Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Regio's Frankrijk > Regio France-Comté

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Regio France-Comté

Een regio die tegen een grensgebergte ligt, zo kan de Franche-Comté worden omschreven. Dit gebergte is de ziel en de zuurstofvoorziening van een gebied dat lange tijd blootstond aan de invasies vanuit het oosten en zuiden. De inwoners van de Franche-Comté zijn daarom ook nu nog graag onder elkaar. Reizend in deze regio zult u al snel de bijzonderheden en eenheid begrijpen van deze geïsoleerde streek, gelegen tussen Zwitserland en de Bourgogne, en tussen Lotharingen en de Alpen. De gebieden waaruit de regio bestaat, zochten steun en hulp bij elkaar voor het behoud van eenheid. De inwoners 'zijn' de Franche-Comté, door hun aard, karakter en duidelijke, maar redelijke meningen, Of u nou in bewoonde gebieden bent of bergbewoners tegenkomt, bewoners uit de wijnstreek ontmoet of mensen die op de vlakte van de Saône of de hoogvlakten van de Haute-Saône wonen: eenheid vindt u overal. Lange tijd wantrouwden de inwoners van de Franche-Comté hun buren en leefden ze liever zelfvoorzienend. Nu profiteren ze van de geografische ligging van de regio die het kruispunt is tussen Noord- en Zuid-, Oost- en West-Frankrijk. Maar de economische ontwikkeling werd heel verstandig beheerst en zo wisten ze hun manier van leven en het milieu te bewaren. De inwoners zijn niet alleen erg gehecht aan hun grond en streek, maar ook aan de ruimte en het leven in een beschermde natuur. Op het platteland ziet u die gehechtheid terug in de beroepen en talrijke ambachten. De mensen uit de Franche-Comté houden van hun bossen, weiden en wijngaarden, en weren de industrie zo veel mogelijk. www.franche-comte.org.
 

 

 

Departementen France-Comté

Doubs

Het departement Doubs ligt in het centrum van de Franche-Comté en dankt zijn naam aan de rivier de Doubs, die 300 km lang door het departement meandert. In het noorden grenst het aan het Territoire de Belfort, in het oosten aan Zwitserland, in het zuidwesten aan de Jura en in het noordwesten aan de Haute-Saône. Het telt nagenoeg een half miljoen inwoners, waarvan er ruim 115.000 in de hoofdstad Besançon wonen. De Doubs staat bekend als het groenste departement van Frankrijk. Het hoogste punt is de Crêt du Mont d'Or (1463 m). Tussen de soms grillige heuvels en bergen slingeren tal van pittoreske rivieren zoals de Doubs, de Loue, de Lison en de Dessoubre. Meren, bronnen, spectaculaire watervallen (zoals de Saut du Doubs), diepe kloven en grotten dragen bij tot de natuurrijkdom van het gebied, een langlaufparadijs in de winter. Lees meer.

 

Haute-Saône

Het departement Haute-Saône, met Vesoul als hoofdstad, is het noordelijkste deel van de regio Franche-Comté. In het noorden grenst het aan het departement van de Vogezen, in het oosten aan het Territoire de Belfort, in het zuidoosten aan de Doubs, in het zuiden aan de Jura, in het zuidwesten aan de Côte d'Or en in het zuidwesten aan de Haute-Marne. De Haute-Saône staat vooral bekend als een gebied dat rijk is aan natuurschoon, want 44 procent van de oppervlakte is bebost en liefst 2.100 km waterwegen slingeren door het landschap. In het noordoosten van het departement strekt zich het plateau van de Duizend Meren uit, een zeer aantrekkelijk gebied, dat soms 'Klein Finland' wordt genoemd. Er is ook de Saône, die zich door het departement een weg baant, langs karakteristieke, stille dorpen in een doorgroen kader. Het departement pronkt bovendien met meer dan 300 beschermde 'Monuments historiques'. Lees meer.

 

Jura

Het departement Jura is door de toeristen nog vrij onontdekt, hoewel het in het westen aan het drukbezochte Bourgondië en in het noorden aan de Vogezen grenst. De eigenlijke Jura verheft zicht als een bergmassief tussen Frankrijk en Zwitserland en gaat dan over in de Zwitserse Jura. Hoewel het klimaat niet bepaald mild is (de hoogste toppen liggen boven de 1600m), is het volgend spottende gezegde over het klimaat beslist overdreven: 'Acht maanden sneeuw, twee maanden wind, maar de rest van het jaar is schitterend.' In ieder geval laten Goethe, Ruskin en Lamartine zicht lovend uit over de Jura, waarbij ze alle drie wijzen op een van de opvallendste kenmerken van de Jura: het prachtige, steeds weer boeiende uitzicht op de met sneeuw bedekte Alpen. Lees meer.

 

Territoire-de-Belfort

Het departement Territoire de Belfort - met uiteraard Belfort als hoofdstad - is qua oppervlakte het kleinste departement van Frankrijk. Het is omgeven met vier andere departementen: in het noorden Vosges, in het oosten Haut-Rhin, in het zuidwesten Doubs en in het noordwesten Haute-Saône, en het grenst ook aan Zwitserland. Ondanks zijn relatief geringe oppervlakte vertoont het departement toch een verscheidenheid aan landschappen. In het noorden ligt het Pays Vosgien met de route (beginpunt in het dorpje Giromagny) naar het bekende Ballon d'Alsace. In de omgeving van Belfort bevindt zich de zogenaamde Trouée de Belfort. In het zuidoosten bevindt zich de Sundgau, met talrijke meren, een paradijs voor vissers. Helemaal in het zuiden, in de omgeving van Saint-Dizier-l'Évêque, strekt zich het Plateau de Jura uit, met als hoogste punt het Plateau de Croix (600 meter). Lees meer.
 

Bezienswaardigheden Franche-Comté

Wandelen in de Franche-Comté

De Franche-Comté biedt 7.000 kilometer wandelpaden waaronder honderden kilometers aan bewegwijzerde wandelpaden. Zowel geoefende wandelaars als beginners komen hier aan hun trekken. Als u deze aparte en intieme streek wilt ontdekken, neem dan de ZED jurassien, een originele route van 131 kilometer tussen de Haut-Jura en de wijnstreek, of de Grande Traversée du Jura, waarvan 380 kilometer door het Parc Naturel Régional du Haut-Jura lopen.

 

Water in de Franche-Comté

Het water is alom aanwezig in de Franche-Comté: meer dan 5.500 kilometer aan rivieren en 80 meren. Een van deze rivieren is de Hérisson. De rivier die ontspringt in het Lac de Bonlieu loopt door een steil bergdal voordat zij het plateau van Doucier bereikt en vormt over een afstand van 3 kilometer een reeks van maar liefst 31 watervallen. Er is een wandelpad aangelegd van waar u deze watervallen met als beroemdste de Eventail (65 meter) en de Grand Saut (60 meter), kunt zien. De meren kenmerken in sterke mate het landschap van de Franche-Comté. Aan de voet van het Parc Naturel Régional de Ballons des Vosges biedt het vlakbij Belfort gelegen Lac du Malsaucy een uitgebreide keuze uit watersportactiviteiten. U kunt hier zwemmen, surfen, roeien kanoën en vissen. De meren brengen ook de wandelaars in verrukking, op het Plateau des Mille Etangs of in de Bresse jurassienne, en vormen ware paradijzen voor de zomergasten, vooral in de bergen van de Jura; het Lac Saint Point (het 3de natuurlijke meer van Frankrijk) of de meren van de 'Région des Lac' in totaal 70, waar zwemvoorzieningen zijn tot groot genoegen van de duizenden vakantiegangers die hier komen genieten van de prima accommodaties en activiteiten. Wanneer u de Route des Lac neemt, een bewegwijzerde route van 150 kilometer, kunt u kennismaken met de natuurlijke bijzonderheden en de plaatselijke ambachten.

Het Plateau des Mille Etangs
De gletsjers hebben duizenden kommen gevormd waar nu meren en venen zijn. Dit plateau, dat gelegen is aan de voet van de Vogezen, biedt een landschap van heidevelden met brem, heide, weiden en meren. Via de 'Route des Mille Étangs', een circuit van 60 kilometer, kunt u dit prachtige gebied, bescermd door het Parc Régional Naturel des Ballons des Vosges bezoeken.

 

Bergen in de Franche-Comté

De Franche-Comté is een natuurlijke streek. Het bos is alom aanwezig, uitgestrekte sparrenbossen van de Ballons van de Vogezen tot de hellingen van de Jura, eikenbossen in de Haute-Saône en bij La Chaux tussen DOubs en Jura. De bergen leven, hun bewoners hebben hun natuurlijke omgeving weten te behouden, met het tot stand brengen van 2 regionale natuurparken: het Parc Régional des Ballons des Vosges en het Parc Régional du Haut-Jura. De Franche-Comté telt ook meerdere natuurreservaten, en beschermt op deze manier veenderijen zoals in Frasne of Mouthe, of meren zoals het Lac de Remoray met hun vaak bedreigde flora en fauna.

De Vogezen
Het regionale natuurpark de Ballons des Vosges dat verspreid ligt over Lotharingen, de Elzas en de Franche-Comté, wordt gekenmerkt door afgeronde toppen de 'ballons' worden genoemd. Prachtige landschappen van het Plateau des Mille Étangs, natuurlijke omgevingen die zeldzaam zijn geworden in Frankrijk, met bijzondere inheemse flora en opvallende fauna. De Vogezen verassen door de decors met de vele facetten.

De bergen van de Jura
Meren, rivieren, weilanden, bossen, kommen bergkammen maar ook dolines, lapiaz en zelfs canyons; de Jura verrast door het fantasievolle karakter ervan. Het reliëf strekt zich uit over 3 grote gebieden: het Pays Horloger, de Haut-Doubs en de Haut-Jura, waar de Mont d'Or met 1463 meter (Doubs) en de Crêt Pela met 1495 meter (Jura) bovenuit rijzen. De bergen van de Jura vormen een prima decor voor nordic walking en natuurwandelingen waar u van onder de indruk zult zijn.

De omdraaien
De omdraaien zijn typische ingesloten comtoise bergdalen die bijna ontoegankelijk zijn door de steile kliffen en de cirque die het dal afsluiten en waar aan de voet vaak bronnen ontstaan. Onder de meest spectaculaire omdraaien kunnen we die van Baume-les-Messieurs noemen waar vanaf de belvedere du Crançothet uitzicht onvergetelijk is. Ook die van Planches, die van de Cirque du Fer in Cheval bij Arboies, die van La Vallière bij Lons-le-Saunier, die van Vaux aan de ingang van Poligny en die van La Seille bij Ladoye-sur-Seille zijn bijzonder fraai.

 

Fauna en flora in de Franche-Comté

Of u nu in de bergen bent of in de laagvlakte, aan het water of in de bossen, overal is er een rijke variatie aan fauna en flora. U vindt er gentianen, bosbessen, maar ook zonnedauw, valkruid en vingerhoedskruid. De fauna is er niet minder indrukwekkend: de aanwezigheid van lynx en auerhaan vormen het bewijs van een rijk en evenwichtig bosmilieu. Afhankelijk van de hoogte en de geologische toestand kunt u er ook een watersnip, rode wouw, hermelijn, beekforel of slechtvalk tegenkomen.

 

Religieuze kunst in de Franche-Comté

Grote namen uit de kunst namen deel aan de opleving van de religieuze kunst in Franche-Comté. Manessier, Le Moal, Jean Bazaine, Gabriel Saury en Fernand Léger gaven hun visie op monumenten als kerken in Sainte-Bégnine in Pontarlier, die van Épenoy, les Bréseux, Saint-Pierren-Saint-Paul in Orchamps-Vennes en van de Sacré-Coeur in Audincourt. Dus klaar voor een architecturale bedevaart?

 

De typische Comtoise stadjes

De 'Petite Cités Comtoises de Caractère' zijn 28 typische steden in de franc-comtois streek, allemaal gelegen in het platteland en voorzien van een een bijzonder toeristisch en cultureel erfgoed. Vier daarvan zijn ook geklasseerd als 'Mooiste dorpen van Frankrijk': Lods, Pesmes, Baume-les-Messieurs en Château-Chalon. Enkele van deze steden hebben illustere personen voortgebracht, beroemde vertegenwoordigers van het Franse genie als Louis Pasteur, Victor Hugo, Louis Pergaud, de gebroeders Lumières en Gustave Courbet. Ze hebben allemaal op een moment in hun leven weten te profiteren van het onafhankelijke en koppige karakter die de mensen uit deze streek kenmerken, om hun ideeën, hun creaties of manier van denken op te leggen. In Arbois en in Dole vertellen twee musea over het leven en werk van Pasteur en in Ornans nodigt het Courbet museum u uit om de werken en het parcours van deze bijzondere artiest te ontdekken. www.petites-cites-comtoises.org.

 

Traditionele beroepen in de Franche-Comté

Het is normaal dat in een streek waar bossen een belangrijke plaats innemen, houtbewerkingsberoepen veel voorkomen. De houtbewerkers hebben alle kwaliteiten van de épiceas uit hun dalen weten te benutten: allerlei soorten kistjes, ski's, klokkenhuizen of beugels voor de Mont d'Or kaas. Maar er is niet alleen hout. La Rochère is vijf eeuwen na zijn oprichting nog steeds de oudste kunstglasblazerij van Frankrijk. De ambachtelijke tradities zijn nog levend. Beroemd in de hele wereld voor de kwaliteit en de originaliteit van zijn speelgoed, wordt ook vandaag de dag nog meer dan de helft van het Franse speelgoed in de Jura geproduceerd. De grootste Franse merken doen een beroep op de kwaliteiten van de franc-comtoise ambachtslieden op het gebied van sieraden- en juwelierswerk, optiek en hightechindustrie. De Musea van Comtoise Techniek en Cultuur vertegenwoordigen de economische activiteit en zijn zowel origineel als verbazingwekkend. In France-Comté heeft zich, onder invloed van Zwitserland, echt een klokkenindustrie ontwikkeld. De beroemde Comtoise klok hoort thuis in het regionaal kunstbezit, net als de horloges. Het 'Musee du Temps', in het Granvelle paleis in Besançon, is een mengeling van plaatselijke geschiedenis, klokkenmakerij en de mysteries van de tijd.
 

Bereikbaarheid Franche-Comté

Auto
Afstand Amsterdam - Belfort: 717 km waarvan 639 km snelweg. Tijd: 8 uur en 16 minuten. Gemiddelde tolkosten: 0 euro
Gemiddelde brandstofkosten: 51.00 euro.

Trein
U reist met de Thalys naar Parijs. Vanuit hier gaan er treinen naar o.a. Besançon, Mouchard, Pontarlier, Dole, Frasne, Vesoul en Belfort.

Vliegtuig
De regio Franche-Comté is te bereiken via het vliegveld van Genève of via het vliegveld Basel-Mulhouse.

 

Kaart Franche-Comté


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl