Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Midi-Pyrénées > Lot

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Departement Lot

Het departement Lot, in het zuidwesten van Frankrijk, grenst in het noorden aan de Corrèze, in het noordoosten aan de Cantal, in het zuidoosten aan de Aveyron, in het zuiden aan Tarn-et-Garonne, in het noordwesten aan de Dordogne en in het zuidwesten aan Lot-et-Garonne. De rivieren de Dordogne en de Lot (met talrijke zijrivieren zoals de Célé, Vers en Vert) vloeien kriskras door het departement. De Lot vertoont verschillende types van landschappen: In het noordoosten ligt de Ségala, een streek met een heuvelachtig reliëf dat tot 780 meter reikt, met een rijke flora en fauna en soms diepe kloven. Het groene Limargue en de merkwaardige Causses zijn kalkstenen hoogvlaktes. De Quercy blanc, ten zuidwesten van Cahors, de hoofdstad van het departement, bestaat uit kleine agrarische valleien. Er is ook nog de zanderige, boomrijke Bourianestreek. Tot slot dient de schitterende vallei van de Lot vermeld; ze is op haar fraaist tussen Cahors en Saint-Cirq-Lapopie. www.tourisme-lot.com.

Departementshoofdstad Cahors

Cahors telt ongeveer 20.000 inwoners en ligt in een lus van de Lot. Deze oude hoofdstad van Quercy speelde in de middeleeuwen een belangrijke rol door zijn levendige handel en universiteit. Naast de imposante Pont Valentré met drie 40 meter hoge vestingtorens bezit Cahors meerdere prachtige oude bouwwerken. Bezienswaardig zijn de Vieille Ville, de Cathédrale Saint-Étienne en het Musée Henri-Martin. www.mairie-cahors.fr.

 

 

 

Bezienswaardigheden Lot

Assier

In Assier liggen de overblijfselen van het Château d'Assier. Het werd gebouwd door de krijgsman Jacques Galiot de Genouillac. Van het kasteel, dat in 1535 werd voltooid, resteert alleen nog de toegangsvleugel met zijn fraaie portiek. Het mooiste deel van het interieur is de bewerkte trap. De kerk die tussen 1540 en 1550 is gebouwd is nog helemaal intact. Rondom de kerk loopt een bijna 100 meter lange fries (zie foto). Dit doorlopend beeldhouwwerk is voorzien van ruiters, infanteristen en artilleristen. De graftombe van deze krijgsman bestaat uit een liggend beeld in hofkleding op een marmeren sarcofaag. In Assier kunt 's avonds naar een prachtige sterrenhemel kijken. De plaats ligt namelijk in het gebied met de donkerste hemels van Europa.

Duiventil
Duivenliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan de 16de-eeuwse duiventil van Jacques Galiot. De duiventil ligt ten noorden van Assier aan de weg tussen Lacapelle en Marival.
Het 11 meter hoge gebouw bevat zo'n 2300 aparte nestkamers. De vogels vliegen in en uit via het boven op het dak staande lichtkoepeltje.

 

Castelnau-Bretenoux

Het kasteel ligt in het dorp Prudhomat, 3 kilometer van Bretenoux. Dit kasteel werd in de 12de eeuw gebouwd door de baronnen van Castelnau rondom de massieve donjon. Vanaf de ommuring heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving. Met zijn gigantische verdedigingssysteem is het driehoekige Château de Castelnau-Bretenoux een van de beste voorbeelden van middeleeuwse militaire architectuur. De bezichtig neemt ongeveer twee uur in beslag.
 

 

Figeac

Figeac ligt aan de rivier de Celé gelegen en ligt eveneens aan de bedevaartroute vanaf Conques. De stad bezit ondanks verwoestingen tijdens godsdienstoorlogen nog fraaie oude gedeelten. Het Hôtel de la Monnaie uit de 13de eeuw is een prachtig gotisch gebouw. In Figeac werd de archeoloog Jean-François Champollion (1790-1832) geboren, die twee eeuwen geleden de Egyptische hiërogliefen ontcijferde van de Steen van Rosetta (zie foto). Op de Place des Écritures ligt op de grond een vergrote replica van deze steen. In het voormalige woonhuis van de Egyptoloog is tegenwoordig een museum gevestigd, gewijd aan zijn leven en werk. Veel gebouwen in Figeac zijn het bekijken waard. Als gevolg van de bloeiende handel rondom de abdij konden veel mensen, door de toegenomen welvaart, een fraai huis laten bouwen.
www.ville-figeac.fr  en www.tourisme-figeac.com.

 

Gourdon

In het middeleeuwse stadje Gourdon vindt u een verdedigingspoort uit de 13de eeuw en enkele fraaie huizen. Het plaatsje bezit een groot aantal kerken uit diverse periodes. Ook zijn er enkele bezienswaardige straatjes, zoals de Rue ZigZag en de Rue du Majou.

Grottes de Gougnac
Circa 3 kilometer ten noorden van Gourdon liggen de Grottes de Gougnac, een van de mooiste grottenstelsels met prehistorische schilderingen in de Dordogne. De grot bestaat uit een groot netwerk van galerijen. Er zijn twee grotten die 200 meter uit elkaar liggen. De belangrijkste grot is net als de Grotte de Lascaux en de Grotte de Pech-Merle lange tijd geblokkeerd geweest. De gevonden muurschilderingen verkeren hierdoor nog in een zeer goede staat.

 

Lacave

In Lacave vindt u de Grottes de Lacave. In dit stelsel van druipsteengrotten bevinden zich enkele meertjes en twaalf betoverende zalen. U kunt gebruik maken van een elektrische trein en een lift. www.grottes-de-lacave.fr.

 

Martel

Martel was vroeger de zetel van Hendrik van Bouillon, ook wel bekend als Vicomte de Turenne. Hendrik had vele titels, waaronder die van maarschalk van Frankrijk die hij kreeg van de Franse koning Hendrik IV. Vanwege zijn aanwezigheid werden er in Martel zeven torens gebouwd waarin smalle schietgaten zitten. Ook de klokkentorens van de gotische vestingkerk zijn tijdens zijn verblijf gebouwd. Andere bezienswaardigheden zijn de resten van de stadswallen uit de 12de tot 14de eeuw, het Palais de la Raymondie uit de 13de en 14de eeuw en de overdekte markt uit de 18de eeuw.

 

Gouffre de Padirac

Gouffre de Padirac ligt tussen Rocamadour en Ste-Céré. Deze grot wordt wel gezien als een van de spectaculairste van de Périgord. De grot die 1889 werd ontdekt heeft gangen die meer dan een miljoen jaar geleden zijn ontstaan. Het gat in de grond dat de de gangen toegankelijk maakt is ongeveer 10.000 jaar geleden ontstaan. In de ongeveer 100 meter diepe afgrond heerst een vrijwel constante temperatuur van 12 graden Celcius. www.gouffre-de-padirac.com.

 

Parc Naturel Régional des Causses du Quercy

Het Parc Naturel Régional des Causses du Quercy bedekt een groot deel van het departement Lot en bestaat uit een kalksteenplateau dat doorgroefd is door de rivieren Lot en Célé. Hier vindt u enkele toeristische bestemmingen van topniveau zoals Rocamadour, Saint-Cirq-Lapopie, en de Gouffre de Padirac, een natuurlijke diepte die werd uitgehold door het water. Maar de ziel van het landschap schuilt in de pastorale architectuur (de lage muurtjes en de schuilplaatsen van de herders), die is opgetrokken met losse gestapelde breukstenen. Ideaal om te mediteren.

 

Pech-Merle

De Grotte du Pech-Merle is via de wegwijzers in het plaatsje Cabrerets makkelijk te vinden. De grot werd in 1922 ontdekt het kind André David. In de grot hebben 20.000 tot 40.000 jaar geleden mensen hun sporen nagelaten door middel van geschilderde en ingekraste afbeeldingen. De tekeningen van bizons, paarden en mammoets zijn gemaakt met houtskool, ijzeroxide en bruinsteen. In het Musée Amédée-Lemozi krijgt u een goede indruk van het leven van de prehistorische mens. U betreedt de 3 kilometer lange grotten via een trap. De meeste muurschilderingen zijn te zien aan het begin van de grot. Er mogen per dag 700 bezoekers de grot betreden. In het hoogseizoen is het verstandig om 3 tot 4 dagen van tevoren te reserveren.

 

Rocamadour

Rocamadour is een uiterst merkwaardige bedevaartplaats. In de middeleeuwen stroomden pelgrims naar de zwarte Madonna van Roc-Amadour, een Mariabeeld uit de 12de-eeuw. Boven Rocamadour, dat in de kloof van de Alzou tegen een rotswand opgetrokken ligt, verheft zich het 14de-eeuwse kasteel dat men vanuit het dorp over een Calvarieweg bereikt. Vanaf een afstand lijkt Rocamadour uit de kalksteenrotsen te zijn gehakt. Wie de heilige Amadour feitelijk was is nog altijd onzeker. De ligging en bouw zijn zeer indrukwekkend. De plaats, die slechts één straat telt, is in het hoogseizoen overvol. De vercommercialisering van de cultus kunt u dan maar beter over het hoofd zien. Des te bekoorlijker is hij in voor- en najaar. Als allerheiligst geldt de wonderkapel met de zwarte Madonna. Het beste zicht op Rocamadour heeft u vanuit het nabijgelegen gehucht L'Hospitalet. Andere bezienswaardigheden zijn het apenbos (Forêt des singes) waar meer dan 150 makaken 'in vrijheid' leven, het Rocher des Aigles met roofvogels in alle soorten en maten, het religieuze Musée Francis-Poulence met meer dan 200 artefacten en de druipsteengrot 'Grottes de Merveilles' met met prehistorische tekeningen. www.rocamadour.com.

 

Saint-Céré

Saint-Céré is strategisch gelegen in de Haut-Quercy. Deze sfeervolle plaats heeft een warme en vriendelijke uitstraling. U vindt er mooie herenhuizen uit de 15de, 16de en 17de eeuw. De markt op zaterdagmorgen op de place du Mercadial is een aanrader. Boven de stad staan de Tours de Saint-Laurent. Deze donjons zijn de enig overgebleven restanten van het vroegere kasteel. In 1945 werden deze donjons gekocht door de schilder en tapijtwever Jean Lurçat. Tegenwoordig is er een museumwerkplaats gevestigd gewijd aan zijn leven en werk.

 

Saint-Cirq-Lapopie

Saint-Cirq-Lapopie is schitterend gelegen op een rots langs de Lot. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht op de mooi gerestaureerde oude huizen. Het is het mooiste dorp in het dal van de Lot. Het dorp is genoemd naar de 3de-eeuwse heilige St-Cyrus en naar La Popie , de man die hier een groot kasteel liet bouwen, welke overigens in 1580 werd verwoest. Bij de ruïnes van dit kasteel staat een mooie versterkte kerk uit de 16de eeuw. Leuk detail is maat onder aan de klokkentoren waarmee vroeger op de markt graan werd afgemeten. Saint-Cirq-Lapopie bezit fraaie smalle straatjes met kleine binnenplaatsjes. Bij het Office de Tourisme kunt u informatie krijgen over de vele bijzondere huizen in het plaatsje. Op korte afstand van Saint-Cirq-Lapopie ligt de Grotte Pech-Merle.

 

Souillac

Souillac ligt tussen de rivieren de Dordogne en de Borrèze in de Haut-Quercy. Toeristen komen hier vooral voor het doen van inkopen in de goed uitgeruste winkels. Ook zijn er veel delicatessenwinkeltjes te vinden. De stad is daarom vooral interessant voor liefhebbers van romaanse bouwkunst.  Bezienswaardig is de 12de-eeuwse abdijkerk Église Sainte-Marie. Deze kerk is een van de best geslaagde voorbeelden van romaanse bouwkunst in het zuidwesten van Frankrijk.  Het grondplan heeft de vorm van een Latijns kruis. De kerk heeft verder fraaie koepels en apsissen. Twee opvallende kenmerken zijn het in de 17de eeuw omgedraaide portaal en het beeldhouwwerk uit de 12de eeuw, zoals het Theophilus-reliëf, Jesaja en de pilaar met dieren. Een unieke collectie bewegende poppen vindt u in het Musée de l’Automate. Deze collectie is voornamelijk afkomstig uit de voorraad van de Parijse speelgoed- en automatenfabriek Roullet-Decamps.

Grottes de Lacave
Ongeveer 10 kilometer ten zuidoosten van Souillac liggen de Grottes de Lacave. Deze in 1902 ontdekte grot bezit een grote variëteit stalagmieten en stalactieten en  behoort hierdoor tot de mooiste grotten van Frankrijk.

 

Kaart Lot


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl