Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Regio's Frankrijk > Languedoc-Roussillon

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Regio Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon beslaat een gebied dat loopt van de uitlopers van de Pyreneeën tot aan de monding van de Rhone. De vlakke stranden en de lagunen vormen een speciaal voor het toerisme gecreëerd gebied dat jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. Daartussen ligt een droog en door de zon gebrand land dat de helft van alle Franse tafelwijn voortbrengt. Dit heerlijke gebied heeft een lange en woelige geschiedenis achter de rug, niet in het minst die van de eenwording van beide provincies. In het vroegere onafhankelijke Languedoc sprak men Occitaans, de taal der troubadours, en nog altijd hecht men hier aan de eigen identiteit. Roussillon behoorde tot aan het Verdrag van de Pyreneeën in 1659 aan Spanje. Het Catalaanse erfgoed is nog overal zichtbaar: in de wegwijzers, de Sardanadans, de populaire stierengevechten, de paella en de felle kleuren van de huizen. Dit kustgebied was het eerste deel van Gallië dat door de Romeinen werd veroverd. Het grote amfitheater te Nimes en de schitterende Pont du Gard getuigen nog van hun overheersing. De kloosters van St-Martin-du-Canigou, St-Michel-de Cuxa en St-Guilhelm-le-Désert zijn voorbeelden van vroeg-romaanse bouwkunst, onaangetast door de Gotiek uit het noorden. De verweerde kastelen van de Katharen en de perfect gerestaureerde Cité van Carcassonne zijn veelzeggende overblijfselen van bloedige middeleeuwse oorlogen. Sommige delen van de regio zijn woest en ongetemd: de hoogvlakten van de Cerdagne, de ruige heuvels van de Corbières of de afgelegen hoogten van de Haut Languedoc. U vindt hier ook de levendigste en progressiefste steden van heel Frankrijk: Montpellier, de oudste universiteitsstad die tevens de hoofdstad van de streek is, en Nîmes met de uitbundige feria en stierengevechten. www.tourisme-languedoc-roussillon.com.
 

 

 

Departementen Regio Languedoc-Roussillon

Aude

De Aude is een deel van de regio Languedoc-Roussillon en een van de zuidelijkst gelegen Franse departementen. De hoofdstad is het beroemde Carcassonne. Het departement grenst ten noorden aan de Hérault en de Tarn, ten oosten aan de Middellandse Zee, ten zuiden aan de Pyrénées-Orientales en ten westen aan de Ariège en de Haute-Garonne. De Aude is een bijzonder aantrekkelijk deel van Zuid-Frankrijk. Fraaie landschappen naar hartenlust: in het noorden de Montagne Noire met toppen boven 1000 m, in het zuiden de 2469 m hoge Pic de Madrès, een forse aanloop naar de Pyreneeën. Tussen die beide berglandschappen kronkelen de meanders van onder andere de Aude en de L’Orbieu. In het oosten is het departement 50 km Middellandse-Zeekust rijk: fraaie stranden, mooie badplaatsjes en een heleboel étangs, grote vijvers, onmiddellijk achter de kustlijn. Bovendien is de Aude een historisch erg boeiende streek: het was ooit het land van de katharen, de ‘reine ketters’ die op een onmenselijke manier werden vervolgd. Maar hun sporen zijn nog altijd zichtbaar vooral voor wie geïnteresseerd is in een stuk boeiende geschiedenis. Lees meer.

 

Gard

Het departement Gard, met het beroemde Nîmes als hoofdstad, ligt in het zuiden van Frankrijk aan de rechteroever van de Rhône. Het grenst in het noorden aan de Lozère en de Ardèche, in het oosten aan Vaucluse en Bouches-du-Rhône, in het zuiden aan de Middellandse Zee en Hérault en in het westen aan Aveyron. Het is een deel van de regio Languedoc-Roussillon en er wonen ongeveer 620.000 inwoners. Het landschappelijk meest indrukwekkende deel van de Gard ligt in het westen en noordwesten: het schitterende nationaal park van de Cevennen, met zijn scherpe kammen en diepe rivierdalen. Ten oosten en ten zuiden daarvan strekt zich, tot aan de Rhône, een ongelofelijk aantal wijngaarden uit, tegenwoordig meer en meer afgewisseld met boomgaarden en groenteteelt. Het zuidelijkste deel van de Gard is een moerasachtige streek, de Petite Camarque, met haar voeten in het blauw van de Middellandse Zee. Ook kunsthistorisch heeft de Gard veel te bieden: het Gallo-Romeinse patrimonium van Nîmes, het 'pauselijke' Villeneuve-lès-Avignon, de Pont du Gard en talrijke fraaie kerken, kastelen en musea. Het departement telt bijna 300 zondagen per jaar. Lees meer.

 

Hérault

Het departement Hérault is het voornaamste departement van de regio Languedoc-Roussillon en heeft als hoofdstad Montpellier. Het ligt in het zuiden van Frankrijk en wordt in het noorden begrensd door Gard en Aveyron, in het oosten door Gard en de Middellandse Zee (Golfe du Lion), in het zuiden door de Middellandse Zee (Golfe du Lion) en Aude en in het westen door Tarn en Aveyron. De Hérault is een - hemelsbreed gemeten -  80 km lange Middellandse-Zeekust rijk, met talrijke lagunes en strandwallen. Daarachter strekken zich de laagvlaktes van de Biterrois (Béziers), de Hérault (benedenloop) en Montpellier uit. Daar is de wijnstok heer en meester, maar de appelboomgaarden zijn ook nauwelijks te tellen. Die vlaktes worden afgesloten met heuvel- en bergketens: in het westen het Minervoisgebergte en het eveneens kristalrijke Massif de L’Espinouse, dat deel uitmaakt van het Parc naturel régional du Haut-Languedoc; in het noorden de schier onbewoonde Causse du Larzac, een kalkrijk tafelland, met ten zuiden ervan een langgerekt plateau van vulkanische oorsprong; in het noordoosten nog meer kalkformaties, namelijk de Montagne de la Séranne. Kortom, de Hérault is een heel palet aan landschappen rijk. Lees meer.

 

Lozère

Het departement Lozère, met Mende als hoofdstad, strekt zich uit in het noorden van de regio Languedoc-Roussillon. In het oosten grenst het aan de Ardèche, in het zuiden aan de Gard, in het westen aan de Aveyron en in het noorden aan de Cantal en de Haute-Loire. Het bestaat uit een aantal natuurlijke streken: Aubrac, Cevennen, Gorges du Tarn, Margeride en Vallée du Lot. Met 70.000 inwoners is het het dunst bevolkte departement van Frankrijk. Mede daardoor heeft het zijn leefmilieu intact kunnen houden. Bij gebrek aan een aangepast wegennet bleef het, midden van de 20ste eeuw, verstoken van doorgedreven industrialisering, maar daarna werd de achterstand verkleind. Hoe dan ook, de Lozère staat helemaal vooraan wat  de bescherming van het leefmilieu betreft. In 1985 riep de Unesco een deel van de Lozère uit tot wereldreservaat van de biosfeer. Maar niet alleen natuurliefhebbers komen aan hun trekken in de Lozère, ook degenen die op zoek zijn naar heel apart kunsthistorisch en dorpenschoon.
Lees meer.

 

Pyrénées-Orientales

Het departement Pyrénées-Orientales wordt ook nog Pyrénées-Roussillon genoemd, heeft Perpignan (Perpinyá) als hoofdstad en is het zuidelijkst gelegen departement van het Franse vasteland. In het noorden wordt het begrensd door de Aude, in het oosten door de Middellandse Zee, in het zuiden door Spanje en in het westen door Andorra en Ariège. Het is gezegend met een schitterend klimaat en bijgevolg een waar toeristisch paradijs, reikend van zee tot gebergte (2920 m), over een afstand minder dan 100 km met elkaar verbonden door een gebied van wisselende landschappen, boomgaarden, wijngaarden, kunststeden en schattige dorpen. Het departement bestaat uit drie geografische streken. In het noorden: Corbières en Fenouillèdes, streek van kalksteen, gescheiden door een lange depressie. In het oosten: de vlakte en de kust van Roussillon met de monding van de Tech, de Têt en de Agly en in het zuiden begrensd door de Albères, de laatste hoogten van de Pyreneeën die tot de zee reiken om er de Côte Vermeille te vormen. In het westen: een uitgestrekte zone van granietmassieven met diepe valleien, waarvan die van de Vallespir en de Conflent de belangrijkste zijn. Lees meer.

 

Bezienswaardigheden Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon en de Middellandse Zee

De kusstreek van de Languedoc is zowel een paradijs voor de watersporters als een ideale vakantiebestemming voor de liefhebbers van zon, zee en strand. In de Petite Camargue rijden nog steeds de traditionele ruiters rond de kudden stieren en paarden. Ook de kleurrijke traditie van de zoutzieders die het zout verzamelen in de zoutpannen van Aigues-Mortes leeft nog steeds voort. Rond het meer van Thau en in de havenstadjes aan de kust, kruisen de in- en uitvarende trawlers en tonijnvissers de talrijke bootjes van schelpdierkwekers en individuele vissers. Van de Camargue tot de Côte Vermeille, is de sfeer van de Middellandse Zee alom aanwezig. 220 kilometer zandstrand langs de Middellandse Zee. 220 kilometer lange uitgestrekte zandstranden waar u uw badlaken kunt uitspreiden zonder uw buurman te raken. De enige onderbrekingen van deze zandstrook zijn Sête met de beroemde berg Saint Clair, de vulkaan waarop Agde is gebouwd, en de Pyreneeën die uitlopen in de blauwe zee. De kuststrook van de Languedoc-Roussillon biedt een keur aan mogelijkheden en bezienswaardigheden. Als een antiek theater gericht naar de Middellandse Zee loopt het landschap trapsgewijs af, van de bergen via de vlakten naar de zee. Dit schilderachtige schouwspel loopt uit op een contrastrijke kustlijn: dansende rietvelden in de Petite Camargue, visrijk water, fraaie vissershaventjes en de afwisseling van de door de zon uitgedroogde vlakten en waterrijke landschappen. Hier zijn de natuur en de regionale bijzonderheden bewaard gebleven.

 

De watersport, koning aan de kust

Aan het einde van de 19de eeuw kwamen de oude vissersdorpjes in trek bij de badgasten. In de jaren 60 zijn zeven ambitieuze jachthavens gecreëerd: la Grande Motte, Port-Camargue, Port-Barcarès, Canet en Roussillon, Banyuls-sur-Mer en Saint-Cyprien. Ze vormden de voorlopers van een uitgebreid netwerk voor de pleziervaart dat nu meer dan 30 havens met 28.000 ligplaatsen telt. Ze bieden voortdurend een levendig schouwspel. De blauwe vlag, symbool van een schone badplaats, wappert boven 68 stranden, 18 gemeenten en 15 jachthavens; een record in Frankrijk. In deze paradijselijke streek, met twaalf beschermde natuurgebieden waaronder het zeereservaat van Cerbères-Banyuls, is 60% van de kust nog natuurgebied, waaraan veel zorg wordt besteed. In de lente of zomer kunt u deze natuur met de fiets doorkruisen langs de kust van de Hérault of over 30 kilometer in de Pyrénées-Orientales, via de fietsroute 'Vélittoral', die in de toekomst Barcarès met Argelès-sur-Mer (zie foto) moet verbinden.

Wind en een probleemloze kust; zie hier het ideaal voor liefhebbers van boottochten, zwemmen, waterskiën, vissen en andere watersporten. Hier vindt u zo'n 50 zeilclubs, waaronder een twintigtal zeilscholen met het label Ecole Française de Voile, met in totaal 10.000 cursisten en 3.000 boten. De catemaran scheert hier over het water en biedt veel plezier. Ook de surfplank flirt met de snelheid. In april is het ontmoetingspunt de Mondial du Vent, op het strand van La Franqui bij Leucate. Ook ziet u hier veel kitsurfs, walsend op de noordenwind die hier 'mistral' of 'tramontane' wordt genoemd. U hoeft geen specialist te zijn om in één van de regionale zeilscholen met deze sport kennis te maken. De nieuwste innovaties maken de kitesurf een stuk gemakkelijker. De streek biedt een vijftiental spots voor deze sporten: bij Leucate-La Franqui (de spot van de Mondial du Vent, beveiligde kitezone), bij Marseillan, bij Gruissan (spot op het meer), bij de punt van de Espiguette, bij La Grande-Motte of bij Port-Camargue.

 

Duiken

De natuurliefhebbers nemen een duik naar de schitterende en kwetsbare zeebodem voor de kust. Het leven schuilt in dit natuurlijke dierenpark van de Rhône onder elke rots, tussen 8 en 20 meter diepte van La Grande-Motte tot Cap d'Agde (wrakken van 30 tot 60 meter) en daarna bij Leucate, Barcarès en vanaf Argelès. Om deze fascinerende wereld te ontdekken zijn er, naast de ruim 100 duikclubs in deze regio, zo'n 20 verenigingen die cursussen aanbieden op de niveaus beginners, 1, 2 en 3.

 

Het natuurschoon van de Languedoc-Roussillon

De bezoeker die de kuststreek verlaat treedt een legendarisch gebied binnen dat is vormgegeven door de geschiedenis en de natuur. Naast buitengewone rotsformaties, keteldalen, kloven en valleien vindt u hier schilderachtige dorpjes en kastelen waar de geest van een roerig verleden nog heerst. In de loop der eeuwen is de natuur van de Languedoc-Roussillon omgetoverd tot een charmant en hartveroverend decor. Lees meer.

 

Wandelen in de Languedoc-Roussillon

De historische wegen van de Languedoc-Roussillon bieden evenzoveel ideeën voor uitstapjes: te voet of op de fiets over het jaagpad langs het Kanaal van de Midi, op het plaveisel van de Via Domitia of over de pelgrimsroute naar Santiago-de-Compostella. Tal van paden en wegen doorkruisen de regio en maken deze streek tot een paradijs voor wandelaars. In de Haut-Languedoc, tussen het Centraal Massief en de Middellandse Zee, worden de steile rotsen afgewisseld met heidevelden en bremstruiken, beuken- en dennenbossen, of meren en wilde rivieren. De wandelaar kan van dorp tot dorp trekken, van Roquebrun naar Salvetat via het dal van de Orb, of van Saint-Pons-de-Thomières naar Saint-Gervais-sur-Mare via de Monts de l'Espinouse. In de Hérault is het massief van de Caroux een waar paradijs voor wandelaars, uniek door zijn vormen en lijnen. De paden leiden naar de Espinouse met zijn meren en uitgestrekte bossen. Zij volgen de voetsporen van de katharen en voeren u in de kloof van de Héric langs de rotswanden, gebleekt door de zon en het stijgen en dalen van het rivierwater. Een wandeling door het bos van de Aude brengt de wandelaar tot aan de uitlopers van de Pyreneeën. Dit is een mooie gelegenheid om tal van beroemde of vergeten abdijen te ontdekken, of middeleeuwse dorpjes en kastelen met vervallen muren, trots uitstekend boven de braamstruiken als getuigenis van een roerig verleden.

 

Pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella

De paden die vanuit heel Europa naar Santiago de Compostella in Spanje voeren, behoren tot de oudste en mooiste wandelroutes ter wereld. De Languedoc-Roussillon wordt sinds mensenheugenis door pelgrimsroutes doorkruist. De meest indrukwekkende zijn de paden naar Santiago de Compostella, ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Twee van deze pelgrimsroutes, die van Arlès en die van Le Puy-en-Velay (zie panoramafoto boven), lopen door deze regio. Lees meer.

 

De Via Domitia

De uit 118 v.Chr. daterende Via Domitia, de eerste buiten Rome aangelegde weg, getuigt van de wil van de Romeinse keizers om de bezette gebieden te organiseren. Het 100.000 kilometer lange netwerk van Romeinse wegen rond de Middellandse Zee en in Europa, doorkruiste ook Gallië om het Iberische schiereiland met Italië te verbinden. Tegenwoordig voeren onze voetstappen langs monumenten en archeologische vindplaatsen met 2000 jaar geschiedenis. Lees meer.

 

 Jaagpad langs het Kanaal van de Midi

Ver verwijderd van de drukke wegen en de menigte, nodigen de jaagpaden langs het Kanaal van de Midi uit tot vredige wandelingen. Dit andere gezicht van de Languedoc kunt u te voet of op de fiets (met toestemming van de Voies Navigables de France) ontdekken. Langs het vredige, onveranderlijke kanaal wisselen deze paden, waar vroeger de trekpaarden liepen, regelmatig van oever. De afwisseling van geasfalteerde wegen, stenige landweggetjes of simpele paden maken ze des te meer schilderachtig. In de Languedoc voert het jaagpad de toerist in de schaduw van de meer dan honderd jaar oude platanen van Carcassonne via Marseillette en Homps naar het meer van Thau. U kunt vanaf Le Somail (zie foto) ook Narbonne bereiken langs het kanaal van La Robine. Daar wordt de tocht wat ruiger, met een afwisselend landschap van meren en zoutpannen. Hier zier u weinig bezoekers, enkele watervogels en aan de linkerhand de kalkrotsen van La Clape. Het kanaal loopt uit in het blauwe water van de Golfe du Lion. Wanneer u vanaf Le Somail via Capestang het meer van Thau wilt bereiken dan nodigt de omgeving uit tot enige omwegen. Nadat het Romeinse Poilhes is gepasseerd verlaat het jaagpad het kanaal en voert naar de hoogte van Ensérune. Daar biedt het meer van Montady een fraai uitzicht op zijn strenge geometrie. Via de tunnel van Malpas wordt Béziers bereikt. Nogmaals verandert het decor voor deze vredige waterweg die ten slotte, via de haventjes van Colombiers en vervolgens Portiragnes, eindigt in het vredige water van het meer van Thau.

Bereikbaarheid Languedoc-Roussillon

Auto
Afstand Utrecht - Montpellier: 1192 km waarvan 1171 km snelweg. Tijd: 11 uur. Gemiddelde tolkosten: 50,50 euro. Gemiddelde brandstofkosten: 84.00 euro.

Autosnelwegen in de regio:
A75: Clermont-Ferrand - Montpellier
A7: Lyon - Avignon
A9: Avignon - Argelès Sur Mer

Trein
In Brussel kunt u overstappen om de TGV te nemen. Reistijd Brussel - Montpellier: 5 uur en 40 minuten.

Vliegtuig
Aéroport International de Montpellier - www.montpellier.aeroport.fr.
Aéroport International Perpignan-Rivesaltes  - www.perpignan.cci.fr.
Aéroport de Béziers  - www.beziers.aeroport.fr.
 

Kaart Languedoc-Roussillon


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 


  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl