Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Lozère > La Margeride

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

La Margeride: land van graniet, met hoogvlakten, heuvels en bossen

De Margeride, in het noordoosten van het departement, ligt aan de westzijde tegen de Aubrac aan. Het is een gebied van graniet waarvan het reliëf werd gevormd in het Paleozoïcum. Vroeger hoorde het bij het graafschap van Gévaudan en het heeft een rijke en roerige geschiedenis. Dichte bossen wisselen af met uitgestrekte heidevelden, grasland en weidegronden tussen 1.000 en 1.500 meter hoogte. De als bij toverslag her en der verspreide, imposante en door de tijd uitgesleten blokken graniet, vormen een mysterieus en chaotisch landschap, met ruige, ovale en afgeronde steenmassa's in de heidevelden of de bossen. Het graniet, de basis van de architectuur van de ruige en robuuste boerderijen en huizen op deze hoogvlakten, geeft deze streek extra charme. La Margeride is een land vol geheimen, een land van stilte en zacht gefluister. Het komt tot leven door de paden, de weggetjes die er doorheen lopen, maar vooral door de vele beekjes en riviertjes zoals de Truyère, zeer geliefd bij vissers. In de loop van de seizoenen wordt het bedekt met heide of narcissen. Het gebied biedt een oneindige rijkdom aan goed bewaard natuurschoon, uitnodigend tot zowel rust als tot tal van activiteiten in de natuur. Van Marvejols to Langogne, van Malzieu to Châteauneuf-de-Randon, biedt de Lozère u de kalmte van een authentieke en ongerepte streek.

Plaatsen en dorpen

Van Saint-Chély-d'Apcher naar Langogne, via Malzieu, St-Alban en Châteauneuf-de-Randon, telt dit deel van het vroegere graafschap van Gévaudan tal van plaatsen rijk aan geschiedenis. U gaat op ontdekking naar Romaanse kapellen, klokgevels, overblijfselen van oude kastelen en karaktervolle dorpen. De Margeride biedt aangename routes voor liefhebbers van oude stenen en kalme ritmes in een beschermde omgeving.

 


Wandelen in La Margeride

La Margeride, land van stilte en poëzie, kan te voet, te paard of op de mountainbike worden verkend over de landweggetjes of over de talloze aangegeven paden (GR's) en de honderden aangepaste routes. Zo zijn er de Ronde van la Margeride (240 km), de Route naar Santiago-de-Compostella (GR 65), paden voor alle niveaus, tochten op maat, met een duur van een uur of meerdere dagen, alleen of met een gids en met of zonder thema. Ze zijn bij uitstek geschikt om de streek grondig te leren kennen, alles wat in het wild groeit en bloeit te benaderen, de natuur en de fauna en flora, waaronder bijzondere of zeer zeldzame exemplaren, te observeren.

Bezienswaardigheden Le Margeride

Langogne

De markthal uit de 18de eeuw, waar de graanmarkt plaatsvond, ligt onder een leistenen dak gesteund door balken die rusten op veertien stenen zuilen. Wandelend door de straatjes en over de boulevards, vinden liefhebbers van oude stenen hier vroegere poorten, fraaie voorbeelden van middeleeuwse constructies en een Romaanse kerk uit de 10de eeuw. Het grote bergmeer van Naussac bevindt zich in de directe omgeving van Langogne en wordt omringd door mooie natuur. Er zijn toeristische wateractiviteiten, hotels, vakantiehuizen en campings. Bezoek ook de spinnerij van Les Calquières, met een historische en levendige presentatie van de wolindustrie. U ziet er weefgetouwen die nog altijd worden aangedreven door het water van de Langouyrou. www.langogne.com.

 

Rieutort-de-Randon

Rieutort-de-Randon is een typerend dorpje in de buurt van de bergkammen van de Margeride en het meer van Charpal.

 

Fournels

Fournels, een dorp van graniet verscholen in de vallei van de Bédaule aan de voet van het kasteel van Brion. Ook de kerk met zijn klokgevel is een bezoekje waard.

 

Le Malzieu

Aan de oever van de Truyère ligt Le Malzieu, een versterkte middeleeuwse stad. Er zijn tal van historische overblijfselen. Het architecturale erfgoed telt oude woningen, torens en vestingwallen die met veel zorg zijn gerestaureerd. Het stadje nodigt uit tot slenteren door de straatjes, langs de grote, vierkante donjon, de gekanteelde toren van Bodon of de toren van Thaler en zijn vestingmuren. Talrijke toeristische voorzieningen: hotels, restaurants, vakantieparken, waterplassen en visplekken.
www.gevaudan.com.

 

Châteauneuf-de-Randon

Dit is een dorp in de Lozère dat op 1.286 meter hoogte ligt, op de top van een granietheuvel. Het kijkt uit over de hele regio en bezit authentieke architectuur. Het immense plein, geplaveid zoals vroeger, is werkelijk bijzonder. Op het marktplein verheft zich een monumentaal bronzen beeld van Du Guesclin, een held uit de Honderdjarige Oorlog die hier in het kasteel van Randon in 1380 is overleden. De Engelse toren is het enige overblijfsel van het kasteel. www.chateauneufderandon.com.

 

Saint-Chély d'Apcher

Klein industriestadje in de Lozère, gespecialiseerd in de metaal verwerkende industrie. St-Chély voorziet ook in zijn onderhoud door de winkels en het dienstenaanbod. De stadswal en de klokkentoren zijn zeker een bezoekje waard. Bezoek ook het museum van de metaalindustrie. www.ot-saintchelydapcher.com.

Saint-Alban

Saint-Alban was oorspronkelijk een feodaal fort, gebouwd in het begin van de 13de eeuw. Bezoek de Romaanse kerk. Deze stad, waar de pelgrims naar Santiago-de-Compostella doortrekken, heeft een beroemd psychiatrisch ziekenhuis. Paul-Eluard verbleef in St-Alban. In het prachtige gerestaureerde kasteel uit de Renaissance vindt u met name een bijzondere binnenplaats.

De archeologische plaats van Javols

Deze vroegere Gallo-Romeinse hoofdstad (Gévaudan) werd in de 3de eeuw verwoest. Twee eeuwen van opgravingen hebben vele objecten aan het licht gebracht: fragmenten van kunstwerken, resten van een badhuis, zuilen, evenals het beeld van de Gallo-Romeinse god Silvain-Sucellus dat hier is ontdekt en het belangrijkste stuk van de verzameling is. www.archeologie-javols.org.
48130 Javols

De Bizons van La Margeride

In de Margeride op meer dan 1.250 meter hoogte hebben de Europese Bizons die 10.000 jaar geleden verschenen, maar sinds 1.500 jaar verdwenen waren uit Frankrijk, opnieuw de ruimte en omstandigheden gevonden die zij nodig hebben. Vijfendertig van deze zoogdieren, geschonken door het Poolse nationale natuurpark van Bialowecza, leven hier nu in semivrijheid op 200 hectare bos en heide. Het Bizonreservaat kan worden bezocht in een open koets of 's winters in een arrenslee. Het Maison du Bison (Bizonmuseum) toont de geschiedenis van het dier vanaf zijn ontstaan met de reconstructie van een kleine prehistorische grot. Een vergelijking met de Amerikaanse Bizon verduidelijkt de verschillen tussen de twee soorten. www.bisoneurope.com.
48120 Ste Eulalie.

De wolven van Gévaudan

In het typerende gehucht Sainte-Lucie, midden in een prachtig landschap, heeft de "wolvenman" Gérard Ménatory zijn bijdrage geleverd aan een dierenpark dat volledig aan de wolf is gewijd. U kunt ze in een bijzonder mooi kader van dichtbij bekijken en de geboorten zien in mei en juni. In het hart van de oude Gévaudan hebben de wolven, afkomstig uit Europa, Canada en Mongolië, nu weer helemaal hun plaats gevonden. Gérard Ménatory heeft met veel enthousiasme aangetoond dat het mysterieuze Beest van Gévaudan, dat hier in de 18de eeuw de streek onveilig maakte, geen wolf was!

Het beest van Gévaudan
In 1764 verscheen er een beest in het deel van Gévaudan dat de huidige La Margeride is. Het slachtte vooral vrouwen en kinderen af. In drie jaar tijd werden bijna honderd mensen het slachtoffer van dit dier. Zijn wreedheid zorgde voor heel wat gissingen, waarbij legenden en het bovennatuurlijke een grote rol speelden. Telkens als er weer een slachting had plaatsgevonden, werd er een drijfjacht op poten gezet om dit vreselijke schepsel te pakken te krijgen. Helaas zonder succes. De zogenaamde Jean Chastel slaagde er in 1767 in om het tijdens de jacht te doden: het was een wolf. Toch hangt er nog altijd een sluier van geheimzinnigheid rondom het beruchte beest. www.loupsdugevaudan.com.

 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl