Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Midi-Pyrénées > Gastronomie in Midi-Pyrénées

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Gastronomie in Midi-Pyrénées

Aan de 'tables d'hôtes', aan de terrassen van kleine bistrots of grote restaurants met sterren in de Michelingids, in de landelijke sfeer van de herbergen, kan men zich onthalen op heerlijke, typische culinaire specialiteiten waarin de streekproducten en natuurlijke gastvrijheid van de Midi-Pyrénées tot uitdrukking komen.
 

Aperitiefjes

Eerst een paar aperitiefjes die exclusief zijn voor de streek Midi-Pyrénées. De Gers is het land van de Pousse-Rapière, een levendige en vrolijke cocktail van een Armagnaclikeur en een bruisende witte wijn. Andere beroemdheid: de Floc de Gascogne, die rood of wit kan zijn, een combinatie van fris druivensap en jonge Armagnac van hetzelfde landgoed. Deze wijn is 4 eeuwen geleden uitgevonden en moet tegemoetkomen aan de regels van de Appellation d'Origine Contrôlée en zeer strikte regels bij het bottelen. In de Ariège wenst men elkaar 'tchin tchin' rond een glas Hypocras, een 100% natuurlijk aperitief. Deze drank is van middeleeuwse oorsprong en wordt verkregen door planten en kruiden in amberkleurige zoete wijn te laten trekken.
 

 

 

Entrées

En dan de entrées. De onontkoombare referentie, de foie gras van het zuid-oosten van Frankrijk, is een gastronomische must. In de Gers en de Lot, de koninkrijken van de goede smaak, is dit allereerst een geschiedenis van een bepaalde familie. In boerderijen en kleine productie-eenheden houden de gezinnen de gebruiken in stand en vinden ook nieuwe variaties op de traditionele ganzen- en eendenleverpastei. Fijne vleeswaren. De liefde voor kwaliteit kan ook teruggevonden worden in de worst en fijne vleeswaren van Lacaune, die worden bereid in het hart van het Parc Naturel Régional du Haut-Languedoc, en de heerlijke 'zwarte ham van Bigorre', die bereid wordt met vlees van het beroemde gasconse zwarte varken. Een andere specialiteit is de garbure, een heerlijke dikke groentesoep waarin van alles verwerkt is: aardappels, kool, bonen uit Tarbes, gedroogde ham (een heerlijk en onmisbaar ingrediënt!).

 

Hoofdmaaltijd

Dan gaan we in een religieuze stilte van onze hoofdmaaltijd genieten. Het voornaamste hoofdgerecht is cassoulet, zoals deze in Toulouse gemaakt wordt. Witte bonen uit de omgeving van Tarbes of Lauragais, gesmolten in ganzenvet, gepresenteerd met varkensschenkel, saucijsjes, kruiden, knoflook en nootmuskaat: de echte cassoulet vereist een zeer lange voorbereiding (minstens 6 uur) voordat hij in een aardewerken schoteltje wordt opgediend. In de Aveyron eet men aligot, een gerecht met lange draden verse kaas, en estofinado gemaakt van niet gezouten stokvis. Samen twee ongewone specialiteiten die aardappels verwerken tot werkelijk heerlijke gerechten. Wat zegt u van een lamsbout van een lam dat door de moeder gevoed is, gevogelte uit de Gers of heerlijk zacht vlees met groene kruiden? Wat vlees betreft, de producenten in de Midi-Pyrénées garanderen de traceerbaarheid van het product, een natuurlijke voeding, respect voor het dier en getrouwheid aan de tradities.

 

Kaas, gebak en fruit

Het kaasplateau, met geiten-, koeien- en schapenkaasjes, is uiteraard bijzonder aantrekkelijk: de kleine ronde en zachte rondjes van Rocamadour, de beroemde Roquefort die net als de Bleu des Causses lang in door de tijd uitgehouwen kelders heeft gerijpt, de tomme des Pyrénées die heerlijk naar de kaaskelders in de Ariège ruikt, of de kaas van Laguiole die op dezelfde manier als vroeger in de Aubrac bereid wordt. Gastronomie is een sport die in de Midi­Pyrénées soms verbazingwekkende vormen aanneemt. Zo moet er urenlang hard gewerkt worden om een gâteau à la broche te maken. De pastis gascon is een soort appelgebak met bijzonder fijn bladerdeeg die ook een buitengewone handigheid vereist. De meloenen van de Quercy en van Lectoure worden geplukt als ze goed rijp zijn en worden bijzonder gewaardeerd om hun zachte, zoete vruchtvlees. Een andere heerlijke vrucht is de Chasselas van Moissac, de meest bekende druivensoort in Frankrijk en één van de zeldzame verse fruitsoorten die een AOC mogen voeren.

 

Wijnen

Voordat we besluiten met het aromatische epos dat gevormd wordt door het proeven van een Armagnac, drinken we enkele van de wijnen die met zoveel liefde worden verbouwd in de Midi-Pyrénées. Allereerst de oudste wijnen in dit gebied: de AOC van Cahors, Gaillac, Fronton, Madiran, Pacherenc du Vic Bilh (sec) en Marcillac. De stamboom van deze hoogstaande wijnen gaat terug naar de Oudheid en men kan geen woorden genoeg vinden om de verschillende aroma's, 'robes' en samenstellingen van deze wijnen te bewonderen. De Midi-Pyrénées heeft ook een plaats voor de wijnen met het Vins Délimités de Qualité Supérieure-label, die ook van goede afkomst zijn (Côtes de St­Mont, Côtes de Brulhois, Coteaux du Quercy, wijnen van Lavilledieu, wijnen van Entraygues en de Fel, wijnen van Estaing, Côtes de MilIau). De heerlijke landwijnen (Côtes du Tarn, vins du Comté Tolosan, Côtes de Gascogne, Coteaux de Glanes, enz.) vormen een aanvulling op deze uitgebreide verzameling, waardoor de streek Midi­Pyrénées er een is van wijn en zon.

 

Gegarandeerde kwaliteit

Streken met unieke kwaliteitsproducten, streng gereglementeerde fok- en landbouwtechnieken, onvergelijkelijke smaak Er zijn veel producten in de Midi-Pyrénées die de allerhoogste Franse onderscheidingen op voedingsgebied hebben gekregen. Het lamsvlees uit deze streek, het rundvlees uit Gascogne, het scharrelrund van de Aubrac, het kalfsvlees uit de Aveyron en de Ségala, het vlees van het kalf dat door de moeder is grootgebracht, de Volailles fermières uit de Gers, de scharrelgans uit de Gers, de bonen van Tarbes, de roze knoflook van Lautrec, de Reine-Claude pruimen en de ham van Bayonne mogen het zo moeilijk te verkrijgen Label Rouge voeren. De wijnen van Cahors, Gaillac, Madiran, Fronton, Marcillac profiteren al jarenlang van de herkomstbenaming Appellation d'Origine Contrölée (AOC), net als de Armagnac, de Floc de Gascogne, de kazen uit Rocamadour en Roquefort, de Bleu des Causses en de Laguiolekaas, en niet te vergeten de Chasselasdruif van Moissac, de walnoten uit de Périgord en het schaap van Barèges-Gavarnie. Le meloen van Quercy, de ham van het gasconse zwarte varken, het kalf Fleur d' Aubrac, het rund «Saveur Occitane», de foie graseend uit het zuidwesten, het COPAVI-fruit, de Tomme des Pyrénées, het kalf van Les Lucs en het Prince Agneau-kalf hebben van hun kant een Certification de Conformité. Deze labels belonen de hoge vakbekwaamheid van de producenten, die alles doen om de consumenten tevreden te stellen. Ze zijn terecht trots op hun werk en weten hoe ze hun passie over moeten brengen op de bezoekers die ze vaak in hun boerderijen en bedrijven ontvangen.
 

Kaart Midi-Pyrénées


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl