Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Regio's Frankrijk > Regio Corsica

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Regio Corsica

Corsica ligt in de Middellandse Zee tussen Sardinië en Ligurië. Het eiland meet 8720 km² en is daarmee het grootste eiland van Frankrijk. Na Sicilië, Sardinië en Cyprus is het zelfs het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het telt ongeveer 250.000 inwoners. Hiervan wonen er 100.000 in de twee grootste steden: Ajaccio en Bastia. Het eiland vormt één regio met als hoofdstad Ajaccio De regio is sinds 1975 gespitst in een tweetal departementen: Hoog-Corsica (hoofdstad: Bastia) en Zuid-Corsica (hoofdstad: Ajaccio). Het als eigenzinnig bekend staande eiland is bijzonder bergachtig (hoogste punt: Monte Cinto, 2710 m) en dunbevolkt. Karakteristiek is de begroeiing met maquis: ruig, kruidachtig struikgewas. Het noordoosten van het eiland is een nationaal park. Het eiland herbergt veel zeldzame plantensoorten. Toeristische trekpleisters op Corsica zijn het prachtige UNESCO erfgoed natuurreservaat Scandola, de Genuese torens en bruggetjes, de bergen als Col de Bavella en Monte Cinto, oudheidkundig park Filitosa en talloze stadjes met burchten en citadellen als Ajaccio, Bonifacio, Calvi en Corte.

De wereldberoemde wandelingen zoals de GR20 en de Mare e Monti. Er zijn vele campings voor jong en oud, van zeer eenvoudig tot heel luxe met veel voorzieningen. Natuurlijk zijn er ook veel vakantieparken, appartementen en hotels. Voor Corsica is toerisme een belangrijke bron van inkomsten, of het nu gaat om canyoning en klimmen in de bergen of liggen aan het strand of snorkelen op zee... het kan allemaal. Het Corsicaans (Corsu) is de lokale Romaanse taal. Dit is een sterk door het Frans beïnvloed Toscaans (dus: Italiaans) dialect, dat als aparte regionale taal erkend wordt door de Franse overheid. Een nauw verwant dialect wordt ook in het noorden van Sardinië (Gallura) gesproken. Door de toevloed van Franstaligen (met name vanuit Algerije) staat het Corsicaans onder grote druk. Corsica brengt wijn voort en heeft vanouds schapen- en geitenteelt. De bekendste schapenkazen van Corsica zijn de Broccio AOC en de Niolo. Het toerisme speelt er een grote rol zoals je hierboven al hebt kunnen lezen; het eiland behoort tot de meest toeristische gebieden van Frankrijk. www.visit-corsica.com.
 

 

Departementen Regio Corsica

Corse-du-Sud

Corse-du-Sud maakt deel uit van het eiland Corsica en grenst aan het departement Haute-Corse. Verder is het omringd door de Middellandse Zee. De hoogste top van het departement is Monte Incudine (2136 meter). Corse-du-Sud is ontstaan na deling van het departement Corsica op 1 januari 1976. De grenzen volgen die van het oude departement Liamone, dat tussen 1793 en 1811 bestond. Het vroegere departement Corsica had als volgnummer 20 wat na de splitsing 2A en 2B werd voor respectievelijk Corse-du-Sud en Haute-Corse. Lees Meer.
 

Haute-Corse

Het departement Haute-Corse maakt deel uit van het eiland Corsica en grenst aan het departement Corse-du-Sud. Verder is het omringd door de Middellandse Zee. Het departement is ontstaan na deling van het departement Corsica op 1 januari 1976. De grenzen volgen het die van het oude departement Golo, dat tussen 1793 en 1811 bestond. De inwoners van Haute-Corse heten net zoals de inwoners van Corse-du-Sud Corsicanen (Corses). Lees meer.

 

Trekken op Corsica

G.R. 20

De G.R. 20 is een vermaard langeafstandswandelpad dat Corsica doorkruist van het noordwesten naar het zuidoosten. Het pad is zeer geliefd bij trekkers en natuurliefhebbers. U kunt het gehele traject, dat loopt van Calenzana naar Conca, in ongeveer 2 weken afleggen. In deze tijd ontdekt u de volledige fauna en flora van Corsica. De prachtige flora bestaat o.a. uit pistachebomen, mirtestruiken, olijfbomen, eiken, kastanjes, beuken en dennenbomen. Ook bestaat er een kans dat u zevenslapers, wilde varkens of everzwijnen tegenkomt. De G.R. 20 volgt de waterscheiding op de bergkam van het eiland. Slechts 1/3 van alle trekkers legt de G.R. 20 van het begin tot het einde af. Het overgrote deel van de trekkers kiest dus voor kortere stukken. Delen van het traject zijn te bereiken via Monte Cinto, Paglia Orba, Boca Muzzella, Petra Piana, Vizzavona, Bavella en Conca. Op de Col de Vergio en de Col de Bavella kruist de G.R. 20 de gewone weg. Hier kunt u goed uw auto achterlaten en aan een dagtocht beginnen. Neem voor inlichtingen contact op met het informatiecentrum van het Parc naturel Régional.

 

Mare a mare en Mare e monti

Het noordelijke Mare a mare-pad

Deze tocht beslaat het noordelijke deel van Corsica en loopt van kust naar kust. U vertrekt vanuit Moriani en gaat via Corte, de historische hoofdstad van Corsica, naar Cargèse. Het pad loopt langs de voet van de hoogste bergen op het eiland en kruist onderweg de G.R. 20. Deze tocht is veel minder lastig dan die van de G.R. 20 en ideaal voor wandelaars die weinig tot geen ervaring hebben met meerdaagse trektochten. De tocht duurt ongeveer 10 dagen.

 

Het zuidelijke Mare a mare-pad

Deze tocht duurt ongeveer 6 dagen maar heeft een behoorlijk hoge moeilijkheidsgraad.
 

Bereikbaarheid Corsica

Auto en veerboot
Om met de auto op Corsica te komen dient u de veerboot te nemen. De opstapplaatsen voor Corsica vanuit Frankrijk zijn Marseille, Nice en Toulon. Om een overtocht te reserveren gaat u naar: www.corsica-ferries.com of www.sncm.fr.

De meeste reizigers reizen via Nice. Afstand Utrecht - Nice: 1.058 km waarvan 1.036 km snelweg. Tijd: 12 uur en 45 minuten. Gemiddelde tolkosten: 67,30 euro. Gemiddelde brandstofkosten: 96,00 euro.

Autosnelwegen in de regio:
A8: Aix-en-Provence - Nice
A43: Turijn - Chambéry

Vliegtuig
Aéroport international d'Ajaccio Napoléon Bonaparte: www.ajaccio.aeroport.fr.
 

Kaart Corsica


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. U vindt er beoordelingen over een groot aantal hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl