Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Centre > Loiret

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Departement Loiret

Het departement Loiret ligt in het centrum van Frankrijk en dankt zijn naam aan het riviertje de Loiret. Maar ook de Loire baant zich een (120 km lange) weg, van oost naar west, door het departement, dat in het noorden aan de regio Parijs grenst, in het noordoosten aan de Seine-et-Marne, in het oosten aan de Yonne en Nièvre, in het zuiden aan de Cher, in het noordwesten aan de Eure-et-Loir en in het zuidwesten aan de Loir-et-Cher. De Loiret vertoont een aantal verschillende landschappen. Vooreerst de hoofdstad Orléans, waaromheen zich het grootste (35.000 ha) gemeenschappelijk bos van het land uitstrekt. Ook het stadje Montargis is helemaal door bos omgeven. De Beauce staat bekend als een landbouwgebied, waar de Loiret doorheen stroomt. De Sologne, een schier ongerepte natuurstreek, pronkt met prachtige vijvers, dennenbossen, tamme kastanjes en eiken. De 'Gâtinais' met zijn vele bruggen wordt soms ook nog 'Klein Venetië' genoemd. De streek rond Pithiviers staat bekend als een ideaal wandelgebied. www.tourismeloiret.com.

Departementshoofdstad Orléans

Orléans telt ongeveer 115.000 inwoners. De naam van de stad is onverbrekelijk verbonden met die van Jeanne d’Arc, de 'Maagd van Orléans'. De stad is bisschopszetel en hoofdstad van het departement Loiret en heeft sinds 1309 een universiteit. De industrie van de stad wordt bepaald door de landbouw in de omgeving. Op de Place du Martroi is in 1855 een ruiterstandbeeld van Jeanne d’Arc geplaatst. De Rue Royale is in 18de-eeuwse stijl gerestaureerd en leidt naar de 333 m lange Loire-brug uit 1760, de Pont George V. Het belangrijkste gebouw is de kathedraal Ste-Croix (zie foto), gebouwd tussen de 13de en de 16de eeuw en gedeeltelijk (door hervormden) verwoest in 1567. Zeer belangrijk is het Musée des Beaux-Arts aan de Place Ste-Croix. De collectie is de moeite waard. Vooral de 17de- en 18de-eeuwse Franse school is er goed vertegenwoordigd. U vindt er werk van o.a. Philippe de Champaigne, Georges de Latour, Jean-Baptiste Peronneau, Louis Tocqué, François-Hubert Drouais en Jean Antoine Watteau. Namen uit de 19de eeuw zijn Cournbet, Delacrois, Boudin, Gauguin (Fête Gloanec) en Picasso. Ook hangt er werk van de Nederlander Ruijsdael. Het mooiste renaissancehuis is Hotel Cabu uit 1548 in de Rue Ste-Cathérine. Achter de prachtige renaissancegevel gaat het archeologisch en historisch museum schuil. Naast lokale folklore vindt u hier ook een echte schat: bronzen dieren en figuren uit de Gallo-Romeinse periode. De beelden werden in 1861 ontdekt bij Neuvy-en-Sullias, een gehucht op ongeveer 30 kilometer van Orléans. www.tourisme-orleans.com.
 

 

 

Bezienswaardigheden Loiret

Beaugency

Beaugency is een goede uitvalsbasis om de streek Orléanais te verkennen. Beaugency lag eeuwenlang aan de enige Loire-brug tussen Orléans en Blois, zodat er vaak om de stad werd gevochten. Het zuidelijke deel van de brug met zijn 23 bogen (zie foto) werd in 1940 door de geallieerden opgeblazen om de Duitsers tegen te houden. De stad maakt nog helemaal een middeleeuwse indruk met haar enorme rechthoekige belfort uit de 11de-eeuw, haar toren met uurwerk (overblijfsel van de vroegere vestingwerken), haar 'duivelstoren' (deel van het versterkte bruggenhoofd), haar in de 15de-eeuw door de graaf van Dunois gebouwde kasteel en haar iets jongere renaissancestadhuis met geborduurde wandtapijten in het interieur. De kerk Notre-Dame behoorde tot de vroegere abdij, ook de toren St-Fermin is een overblijfsel van een vroegere kerk. www.beaugency.fr.

 

Briare-le-Canal

Briare-le-Canal is in het bezit van het langste brugkanaal van Europa. Het in 1896 voltooide kanaal over de Loire is ontworpen door Gustave Eiffel. De 662 meter lange brug was bedoeld om kanaalschepen over de Loire te verplaatsen. De brug verbindt de kanalen Briare-Loing en Canal Latéral. Deze kanalen staan op hun beurt weer in verbinding met de Seine en de Rhône. www.briare-le-canal.com.
 

Châteauneuf-sur-Loire

In het Musée de la Marine van Châteauneuf-sur-Loire kunt u kennis maken met de nautische geschiedenis van deze streek. Met behulp schaalmodellen, oude prenten en faience kunt u zien hoe de gabarres eruitzagen. Deze platbodems met de langwerpige zeilen en de grote roeren die over de Loire voeren. In Châteauneuf-sur-Loire ligt tevens een replica van een gabarre bij de brug. Het maritiem museum vindt u in het Parc du Château. Een andere bezienswaardigheid zijn de in mei overdadig bloeinde rododendrons rondom de overblijfselen van een reusachtig kasteel. In de 16de-eeuwse Église St-Martial bevindt zich een barokke marmeren graftombe van de in 1681 overleden Phelypeaux de la Vrillièrre. www.chateauneuf-sur-loire.com.
 

Chilleurs-aux-Bois

Het Château de Chamerolles ligt aan de rand van het Fôret d'Orléans. Het kasteel werd tussen 1500 en 1530 gebouwd door de gouveneur van Orléans, Lancelot du Lac. Het kasteel is ontworpen als woonhuis maar heeft het uiterlijk van een burcht, samen met bijbehorende ophaalbrug. Rondom het kasteel bevinden zicht prachtig gerestaureerde tuinen. Binnen is een parfumeriemuseum gevestigd. http://chilleurs-aux-bois.fr.

 

Cléry-St-André

Cléry-St-André bezit een kathedraal uit de 15de-eeuw, waarin koning Lodewijk XI en de graaf Dunois begraven liggen. Binnen in de kerk bevindt zich een fraai bewerkt koorgestoelte. www.clery-saint-andre.com.

 

Gien

Gien vormt voor veel bezoekers het begin van het eigenlijke Loiredal en maakt ondanks verwoestingen uit de Tweede Wereldoorlog een aantrekkelijke indruk. Het kasteel (zie foto) is een vrij eenvoudig bouwwerk uit 1484 en huisvest een museum voor jacht en valkerij, tapisserieën en gobelins. De Église Ste-Jeanne-d'Arc bestaat uit een 15de-eeuwse toren en een (na verwoestingen in 1940) modern bakstenen schip. In de omgeving staat het in de 13de-eeuw gebouwde en later omgebouwde kasteel La Bussière, omringd door grachten. Gien geniet tevens bekendheid vanwege haar aardewerk. www.gien.fr.

 

St-Benoît-sur-Loire

De abdijkerk van St-Benoît-sur-Loire is een van de indrukwekkendste Romaanse kerken van Frankrijk. Zij werd gebouwd tussen 1067 en 1218 en had in de middeleeuwen hogere torens alsook twee klokkentorens. Het mooiste deel van de kerk is de portaaltoren, aanvankelijk vrijstaand, met zijn fantasievolle kapitelen. De kerk bezit tevens een fraai koor. Op de plaats van de vroegere abdij is een nieuwe gebouwd, ten zuiden van de kathedraal. www.saint-benoit-sur-loire.fr.
 

Sully-sur-Loire

Sully-sur-Loire is schilderachtig gelegen aan de rivier. Het kasteel werd in 1940 beschadigd. Uniek en goed geconserveerd is het middeleeuwse balkwerk in de bovenzaal van de donjon. Het kasteel werd gebouwd vanaf 1360 en kreeg zijn burchtachtige karakter door de vier hoektorens. Sully was een tijd lang de woonplaats van de jonge Voltaire. Hij schreef er zijn eerste toneelstukken, die hier ook werden opgevoerd. Sully, die zijn naam kreeg toen hij tot hertog van het kasteel werd verheven, was minister onder Hendrik IV. www.sully-sur-loire.fr.

 

Kaart Loiret


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl