Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Aquitaine > Gastronomie in Aquitaine

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Gastronomie in Aquitaine

Wijnen uit de Aquitaine

In de Aquitaine heeft de wijnbouw - bijna - altijd op het eerste plan gestaan. Men heeft er kastelen voor gebouwd, heuvels en bossen voor ontgonnen, talloze technieken en instrumenten voor uitgevonden, waar de wijnboer trots op is. De zon en de vruchtbare streek deden de rest. Voor liefhebbers van goede wijnen, interessante ontmoetingen en een prachtig landschap is dit het paradijs!

 Reis door het landschap

Typerend voor de wijngaarden in de Aquitaine is dat ze met hun geometrie een enorme verscheidenheid aan landschappen en gewaarwordingen teweegbrengen. In de Médoc vormen ze een golvende oceaan waaruit van tijd tot tijd een kasteel opduikt. In de richting van Saint-Emilion spelen ze verstoppertje achter oude stenen muurtjes. Elders bedekken ze de flanken van de heuvels, koesteren ze zich in de zon op smalle terrassen en overwoekeren ze de muren van kerken en dorpen. Maak dus kennis met de wijnbouw in al zijn vormen. Volg de wijngaarden langs de heuvels van Duras, Marmande of Buzet in een zacht strijklicht dat aan Toscane doet denken. Neem de kleine kronkelweggetjes langs de wijngaarden van de Bergerac of de Tursan, door dorpen, bastides en langs romaanse kerken. Rijd langs bergstromen en door valleien om de wijnen van de Béarnstreek en het Baskenland te ontdekken.
 

 

Reis door de geschiedenis

De wijnbouw in de Aquitaine was aanvankelijk Romeins. Vanaf de eerste eeuw van onze Jaartelling raakte zij geworteld aan de poorten van Burdigala, het latere Bordeaux, maar ook op de hoger gelegen gebieden van Saint-Emilion, rond Blaye en in de Dordogne. Deze wijncultuur, die floreerde tot de vijfde eeuw, werd vernietigd door de grote barbaarse invasies. Vanaf de 7de eeuw zorgen wijn verbouwende monniken en clerici voor een wederopleving. Toch komt de echte bloei van de wijnbouw pas in 1152, door het huwelijk van Aliénor d'Aquitaine en Henri Plantagenêt, de toekomstige koning van Engeland. Door deze verbintenis ontstaat er een belangrijke wijnhandel met Londen en de Hanzesteden. Hierdoor wordt meer oppervlakte voor de wijnbouw vrijgemaakt en neemt de welvaart van de havens van Bordeaux, Bergerac en Bayonne toe. Nu nog getuigen talrijke schatten van het Aquitaanse erfgoed van deze lange geschiedenis: de abdij van La Sauve-Majeure, Geaune-en­Tursan, Saussignac, de historische kastelen van Monbazillac, La Brède, Buzet, Duras, etc.

 

Regionale keuken en producten

Kom met 'Destination Vignobles' de passie voor ons gebied delen. Ontdek het geluk van vakantie houden op een wijngoed, maak kennis met het dagelijkse leven van de wijnbouwers, de wijngaarden, de wijnkelders en natuurlijk de wijnen. De leden van Destination Vignobles zijn aanwezig in alle wijngebieden binnen de Aquitaine en verbinden zich ertoe om u de beste bezoekers-, proef- en huisvestingsvoorwaarden te bieden. Als bevoorrechte ambassadeurs van hun gebieden delen ze met u hun cultuur, tradities en feesten.

 

De streek rond Bergerac: een drommelse natuur

De purperen Périgord barst van het talent! Uiteraard karakteristieke wijngaarden, maar ook eindeloos gevarieerde landschappen, vestingdorpjes en prestigieuze kastelen. En wat lekker eten betreft bent u hier in het koninkrijk van foie gras, truffels, patés en in eigen vet ingemaakt vlees, en niet te vergeten de walnoten en aardbeien uit de streek. Dit is ook het land van water. Op het programma staan zwemmen, vissen, kanoën of een minicruise in een schuit over de Dordogne.

 

Bordeaux, elegant en monumentaal

Bordeaux, hoofdstad van eerste wijngaarden van fijne wijnen ter wereld, is als allerlaatste gebied opgenomen in het programma 'Destination Vignobles'. De stad heeft zijn ontwikkeling te danken aan de handel in wijn uit de streek, die hier vele getuigen heeft achtergelaten van een beroemd verleden. Aan goede adressen voor wijnbars en wijnwinkeltjes ontbreekt het niet en het 'Fête du Vin' (Wijnfeest) is een absolute must.

 

Buzet: de prachtige tuinen van Albret

Hier strekken de wijngaarden zich uit tussen heuvels en riviervalleien, op het kruispunt van de rivieren de Baïse, de Lot en de Garonne en zijn zijkanaal. Een land van overvloed waar je kunt smullen van de meloenen van de heuvels, fruit uit de boomgaarden, heerlijke scharrelkippen en vette eenden. Een boot, trekschuit en fiets zijn uw beste makkers om de feestvierende vestingdorpen en dorpjes in dit mooi landschap te komen ontdekken.

 

Chalosse Tursan: Adour voor altijd

Welkom in de lievelingstuin van de mooie Aliénor d'Aquitaine, in het land van de heuvels van Tursan en de schuiten op de Adour. Hier vertellen abdijen en kloosters het epos van de wijn en de pelgrimswegen naar Compostella. Het goede leven krijgt gestalte in de wijn, het scharrelgevogelte, Chalosse-rundvlees... maar ook de grote afslankgastronomie waar Eugénie-Les-Bains bekend om staat.

 

Duras, de geheime Lot-et-Garonne

Hier geen beroemde cru's maar een levendige, vrolijke witte wijn en een pittige rode wijn om te drinken bij vis, schaal- en schelpdieren, eendenfilet en ingemaakt vlees. De Dropt-vallei biedt ook een prachtige architectuur: Duras en zijn kasteel, maar ook Saint-Ferme en Monségur. In de zomer kunt u het land ook vanuit een luchtballon ontdekken.
 

Entre-deux-Mers, de geschiedenis van een wijngebied

Van Créon tot Saint-Macaire via La Sauve Majeure en Sauveterre-de-Guyenne biedt dit land een opmerkelijke aaneenschakeling van kastelen, abdijen, vestingdorpen en dorpjes te midden van wijngaarden. Een schitterend heuvelachtig gebied om te ontdekken op de fiets over het fietspad Lapébie, om van te genieten in hotels en charmante gîtes, en over de initiatieroutes rond wijn en kookkunst.

 

Graves Sauternes, het kasteelleven

Het gebied van de Graves en de Sauternes is de bakermat van de wijnen van Bordeaux. Langs de rivier vertonen ze een fantastische symfonie rond de historische kastelen van La Brède, Mongenan, Roquetaillade en de mythische, wereldberoemde cru's. De gastronomie voegt hier zijn eigen muziek toe met foie gras, rundvlees van Bazas en de riviervissen.

 

Haute Gironde, de schatten van het estuarium

Rivier, wijngaard en steen zijn de hoofdelementen van deze streek met hoge krijtrotsen, glooiende hellingen, moerassen en bossen. Dit estuariumgebied met de imposante citadels van Bourg en Blaye heeft een bijzonder charme met zijn vissershutjes, zijn met trekvogels bevolkte moerassen en zijn krans van eilanden binnen bootbereik. Hier doe je je te goed aan goede wijn, asperges van het land, witte garnalen en riviervissen.

 

Irouleguy, Stijg op!

De kleinste wijngaard van Frankrijk, gevestigd op duizelingwekkende hellingen, zet zonder enig complex alles op alles voor de hoogste kwaliteit. Hier in het hart van Baskenland liggen groene bergen en karakteristieke dorpjes. Wandelen en fietsen geven je trek in forellen uit de bergstromen, lam en zwart varkensvlees uit de bergen, met als waardige afsluiting schapenkaas met kersenjam uit Itxassou.

 

Jurançon, een stukje majestueus Béarn

Gaston Fébus en de goede koning Hendrik zijn de beste twee lofzangers van deze wijn, die hen volgens de legende vreugde, kracht en gezondheid schonk. Van Gan tot Monein, daar waar het massief van Ossau begint, kunt u op weg om een betoverende streek te ontdekken met wijngaarden tegen steile hellingen, bossen en onstuimige bergstromen. 's Avonds zijn er vleeswaren uit de Béarn, garbure en salmi van bosduiven om alle honger te stillen.

 

Madiran, altijd in voor feest

Het wijngebied van Madiran en Pacherenc de Vic-Bilh ligt verankerd in drie departementen met uitzicht op de keten van de Pyreneeën. Hier wijdt men zich helemaal aan het wijntoerisme. Van juni tot en met september is het hier één groot feest, met bezoeken aan wijndomeinen, proeverijen, tochten in een open koets, rally's van oldtimers en gastronomische menu's waar je kunt kiezen uit geflambeerde snip, eendenconfit en lamsschouder.

 

De streek rond Marmande, een gulle streek

Strendhal noemde dit gebied 'het kleine Toscane' vanwege de lichtval en de zachtglooiende landschappen. De bezoeker van vandaag kan ook gecharmeerd raken van alle recreatiemogelijkheden in dit fraaie stukje Garonne: fietsen, wandelen, varen, vissen, zwemmen, golfen en paardrijden. Op één lijn met zijn wijnen laten de plaatselijke restaurants u foie gras ontdekken, ham uit Tonneins, rundvlees van de Blonde d'Aquitaine, streektomaten en taart met pruimedanten.

 

Médoc: de relaxte aristocraat

Van de poorten van Bordeaux tot aan de landtong van het estuarium strekt de Médoc zich uit over de afgeplatte toppen langs zijn rivier. De Koninklijke weg, de D2, leidt langs de beroemde cru's door dorpjes als Issan, Margaux, Saint-Julien, Pauillac en Saint Estèphe. Wijngaarden met aan de rand rozenstruiken, rijke architectuur, lijnrechte tuinen: hier is het landschap een kunstwerk, net als de wijn die het voortbrengt, maar kan ook helemaal uit zijn bol gaan voor zomerse festiviteiten.

 

De streek rond Libourne, een tweeduizend jarig talent

Tussen de Isle en de Dordogne liggen hier de wijngebieden van Saint- Émilion, Pomerol, Fronsac, Canon Fronsac en Côtes de Castillon. Een paradijs voor liefhebbers van kostbare cru's en ontdekkingen, een streek boordevol historische en architecturale schatten: het middeleeuwse stadje Saint-Émilion, ingeschreven op het Werelderfgoed der Mensheid van de Unesco, kerken, abdijen en kloosters in pure romaanse stijl, Gallo-Romeinse overblijfselen en oude middeleeuwse vestingen.

 

Culinair ABC van de Aquitaine

Agneau de Pauillac

Tot de 19de eeuw lieten de herders uit de Pyreneeën hun schapen 's winters altijd tot aan de wijngaarden van de Médoc grazen. Uit dit voorouderlijke gebruik ontstond het idee om opnieuw schapen in de weiden rond Pauillac te gaan houden. En dit levert "grand cru" lamsvlees op.

 

Asperge


In de Aquitaine is niet zozeer de zwaluw, als wel de asperge een voorbode van de zomer! De beste asperges komen uit de streek van Blaye en de Landes. De zachte witte asperge, op smaak gebracht met een beetje vinaigrette, is de koningin van de voorgerechten. Tip voor lekkerbekken: doop de asperge net als een broodkorst in een zachtgekookt ei.
 

 

Boeuf de Bazas

Dit prachtige rund met zijn grijze vacht werd heel lang als melkkoe gehouden in Bazas en de Landes. Nu is het sterk in opkomst als vleeskoe. Boeuf de Bazas levert namelijk donker, doorregen vlees op, dat fijn van draad en even zacht als smakelijk is.

 

Canard à foie gras

De "mulard", die een kruising is van een muskus- en een Pekingeend, is de onbetwiste kampioen van Zuidwest-Frankrijk. Deze eenden, die in groepen op uitgestrekte terreinen worden gehouden en met maïs worden opgefokt en vetgemest, zijn een echte goudmijn voor allerlei lekkernijen: foie gras, eendenfilet, eendenbout, eendenborst, hart, maagjes en smakelijk vet. Van een "canard à foie gras" is alles lekker.

 

Cannelé

Deze kleine, gekarameliseerde flan ontleent zijn typische uiterlijk aan de vorm waarin hij wordt gegoten. Deze specialiteit uit de Bordeaux-streek is geliefd vanwege zijn heerlijke vanillesmaak en zijn smeltende kern onder een knapperige korst.

 

Cèpe de Bordeaux

Met zijn donkere bruine hoed en zijn stevige bolle steel is dit de koning onder de champignons. "Boletus edulis" of eekhoorntjesbrood onderscheidt zich van de andere boleten door zijn weergaloze geur en zijn kostelijke vlees. Hij wordt meteen na het plukken gebakken en slinkt nauwelijks in de pan. Hier eten wij hem graag in een omelet of bij een entrecote.

 

Huître d' Arcachon - Cap Ferret


Dankzij het klimaat en de kwaliteit van het water van het Bassin d'Arcachon is dit een van de belangrijkste Franse locaties voor de oestercultuur. De "Arcachon" en de "Cap Ferret" worden in vier jaar tijd opgekweekt in oesterputten op het 800 ha grote zeepark. Het zijn heerlijk zilte oesters die gedurende het hele jaar op zondag geproefd kunnen worden.

 

Jambon de Bayonne

Dit was de lievelingsham van Rabelais en koning Hendrik IV. Tegenwoordig draagt de Jambon de Bayonne het Europese label BGA (Beschermde Geografische Aanduiding) en is het beslist de meest verfijnde ham van Frankrijk. Hij dankt zijn subtiele smaak en aroma aan het insmeren met zout uit het Bassin de l'Adour en aan de lange rijpingsperiode in drooginrichtingen waar de zuiden- en westenwinden vrij spel hebben.

 

Melon de l'Agenais

De heuvels in de streek rond Agen en het Pays d'Albret zijn bijzonder geschikt om meloen uit de Charente te verbouwen. Een van de meest gewaardeerde soorten is de netmeloen. Deze meloenen hebben stevig, zoet vruchtvlees met een heerlijke karamelsmaak.

 

Piment d'Espelette


De rode peper van Espelette is een erfstuk van de verovering van de Nieuwe Wereld door de Spanjaarden en wordt al sinds het eind van de 16de eeuw in de Béarnstreek en het Baskenland gekweekt. De pepers worden goed rijp geoogst en in groepjes van 20 tot 90 stuks te drogen gehangen. Dan gaan ze de oven in en worden vervolgens tot een fijn poeder vermalen. De krachtige, geurige rode peper van Espelette is het kruid bij uitstek voor "garbure" (soort soep). vis, ham en alle andere Baskische vleeswaren.

 

Pruneau d'Agen


De beroemde pruim uit Agen is ontstaan uit de veredelde pruim die de kruisvaarders uit Damascus hadden meegenomen. De pruimen worden rijp geplukt, op een rooster of in een droogruimte gedroogd, waardoor ze steeds meer vocht verliezen en in een lekkernij veranderen die ook nog eens oergezond is. De gedroogde pruim van Agen is namelijk rijk aan vezels, fructose, sporenelementen, vitamines en antioxidanten.

 

Truffel


De truffel, die geassocieerd wordt met de truffeleik uit de Périgord, is de meest mysterieuze paddenstoelensoort, want je weet nooit waar en wanneer hij opduikt. Om truffels te vinden doet men een beroep op de ongeëvenaarde reukzin van het truffelvarken. Het parfum en de smaak van deze" zwarte diamant" hebben de mens altijd al gefascineerd. Door een paar snippers truffel aan foie gras, gevogelte of een omelet toe te voegen ontstaat al een vorstelijk gerecht.

 

Kaart Aquitaine


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl