Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Aquitaine > Historisch erfgoed Aquitaine

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Historisch erfgoed Aquitaine

Stenen en mensen

Een reis door tijd en ruimte... Met zijn prehistorische sites, zijn vestingen en dorpen, rivieren en kanalen, nodigt de Aquitaine u uit om het eeuwenoude spoor van de mens te traceren en om er zelf uw eigen droom op te bouwen! Of onze dorpjes nu langs een rivier of tegen een rots zijn gebouwd of verscholen liggen aan de bosrand, ze stralen allemaal uit dat de Aquitanen al sinds mensenheugenis van gezelligheid en van het goede leven houden. Kom daarom eens genieten van onze koele, schaduwrijke pleinen, van de streekproducten en het zangerige accent dat in onze markthallen opklinkt, ontdek de talenten van onze ambachtslieden in hun dorpsateliers en deel mee in onze geschiedenis en gezelligheid, bijvoorbeeld door een nachtje in een chambre d'hôte te verblijven. De dorpen in de Aquitaine bieden tevens een prachtig erfgoed op het gebied van stenen en dakpannen, vakwerkmuren en platte, stenen daken, kerken, oude hallen, vroegere wasplaatsen en steegjes vol geraniums en rozen. Daarom noemen we u een paar plaatsen - maar er zijn er natuurlijk nog veel meer - waar u dit ongekunstelde geluk kunt ervaren: La Roque-Gageac in de Dordogne, Saint-Macaire in de Gironde, Marquèze in de Landes, Meilhan in Lot-et-Garonne, Ainhoa in Baskenland of Lescun in de Béarn-streek.

Kastelen in de Perigord

In de Périgord werden kastelen zelden voor de lol gebouwd. Kijk maar naar de kastelen van Beynac, Bourdeilles, Mareuil, Biron of Lanquais. Alles draaide om de verdedigingswerken. Deze tussen de 12de en 13de eeuw gebouwde kastelen hebben weerstand geboden aan de laatste grote invasies en de talloze verwikkelingen van de Honderdjarige Oorlog. Toen de streek later enigszins op adem kon komen, verloren veel van deze middeleeuwse vestingen hun scherpe kantjes en kwamen er ramen met vensterkruizen, majestueuze trappen en imposante schoorstenen, werden er elegante verblijven aangebouwd en zelfs schitterende parken en tuinen aangelegd, zoals in Eyrignac en Hautefort.
 

Aquitaanse bastiden

Met hun imposante stenen poorten, de loodrecht op elkaar staande straatjes, hun hallen en pleinen met overwelfde huizen kun je ze moeilijk over het hoofd zien. De tussen de 13de en 14de eeuw gebouwde bastides zijn vestingstadjes die door de feodale landheren en de clerici volgens een vast plan werden ontworpen. Het is fijn om 700 jaar later te kunnen constateren dat de bastides hun charme en vitaliteit van weleer hebben hervonden: ieder jaar worden er succesvolle markten georganiseerd en in de huizen met arcaden zitten talrijke kunstenaars en winkeliers. Bezienswaardige bastides: Sauveterre-de­Guyenne en Cadillac in de Gironde, Monpazier en Villefranche-de-Périgord in de Dordogne, Vianne, Villeneuve-sur-Lot, Puymirol en Villeréal in Lot-et-Garanne, Geaune en Labastide d'Armagnac in de Landes, en Labastide-Clairence in de Pyrénées-Atlantiques.
 

 

 

Prehistorische sites in de Aquitaine

Wie waren onze voorouders? Waar kwamen ze vandaan, hoe leefden ze? Wat hield hen bezig, wat geloofde de mens in de prehistorie? Van 400.000 tot 10.000 jaar voor onze jaartelling bleek de Dordogne één van de rijkste gebieden ter wereld om antwoord te geven op deze vragen, om "de historie" van de prehistorie te vertellen. De directeur van het Nationale Museum voor Prehistorie in Les Eyzies, Jean-Janques Cleyet-Merle, zet ons op het spoor van deze mensen die zo dichtbij ons staan. 

Wat moet u beslist zien?
Het Vézère-dal biedt op zich al landschappen die een heleboel verklaren. Als u de enorme, hoog boven het dal uitstekende krijtrotsen ziet, en de grotten en abri-woningen in de wanden, begrijpt u onmiddellijk waarom de mensen zich hier zijn komen vestigen. Iedereen begrijpt welk profijt ze konden trekken van de configuratie van deze plaats om onderdak te zoeken, te jagen, te vissen, hout te zoeken en werktuigen te maken. U heeft hier keuze te over om de prehistorische mens te ontmoeten.

Welke plaatsen moet u beslist bezoeken?
Op de eerste plaats zijn er de vindplaatsen zoals Laugerie, Le Moustier, La Ferrassie, en de abri-woningen Pataud en La Micoque die getuigen van duizenden jaren menselijke bewoning. Daarnaast zijn er de versierde of gebeeldhouwde grotten die openstaan voor het publiek, zoals Font-de-Gaume met zijn schitterende polychrome schilderingen van rendieren, bizons en paarden, maar ook aan Rouffignac, beroemd om zijn grot met de honderd mammoeten. Ook de grot van Les Combarelles is schitterend, met zijn honderden dierfiguren, en die van Le Cap-Blanc met een monumentale fries van de in de rotsen uitgehouwen paarden en bizons. De facsimile Lascaux II in Montignac vormt natuurlijk een uitzonderlijke herinnering aan de prehistorie. Maar er bestaan ook minder bekende plaatsen die beslist de moeite waard zijn, zoals de Abri du Poisson. De Abri du Poisson (schuilplaats van de vis) ligt langs de D47 dichtbij Les Eyzies in de Dordogne. Hier is een kleine grot met een 1,05 m grote afbeelding van een vis, waarschijnlijk een zalm, te zien. Hij dateert uit het Gravettien (circa 23.000 v.Chr.).

De rol van het Musée National de Préhistoire
Het Nationale Museum voor Prehistorie is er om uitleg en aanknopingpunten te geven. Hier wordt vertoond wat niet direct zichtbaar is op de vindplaatsen of in de te bezichtigen grotten: de chronologie vanaf het vertrek van onze voorouders uit oostelijk Afrika tot aan hun aankomst in Europa en Azië; het meubilair, de werktuigen, de wapens die ontdekt zijn op de vindplaatsen en waarvan sommige wel 400.000 jaar oud zijn, maar ook skeletten van mensen en dieren uit verschillende tijdperken.

 

Tussen zee en delta: Cordouan en de Citadel van Blaye (Gironde)

Dit zijn echt twee juweeltjes van het Aquitaanse erfgoed. De vuurtoren, die stevig verankerd op zijn rots midden in het water van de oceaan en de riviermonding staat, is met zijn hoogte van 67,5 meter al sinds 1584 een gids en lichtbaken voor de scheepvaart. De uit gehouwen steen opgebouwde vuurtoren van Cordouan heeft prachtige sculpturen en ornamenten. Maar het is dankzij het interieur, met zijn vorstelijke vertrekken, kapel en trappen, dat de toren de bijnaam "Versailles van de zee" kreeg. De rots van Blaye, die tegenover de Médoc en het eiland Paté ligt is al sinds de Romeinen een zeer belangrijke strategische plek. Hij beheerst namelijk de toegang vanaf zee tot Bordeaux en de overige steden van de vroegere Guyenne. In 1680 vroeg Lodewijk XIV aan Vauban om er een citadel te bouwen. Met een oppervlakte van 22 ha is dit bouwwerk een echte versterkte stad met zijn vestingmuren, torens, monumentale poorten, maar ook met zijn straatjes, pleinen en tuinen. De Citadel van Blaye is een meesterwerk van de militaire architectuur uit de 17de eeuw. Tegenwoordig is er een wijk met ambachtslieden en worden er talrijke exposities en evenementen georganiseerd. Lees meer over de vuurtorens in Aquitaine.
 

Kaart Aquitaine


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl