Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Per thema > Gastronomie in Frankrijk

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Gastronomie in Frankrijk

Bestelling plaatsen

Bedienend personeel spreekt u aan met Monsieur, Madame of Mademoiselle; zeg nooit 'garçon'.
 

Bistro

Wanneer Fransen uit eten gaan bezoeken ze over het algemeen een bistro. Een bistro serveert een voordelige traditionele maaltijd, bestaande uit een voorgerecht (entrée of hors d'oevre), een zacht gekookt gerecht (plats mijotés) en vlees van de gril of vis (grillades). Het nagerecht bestaat uit kaas en een dessert.

 

Brasserie

Brasserieën vinden hun oorsprong in de Elzas. Deze brasserieën waren verbonden aan plaatselijke brouwerijen. Brasserie betekend dan ook brouwerij. Op de kaart staan eenvoudige vis- en gegrilde vleesgerechten naast specialiteiten uit de Elzas. De openingstijden zijn ongeveer gelijk aan die van cafés.

 

Cafés

Cafés zijn te vinden in iedere plaats in Frankrijk, op het kleinste gehucht na. De openingstijden zijn over het algemeen van 's ochtends vroeg tot een uur of acht 's avonds. Cafés serveren de hele dag drankjes, eenvoudige maaltijden, tussendoortjes als salades, sandwiches en uitsmijters. In kleine dorpen komt vrijwel de gehele bevolking in de loop van de dag één of meerdere keren binnen. In grote steden zijn cafés vaak gericht op een specifieke klantenkring zoals werknemers, kunstenaars of studenten.
 

 

 

Drank

Bij het eten hoort bijna vanzelfsprekend Franse wijn, waarvan enkele soorten wereldberoemd zijn. Over het algemeen is de open landwijn aan te raden: een glas ('un verre'), een kwart liter ('un quart') of een karaf ('un carafe'). Een Fransman drinkt de wijn puur of met water verdund. Laat u zicht bij een fles, een hele (‘entière’) of halve (‘demi bouteille’) door de ober adviseren. – Goede, geliefde biersoorten zijn de bières uit de Elzas (Pêcheur, Kronenbourg, Kanterbräu of Mutzig) en Lotharingen (Champigneulles, Vézélise). Er is bier in flessen (canette) en bier uit het vat (bière pression). Een klein glas van de tap is een demi, een halve liter een véritable, een liter een formidable, maar dit is niet voor iedere regio gelijk. Bronwater wordt aan tafel veel gedronken; er is zonder (eau minérale) en met koolzuur (eau gazeuse). Bekende merken zijn Perrier, Vichy en Vittel.
 

Ferme-Auberges

Op het platteland kunt u de formule 'Ferme-Auberge' tegenkomen. Dit is een eenvoudige 'boerderij-herberg' waar u kunt eten en overnachten. De goedkope maaltijden bestaan vaak uit verse producten van de boerderij.
 

Fooi

In de meeste Franse restaurants staat op de rekening "Service compris". Dat betekent dat de bediening is doorberekend in de prijs. Als er staat "Service non compris" verwacht men van u dat u 10 tot 12,5% aan de rekening toevoegt.
 

Gastronomie

De Franse keuken is wereldberoemd, zowel wat betreft kwaliteit als veelzijdigheid. Omdat de Fransman grote waarde hecht aan zeer afwisselende gerechten en hiervoor één à twee uur uittrekt, is het eten een van de belangrijkste aspecten van het dagelijkse leven en de kookkunst een deel van de Franse cultuur. Omdat de Franse haute cuisine dankzij de inventiviteit van alle bevolkingsgroepen tot zo’n grote ontwikkeling is gekomen, is de Franse keuken zo gevarieerd. Verse groenten, sla en stokbrood zijn vaste bijgerechten. Een ander kenmerk is dat er veel met kruiden wordt gewerkt; beroemd zijn de Franse sauzen. – Naast de ‘haute cuisine’ bestaat de provinciale kookkunst, de cuisine regionale, waarbij het accent vooral ligt op eenvoud, versheid en voedzaamheid. – De zogenaamde nouvelle cuisine, een ontwikkeling in de Franse kookkunst van latere datum, wint steeds meer aan populariteit. Kenmerkend zijn vooral versheid van ingrediënten en de korte bereidingstijd; de gerechten zijn niet machtig en zwaar. Ondanks de tijd die men aan het eten kwijt is, moet de bezoeker zich schikken naar de Franse eetgewoonten. Door de Franse kookkunst, het meest essentiële onderdeel van het Franse ‘savoir vivre’, leert men dit land pas goed kennen. In de praktijk is het zelfs zo dat weinig aantrekkelijke restaurants een voortreffelijke spijskaart te bieden hebben; het is raadzaam, zelfs gebruikelijk, met de waard of waardin overleg te plegen over de bestelling. Goedkoper dan eten à la carte is in veel gevallen een menu of dagschotel. Er is meestal een keuze tussen verschillende menu’s. Het prijsverschil wordt groter naarmate er meer gangen zijn. Het bedieningsgeld is meestal al in het menu inbegrepen, maar 5 à 10 procent extra geven bij grote tevredenheid en in restaurants wordt gewaardeerd. Naast de met ’restaurant’ aangeduide etablissementen, zijn er de Rôtisserie, Bistro en Brasserie. Langs autosnelwegen vindt men wegrestaurants en Routiers, zeer eenvoudige eetgelegenheden waar zich met name vrachtwagenchauffeurs ophouden. Voor goedkope, kleine maaltijden zijn er de cafetaria. Op straat treft men wel kraampjes waar pommes frites, hot dogs, Mergues (worstjes), Crèpes en sandwiches verkocht worden. De cafés zijn in ieder land weer anders. Staande aan de nooit ontbrekende bar nuttigt de Fransman vooral wijn en koffie; geserveerd worden verder alle mogelijke alcoholische en non-alcoholische dranken en belegd stokbrood (‘sandwich’) en veredelde tosti’s ('croque monsieur'). Frankrijk en vooral Parijs is bekend om de vele cafés met terrassen. Gebak is in cafés zelden of nooit verkrijgbaar; hiervoor moet men bij de Pâtisserie zijn.
 

Kraanwater

Het kraanwater in Frankrijk is drinkbaar, maar waarschijnlijk vindt u bronwater lekkerder. In openbare ruimtes ziet u soms een bordje 'eau potable' (drinkwater). Drink nooit het water als er 'eau non potable' bij staat.

 

Maaltijden (repas)

Ontbijt (7.00 - 8.00 uur)
Fransen geven de voorkeur aan een licht ontbijt: thee, koffie of vruchtensap met stokbrood, croissantjes of brioche (zoetig brood).

Lunch (12.00 - 14.00 uur)
Vaak wordt de lunchpauze “entre midi et deux” genoemd (tussen 12.00 en 14.00 uur). Alhoewel steeds meer Fransen een sandwich nemen tussen de middag zijn er toch veel mensen die de tijd nemen om een warme maaltijd te nuttigen. Kinderen krijgen op school ook een warme maaltijd voorgezet in de schoolkantine.

Goûter (vieruurtje 16.00 - 17.00 uur)
Na school krijgen de kinderen een goûter dat bestaat uit: biscuits, brood, chocolade en/of kaas om het tot de avondmaaltijd uit te kunnen houden.

Avondmaaltijd (19.00 - 20.00 uur)
‘s Avonds wordt in Frankrijk later gegeten dan in Nederland: tussen 19.00 en 20.00 uur Voor veel gezinnen is dit ook een bevoorrecht moment om samen te zijn. Het is dus beter om niet te bellen of plotseling op de stoep te staan om deze tijd.

In de goede volgorde:
 

Aperitief
Onder “aperitief” worden de alcoholische drankjes verstaan die men voor het eten drinkt om de “eetlust op te wekken”. De drankjes worden met zoutjes, olijven of pinda’s geserveerd. Het is niet een gewoonte om elke dag een aperitief te nemen, maar het is eerder een gezelligheidsritueel. De “apero” wordt genuttigd met familie of vrienden, en de buren uitnodigen voor een aperitief is een buitengewoon goede manier om met elkaar kennis te maken.

Salade
Veel groenten worden in Frankrijk ook rauw geserveerd als salade. De gemengde salade (met meerdere groenten) wordt aan het begin van een maaltijd geserveerd, terwijl de groene bladsla nà de hoofdmaaltijd wordt geserveerd, eventueel samen met de kaas.

Kaas
De kaas wordt geserveerd vóór het dessert.

Koffie
Fransen drinken de koffie aan het einde van de maaltijd, in een klein kopje. Er wordt niet systematisch koffieroom aan toegevoegd zoals in Nederland.
 

Regionale keuken en producten

In elk departement treft u plaatselijke specialiteiten op de menukaart aan. Iedere regio is trots op zijn eigen keuken. De bekendste gerechten komen echter uit vier streken:
- cassoulet uit de Elzas (een stevige witte bonen schotel met tomaten worst en eend);
- fondue uit de Alpen;
- bouillabaisse uit de Provence (een stevige vissoep uit Marseille);
- gerechten uit Lyon (Lyon wordt beschouwd als de gastronomische hoofdstad van Frankrijk).

Franse regionale producten zijn ook te koop buiten de streek van herkomst. Het heeft echter een grotere charme om de producten lokaal te kopen. De Provence is trots op haar olijfolie en Normandië op zijn Calvados. In het noorden kunt u Camembert kopen, in het zuiden Pastis. Vraag bij een plaatselijk restaurant eens naar de specifieke streekproducten.
 

Restaurants

De restaurants in Frankrijk variëren van eenvoudige eethuisjes tot de keukens van befaamde chefs. De prijzen van restaurants uit dezelfde klasse liggen in heel Frankrijk ongeveer gelijk. In veel hotels vindt u verfijnde restaurants welke ook toegankelijk zijn voor
niet-gasten. De Franse keuken kent de volgende stijlen:
- haute cuisine, de traditionele manier van koken;
- nouvell cuisine, vetarme manier van koken;
- cuisine bourgeoise, zoals de Fransen thuis koken;
- cuisine des Provinces, koken met uitstekende ingrediënten voor de bereiding van traditionele landelijke maaltijden;
- cuisine moderne, het gebruikmaking van de natuurlijke smaak van de ingrediënten.
 

Appellation d’origine contrôlée (AOC), garantie voor kwaliteit

Bourgogne, Côtes du Rhône, Provence, Cantal, Champagne. Al deze Franse regio’s hebben, dankzij hun producten die zij over de hele wereld exporteren, internationale bekendheid verkregen. Deze vermaardheid die zij in de loop der jaren hebben opgebouwd, is nu beschermd door middel van een speciale vermelding: de Appellation d’Origine Contrôlée (AOC).

De naam van een regio
Dankzij de gewoonte om aan een wijn of aan een kaas de naam van de regio te geven waar deze geproduceerd is, hebben deze regio, zoals de Champagne of de stad Bordeaux, bekendheid verkregen over de hele wereld. “Over het algemeen kijkt de klant eerst waar de wijn vandaan komt voordat hij deze koopt. De prijs komt pas op de tweede plaats”, legt Marc uit. Marc is keldermeester in een grote Franse supermarkt. Hij constateert dat: “de meeste klanten om een wijn beter te herkennen, zelfs al weten ze er niet veel van, afgaan op de benaming Appellation d’Origine Contrôlée. Voor de klanten betekent dit een kwaliteitsgarantie”. De aandacht voor deze eenvoudige vermelding is ongetwijfeld verbonden aan het feit dat met het kennen van de oorsprong van een wijn het meteen mogelijk is een aantal kwaliteiten te herkennen. “Een AOC Côtes de Provence is een garantie dat de wijn uit een zonnige streek komt, terwijl de wijnen die uit de Bordeaux komen traditioneel krachtiger zijn en beter bewaard kunnen worden. AOC is zoiets als een identiteitskaart voor wijnen”, vervolgt de wijnmeester. En wat geldt voor wijnen, geldt tevens voor kaas, vlees et allerlei soorten levensmiddelenproducten.

Specifieke streekgebonden eigenschappen
Het is dus om de bijzonderheden van deze produits du terroir met hun specifieke streekgebonden eigenschappen te beschermen, dat de vermelding AOC in het leven geroepen is. Het Institut National des Appellations d’Origine (het INAO) is een administratieve overheidsinstelling die toezicht houdt op de AOC’s . Zij stelt de regering de erkenning van een AOC voor, stelt een bijgaande regeling op en waakt over de controles en de bescherming van de AOC’s op zowel nationaal als internationaal niveau. Het INAO betrekt op deze manier de producenten van de AOC’s nauw bij de erkenning van de strenge regels die zij zichzelf opleggen. Meer dan alleen maar de vermelding van de oorsprong, garandeert een AOC ook specifieke eigenschappen dankzij geologische, landbouwkundige of klimaatverbonden factoren, maar ook dankzij het “savoir-faire”. De bekende kaas “Roquefort” bijvoorbeeld moet, om deze naam te mogen dragen, aan een aantal criteria voldoen: en een specifiek rijpingsproces hebben doorgaan, zijn gefabriceerd met melk van schapen die in de regio zijn opgegroeid en op een traditionele manier gevoed zijn met een bepaald soort stro, alsook specifieke eigenschappen bezitten (kleur, aspect, etc.). Deze zeer strenge regels zijn tevens kwaliteitsgaranties.

Strikte normen voor beschermde geografische vermeldingen
In het begin was deze vermelding alleen maar geldig voor wijnen en brandewijnen. Maar om tegemoet te komen aan de vraag en gezien het succes op economisch gebied zijn de bevoegdheden van het INAO uitgebreid. In 1990 kreeg het INAO de bevoegdheid over melkproducten en levensmiddelen. Op 9 juli 1999 gaf de wet op agrarische beleidsvoornemens deze instelling het beleid over de beschermde geografische vermeldingen die met een Europees reglement van 14 juli 1992 werden ingesteld. Dus in een tijdsbestek van 10 jaar kreeg het INAO het beleid over alle AOC’s en met name voor alles wat betrekking heeft op hun oorsprong.

Sinds haar oprichting heeft het INAO de hoedanigheid van een rechtspersoon en is bevoegd overal in de wereld in rechte te verschijnen om de “appellations d’origine” te verdedigen. In 1994 zijn haar bevoegdheden uitgebreid, want sinds de multilaterale overeenkomsten die zijn uitgemond in de oprichting van de Wereld Handelsorganisatie (WTO) neemt het Instituut deel aan sommige internationale onderhandelingen die door de Europese Unie worden geleid.

Bovendien sluiten de 113 000 agrariërs alle afdrijvingen van een te intense productiedrift uit, door strikte normen aan te nemen en zodoende aanspraak te kunnen maken op een AOC. Op die manier komt hun vrijwillige handelswijze overeen met de zorg om alle producten van het land op te waarderen, met respect voor het milieu en duurzame economische ontwikkeling. Dit zou moeten bijdragen aan het waarderen van uw eerstvolgende glas wijn vergezeld van een goed stuk kaas.
 

Kaart Frankrijk


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl