, ook degenen die op zoek zijn naar heel apart kunsthistorisch en dorpenschoon. www.lozere-tourisme.com.

Departementshoofdstad Mende

Mende telt ongeveer 12.000 inwoners en ligt aan de bovenloop van de Lot. Vanuit Mende kunt u excursies maken naar de Lot en naar de Gorges du Tarn. De hoofdplaats van de Lozère is een bezoek waard vanwege het mooie oude centrum, de geplaveide straten en pleinen, de oude huizen, de schubvormig bedekte daken en vooral de gotische kathedraal. De constructie van dit bouwwerk dat de stad domineert heeft zich uitgestrekt van de 15de tot aan het eind van de 19de eeuw. De kathedraal herbergt acht tapijten uit Aubusson, een beeld van de zwarte maagd uit olijfbomenhout uit de 11de eeuw, houten koorstoelen, de imponerende klepel van een gigantische verdwenen klok (de zogenaamde 'non pareille' (geen gelijke) van 2,75 m hoog. In de middeleeuwen bezat Mende de grootste klok van de christelijke wereld (20 ton). Deze werd echter in 1579 door de protestantenleider Merle en zijn mannen vernield, zodat tegenwoordig in de kleine kerk alleen nog de 2,15 lange klepel te bewonderen is. De brug Notre Dame over de Lot is een meesterwerk met drie bogen en twee stroombrekers. Hij dateert uit de 12de eeuw. Het stadscentrum bevat een netwerk van winkels en bedrijven en in het hoogseizoen worden er voortdurend evenementen georganiseerd (concerten in de kathedraal, straatfeesten, sportevenementen zoals de semimarathon "Marvejols-Mende"). www.ot-mende.fr.
 

 

 

Lozère: land van uitgestrekte vlaktes met vele aspecten

De Aubrac: uitgestrekt hoogland aan de uiterste westkant van de Lozère

De Aubrac, een uitgestrekt hoogland aan de uiterste westkant van de Lozère, laat een sterke persoonlijkheid zien. De basaltachtige Aubrac, een immense hoge weidevlakte, voedt zich via rivieren en meren. In dit land van kaasmakerijtjes, de weiden omgeven met lage stenen muurtjes, kabbelt een zacht glooiend landschap met een uitzonderlijke belichting. Het is een land van tradities en ook waar men van lekker eten houdt, en waar de koeien van de Aubrac worden gefokt. Hun melk dient voor het fabriceren van tomme, basisingrediënt van de beroemde Aligot (gerecht op basis van aardappelpuree en verse tommekaas). Lees meer.

 

De Gorges du Tarn, de la Jonte, Grands Causses en de vallei van de Lot

De Gorges du Tarn en de la Jonte (foto) doorklieven de Grands Causses du Sauveterre en du Méjan op grote diepte. Zo vormen ze een grandioos natuurlijk geheel dat een internationale reputatie geniet. Meer naar het noorden scheidt de vallei van de Lot, dichtbij haar bron, de Causse de Sauveterre van Aubrac en La Margeride. De plaatsen hebben talrijke sporen uit een rijk en prestigieus verleden behouden. De originaliteit van de architectuur in de Causses, de verrassende rotsen, zó uitgesleten dat ze wel op de ruïnes van dorpjes lijken en de immense vlakten met troepen schapen: dat alles is een serene uitnodiging voor liefhebbers van tochten in de vrije natuur. Lees meer.

 

De Cevennen en de Mont-Lozère

De Cevennen, ten zuiden van de Lozère en beschermd door het Nationaal Park, verheffen zich tegenover de vlaktes van de Languedoc en de Middellandse zee. Met een doolhof van diepe valleien waar stroompje kristalhelder water slingeren, zijn de Cevennen bedekt met het traditionele kastanjebos (foto), waar door de eeuwen heen de moerbeibomen voor het kweken van de zijderups in de zijderupskwekerijen bij zijn gekomen. Tegelijkertijd rebels en vol tradities, laten de Cevennen bij elke kromming op een kronkelige route of in een weggetje waar het goed toeven is iets meer van zichzelf zien. Lees meer.

 

La Margeride

La Margeride, in het noordoosten van het departement, ligt aan de westzijde tegen de Aubrac aan. Het is een gebied van graniet waarvan het reliëf werd gevormd in het Paleozoïcum. Dichte bossen wisselen af met uigestrekte heidevelden, grasland en weidegronden tussen de 1.000 en 1.500 meter hoogte. De als bij toverslag her en der verspreide, imposante en door de tijd uitgesleten blokken graniet, vormen een mysterieus en chaotisch landschap, met ruige, ovale en afgeronde steenmassa's in de heidevelden of de bossen. Het is het land van de stilte, vredige haven in de groene natuur, met mooie bossen en onstuimig water. Lees meer.
 

Watersport in de Lozère

Met 2.7000 km aan rivieren, 12 meren en ingerichte waterplassen, watervallen en bergstromen, is de Lozère een streek waar alle watersporten kunnen worden uitgevoerd, van klassiek waterplezier tot de meest speciale sporten. De Chassezac, Tarn, Lot en Allier zijn allemaal rivieren die geschikt zijn voor kanoën, kajakken, rafting, canyoning, tochten over het water, watersporten en ander watervertier. De Lozère wacht op u om u heel wat spanning en veel frisse lucht te bezorgen. De uitgestrekte waterplassen zoals Naussac of Villefort, de wat meer bescheiden plassen als de Moulinet en de Malzieu, zijn ingericht om er te kunnen zeilen, surfen, zwemmen en roeien. Vissen in de Lozère, dat betekent allereerst een tiental visrijke rivieren (de Bès, de Truyère, de Colagne, de Chapeauroux, de Allier, de Altier, de Gardons Cévanols, de Jonte, de Tarn en de Lot), maar ook talloze meren: het meer van Naussac, meer van Villefort, meer van Grandvals/Garabit en zo'n vijftien zogenaamde 'no-kill'-routes. In het meer van Barrandon, de vijver van Bonnecombe, de vijver van St.-Léger-du-Malzieu en de vijver van Béal bestaat de mogelijkheid om het gezin en heel verantwoord te vissen.
 

Kaart Lozère


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl