Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Lozère of Aveyron > Gorges du Tarn

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Gorges du Tarn, de la Jonte, Grands Causses en de vallei van de Lot

De Tarn ontspringt op 1.600 meter hoogte op de Mont-Lozère. Op zijn parcours voegen zich tal van bergstroompjes bij hem. De rivier heeft in de loop van vele duizenden jaren, sinds het Quartair, een diepe kloof uitgesleten tussen de hoogvlakten van Méjean en Sauveterre: in het kalkmassief 'Grands Causses' is hierdoor een echte canyon gevormd. Van Ispagnac tot aan Rozier wisselen in de Gorges du Tarn delen met helder, rustig kabbelend water (planiols) zich af met woestkolkend water (rajols). De rotswanden, de steile hellingen en de grotten waaruit onderaardse rivieren weer aan de oppervlakte komen, geven een uitzonderlijke schoonheid aan dit diepe dal waarvan de steile wanden tot 500 m hoogte reiken. Langs stadjes, dorpen en gehuchten onthullen 53 km aan scherp getekende rivierbochten zo een reeks van bergengten, keteldalen en chaotische rotspartijen.

De Gorges de la Jonte, een zijstroom van de Tarn die van de Mont-Aigoual afkomstig is, bieden tussen Rozier en Meyrueis 20 km lang net zulke mooie landschappen. De hoogvlakten aan weerszijden van de Tarn heten de Grands Causses. Op 1.000 m hoogte biedt de Causse Méjean een uitgestrekte steppe van geel gras, even fascinerend als de woestijn. Het landschap, bezaaid met gehuchten met daken van typerende grote, platte stenen en kleine huisjes voor de herders, golft tot in het oneindige. De Causse du Sauveterre is een minder schraal kalksteenplateau, met in het zuidwesten een meer bergachtig landschap. Het strekt zich uit langs de Vallei van de Lot, de meest vruchtbare regio, ook de 'voedingsbodem' van de Lozère genoemd. De vallei doorkruist het departement van oost naar west, van de berg van de Goulet (Mont-Lozère) waar de Lot ontspringt, tot aan La Canourgue. Historische overblijfselen, kastelen, vestingen en kerken liggen verspreid in dit slingerende, brede dal met landschappen die even gevarieerd als vredig zijn. Mende, hoofdplaats van het departement Lozère, wordt doorkruist door de Lot. www.ot-gorgesdutarn.com.
 

 

 

Plaatsen en dorpen

Van Ispagnac tot Rozier hebben de Gorges du Tarn een overvloed aan beroemde plaatsen en typerende dorpjes, gehuchten leunend tegen de rotsen (Hauterives, La Croze), ruïnes van kastelen of gerestaureerd, kerken en pittoreske straatjes. In het verlengde daarvan verbergen de Gorges de la Jonte, in landschappen met kreken, terrassen en zware vestingmuren de Romaanse kerk van Le Rozier, huizen die hoog boven de rivier uitsteken en de hangende tuinen van Truel. De reeks van vredige dorpjes in de kronkelingen van de Lot herbergt talloze middeleeuwse overblijfselen, getuigenissen van een sterk door de geschiedenis beïnvloed verleden.
 

Varen in de Gorges du Tarn

Met 43 kilometer bevaarbaar water is de weelderigheid van de Gorges du Tarn het best van dichtbij te bewonderen per kano. Vanaf Ispagnac kunt u langs de hele Gorges bootjes huren. Vanaf La Malène, kunt u aan boord stappen bij de Bateliers, die  vroeger de enige transportmogelijkheid in deze vallei verzorgden, voor een tocht van 8 kilometer tot aan de Cirque des Baumes. Dit keteldal herbergt vele grotten.
 

Trektochten in de Grands Causses


De hoogvlakten van de Causse Méjean (foto), de Sauveterre en de Causse de Mende zijn droomplekken voor wandelingen, ritten te paard of fietstochten. Er loopt een pad over de linkeroever van de Tarn, onderin de vallei. Andere paden volgen de overhangende uitsteeksels van de kalksteenplateaus en voeren langs uitzonderlijke plaatsen, zoals de Vase de Sèvres en de Vase de Chine op de Méjean en de eenzame plek van Saint-Privat bij Mende. Doorkruis de ongerepte engten van de Bramont om uiteindelijk uit te komen op de Mont-Lozère.

Het informatiecentrum van de Causses in het Domein van de Boissets
Aan de rand van de Causse de Sauveterre, ziet een prachtige plek uit op de Gorges du Tarn. Op deze plek ligt het departementale domein van de Boissets, in het plaatsje Sainte-Enimie. Een bezoek aan het informatiecentrum leert u meer over het traditionele leven van de bewoners van de hoogvlakten. Het gehucht, typerend voor de landelijke architectuur van de hoogvlakten, wordt omgeven door 300 hectare heidevelden en bossen.
 

Vissen in de Gorges du Tarn, de la Jonte en de vallei van de Lot

De Tarn, de Jonte en de Lot zijn een waar paradijs voor vissers. In kalm of onstuimig water, sportvissen, vliegvissen, iedereen vindt er iets van zijn gading.
 

Klimmen in de Gorges du Tarn en de la Jonte

Liefhebbers van bergbeklimming kunnen de rotsachtige wanden van de Gorges de la Jonte nabij Rozier en van het Cirque des Baumes (8 km aan de dalzijde van La Malène, in de Gorges du Tarn) trotseren.
 

Bezienswaardigheden Gorges du Tarn en de la Jonte   

Ispagnac

Ispagnac is een zeer bedrijvig dorp aan de stroomopwaartse ingang van de Gorges du Tarn. Het is genesteld in een vallei bezaaid met boomgaarden vol kersen, perziken, aardbeien en binnenkort ook wijngaarden dankzij de aanplanting van Chardonnay-ranken. Zijn Romaanse koepelkerk is een van de mooiste van Gévaudan. Steek de Tarn over via de schitterende brug waarvan het eerste ontwerp uit de Middeleeuwen dateert en bereik zo Quézac.

 

Sainte-Enimie

Sainte-Enimie is één van de mooiste dorpen van Frankrijk dat midden in de engten ligt. Het dankt zijn ontstaan aan een klooster dat in de 6de eeuw werd gebouwd en zijn bekendheid aan Enimie, een Merovingische prinses die zou zijn genezen van lepra door het water uit de bron van Burle. U kunt er rondwandelen in de oude straatjes die zijn geplaveid met keien uit de Tarn en de oude huizen en gerestaureerde pleintjes tegenkomen die het dorp zijn middeleeuwse sfeer teruggeven.

 

Saint-Chély-du-Tarn

Dit leuke kleine dorpje is één van de mooiste plaatsen van de engten. Het ligt op de linkeroever van de Tarn, op 4 kilometer ten zuiden van Sainte-Enimie. De aandacht gaat in dit gehucht vooral uit naar de huizen van steen uit de streek die aan de voet van de steile hellingen liggen. De geplaveide straatjes leiden u naar een hele kleine kapel verscholen in een holte van de rots die 'Baume de Cénaret' wordt genoemd.

 

Le Château de la Caze


Dit kasteel, aan het einde van de 15de eeuw gebouwd voor Guillaume de Montclar en zijn vrouw aan de oever van de de Tarn, is later voorzien van verschillende uitbreidingen: er zijn twee vierkante torens en een ronde toren bijgekomen. Het wordt aan drie zijden omgeven door een brede gracht met water en geïsoleerd door de Tarn. Tegenwoordig is het een viersterrenhotel met een groot park met meer dan 100 jaar oude bomen.

 

Meyrueis

Kleine stad verscholen aan de oever van de Jonte, tussen de Mont-Aigoual en de Causse Méjean. Hij beschikt over heel wat bekoringen: toeristisch kruispunt op de route naar de Gorges de la Jonte en de route Causse Méjean, het hele jaar door bedrijvigheid met talloze winkels, bedrijven en hotels van uitstekende kwaliteit.

 

Le Belvédère des Vautours

Le Belvédère des Vautours (de uitzichttoren van de gieren) op 4 kilometer van Le Rozier in de Gorges de la Jonte, maakt het mogelijk om meer dan honderd vale gieren te observeren. Het 'Maison des vautours' (Huis van de gieren) is helemaal aan hen gewijd en toont de geschiedenis van de herintreding. De mogelijkheid om met camera's rechtstreeks het leven van een gierenfamilie te zien is erg indrukwekkend. 48150 Saint Pierre des Tripiers. www.vautours-lozere.com.

 

Przewalskipaarden


Hoger op de Causses Méjean, draagt de stichting Takh samen met het Wereld Natuurfonds bij aan het behoud van de wilde paarden, afkomstig van de Mongools steppen, door te zorgen voor een kudde in het kale landschap op de Méjean. Le Villaret - 48150 Hures la Parade.

 

De grot van Dargilan

Nabij Meyrueis op de Causse Noir (tegenover de Causse Méjean) kunt u deze beroemde roze grot bezoeken. Hij is in 1880 ontdekt door een herder. Acht jaar later werd hij bestudeerd door E.A. Martel, pionier op het gebied van het Franse grotonderzoek. Het is een van de mooiste stalactietengrotten van Frankrijk, met over twee kilometer een versteende waterval, een gigantische zaal met chaotische rotsformaties, de zogenaamde 'klokkenzaal'. 48150 Meyrueis.

 

De Aven Armand

De Aven Armand, iets verder, op de Causse Méjean, is een uniek geheel van meer dan 400 stalagmieten die zijn ontdekt door Louis Armand, de rechterhand van Martel. Vijftig meter onder de grond ziet u een grandioos spektakel. In de grootste zaal (35 m hoog, 100 m lang en 60 m breed) ziet u versteningen in verbazingwekkende vormen, getekend in de kalk afkomstig van het regenwater. Ze bieden een vreemd decor, vol totems, pilaren, bloemkoolvormige zuilen, stapels stenen en andere fantastische beeldhouwwerken met veelbetekende namen: de kalkoen, de tijger, de palmboom. 48150 Meyrueis. www.aven-armand.com.

 

Roc des Hourtous

Dichtbij La Malène, opklimmend naar de Causse Méjean, biedt de Roc des Hourtons een grandioos uitzicht op de Gorges du Tarn. Het Point Sublime, aan de andere zijde, op de Sauveterre, is zijn naam waardig. U hebt er een prachtig uitzicht op de Pas-de-Souci (bij La Malène). De ruïnes van Montferrand die u vindt op de hoge rotsen in een kromming van de Lot zijn het geschiktst voor een kleine excursie vanaf La Canourgue. Schitterend uitzicht op de Lot en de waterplas van Booz.

 

Ook niet te missen

De dolmens, menhirs en tumulus (grafheuvels) op de Causse du Sauveterre. De meeste overblijfselen bevinden zich in de driehoek Chanac - Saint-Enimie - Le Freyssinel, dat alleen al enkele tientallen afzettingen bezit. De kleine inzinkingen, dolines genaamd, die in het uitgestrekte onherbergzame gebied van de Causses zeldzame bebouwbare plekken zijn. Ze liggen als cirkelvormige weiden verspreid in het landschap. De 'lavognes', kleine, cirkelvormige vennetjes die tijdelijk door regen van water worden voorzien en de enige drinkplaatsen voor de schapen op de droge vlakten van de Causses zijn (foto).

 

Bezienswaardigheden in de vallei van de Lot

La Canourgue

Calé tussen Sauveterre en de vallei van de Lot, het stadje wordt ook wel het kleine Venetië van de Lozère genoemd. Niet te missen: de gerestaureerde middeleeuwse woning op het 'Place au Blé' (Graanplein), de pittoreske oude herenhuizen en de passages met booggewelven over het water. De riviertje en kanalen nodigen uit tot flaneren. En zijn kerk is een van de mooiste uit de streek. Men kan er golfen in de vallei van l'Urugne aan de voet van de Sabot de Malepeyre (de klomp van Malepeyre).

 

Marvejols

Marvejols is ontstaan in de 11de eeuw en bezit een rijke geschiedenis. Het werd verwoest tijdens de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw, en werd weer opgebouwd onder Hendri IV in het begin van de 17de eeuw. Het was de bakermat van de textielindustrie in Gévaudan. Uit zijn verre verleden zijn drie stadspoorten bewaard gebleven. Slenteren door de straten en over de pleinen kunt u huizen met prachtige gevels, smeedijzeren balkons uit de 17de eeuw en bouwkundige details uit de Renaissance ontdekken. U komt ambachtslieden tegen en plaatselijke specialiteiten in de winkels in het hart van de stad.

 

Mende

Mende telt ongeveer 12.000 inwoners en ligt aan de bovenloop van de Lot. Vanuit Mende kunt u excursies maken naar de Lot en naar de Gorges du Tarn. De hoofdplaats van de Lozère is een bezoek waard vanwege het mooie oude centrum, de geplaveide straten en pleinen, de oude huizen, de schubvormig bedekte daken en vooral de gotische kathedraal. De constructie van dit bouwwerk dat de stad domineert heeft zich uitgestrekt van de 15de tot aan het eind van de 19de eeuw. De kathedraal herbergt acht tapijten uit Aubusson, een beeld van de zwarte maagd uit olijfbomenhout uit de 11de eeuw, houten koorstoelen, de imponerende klepel van een gigantische verdwenen klok (de zogenaamde 'non pareille' (geen gelijke) van 2,75 m hoog. In de middeleeuwen bezat Mende de grootste klok van de christelijke wereld (20 ton). Deze werd echter in 1579 door de protestantenleider Merle en zijn mannen vernield, zodat tegenwoordig in de kleine kerk alleen nog de 2,15 lange klepel te bewonderen is. De brug Notre Dame over de Lot (foto) is een meesterwerk met drie bogen en twee stroombrekers. Hij dateert uit de 12de eeuw. Het stadscentrum bevat een netwerk van winkels en bedrijven en in het hoogseizoen worden er voortdurend evenementen georganiseerd (concerten in de kathedraal, straatfeesten, sportevenementen zoals de semimarathon "Marvejols-Mende").

 

Ook niet te missen in de vallei van de Lot

De overblijfselen van de torens, de versterkte omwallingen en de donjon van Chanac, de stadmuur van Le Villard, het imposante kasteel met vier torens van Saint-Saturnin in een kromming van de Lot, de ruïnes van het kasteel van Le Tournel, het indrukwekkendste van de hele Lozère (nabij Bagnols-les-Bains), rustieke kapellen, de sporen van een Gallo-Romeins dorp in Cadoule.

 

Lanuéjols

Lanuéjols heeft een Romeins mausoleum, gebouwd in de 3de eeuw n.Chr., behouden. Dit mausoleum is samen met die in St-Rémy-de-Provence het enige in Frankrijk. Hoewel de koepel is verdwenen, blijven de afmetingen nog altijd indrukwekkend (7 m hoog, 9m² vloeroppervlak). In de regio van Mende biedt het dal van de Lot mooie voorbeelden van de traditionele duiventilarchitectuur (orthogonale torentjes midden op de gevel).
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl