Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Regio's Frankrijk > Regio Lotharingen (Lorraine)

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Regio Lotharingen (Lorraine)

Het moderne Franse Lotharingen is een regio in het noordoosten van Frankrijk. Het werd door de Franse koningen op het Duitse rijk veroverd, maar kwam weer bij Duitsland na de Frans-Pruisische Oorlog van 1870. Door het Verdrag van Versailles van 1919 kwam het weer bij Frankrijk. In de Tweede Wereldoorlog werd het door Nazi-Duitsland geannexeerd. Na de oorlog kwam het wederom bij Frankrijk. Lorraine verwent haar bezoekers. Natuurliefhebbers ontdekken er uitgestrekte bossen, meren, het massief van de Vogezen en maar liefst drie natuurparken. De steden Nancy, Metz, Epinal en Verdun lenen zich uitstekend voor een stadsverkenning. Deze steden zijn pareltjes op het gebied van cultuur en architectuur. Ook wie op zoek is naar traditionele ambachten komt aan zijn trekken: vioolbouw in Mirecourt, kristal in Baccarat, textiel van de Vogezen in Ventron, aardewerk in Sarreguemines en Longwy. De getuigenissen van de ‘Art Nouveau’ (Jugendstil) beweging in Nancy en de route gewijd aan de beeldhouwer Ligier Richier zijn slechts twee voorbeelden van de vele artistieke uitingen van kunstenaars uit Lorraine. Aan gelegenheid voor ontspanning ontbreekt het evenmin. Een partijtje golf of een ontstresskuur in een van de vijf kuuroorden, Lorraine biedt voor iedereen een alternatief. En dan moet u uiteraard de lokale streekgerechten niet missen, want de Lotharingse specialiteiten (zoals de wereldberoemde Quiche Lorraine) en gastronomie zullen zelfs de meest veeleisende smulpapen kunnen verleiden. www.crt-lorraine.fr.
 

 

 

Departementen Regio Lotharingen

Meurthe-et-Moselle

Het departement van Meurthe-et-Moselle ligt in het hartje van Lotharingen. Het grenst in het noorden aan de Belgische provincie Luxemburg, in het oosten aan de Moselle, in het zuiden aan de Vosges (Vogezen) en in het westen aan de Meuse. Het is een groot departement (5.235 km2) dat ruim 700.000 inwoners telt. Het 54ste departement dankt zijn naam aan twee rivieren. Dit zijn de Meurthe en de Moezel. Het is tevens een van de meest beboste departementen van het land. Het departement omvat verschillende gebieden. In het noorden ligt Longwy, vermaard voor zijn aardewerk. De streek rond Pont-à-Mousson geldt als ideaal vertrekpunt voor tal van toeristische routes. Aan deze routes vindt u o.a. de abdij van de Premonstranzen en het Regionaal Natuurpark van Lotharingen. Rond Toul strekken zich prachtige wijngaarden uit. Het zuiden van het departement is tal van groene zones rijk. Oo bevinden zich er diverse mooie kastelen en de vermaarde heuvel Sion. Aan de voet van de Vogezen kan men ten slotte het 270 hectare grote meer van Pierre-Percée ontdekken. Lees meer.

 

Meuse

Het departement van de Meuse grenst in het noorden aan België en aan het Groothertogdom Luxemburg, in het noordwesten aan het departement Ardennes, in het zuidwesten aan de Marne, in het zuidoosten aan de Vosges en in het oosten aan de Meurthe-et-Moselle. De Meuse kent een waaier aan landschappen. In het noorden strekt zich het Pays de Monmédy en de Stenay uit, met valleien die gedomineerd worden door grote, vaak door Vauban geïnspireerde forten. In het westen groeien de grote wouden van de Argonne, met de hoogste bomen van Europa en dorpjes die door de eeuwen heen hun ongerepte uitzicht wisten te bewaren. In het centrum zijn steden als Verdun en Saint-Mihiel de blikvangers. In het oosten ligt de Woëvre, een vlakte en een hoogvlakte, met prachtige vijvers en boomgaarden. In het zuiden bevindt zich het land van de hertogen van Bar (le pays des ducs de Bar), met Bar-le-Duc, de hoofdplaats van het departement. Lees meer.

 

Moselle

Het departement van de Moselle, met Metz als hoofdstad, ligt in een grensgebied. Het grenst in het noorden aan het Groothertogdom Luxemburg en Duitsland, in het oosten aan de Bas-Rhin en in het zuiden en het westen aan Meurthe-et-Moselle. De Moselle wordt ingedeeld in zeven streken. Het Pays des trois Frontières; bij het drielandenpunt waar Frankrijk, Duitsland en het Groorhertogdom elkaar raken; bij dat punt vloeit de Moezel Frankrijk uit. De streek van Metz, de departementshoofdstad met een 3000-jarig verleden. Het Pays de Nied staat bekend als wandelparadijs, waar tradities in ere worden gehouden. Het Pays du Saulnois in het zuiden is een gebied rijk aan meren en de toegang tot het Regionale Natuurpark van Lotharingen. Het Bassin Houillier of steenkoolbekken strekt zich uit van de Duitse grens tot Morhange en van Saint-Avold tot Sarralbe. Het Pays de Sarrebourg is een bosrijk gebied met nagenoeg 50.000 hectare woud en in het westelijke deel ervan talrijke meren. In het oosten bevindt zich het Pays de Bitche met de uitgestrekte bossen van het Regionaal Natuurpark van de Noordelijke Vogezen. Lees meer.

 

Vosges (Vogezen)

Het departement van de Vogezen, met Épinal als hoofdstad, grenst in het noorden aan de Meurthe-et-Moselle, in het oosten aan de Haut-Rhin, in het zuiden aan de Haute-Saône en het Territoire de Belfort, in het westen aan de Haute Marne en in het noordwesten aan de Meuse. De Vogezen bieden een grote afwisseling aan landschappen. Het oosten van het departement is bergland: het massief van de Vogezen (maar de hoogste toppen liggen niet in het departement). In het centrum en in het zuidwesten strekt zich La Vôge uit, een vlakte met rijke kleigronden, tussen Remiremont en het vermaarde kuuroord Vittel. Hier bevindt zich de waterscheidingslijn Noordzee-Middellandse Zee: de rivieren aan de oostkant ervan vloeien via Rijn en Maas naar de Noordzee; die aan de westkant voeren hun water naar de Middellandse Zee. Nog andere belangrijke kuuroorden zijn Contrexéville en Bains-les-Bains. La Plaine is een laagvlakte in het westen. Daar ligt het plaatsjes Domrémy, waar Jeanne d’Arc werd geboren. Lees meer.

 

Bezienswaardigheden Regio Lotharingen

Natuurparken Lotharingen

Lotharingen telt drie voor publiek opengestelde regionale natuurparken. In deze parken worden allerlei activiteiten georganiseerd.

Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges
Het Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges - Munster is grensoverschrijdend met de regio Elzas. Het is wellicht één van de bekendste natuurparken uit de regio. De bergtoppen van dit natuurgebied gaan tot meer dan 1400 meter en worden 'Ballons' genoemd. Het Maison du Parc in Munster fungeert als informatiecentrum. www.parc-ballons-vosges.fr.

Parc Naturel Régional des Vosges du Nord
Het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord - La Petite Pierre is minder bekend maar zeker niet minder mooi. Het beslaat een gebied van meer dan 120.000 hectare. Dit natuurgebied is opgenomen op de lijst van Wereldnatuurreservaten van de Unesco.
www.parc-vosges-nord.fr.

Parc Naturel Régional de Lorraine
Het Parc Naturel Régional de Lorraine - Pont-à-Mousson is centraal in de Lorraine gelegen. Het park bestaat uit bossen, wijngaarden, moerassen, meren en rode huisjes. In de lokale herbergen vindt u de specialiteit Quiche Lorraine en Potée Lorraine (een ovenschotel met spek). www.pnr-lorraine.fr.
 

Bereikbaarheid Lotharingen

Auto
Afstand Utrecht - Metz: 440 km waarvan 425 km snelweg. Tijd: 4 uur en 30 minuten. Gemiddelde tolkosten: 0 euro. Gemiddelde brandstofkosten: 32,00 euro.

Autosnelwegen in de regio:
A4: Parijs - Metz
A31: Luxemburg - Metz
A30: Mont-Saint-Martin - Metz

Trein
Wanneer u via Parijs gaat dient u hier een overstap te maken. Ga met de metro / RER van Paris Nord naar Paris Est om vanuit daar de TGV te nemen. Paris Est - Metz: 2 uur en 30 minuten reistijd. U kunt ook overstappen op Brussel Zuid om vervolgens de Eurocity te nemen.
Brussel Zuid - Metz: 4 uur reistijd. Ook kunt u met de Intercity via Liege-Guillemins naar Namur waar u vervolgens de Eurocity neemt naar Metz. Totale reistijd: 6 uur.

Vliegtuig
Er gaan geen directe vluchten naar Metz. U kunt gebruik maken van Luxembourg Airport of Strasbourg Airport.
Luxembourg Airport - www.aeroport.public.lu.
Aéroport international de Strasbourg - www.strasbourg.aeroport.fr.
 

Kaart Lotharingen


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl