Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Midi-Pyrénées > Historisch erfgoed Midi-Pyrénées

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Historisch erfgoed Midi-Pyrénées - een Middeleeuws fresco

In de Midi-Pyrénées zijn de Middeleeuwen met zoveel nadruk aanwezig dat de streek zich ontvouwt als een onmetelijk historisch fresco, waarin kastelen, kerken en abdijen een uitnodiging vormen tot de meest romantische reizen. Een bezoek aan een paar van deze indrukwekkende plaatsen waardoor deze streek beroemd werd.
 

Steden en dorpen

Saint-Bertrand-de-Comminges
Het tegen de Pyreneeën aanleunende stadje  bevat op één plaats zowel gebouwen van Romeinse veroveraars als werken van religieuze aard. Het hellende dorpje met zijn Middeleeuwse versterkingen kijkt uit op de overblijfselen van een uitgebreide stad die destijds door Pompejus werd gesticht. Verder bevat de sterk tegen de hemel afstekende kathedraal Sainte-Marie vele schitterende, fantasierijke en poëtische gedeeltes (zoals het prachtige houtsnijwerk van het koor en de op de berg uitziende galerij van het klooster).

Conques
Het stadje Conques is in een weelderige vallei gelegen. Hier bevindt zich de rijke kerkschat van Ste Foy, hele watervallen van goud en kostbare stenen. De Eglise Abbatiale Ste Foy, regelrecht afkomstig uit het jaar duizend en vaak, vanwege het gebeeldhouwde tympaan van het Laatste Oordeel, als referentie genoemd, verspreidt een fascinerende sfeer. De Romaanse perfectie van deze abdij vormde de inspiratiebron van de abstracte schilder Pierre Soulages. Deze vond in 1994 voor deze abdij gebrandschilderde ramen uit die de essentie van het licht konden opvangen.

Moissac
De monniken van  waren ook religieuze bouwers, even krachtig als inventief. Het over de Franse grenzen beroemde klooster van de abdijkerk Saint-Pierre van Moissac heerst met een onvergelijkelijke gratie over een uitgebreid geheel (zaal met de kerkschat, museum van decoratieve kunst, centrum voor onderzoek van de Romaanse kunst, enz.) dat men vol nieuwsgierigheid of belangstelling kan bezoeken alvorens de charmes van de streek rond Moissac, het land van de Chasselas, te ontdekken.

Rocamadour
Moissac en Conques zijn weliswaar de voornaamste centra van de Romaanse kunst, maar Rocamadour kan beslist de titel 'duizelingwekkende stad' opeisen. Deze stad hangt aan de ene kant aan de overhangende rotswand en aan de andere aan het canyon van de Alzou. Hier kwamen vanaf de 12de eeuw grote aantallen mensen samen om de Zwarte Maagd te aanbidden. De aantrekkingskracht van deze heilige plaats, die uitziet over een stroom van bruine daken, versterkte deuren, kerken en heiligdommen, blijft intact.

Toulouse
In Toulouse, de grote op een dorp lijkende stad die uitnodigt tot eindeloos flaneren, is één van de meest geraffineerde beschavingen van het middeleeuwse tijdperk ontloken. Terwijl het noorden van Frankrijk in wapenuitrusting leefde, werden in de hoofdstad van Occitanië hoofse liefdes bezongen en vonden de Capitouls (vroede vaderen) een vorm van democratie uit. De Saint-Sernin­basiliek, embleem van deze glorieuze Middeleeuwen, vormt met zijn achthoekige klokkentoren met 5 verdiepingen het grootste Romaanse bouwwerk van de westerse wereld.

Tempelierssteden
Op het kalksteenplateau van Larzac vindt u een aantal Tempelierssteden: La Cavalerie, La Couvertoirade, Sainte-Eulalie, Viala-du-Pas-de-Jaux en Saint-Jean-d'Alca. Prachtig gelegen en met goed bewaard gebleven versterkingen, vol legendes die verbonden zijn met de Tempeliers, die hier vanaf 1152 hun centrum hadden. In zes eeuwen brachten deze ridders van Christus de grond van het Larzacplateau tot bloei, waarbij ze de grond op een bepaalde manier, die nog steeds zichtbaar is, gebruikten.
 

 

 

Bezienswaardige dorpen

Afgezien van plaatsen die een bezoek meer dan waard zijn zoals Conques, Moissac en Rocámadour, zijn er in de regio Midi-Pyrénées nog een groot aantal charmante stadjes die nauwkeurig laten zien hoe men leefde in de Middeleeuwen, een tijdperk dat nogal bewogen was en bouwkundig gezien zeer interessant. Al zwervend en kaartlezend komt men in dorpjes die de benaming 'mooiste dorp van Frankrijk' mogen voeren. In deze streek zijn 30 van deze dorpjes gelegen, verspreid over de 8 departementen. Voorbeelden hiervan zijn Estaing, Belcastel, Sainte-Eulalie-d’Olt, Brousse le Chàteau in het departement Aveyron; Bruniquel, Lauzerte, Auvillar in het departement Tarn­et-Garonne; Camon en Saint-Lizier in het departement Ariège; Lautreç, Puycelci en Castelnau-de-Montmiral in de Tarn, Montréal-du-Gers en Sarrant in de Gers, Saint-Cirq-Lapopie, Autoire, Loubressac en Carennac in de Lot. Stuk voor stuk hebben ze het nobele uiterlijk van een middeleeuws stadje met een kasteel met torens, vestingwallen en abdijen, kerken met Romaanse kapitelen, kleine bochtige straatjes, broodovens en fonteinen, met keien belegde bruggen, met bloemen getooide huizen die gebouwd zijn met ter plekke gevonden steen (rode of okerkleurige zandsteen, hazelnootkleurige leisteen, witte of blonde kalksteen, naar gelang de vindplaats). De benaming 'mooiste dorp van Frankrijk' mag alleen gevoerd worden als het dorp aan zeer strenge eisen voldoet en wordt niet voor altijd gegeven, zodat deze dorpjes zich tot het uiterste moeten inspannen om hun karakteristieke eigenschappen te behouden. Uit de ligging en bouwwijze van deze dorpjes spreekt ook een steeds veranderende, onverwachte, buitenissige sfeer.

 

Bastiden

Enkele van deze dorpen, bijzonder karakteristieke weerkaatsingen van een tijdperk dat vervuld was van godsdiensttwisten en geschillen tussen landeigenaren, zijn tevens 'bastiden' (vestingstadjes), en hebben als zodanig een aantal speciale eigenschappen. Dat is bijvoorbeeld het geval van Najac, dat op een spectaculaire wijze op een bergkam boven de Avreyron is gelegen, van Sauveterre-de-Rouergue dat een plein heeft dat wordt afgesloten door bogen, van Castelnau-de-Montmiral dat in de 13de eeuw gebouwd werd door graaf Raymond VII van Toulouse, of bijvoorbeeld Montréal-du-Gers dat waakt over de schatten van de Gallo-Romeinse villa van Séviac. Overigens zijn nog een groot aantal andere bastiden van de Midi-Pyrénées een omweg waard, zoals La Romieu en Fourcès in het departement Gers, Montpezat-de-Quercy in de Tarn-et-Garonne, Villefranche-de­Rouergue in de Aveyron, Cordes-sur-Ciel in de Tarn, Mirepoix in de Ariège, Revel en Saint-Félix-Lauragais in de Haute-Garonne. Verder kan het aangenaam zijn de bezienswaardigheden onderweg wat nauwkeuriger te bekijken. Wij noemen bijvoorbeeld de Mozarabische en Syrische motieven van het klooster van de kathedraal van Saint-Lizier (door de Unesco op de lijst van wereldmonumenten geplaatst), de slakvormige ligging van de straatjes van Sarrant, de Pelgrimstuin van Lauzerte, die de vorm heeft van een levensgroot ganzenbord, de geheel ronde markthal van Auvillar, de mooie Romaanse kapel van Puycelsi waar het Office de Tourisme is gehuisvest. Kortom, op veel manieren kan uit de stenen gelezen worden hoe een stadje er vroeger uitzag.
 

Op weg naar naar het bedevaartsoort Santiago de Compostela

Onder de meest gevarieerde voorwendsels (dol zijn op trektochten, op zoek zijn naar het spirituele, een geheel andere vakantie willen) kiezen elk jaar honderden personen de Midi­Pyrénées op doorreis naar het bedevaartsoort Santiago de Compostela. Deze voetwegen staan op de wereldlijst van erfgoederen van de Unesco en doen acht departementen van de Midi-Pyrénées aan. Hier zijn namelijk drie van de belangrijkste wegen naar Santiago gelegen (de weg uit Puy-en-Velay, die uit Arles en die uit de Pyreneese Piémont), afgewisseld door comfortabele gîtes en vriendelijke herbergen. In de Midi-Pyrénées leeft de herinnering aan Santiago de Compostela nog sterk voort. De streek bezit 135 km op de lijst van erfgoederen voorkomende voetpaden en 33 monumenten die als voornaamste rustpunten op deze wegen gelegen zijn (in Frankrijk in totaal 76). Zo noemen we met name de abdijkerken van Conques en Moissac, de basiliek Saint-Sernin in Toulouse, de kerk van Romieu, maar ook de Pont Valentré in Cahors, de kerk van Gavarnie, de Tempelierskapel in Aragnouet, enz.: stuk voor stuk plaatsen waar iedereen een stukje onsterfelijkheid kan oppakken.

 

Gotische etappes

Het volgende onderdeel van onze reis in het verleden is de gotische stijl, vaak flamboyant, soms oorlogszuchtig. Hier volgt een korte beschrijving van enkele kunstwerken uit de 13de en 14de eeuw.

Cahors

Cahors, gelegen in een lus van de Lot, was met zijn bruine stenen, nauwe straatjes en van bloemen voorziene pleintjes een belangrijke Romeinse stad (zie de oude Gallo-Romeinse thermen) en werd in de 13de eeuw één van de grootste financiële centra in Europa. Uit deze gouden tijd en de door de Honderdjarige Oorlog en de godsdienstoorlogen verstoorde jaren, heeft deze tegenwoordig zo prettige stad prachtige monumenten overgehouden: de Pont Valentré, de Barbacane en de Tour Saint-Jean, de Çathédrale Saint-Etienne, de wijken Les Badernes en Les Soubirous, enz.
 

Cordes-sur-Ciel
De gotische façades van Cordes-sur-Ciel zijn ook versierd met elegante tweelingvensters, en okerkleurig, paars of grijs. Ze zijn voorzien van vreemde figuren die bijna het vervaarlijke systeem van versterkingen doen vergeten dat door de stad bedacht was om de binnendringende vijanden buiten de deur te houden. Cordes-sur­Ciel vormt een prachtig kluwen stenen die op een bergkam gerold ligt, het perfecte voorbeeld van stedelijke bouwkunst van het begin van de 13de eeuw: de bastide. Een vierkant stratenplan, middenplein met markthal en bogengalerijen: de bastide komt in de Midi-Pyrénées volledig tot bloei. De streek telt tientallen van deze versterkte stadjes, stuk voor stuk uiterst aangename verblijfplaatsen.

Albi
In Albi staat de Cathédrale Sainte-Cécile die, met haar uiterlijk van een spectaculair versterkte vestingstad, meesterwerken van een zeldzame schoonheid verbergt. Alles is hier kant van steen, ineengevlochten motieven, gemengde bogen, eindeloze fresco's, prachtige schilderingen. Sainte-Cécile kwam in de 15de eeuw klaar en biedt een heerlijke bouwkundige rondreis waar de flamboyante gotiek zijn hoogtepunt bereikt.

 

De katharen

Waarom roepen de katharen in ons tijdperk nog steeds zoveel fascinatie op? Het kasteel van Montségur in Ariège en andere plaatsen in de Midi­Pyrénées hebben de sleutel tot het raadsel. Voordat we met schep en houweel op zoek gaan naar de schat van de katharen, hier een paar historische toelichtingen: deze christenen waren geen aanbidders van de zon en hadden ook geen bovennatuurlijke krachten. Ze dachten dat onze wereld te verschrikkelijk was om door God geschapen te zijn. Ze geloofden dat de schepping het werk was van de duivel. Dit geloof was des te opruiender daar het van aardse goederen afzag en de pracht en praal van de katholieke kerk afzwoor. Elke kathaar moest zijn leven lang proberen zijn ziel te bevrijden van de gevangenis van vlees en bloed, om als zuivere geest tot God te komen. Aan het begin van de 13de eeuw breidde het geloof van de katharen zich in het gehele middeleeuwse Zuid-Frankrijk uit. De paus stelde zich zeer hard op en stuurde een leger om de 'ketters' van hun dwaalleer te bekeren. Deze kruistocht veranderde al snel in een oorlog waardoor het kleine koninkrijk Frankrijk het grote Occitanië kon annexeren. In deze tragedie, die zich over meer dan een eeuw, van 1209 tot 1327 uitstrekte, was Montségur de zetel van de katharenbeweging. De katharen konden het beleg in de hooggelegen burcht 9 maanden volhouden, maar in 1244 waren ze verplicht zich over te geven en vonden 245 katharen de dood op de brandstapel. Montségur is het symbool geworden van het verzet van de katharen, maar de boodschap van tolerantie en menselijkheid die door de katharen werd verspreid kan gehoord worden in de andere kastelen van de Ariège, zoals dat van Foix (de graven van Foix waren trouwe aanhangers van de leer van de katharen), het mooie dorpje Saint-Hélix-Lauragais in de Haute-Garonne (waar het eerste concilie van de katharenbeweging werd gehouden), het adelaarsnest Penne du Tarn in de kloof van de Aveyron en de bastide Cordes-sur-Ciel. Stuk voor stuk staan deze roemruchte plaatsen voor een ideaal waaraan we alleen maar met nostalgie kunnen terugdenken.

 

Geboorteplaatsen van beroemdheden uit de Midi-Pyrénées

In het voetspoor van de kunstenaars, de ontdekkers en de helden van de Midi-Pyrénées kan men het beste profiteren van de schoonheid van de steden waar ze zijn geboren. Met deze mensen schommelt ons hart heen en weer tussen de 17de en de 19de eeuw.

Figeac
Egypte vlakte de genegenheid van Jean-François Champollion voor Figeac, waar hij in 1790 geboren werd, niet uit. Van zijn geboortehuis, dat museum geworden is, tot de Place des Ecritures waar een gigantische reproductie van de steen van Rosette ligt, is de lucht geïmpregneerd met exotische herinneringen. Men kan dan ook de geraffineerde bouwstijl van Figeac met de blik van deze ontcijferaar van hiëroglyfen bekijken. Het uitzonderlijke erfgoed van Figeac, dat met respect verfraaid is, verdient extra aandacht. Hótel de la Monnaie, Hótel de Balène, Maison du Griffon, Espace du Patrimoine, enz.: eerbiedwaardige woningen en stedelijke paleizen, waarin men op elke voorgevel de dooreenlopende stijlen en tijdperken kan volgen en de levendige sfeer van een handelsstad die nog steeds luxueus is kan waarderen.

Montauban
In Montauban, typisch zuidelijk stadje dat zich koestert in een oceaan van boomgaarden, bewijst men eer aan de schilder Jean-Dominique Ingres, die hier in 1780 geboren werd. Het bisschoppelijk paleis met de abrikooskleurige muren aan de oever van de Tarn doet sterk aan zijn werk denken. Ook in deze stad kunnen we Ingres, met zijn nauwkeurige blik die zo goed de gezichten van zijn tijd weergaf, tot voorbeeld nemen. Bepaalde tegenstellingen worden dan zichtbaar. Montauban verbergt namelijk onder een kwijnend uiterlijk een sterke, in 1144 gestichte bastide, en de talloze herenhuizen onthullen achter hun zware deuren de meest subtiele decors. Andere bezienswaardigheden: de onterecht regelmatig uitziende arcades van de Place Nationale en de sporen van kanonskogels op de Eglise Saint-Jacques, een herinnering uit de tijd dat het leger van Lodewijk XIII de protestantse opstand kwam onderdrukken.

Albi
Palais de la Berbie in Albi: de hoge karmijnkleurige bakstenen flirten met de Cathédrale Sainte-Cécile met zijn schitterende klokkentoren. De schilder Toulouse-Lautrec werd in 1864 in Albi geboren en kon zich geen schitterender omgeving voor zijn wereldwijde talent wensen. Het Palais de la Berbie herbergt de belangrijkste publieke collectie van deze kunstenaar ter wereld. De Parijse cabarets, de bordelen, de artiesten en de danseressen: tijdens de rondleiding verplaatst men zich in de wereld van Toulouse-Lautrec, die net zo mooi is als zijn geboorteplaats met de tuinen en terrassen aan de oever van het water.

Castres
Andere tuinen, deze keer ontworpen door Le Nótre, geven het bisschoppelijk paleis van Castres een onnavolgbare elegante toets. Men kan van het bezoek profiteren om het zeer Spaanse Musée Goya te ontdekken. De opmerkelijke collecties van dit museum nodigen ons uit de niet al te inschikkelijke blik van Goya (1747-1828) wiens penseel op wrede manier de menselijke ijdelheid weergaf, te trotseren. Daarentegen was ijdelheid niet de fout van Jean Jaurès, de toegewijde verdediger van de democratische en progressieve waarden, die in 1859 in Castres werd geboren. Uit foto's, kranten, tekeningen en handschriften in het centrum dat aan deze man is gewijd, blijken de breedsprakigheid, verbazingwekkende loopbaan en intellectuele moed van een groot man.

 

Kaart Midi-Pyrénées


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl